Federer omezí počet turnajů, hrát chce ale i na olympiádě v Rio de Janeiru 2016!

6. 12. 2012, 22:27
Aktuality 42
Roger Federer právě tráví poprvé jako profesionální tenista čas v Jižní Americe, aby tam následujících dnech absolvoval hned šest exhibičních zápasů. Dnes startuje v Sao Paulu, kde promluvil o své budoucnosti; do Brazílie by se Švýcar chtěl za čtyři roky vrátit, aby se zúčastnil olympiády v Rio de Janeiru, v příštích sezonách ale chce omezit počet turnajů. Kvůli tělu, i rodině.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer se zúčastnil už čtyř olympijských turnajů, z nich vyválčil zlato ve čtyřhře (v Pekingu 2008) a stříbro ve dvouhře (Londýn 2012). Za čtyři roky, kdy mu bude 35 let, má v plánu startovat také na olympiádě v brazilském Rio de Janeiru. V příštích sezonách ale prý bude mnohem více přemýšlet o turnajích, na kterých se objeví. Prý aby měl jistotu, že i nadále vydrží hrát na vysoké úrovni.

Roger Federer před exhibičním zápasem v Sao Paulu"Musím se více starat o svůj harmonogram, o své tělo, o svou mysl," řekl Federer, který už zveřejnil svůj plán na příští rok. V kalendáři chybí Masters v Miami, tradiční antuková zastávka v Monte Carlu i turnaj v rodné Basileji.

"Doufám, že na okruhu vydržím dalších několik let a doufám, že si tu za tři a půl roku zahraju na olympiádě. Pro sport tady lidé žijí, je to pro vášeň. Je to opravdu vzrušující místo pro tenis. Musím se zkrátka dívat dlouho dopředu, ne jen na nadcházejících šest měsíců," vysvětloval švýcarský tenista na tiskové konferenci v Sao Paulu, kde odstartuje sérii exhibičních zápasů po Jižní Americe s názvem Gillette Federer Tour. Dnes ho čeká Brazilec Thomaz Bellucci, v sobotu Francouz Tsonga a v neděli Němec Haas.

V nějvětším městě Jižní Ameriky, kterou Federer jako tenista navštívil vůbec poprvé, se v rámci charitativní akce představí další hvězdy jako Maria Šarapovová, Victoria Azarenková, Serena Williamsová, Caroline Wozniacká, Tommy Robredo a bratři Bryanovi.

Z Brazílie se Federer přesune do argentinského Buenos Aires, kde si 12. a 13. prosince zahraje s Juanem Martínem Del Potrem, s nímž na podzim dvakrát prohrál. 15. prosince pak turné uzavře v kolumbijské Bógotě proti Tsongovi. Federerovy zápasy budou živě vysílány na novém kanálu na Youtube.

Více prostoru dostane rodina i trénink
Uplynulou sezonu 2012 Federer obětoval především úspěchu na olympiádě a v Davis Cupu. Zatímco 'pod pěti kruhy' na trávě ve Wimbledonu se dočkal stříbrné medailie, v Davis Cupu Švýcarsko vypadlo senzačně už v 1. kole s Američany. "Letos jsem hrál opravdu hodně. Byly to pro mě velké výzvy, především olympiáda a Davis Cup. Našel jsem cestu zpět na post světové jedničky, což si vyžádalo hodně obětí. Proto bych teď chtěl trávit více času doma s rodinou a být více uvolněný," vysvětloval Federer.

Roger Federer letos už posedmé vyhrál Wimbledon"Samozřejmě jsem velmi rád, že stále hraju na takto vysoké úrovni. Tohle byl jeden z mých nejlepších i nejemotivnějších roků na okruhu," přiznal sedmnáctinásobný grandslamový vítěz, který letos získal šest titulů včetně již sedmého wimbledonského. I díky němu se vrátil do čela světového žebříčku, kde vydržel už celkem 302 týdnů a překonal tak rekord Peta Samprase. "Příští rok už pro mě budou turnajová vítězství důležitější než umístění v žebříčku," uvedl Federer, jenž letos odehrál 17 turnajů a dvakrát startoval v Davis Cupu. 

"Nebudu hrát na 25 turnajích, ale s každým turnajem, na kterém se objevím, budu nějak citově spjatý, protože jsem ho v minulosti vyhrál, nebo protože miluju město, zemi a místní fanoušky. V životě jsem už dosáhl bodu, že si můžu vybrat a zvolit místa, kde chci hrát a jak moc chci hrát," pokračoval. 

"Vynechat Miami pro mě bylo velmi těžké rozhodnutí. Ale za prvé musím získat nějaký čas, a co je nejdůležitější, potřebuju trénovat. Letos jsem nemohl pořádně trénovat, tak něco muselo z kalendáře zmizet a padlo to na Miami, bohužel," dodal k rozhodnutí vynechat prestižní turnaj na slunné Floridě, na kterém nechyběl od roku 1999 a který dvakrát vyhrál.

Pokud se prý chce stát ještě světovou jedničkou, potřebuje k tomu v roce 2013 vyhrát dva grandslamy a pět až osm ostatních turnajů. "Je to těžké, ale jsem rád, protože je to další výzva a já do toho dám vše, co mám," dodal na závěr.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
Mayo
starý dedko :)
Reagovat
Heather_Fedex
chu.jko-mayko
he-he-he
Reagovat
Mayo
prečo ako ?
Reagovat
Heather_Fedex
to se ptas mne? ty musis vedet, proc se tak chovas....
Reagovat
steve79
Roger toho vyhrál už tolik, že nemá co dokazovat. Myslím si, že tímto prohlášením už jasně řekl, že pozice světové jedničky už pro něj není priorita. Kdyby vyhrála Grandslam jeden, tak by to byl velký úspěch, ale nevím. Bojím se, že pro něj tenis už není na prvním místě.
Reagovat
a.magerova
Pro mne je důležité, že jsem žila (a nervovala se) v době, kdy pro něj tenis na prvním místě byl. Bude-li on v pohodě, budu já také... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Roger dosáhnul všeho co mohl :)že mu už nejde o post světové jedničky naprosto chápu ale to neznamená že u něho není tenis na prvním místě.sice omezí počet turnajů ale jsem přesvedčený že na ně přijede vždycky stoprocentně připravený :)Roger je fenomenální hráč......a ještě tři Grandslamy do sbírky přidá :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně Roger letošní sezónou splnil všechno, co jsem kdy jako jeho fanoušek od něho chtěl. Vyhrál grandslam (a ne ledajaký, vyhrál TEN grandslam). Vrátil se na post světové jedničky a překročil hranici 300 týdnů. S tímhle klidně může do důchodu. :-)

Teď už se bude soutředit jen na velké turnaje - tak jako to převážně ze zdravotních důvodů dělá i Serena. Věřím, že na ně vždy přijede perfektně připravený a motivovaný.

Něco ještě urve tehle kluk, tomu věřím. 17 je blbý číslo... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Masha vs. Caro -> Exibice v Sau Paulu od 22:30 :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Na lshunter.tv by snad měl být stream... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, je tam :-), tak snad bude dobrá kvalita..
Reagovat
Bob
to je ten přehrávač, jak se tam dá vypnout zvuk?
Reagovat
tommr
ani po několikerým přečtení článku jsem z něj nepochopil jestli hodlá Federer hrát DC i v příští sezoně. Ví se už aspon jestli nastoupí v prvním kole proti nám?
Reagovat
smazaný uživatel
Roger je borec a má vkus! :)
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/134439/federer-po-foceni-s-kraskami-budu-hrat-mene-turnaju-chci-si-taky-uzivat.html
Reagovat
Olympiada
boji se navratu Rafaela a proto předesilá tu opatrnost.....je jasne, ze uz bude na okruhu chatrajici troskou a jen primadonou.

K zamyšlení: Opakovane a az navrchol dosazene navraty Rafaela, jen dokazuji to, kdo je zatim nejlepsim tenistou všech dob ! Proc treba Potro, nebo Haas a dalsi....se snad nikdy nedostali ani na svoji předchozi uroven.

Rafael Nadal - Roger Federer 8:2 ( skutecna bilance na opravdovych turnajich
Reagovat
smazaný uživatel
No a co? Kdyby Fedex byl mladsi nez rafa, tak skore by nevypadal jen opacne 8:2, ale alespon 30:2! Ty kre.tene :) a tahni uz do hoven ;)
Reagovat
gigin
Bez vulgarit, prosím. Chodí tu i dámy. Děkuji.
Reagovat
smazaný uživatel
Je moc dobre, ze pro nej nejni prioritou umisteni v zebricku:) Kdyz vyhraje pristi sezonu GS a nejakej ten turnaj tak budu maximalne spokojenej a pro me splni nadplan. Jsem realista roky nikdo nezastavi. Jen me udivuje kde bere motivaci. Bude to neskutecne težky s formou Djoka, se stale se zvysujici formou Murraye, a nikdo nevi s jakou se vrati Rafa. Pak je tady par tenistu, kterejm kdyz to opravdu sedne jsou schopni podat neuveritelny vykony. Budou kousat i mlady pusky:) Konkurence bude ohromna a nepredpokladam nadvladu jednoho tenisty.
Reagovat
smazaný uživatel
neviem či tieto exhibičné zapasy su dohodnutá zalezitost,ale ak nie,tak sa fanusikovia RF mozu v buducej sezone dost obavat o vysledky FE dnes to bolo podla mna z jeho stramy dost strasnééééé
Reagovat
smazaný uživatel
nevim, pristupujes k tomu zrejme hodne vazne, ze jsi tak kriticky, ale Fedex si to evidentne tolik nebral... Videla jsem druhe dva sety, lezerni vypadky i hezke momenty a hlavne usmevy od obou, fotbalove paradicky s mickem od Fedexe u site i mezi servisy, nezapnuti v klicovych momentech gemu, notoricke zkouseni kratasu, druhy serv na risk nebo naopak oba odflaknute a ty v tom vidis pristi sezonu? :-) Samozrejme, ze jista ocekavani pro novy rok mam, :-) ale necekam zazraky a rozhodne souhlasim s jeho planem si uz turnaje jen vybirat. Muze si takovy luxus uz dovolit. A vubec, ja jsem si naopak tech stale jeste zarivych zablesku Fedexovy tenisove geniality dneska uzila. :-) Co bylo ale fakt prekvapujici - varujici? ;-) jak se stary pan potil, musel tam byt slusny parak, nepamatuju, ze by si Fedex ledoval krk a tolik odfukoval... evidentni odskok od rodiny na kurt.
Reagovat
Heather_Fedex
presne tak sojka ;) mne se na rogerovi libi, ze na exhibicich nehraje naplno, tak jak desitky jinych hracu a uz vubec ze mu nezalezi na vysledku. chce proste jen pobavit divaky. loni mne nole docela nastval, kdyz v exhibici v abu zabi povolil rogerovi jen 3 gamy. proste to pojal moc vazne, jako kdyby hral finale wimbl.
Reagovat
smazaný uživatel
ano priznavam vytočil ma však nemusi ami hrat ked chce prehrat ešte 5 nasledujucich zápasov to mohol sediet doma na zadku ved je to aj jeho vizitka nie?nezbieraju sa tam nahodou tak peniaze na charitu?s takýmto pristupom čo vyzbiera?a ano potil sa neprimerane na jeho pomery
Reagovat
gigin
U Federera je to nesnesitelná lehkost bytí!! Novak je cyp, který si musí pořád něco dokazovat, víš? To mne naučila sojka ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Exhibicia v Abu Dhabí je predsa len o inom, kedze hraci maju za jednotlivé kolá rozdielne prize money..Turnaj sice spadá pod exhihiciu, ale to len preto, že nemá oficialny štatút ATP..Takze jediný, kto mohol naštvať bol Roger a to svojich fanuškov..
Reagovat
Heather_Fedex
tak zly to neni :)
Reagovat
Heather_Fedex
a pro mne je to zase vizitka toho, ze roger chtel potesit domaci fanousky v sao paulu tim, ze nechal domaciho hrace vyhrat. podobne se zachoval i k roddickovi na exhibici v usa :))
Reagovat
smazaný uživatel
ze te pusa.. totiz prsty na klavesnici nepali, jak jsem mohla rict "cyp", kdyz ani presne nevim, co to znamena!? :-)
Reagovat
a.magerova
A mně TO bylo hned divný, že jako: "sojka a takový slovník?!!!"
A pak jsem si řekla: "Děvče taky tu nečteš všechno, třeba Ti to uteklo!" A ONO nééééééé!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
aaa no tak neni sprochu... toho Kunderu jsem parafrazovala a at nezeru, mozna jsem se i o Djokovice trochu otrela, ;-) ale hodit na me "cyp"? Jsem si to musela vygooglovat!!! A zas presne nevim... :-)))
Reagovat
a.magerova
No jooo asi nejsi z Ostravska... :-)) bo já jsem, tak pro mne je to odjakživa nelichotivá nadávka, ale teda taky jsem zagooglovala a dozvěděla se plno nových věcí...
Reagovat
gigin
moc se omlouvám! Formulace tohoto povahového rysu Novaka byla samozřejmě jiná. Ještě jednou, pardon ;)) Ale tu souvislost nepopřeš!! :))
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za OT, ale když se tu rozebírá ostravské nářečí, musela jsem si taky najít, co je to cyp..tak hornický učeň -nemotora? :-))
a jeden vtip, který jsem zkopírovala, protože se mi hrozně líbí to nářečí, jakým je to napsaný, snad mi to admin nesmaže :-))

Přindě chlop k doktorovi, že mu fest zesinala prava guľka.
Doktor sem mu na to mrkně a pravi:
" Toš to je v dupě, bo to je na guvno zanět, asyk infikovany hematom, a je třá ju hněď šmignuť. "
No i tak se staně.
Enem co dovali chlopek ze špitala dom, juž za tyděň je zasej zpatky, bo mu zesinala fest i lěva guĺka a k temu aji cele přiroseni .
Toš mu šmikli aji to i pravili že to pazgurstvo, bestyja jedna, se brutaľně rozliza dalej .
Za dalši tyděň něšťasny chlopek dovali k felčarum jak mesršmit bo mu zmodrala juž komplet cela dupa.
Doktoři nad ňu dluho špekuluju ...kruti paľu...aji nahližaju spolem do bichni i potym se zoptaju:
"Hmmmmmmm synku...i nebarvja ti džyny ? ...."

Miluju ostravštinu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
k tomu rozšíření pro tenisportal.

Takže jsem to sbalil a zatím je si to rozšíření stáhněte z
https://dl.dropbox.com/u/20628614/extension/tenisportal-plus.xpi

Vím o pár nedostatcích, ale nevím jestli najdu do konce roku pár hodin, abych je opravil(zobrazují se i moje komenty, nový článek nemá zvýrazněné komenty + další nepodstatné věci).

Zatím je taková instalace, protože proces zveřejnění doplňku na stránkách firefoxu není zrovna jednoduchý a rychlý. Plánuji nějaká vylepšení, musím trochu proniknout do zakoutí firefoxu.

Jen mi prosím nepište, co by se tam hodilo. Nápadů má každý ;-) (i já) dost, jenom je pak realizovat :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde mi to otvoriť, resp. neznámy typ súboru..hm?
Reagovat
smazaný uživatel
Proč bys to otevíral? Při stahování ti to nabídne instalaci.
Reagovat
smazaný uživatel
Nič také sa nestalo. Používam Google Chrome.
Reagovat
smazaný uživatel
To je ale rozšíření pro Firefox. Máš smolíka :)
Reagovat
Roger_Federer
Maš problemi se čtenim?Janekda jasne psal že je to pro Firefox..pak kdo je tady hlupučky.
Reagovat
Roger_Federer
Maš problemi se čtenim?Janekda jasne psal že je to pro Firefox..pak kdo je tady hlupučky.
Reagovat
smazaný uživatel
Omg, čo si tu zase dokazuješ? :)

Navyše vies, ze s citanim ma problem jeden z nas dvoch, ale ja to nie som..
Reagovat
Heather_Fedex
to je vyborna zprava! jsem moc rada, ze po tom vsem co zazil neztraci motivaci a chut vitezit.....
snad ho jeste uvidim v budoucnu zvedat gs trofej
Reagovat
Pe3k
Říkal, že chce vyhrát 20 takže mu ještě 3 chybí...Má to rozvrhnuté do 3.5 let - ideálka :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist