Federer: Největším favoritem Wimbledonu je Murray

2. 7. 2017, 14:13
Aktuality 38
Sedminásobný šampion Wimbledonu Roger Federer po příjezdu do All England Clubu přiznal, že mu vynechání antukové části sezony výrazně prospělo. Potřebuju teď mnohem víc času na odpočinek a regeneraci, konstatoval Švýcar, který se na setkání s novináři vyjádřil i k favoritům letošního ročníku. Bude záležet na tom, jak kdo bude fit, ale dle mého názoru je největším favoritem Andy Murray, říká Federer.
Profily hráčů
Roger Federer

Wimbledon byl pro Rogera Federera v loňské sezoně posledním turnajem roku. Po semifinálové porážce s Milosem Raonicem ukončil sedminásobný šampion Federer kvůli zraněnému kolenu sezonu a na kurty se vrátil až na začátku letošního roku.

Návrat to byl ale skutečně velkolepý. Federer po sedmi letech ovládl Australian Open a po téměř pěti letech tak ukončil čekání na rozšíření rekordní sbírky o 18. grandslamový titul. Po dobytí grandslamu v Melbourne pak Švýcar ovládl i oba prestižní americké podniky v Indian Wells a v Miami.

Poté se ale rozhodl pro nezvyklý krok - vzal si volno na odpočinek a vynechal tak antukové turnaje Masters 1000 v Monte Carlu, Madridu a Římě. "Už mi není čtyřiadvacet, věci se trochu změnily. Mé tělo potřebuje delší pauzy a antuková sezona je nesmírně namáhavá," uvedl tehdy Federer, který nakonec vynechal i antukový grandslam v Paříži.

"Bohužel jsem se rozhodl nehrát na French Open. V posledních týdnech jsem hodně dřel, abych byl schopen působit na ATP Tour ještě mnoho let, a cítím, že je rozumné letos vynechat antukovou sezonu a připravit se na trávu a tvrdé povrchy," uvedl v polovině května na svém webu Federer.

Na oblíbenou trávu už se ale aktuálně pátý hráč žebříčku ATP vrátil. Na turnaji ve Stuttgartu sice nečekaně prohrál již svůj úvodní zápas, v němž nestačil na německého veterána Tommyho Haase, v Halle už ale znovu kraloval - ve finále smetl domácího Zvereva, získal 92. titul a podnik v Halle dobyl už podeváté.

"Příprava na trávě probíhala dobře. Cítím, že v tréninku mám dobrou energii," řekl na úvod po příjezdu do All England Clubu. "V mém věku už není prostor na nějaké velké změny. Snažím se hrát stručně a jasně, prostě se soustředím na svou hru. Mírně jsem upravil svůj režim, takže třeba zítra mám volno, aby bych na svůj první zápas dobře připravený. Potřebuju více odpočívat a mít více času na regeneraci."

"Nechci brát své soupeře na milost. Chci hrát agresivní tenis, takže musím být rychlý na nohou, ale i v mysli. Právě proto ale potřebuju čím dál více odpočinku. Trénuju teď převážně hru od základní čáry, servis a voleje."

Švýcar zvítězil ve Wimbledonu celkem sedmkrát a letos tedy může zaútočit na zisk osmého titulu, kterým by se připojil k Rafaelu Nadalovi. Žádný jiný hráč nedokázal ovládnout jeden grandslamový turnaj osmkrát. Nadal drží rekord, který letos v Paříži znovu překonal, když French Open opanoval už celkem podesáté.

Federer si je ale vědom, že cesta turnajem bude velmi náročná. Mezi jeho největší soupeře by měli dle papírových předpokladů patřit vedoucí muž žebříčku ATP a obhájce titulu Andy Murray, ve skvělé formě hrající Rafael Nadal, vítěz turnaje v Eastbourne Novak Djokovič a krajan Stan Wawrinka, jenž může ve Wimbledonu zkompletovat kariérní grandslam.

"Za asi největšího favorita turnaje považuju Andyho (Murrayho)," přiznal Federer. "Bude to samozřejmě záležet na tom, jak bude fit, ale v posledních letech patří k nejlepším hráčům na okruhu a na trávě hraje velmi dobře. To stejné ale platí i pro Novaka (Djokoviče) a Rafu (Nadala). Rafa sice trávu moc nemusí, ale také na ní umí zahrát výborně. To, co letos předvedl na antuce, ho může zase hodně nakopnout. Novak teď vyhrál v Eastbourne, čímž si podzvedl sebevědomí. Bude to určitě velký boj, do kterého se můžou ale zapojit i další hráči. Nic není jasné a ani pozice favorita nic neznamená."

Třetí nasazený Federer vstoupí do svého 70. grandslamového turnaje utkáním s Ukrajincem Aleksandrem Dolgopolovem, s nímž má bilanci 3-0.

Komentáře

38
Přidat komentář
Ondra979
proc si trochu neodlehcit, Mura patri mezi top favority, stejne jako Roger, to je jasne, ale cesta to bude tezka, hlavne se rozjet a nepolevita mohlo by to byt dobre
Reagovat
Kozoroh
http://www.tennisworldusa.org/news/news/Roger_Federer/44894/roger-federer-laver-is-the-goat-it-will-be-a-great-wimbledon-/
Reagovat
Stan_Borowitz
Dvakrát čistý grandslam, všechny GS turnaje v jedné sezóně, od té doby nedosažitelný Svatý grál tenistů. Přes 20 titulů z majorů na amatérském, profi a open okruhu. 200 titulů v kariéře.

To hned tak někdo nedožene...
Reagovat
Krisboy
Blbost. Alibismus.
Reagovat
vrabejka
Je fajn že Roger dokáže být stále tak vtipný :D :D :D
Reagovat
Mayo
Murray podľa mna neni najväčší favorit ale patrí medzi favoritov turnaja. Videl by som ho ako číslo 3
Reagovat
mahycek
A já jsem faforit, kromě 15.7. kdy je ženské finále, tak nemám žádné produkce, tak se moc těším. Ještě, aby ten 8 GS z Wimblu udělal. Ale , v to doufá kde, kdo, tak se to nepodaří a pak malá smrt. Né, vážně, přeji to Rožérovi, ale bude to těžké, už když se podíváte na toho pavouka, ale to jsem v pátek psal. Tak, Hej hola ženy a muži. máme tu Wimbledon, jak jsem zařval včera do mikrofonu. Vidíte, já tady kecám a ještě neznám hrací plán na zítra. Jdu na něj.
Reagovat
yenda1
Dolgopolov bere 1. set. Rožér si nevěří. :)))
Reagovat
svetova.dvojka
Největším favoritem Wimbledonu jsem já, na mě nezapomínat.
Reagovat
Jabadu
Cajthamla s Vránou bych také nepodceňoval.
Reagovat
svetova.dvojka
Co to je za klauni ?
Reagovat
smazaný uživatel
Ako sa Federer (alibisticky) snaží zbaviť tlaku a zodpovednosti :)
Reagovat
Kozoroh
Do Rafy má stále daleko :DD
Reagovat
Amputace
No jo, Roger to v 35ti letech konečně pochopil :)
Reagovat
Roger_Federer
:), to je drzost.
Reagovat
Roger_Federer
Je nejvyssi cas aby se probral Djokovic.
Jinak mu uplne ujede vlak.a strati jakoukoliv sanci udtzet krok s Nadalem a
FEDEM.
Reagovat
Pe3k
BLBOST.
Djoker je z nich nejmladší a má největší potenciál vyhrát ještě x gs i v případě, že letos všechny 4 berou FeDal. On je favorit prakticky na každém gs a ikdyz je poslední rok v krizi, jeho čas O5 nastane. Mě jeho dominance nechybí, sem rád, jak to teď je. Stačí se podívat na trenérské pozice co se kolem Srba protočilo: Becker, Vajda, Pepe Imaz, Agassi, teď Ancic, trénoval ho brácha a uvažuje se o Štěpánkovi...a z toho vyplývá, že se chce Nol3 vrátit na vrchol.
Reagovat
Franky
HAdam neberes Imaza ako jeho trenera to ako fakt :D
Reagovat
Pe3k
Mentální kouč, taky kouč.
Reagovat
Franky
v tomto konkretnom pripade by som ale videl tuto spolupracu skor kontraproduktivnu...odkedy Imaza registrujem s Djokovicom to slo dole...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty máš ale vycibrený vkus pre detail. Skvelý postreh Atlét.
Reagovat
Franky
diky pupok a horcica..no co trufas si na tych 100m sprint alebo sa tu len budes chodit vykecavat?
Reagovat
Pe3k
On? Jen vykecavat...
Reagovat
smazaný uživatel
No čo trúfaš si na IQ test pre deti prvého stupňa?..To by pre teba mala byť výzva a nie behať ako splašený koň.
Reagovat
Franky
A tvoja superstar co robi celu karieru? :D beha aj za loptickami ktore nedobehne :D tam je IQ do 100 kamarat
Reagovat
a.magerova
https://youtu.be/b66eDl9MIBg?t=2h10m6s
Reagovat
turista
Djoker právě vyhrál 68.titul v Eastbourne. Je z nich nejmladší a přepočteno na věk s Fedexem a s Rafou stále drží krok. Žádný vlak mu neujíždí. Až nahodí toho dřívějšího robota tak tam bude házet jeden titul za druhým včetně tisícovek. Jistě přidá i nějaký GS. Andy musí ještě hodně titulů vyhrát aby se přiblížil těm 70 kouskům. Djokerovi stačí letos přidat 2 tituly a přepočteno na věk 30 let už bude o 1 titul před Rafou, který končil loni se 69 tituly.
Reagovat
Tuttovka
Tohle je asi trošku mimo. Je sice pravda, že Murray na trávě zahrát umí, ale favorit největší určitě není. Největším favoritem je asi Federer. Novak vypadal v Eastbourne dost dobře. Třeba ze sebe shodil tu deku a nastartoval se. I když druhým nasazeným byl právě Gael, což není žádný těžkotonážní soupeř. Nadal a Murray jsou ve výhodě, že se od nich vůbec nic nečeká, což jim může pomoci. Přesto bych je za favority nepovažoval. Dost nebezpečný podle mého soudu může být Čilič, který to na trávě umí. Loni těsně prohrál s Federerem. Byť je to labil, tak se ho každý musí obávat a Nishikori ani Nadal určitě nejsou nadšení, že ho mají ve své části pavouka. Nemyslím si, že je kandidát na titul, ale určitě může favoritům dost zatopit. Podobně je na tom Alexander Zverev. Thiem a Raonic vypadají dost z formy. První jmenovaný je od FO neškodný a Miloš léčí pořád zranění. Docela překvapit by mohl Tomáš, který má docela dobrý los na začátku a mohl by se pěkně rozehrát. Tak třeba se podívá zase někam daleko. Docela bych mu to přál.
Reagovat
Roger_Federer
Neni trochu divne, napsat o posledni vitezi a svetove 1 ze od neho nikdo tady nic neceka??
Reagovat
Tuttovka
To co posledních pár měsíců předvádí je asi dobrým opodstatněním pro tuto tezi :).
Reagovat
Dobry-den
Vážně? Ten elegoš tomu tenysu asi moc nerozumí, co? :D
Reagovat
FulnekUltras
kalí vodu Vojtěchu, kalí vodu... ;)
Reagovat
Holahej
Andy Murray bude podruhé otcem!

Martina Navrátilová si myslí, že titul získá Federer a Kvitová a říká..Útok s nožem na Petru zmírnil tlak a měl by jí pomoci při hledání 3.singlového titulu. "Stejně jako Andy, klíčem pro Petru je, zda její tělo drží pohromadě."

Petra..Favoritka?
"Někteří říkají, že jsem jedna z favoritek, i když jsem nehrála 5-6 měsíců. Jen to zní divně."
Johanna Larsson?
"Minulý rok jsem s ní hrála v Indian Wells. Je velmi dobrá na podání a má skvělý forhend. Myslím, že z bekhendu má dobrý slice a kraťas. Hraje trochu jinak než ostatní holky. Klíčem pravděpodobně bude, abych si udržela servis a jí se snažila brejknout."

Držím palce Petra+Andy!
Reagovat
smazaný uživatel
Zkušeně se zbavil role favorita)))Murray největší favorit ani náhodou,po tom co letos předvádí je tak 5-6 aspirant.Podle mě je největší favorit Federer,potom Nadal,Djokovič,Čilič,Thiem,Raonic.
Reagovat
Kozoroh
Tak je jasné, že i Federer tuší, že největší naděje na titul jsou vkládány do něj. Tímhle prohlášením trochu odvrací pozornost od sebe.
Reagovat
Pe3k
Souhlas až na toho Thiema, ten je bez šance.
Reagovat
Krisboy
Rafa myslím taky.
Reagovat
Franky
Rafa tu je bez sance uz dobrych 5rokov :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist