Federer proti Kazachům napravil Wawrinkovo zaváhání, Němci vedou ve Francii

4. 4. 2014, 17:07
Aktuality 32
DAVIS CUP - Švýcarští favorité začali čtvrtfinále proti Kazachstánu nečekanou porážkou, kterou utrpěl Stanislas Wawrinka od Golubjova. Na senzaci ale v Ženevě po pátečních dvouhrách zaděláno není, neboť Roger Federer bez potíží vyrovnal. Nečekaný výsledek se rodí ve Francii, kde vedou tenisté Německa. Na antuce v Itálii vede domácí výběr nad Velkou Británií, druhá dvouhra se dohrát nestihla.
Stanislas Wawrinka (© daviscup.com)

Tenisté Švýcarska před čtyřmi lety v Kazachstánu utrpěli debakl 0-5 v barážovém duelu o záchranu mezi elitou a špatně se stejným soupeřem začali i dnešní čtvrtfinále na domácí půdě v Ženevě. Vítěz letošního Australian Open Stanislas Wawrinka, který byl i u tehdejší porážky v Kazachstánu, totiž v úvodní dvouhře nestačil na Andreje Golubjova.

Osmadvacetiletý Švýcar po životním úspěchu v Melbourne ztratil na síle a dnes pokles formy potvrdil znovu. S Kazachem, s nímž prohrál už v roce 2011 v Cincinnati, využil jen jeden z deseti brejkbolů, spáchal 70 nevynucených chyb a po třech hodinách a 14 minutách prohrál 6-7 2-6 6-3 6-7.

Šestadvacetiletý Golubjov tak zaznamenal cenný skalp, přitom letos na okruhu ATP vyhrál jen jeden zápas v hlavní soutěži. V Davis Cupu na něj ale nemají dobré vzpomínky také čeští tenisté, neboť v roce 2011 s ním v prvním kole v Ostravě prohráli Jan Hájek i Tomáš Berdych a Češi museli do baráže.

'Povinný' bod pak pro Švýcary získal před patnáctitisícovým publikem alespoň Roger Federer. V souboji s Michajlem Kukuškinem jediný nabídnutý brejkbol bez potíží odvrátil a za necelé dvě hodiny zvítězil 6-4 6-4 6-2. Před sobotní čtyřhrou, do které pravděpodobně nastoupí Wawrinka s Federerem, je tak stav vyrovnaný 1-1 na zápasy.

"Začínáme znovu od nuly, nic se neděje. To jsem také řekl Stanovi," uvedl Federer k nečekanému vývoji prvního dne. "Tento víkend si věřím. Uvidíme, jak bude vypadat čtyřhra. Myslím, že je to otevřené, možná máme mírnou výhodu v domácím prostředí," dodal.

Vítěz duelu ze Ženevy se v semifinále utká s lepším ze střetnutí Itálů s Velkou Británií. Na antuce v Neapoli získal první bod podle očekávání domácí Fabio Fognini, jenž zdolal 6-4 2-6 6-4 6-1 Jamese Warda.

Druhá dvouhra mezi Andreasem Seppim a Andym Murraym se po zdržení kvůli dešti nedohrála kvůli tmě, přerušena byla za stavu 6-4 5-5 pro britského favorita. Ten se ve druhé sadě smazal manko brejku a těsně před přerušením odvrátil dva setboly. Zápas se bude dohrávat v sobotu dopoledne, násleovat bude duel ve čtyřhře.

Nečekaný výsledek je po prvním dnu ve francouzském Nancy, kde vede 2-0 tým Německa. Francouzi jsou sice bez své jedničky Richarda Gasqueta, který se z nominace omluvil kvůli zranění zad, Němcům však chybí hned tři nejlepší hráči.

Při neúčasti Tommyho Haase, Philippa Kohlschreibera a Floriana Mayera musí německý kapitán Carsten Arriens spoléhat na béčko, to si ale zatím vede nad očekávání dobře. Nejprve Tobias Kamke porazil 7-6 6-3 6-2 Juliena Benneteaua a pak se o senzaci postaral 119. hráč světa Peter Gojowczyk. Daviscupový debutant udolal ve více než čtyřhodinové bitvě 5-7 7-6 3-6 7-6 8-6 světovou dvanáctku Jo-Wilfrieda Tsongu.

Francouzská jednička přitom mohla ukončit maratonský duel už ve čtvrtém setu, kdy měla dva mečboly. V pátém setu poté naopak Tsonga dvě příležitosti soupeře odvrátil dvěma ze svých 36 es, ale při třetím Gojowczykově mečbolu trefil forhend do sítě. Podání přitom favorizovaný Francouz ztratil poprvé až úplně poslední gamu.

Němci mohou dokonat překvapení teoreticky už v sobotní čtyřhře. Vítěz tohoto duelu bude semifinálovým soupeřem českých tenistů, pokud dotáhnou slibně rozehraný zápas v Japonsku.

- ČTVRTFINÁLE DAVISOVA POHÁRU -
páteční výsledky (04. 04. 201)
Nancy: Francie - Německo 0-2 po pátečních dvouhrách
Benneteau - Kamke 6-7(8) 3-6 2-6
Neapol: Itálie - Velká Británie 1-0 po úvodní dvouhře
Fognini - Ward 6-4 2-6 6-4 6-1
Seppi - Murray 4-6 5-5 přerušeno kvůli tmě
Ženeva: Švýcarsko - Kazachstán 1-1 po pátečních dvouhrách
Wawrinka - Golubjov 6-7(5) 2-6 6-3 6-7(5)
Federer - Kukuškin 6-4 6-4 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Súhlasim s Denisom.Stan nemá šancu ak predvedie vykon zo včera ani Fed to nemal proti Mikaelovi az tak jednoduche. chcem sa spytať ako je to v Bodmi v DC?V tom sa vobec nevyznám.Pridavajú sa tam nejake?
Reagovat
smazaný uživatel
Francie :DDDDDDDDDDDDD
Reagovat
UnrealTom
tady je vidět jakej je wawroš náhoďák :)
Reagovat
Pe3k
Se rozhodl, že už bude vyhrávat jen grand slamy. Nějaké DC ho nebere :)
Reagovat
Pesek12
Golubev dosahuje v DC dobrých výsledků statistiku v singlech má 15:5, v deblech 5:2. Vzpomeňme jak porazil v roce 2011 u nás doma Hájka a Berdycha. I když se mu nedaří na turnajích, tak v DC je nevyzpytatelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepředpokládal jsem, že by toto 1/4finále mohlo být vyrovnané. Očekával jsem, že Švýcaři budou po pátku vést 2:0 a do čtyřhry vstoupí s tím, že mohou střetnutí uzavřít v 3. zápase.
V tuto chvíli je slabším článkem švýcarské dvojice Wawrinka, pro zemi helvétského kříže, hodinářů a čokolády bude tedy důležité vyhrát čtyřhru. I kdyby totiž Wawrinka s Kukushkinem prohrál, tak si Fedex to své utkání určitě pohlídá.
Reagovat
a.magerova
Stan..... no, doufám, že se zvetí.
Reagovat
smazaný uživatel
Musí být na Stana pěkně naštvaný, že bude muset stepovat i v neděli!
Reagovat
smazaný uživatel
jiste ne, rad potvrdi svoji nepostradatelnost, je to egoista.. ;-) A elegos.. zvlaste to bych rozhodne vypichla.. :-))
Reagovat
a.magerova
No jo, ale aby se nesesypal už v šatně před zápasem, přece jen konkurence je teď daleko větší, než v době jeho panování světovému tenisu.... a Golubev není Kukuškin, s ním ještě Roger vůbec nehrál ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze ho nebude nic svazovat - kdyz uz ted ani prestiz DC neni, co byvala.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex vyhrál třetí set 6:2, ve Švýcarsku je tedy srovnáno.
Reagovat
Denis92
Roger v peknom zapase v pohode zdolal Kukushkina. Svajciarov vsak caka ovela viac prace ako sa predpokladalo..
Reagovat
smazaný uživatel
Ten míček na 2:0 ve třetím setu byl úžasnej, potom ještě to plácnutí se Severinem. :)
Reagovat
smazaný uživatel
kdyz se kaci strom, litaji trisky...musim obetovat Stana.. Andreji, super, parada, skvele!!! :-) Tak a ted zas normalne, Fedex perli, 3:0... :-) ale pozorny by mel zustat az do konce. Come on! :-)
Reagovat
steve79
Wawrinka hraje od ao opravdu tragicky. Treti misto je podle me nahoda a casem bude padat zebrickem. Roger vede dva nula na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
Pod Wawrinkou je Federer, pokud se tedy Wawrinka propadne, Fedex se po 3/4 roku vrátí do TOP 3!
Fedex si to utkání s Kukushkinem pohlídá, vede 2:0 na sety a 3:0 v třetím setu.
Reagovat
smazaný uživatel
pohlida, ale "kazasky gambit" se mi zamlouva.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
kazassky, jeeee....
Reagovat
smazaný uživatel
dobre! :-)
Reagovat
Denis92
Ked teraz pozeram Kukushkina proti Fedexovi tak si dovolim tvrdit, ze Stan ho nezdola..takze ak chcu Svajciari postupit tak musia vyhrat 4hru a Roger spravit oba singly.
Reagovat
Denis92
Ked teraz pozeram Kukushkina proti Fedexovi tak si dovolim tvrdit, ze Stan ho nezdola..takze ak chcu Svajciari postupit tak musia vyhrat 4hru a Roger spravit oba singly.
Reagovat
smazaný uživatel
26 stupňů východně: Badr 4
Dubai Sports HD - frekvence 12130 MHz, symbolrate 27500, polarizace V
Reagovat
smazaný uživatel
je jen pro lidi s motorem ;-) Nenapsal si Slováky, Němce, viz můj příspěvek v českém vláknu.
Reagovat
smazaný uživatel
To není pravda!!! Nemáš upito? Proč jako nutně s motorem? :-)) Na jedné parabole 120 cm mám vedle sebe 23,5E + 26E + 28E + 31,5E (kde je to nutné, používám úzké konvertory značky Megasat).
Pro mě je multifokus o světelné roky před natáčením motorem. Vadilo by mi dlouhé čekání při změně programu a určitě i to, že přijímač u TV v druhém pokoji je kvůli motoru výrazně omezen aktuálním příjmem prvního přijímače.
Já motor nemám, zato na balkoně mám 5 parabol s celkem 16 konvertory a tedy úplně obsazený přepínač 16/1. Moje přijímače umí diseqc 1.1, takže i s tolika konvertory není problém.
Reagovat
smazaný uživatel
tady nemají lidi ani 13,19,23,28 a kdo tu má parabolu T90 pro tunu konvertorů nebo talíř větší než 85cm. Mám motor a přepínání trvá opravdu hodinu :-D
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 13B
Supertennis HD - frekvence 12476 MHz, symbolrate 29900, polarizace H, modulace DVB-S2 8PSK, FEC 3/4
Reagovat
Roger_Federer
Stana vyhraje AO ve velkem stylu, od te doby jako by to uplne jinej hrac..
Reagovat
smazaný uživatel
okamžitě měnil!
Reagovat
J.M.
Jak v kterých zápasech. V Indian Wells i v Miami měl mistrovské zápasy, kdy hrál prvotřídní tenis. A pak měl i rozpačité momenty a překvapivé prohry. Prostě je to u něj nevyrovnané, nahoru dolů. Ale tím se jen vrací ke svému normálu. Na AO se mu to sešlo, kdy to udržel po řadu zápasů, ale ani tam to nebylo úplně stoprocentní. Není to prostě tak konzistentní hráč jako Djokovič nebo Nadal, nikdy nebyl, a asi těžko někdy bude. Už proto, že jeho tenis je riskantnější.
Reagovat
smazaný uživatel
To je blb vyhrál Australian Open a teď nedokáže porazit ani hráče mimo top50 jsem zvědavej jak to s ním letos dopadne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě že to nevyhrál Berdych nebo Rafa :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist