Federer: Rafa má šanci získat kariérní grandslam dříve než já

12. 9. 2010, 23:06
Rozhovory 9
Roger Federer letos na US Open po šesti letech nepostoupil do finále. V něm může zkompletovat sbírku grandslamových titulů Rafael Nadal, kterému by se to povedlo už ve 24 letech. To by dokázal o tři roky dříve, než já, říká Federer. Když Švýcar loni urval chybějící triumf z French Open, bylo mu sedmadvacet let.
Roger Federer

Jak moc jste teď zklamaný? V pátém setu jste hrál skvělý tenis. Měl jste dva mečboly, ale ani jeden jste nebyl schopen proměnit, to u vás není obvyklé.
Ale jo, tenhle rok ano (smích). Letos jsem nevyužil více mečbolů. Sice jsem se do finále nedostal, ale zklamný příliš nejsem.

Cítil jste se na kurtu unavený?
Ani ne. Ještě teď jsem napnutý z těch situací a z těch fanoušků. Bylo to elektrizující. Na konci jsme předvedli dobrý tenis, byla to ta nejtěžší část zápasu. Nemyslím si, že to byl můj nejdelší tenis, ty výměny nebyly zas až tak dlouhé. Z hlediska fyzičky jsem byl na tento zápas perfektně připravený. Nepolevil jsem v žádném setu. Cítil jsem se dobře.

Jak jste vnímal fakt, že se vstupem do druhého týdne turnaje se lidé začali těšit na finále Federer - Nadal?
Jdete zápas po zápase. Nedíváte se dopředu. Měl jsem velice obtížný los, v mé části pavouka byl Soderling a Novak. Věděl jsem, že budu mít plné ruce práce. Pak ale vše začal ztěžovat vítr, hra se tak stala dost nepředvídatelná. Dneska ale byly povětrnostní podmínky dobré. Nepříjemné bylo pouze v jednu chvilku to, že na jedné straně byl stín a na druhé straně sluníčko.

Před vámi hrál semifinále Nadal - Južnyj. Viděl jste, jak Rafa vyhrál, nezačal jste najednou myslet na to, že byste si s ním chtěl zahrát finále? Spousta fanoušků by si toto finále přálo.
V každém turnaji vidíte, jak a kdo před vámi hrál. To pro mě nebylo nic nového.

Ale rád bych si tu s ním zahrál. Za posledních šest let jsem na US Open byl vždy ve finále. Ale Rafa se do něho bohužel nikdy nedostal.

Co se vám dnes příliš nedařilo?
Myslím, že dnes jsem hodně chyboval z forhendu. V pátém setu to bylo velice vyrovnané. Bohužel druhý a čtvrtý set jsem výrazně ztrácel. Snažil jsem se hrát agresivně, nenechat ho dostat se do rytmu. Konec zápasu byl velice těžký. V pátém setu byl stav 3-3, 4-4, 5-5 a to se může stát cokoliv.

Co říkáte na to, že Rafa má příležitost prodloužit šňůru grandslamových vítězství v řadě?
Nevím, jak starý jsem byl, když jsem dostal svou první příležitost v Paříži, ale rozhodně jsem byl starší než teď Rafa. Samozřejmě to nezáleží pouze na tom, jestli je mladší nebo ne. Ale šanci má teď velkou, obzvláště po náročném Novakově zápase, kdy bude velice unavený. A Rafa tu hraje skvěle.

Myslím si, že pro tenis je to úžasné, že oba ve stejnou dobu děláme něco mimořádného. Na zápas se dívat nebudu, ale doufám, že vyhraje. (smích)

Proč se nebudete dívat?
Podívejte, kolem tenisu se točím už dlouhé týdny. Tou poslední věcí, kterou bych teď chtěl dělat, je sledovat další tenisovou bitvu, ve které chybím. Budu trávit nějaký čas se svými dětmi a budu relaxovat. Možná zajdu na nákupy. Nevím sice, jestli jsou tady v New Yorku otevřené obchody i v neděli, ale něco určitě otevřeného bude.

Říkal jste, že dnes vám nefungoval forhend tak, jak by měl.
To ano, ale neobviňuji ze své prohry jen forhend. První mečbol jsem hrál dobře. Při druhém mečbolu jsem se snažil hrát trochu bezpečněji, protože nikdy nevíte, kdy budete mít další. A já už ho neměl.

V minulých ročnících US Open jste Novaka vždy porazil. Byl to dnes jiný hráč? Všichni diváci si přáli, aby Novak prohrál, protože chtěli vidět finále Federer - Nadal. Ale on se z toho tlaku dokázal dostat.
Myslím, že já jsem byl favoritem tohohle zápasu, takže na něho nebyl vyvíjen takový tlak. Ale na ty podmínky hrál dobře.

Abych řekl pravdu, tak pokaždé, když jsme tady na US Open hráli, hrál Novak velice dobře. Věděl jsem, že z něho bude obtížný soupeř. Ti, kteří Novaka přehlížejí, o tenisu vůbec nic nevědí.

Ale měj jsem dnes mečbol. Byl jsem jen kousek od postupu do finále. Stejně tak jako minulý rok jsem byl jen pár míčů od vítězství na celém US Open. Během posledních dvou let jsou to pro mě dvě těžké porážky.

V každém případě mám ale pocit, že jsem hrál dobrý tenis. A to je pro mě pozitivní.

Tento rok jste ztratil mečbol s Berdychem a s Baghdatisem. Pamatuji si, že v Římě jste měl dva mečboly s Nadalem a v Monte Carlu s Gasquetem. Hrajete v těchto situacích jinak? Cítíte v těchto chvílích větší tlak než normálně?
Pokud se vám nedaří aservisu, hrajete poněkud opatrněji. Nechcete udělat žádnou zbytečnou chybu, protože nevíte, jestli ještě nějaký mečbol získáte.

Pokud servírujete dobře, tak hrajete agresivněji. Je spousta turnajů, ve kterých se mi nepodařilo mečbol proměnit. Nevím, co víc bych vám k tomu řekl. Každopádně, ztratit mečbol není nic příjemného

Měl jste už příležitost mluvit se svým týmem, koučem nebo se svou manželkou? Třeba by vám našli nějaká správná slova.
Nepotřebuji žádná správná slova. Na to jsem starý dost. Ne, nemluvil jsem s nimi. Šel jsem na dopingovou zkoušku a teď jsem tady.

Podívejte, každý je po prohře trochu zklamaný, ale až si dám sprchu, budu v pohodě.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prostě sympaťák... porážka bolí, ale jak řekl on sám, po sprše to bude v pohodě :) a už se připravovat na další turnaj Go Roger Go:)
Reagovat
smazaný uživatel
Když si tak občas poslechnu rozhovory s hráči, a pak přečtu diskuze fanoušků, mám kolikrát pocit, že obrovský problém ze vztahu Roger-Rafa dělají jen anonymní hordy internetu...

Těším se na hezký tenis (i když se zpožděním) a Rogerovi přeju, ať podá solidní výkon v halové části sezony. Moc toho neobhajuje, v Šanghaji nebyl, Paříž 1. kolo, Basilej finále. Měl by jet snad i do Švédska na nějakou 250:).
Reagovat
smazaný uživatel
Bude zajímavé sledovat, jestli Novak na 2. pozici pořádně "zakoření", nebo ho Fedex do konce roku přeskočí...
Reagovat
a.magerova
Pořád říkám, že ti dva nejsou nepřátelé, jako my fanoušci.

http://www.youtube.com/watch?v=JsMhdAowzT0&feature=related
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělé video:))
Reagovat
smazaný uživatel
nemá chybu... taky doporučujiu ten rozhovor z relativně nedávné doby, v němž Federer vzdává hold Nadalovi a říká mimo jiné zhruba toto "...hodně lidí si myslí, že mám problém hrát na antuce. Ale já nemám problém hrát na antuce, můj problém je hrát proti Rafovi. Ten kluk je prostě neuvěřitelný. Někteří lidé se tomu zdráhají uvěřit, ale je to prostě tak, bohužel pro celou generaci hráčů na antuce. Takže pro mne to bylo něco jako volání osudu. Dokázat zvládnout ten tlak, každý rok znovu uvěřit, že tentokrát můžu (Roland Garros) vyhrát, i když pak vždy přišel Rafa a rozmetal moje sny na prach..."
Reagovat
smazaný uživatel
link?
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodně si taky nemyslím, že by byli nepřátelé... neřikám, že spolu chodí na kávičku, ale vidí se spolu hodně častu, tudíž se jeden druhému nevyhnou, např. i na různých akcích... určitě spolu hodí občas nějakou řeč... např. si myslím, že Djoker vychází s oběma velmi dobře a nemá problém si s nima pokecat a oni navzájem spolu také ne... to jen fanoušci to moc žerou...
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.gototennisblog.com/2010/05/10/roger-federer-interview-rafa-would-crush-my-dreams/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist