Federer si zajistil rekordní 12. start na Turnaji mistrů v řadě

30. 10. 2013, 21:45
Aktuality 61
Roger Federer si dnešní výhrou nad Jihoafričanem Andersonem definitivně zajistil postup na Turnaj mistrů, čímž vyrovnal další rekord. Na vrchol sezony se dvaatřicetiletý Švýcar kvalifikoval 12. rok v řadě, což před ním dokázal pouze Ivan Lendl.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer letos získal pouze jeden titul, když v červnu zvítězil na menším podniku na trávě v německém Halle, a tak o účast na Turnaji mistrů, který se bez něj konal naposledy v roce 2000, musel bojovat i na posledním turnaji Masters 1000 v Paříži. 

Před vstupem do soutěže v hale Bercy měl sedmnáctinásobný grandslamový šampion výbornou výchozí pozici, neboť mu k definitivě stačilo vyhrát jeden zápas. A právě poslední krůček k získání letenky do Londýna udělal dnes, když v prvním vzájemném střetnutí porazil dvakrát 6-4 Jihoafričana Kevina Andersona.

Federer měl zápas dlouho pod kontrolou. Zadrhnul se až v závěru, kdy ve druhém setu za stavu 5-2 soupeři poprvé nabídl brejkboly. Tři odvrátil, další už však ne a málem si vítězství zkomplikoval. V desátém gamu totiž znovu čelil brejkbolům, více zdramatizování už ale nedopustil a ziskem čtyř fiftýnů v řadě duel ukončil.

"Z konce zápasu jsem trochu zklamaná, klidně to mohlo být 5-5. Nevím, jestli dělám něco špatně, nebo soupeři začnou hrát dobře. Ale myslím, že celkově jsem hrál velmi dobře," komentoval Federer, kterého v dalším kole čeká Němec Kohslchreiber.

Vítěz turnaje z roku 2011 si dnešní výborné statistiky pokazil až v závěru, přesto skončil s bilancí 23 winnerů a 22 nevynucených chyb. Naopak Anderson, který prohrál už devátý z posledních dvanácti zápasů, zahrál jen 15 vítězných úderů a spáchal 35 zbytečných chyb.

Je to čest hrát na Turnaji mistrů
Dvaatřicetiletý Federer se na Turnaj mistrů kvalifikoval 12. sezonu v řadě, čímž vyrovnal rekord Ivana Lendla. Jeho a Samprasův rekord v počtu titulů Švýcar překonal svým šestým triumfem už v roce 2011. Loni prohrál ve finále s Djokovičem. Rekord v počtu účastí na vrcholu sezony drží se 14 starty André Agassi.

"Byl to pro mětěžký rok, tak tohle je trochu jeho oživení," přiznal Federer. "Turnaj mistrů je absolutní vrchol našeho sportu. Musíte tam předvést maximum proti nejlepším hráčům, a to v jedné z nejlepších arén na světě před úžasnými fanoušky. Pro mě to vždy velká čest tam hrát. Teď se těším, až se letos zase vrátím," řekl Federer.

Již dříve si účast na letošním Turnaji mistrů zajstili Rafael Nadal, Novak Djokovič, David Ferrer, Juan Martín Del Potro a Tomáš Berdych.

Poslední dvě volná místa obsadí zřejmě Stanislas Wawrinka a Richard Gasquet, které už může ohrozit pouze Milos Raonic. Kanadský tenista by ale v Paříži musel získat titul, nebo alespoň dojít do finále. Dnes postoupil přes Nizozemce Haase do 3. kola, v němž se utká s Berdychem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
Fandina
super. Velká gratulka k výhře i k TM. A moc tam přeji úspěch. Držím palce. Go Rogere go!
Reagovat
spaniel
Á, Al Magor už trucuje...
Reagovat
Pe3k
Gratulace k účasti na turnaji mistrů! Přesně jak tu někdo už psal, turnaj mistrů bez rogera by ani nebyl turnaj mistrů...když už chybí i Můra a Tsonga tak mají naději na úspěch i jiní, kteří obvykle nemají šanci - namátkově věčná dvojka Nadal.

Koukal jsem na zápas Nadal - Granollers a bylo to celkem tregédie, hlavně z Nadalovy strany. Nedokázal zakončit výměnu a příliž často kazil. Bude se muset zlepšit v příštím zápase jinak bude balit kufry...
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem z toho konce zápasu taky trochu zklamaná, stejně jako Federer, obě jsme zklamané.

Sice jsem to neviděla, ale tipuju to na další z Federerových výpadků, které sice dříve mívala také, ale ne tak často. Na druhou stranu, podle expertů to byl zápas dvou vyrovnaných hráčů, možná si to Roger na poslední chvíli uvědomil. Vlastně uvědomila.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ten příspěvek patřil nahoru - do samostatného vlákna...
Reagovat
a.magerova
No hlavně, že TO, holky, dobře dopadlo ;-)

Spíš si to uvědomil soupeř, že je rovnocenným partnerem, takže začal hrát na konci to, co se od něj očekávalo, dle expertů, hned od začátku :-))
Reagovat
Pe3k
Taky jsem si toho poženšťování všimnul a divil se, že na to tady nikdo nereagoval...

Btw. Stane ty jsi věděl, že Fred Perry vyhrál krom těch jeho 8 grandslamů i mistrovství světa ve stolním tenise (jednotlivce)? To je pro mě zcela nepředstavitelné, aby s to někomu v dnešní době podařilo...A i tak, že se mu to povedlo, tak je prostě tenis GOAT :)
Reagovat
Rafaeoli25
Ty si patologickej případ, musíš se do Rafy strefovat za každou cenu, to už je fakt nemoc..vyhraje Montreal, Cinci a USO, což se Rožerovi nikdy nepovedlo a ty v reakci napíšeš je to věčná dvojka, žádný respekt, natož uznání. A ještě ho trapně urážíš za první zápas na turnaji, kde se vždy rozehrává..
Reagovat
Pe3k
Klídek. Nic nepravdivého nebo snad zlého jsem nenapsal. Pokud ti vadá pravda, je to tvůj problém :)
Reagovat
Rafaeoli25
Seš trapák, já tu taky furt dokola neškrábu, že Rožér by nikdy nevyhrál RG kdyby se vždy utkal s Rafou, stejně tak se mu neposmívám, že nevyhrál olympiádu..a k tý věčný dvojce, to je další trapárna, nevím proč by měl být vysmíván za to, že byl od devatenácti do dvaadvaceti druhý, když Federerovi se o takovém umístění v tomhle věku mohlo jen zdát..prostě se stal komplexním hráčem ve dvaadvaceti, stejně jako Roger a jako většina ostatních v historii. No a k tomu posměchu za úvodní zápas nemá smysl nic říkat, tomu se může chechtat jen blbeček chytající se čehokoli..
Reagovat
Pe3k
Jasně Roger forevr number one určitě snil o tom, že se jednou dostane na druhý flek :D
Reagovat
Rafaeoli25
Co k tobě dodat, ty si prostě v.l a korunovanej slovy Vlasty Buriana..já tu i kdyby Rafa nakonec získal 20 grandslamů nebudu jako smyslů zbavenej skákat a smát se Federerovi jakej je to ubožák, protože ho uznávám, i když ho mi není sympatickej..jen si kydej hnůj dál, když tě to baví, níž než jsi už stejně klesnout nemůžeš, i když kdoví v tvym případě :(
Reagovat
Mayo
koho zaujíma rebríček...hlavne, že má kopec GS titulov (:
Reagovat
Stan_Borowitz
To s tím Fredem Perrym jsem nevěděl, to je zajímavá informace.
Reagovat
smazaný uživatel
Tommy Haas

Hi fans, I understand that some of you were somehow disappointed about my last two matches. Well, I feel the same! However, after Vienna I felt powerless at some point and had to realize that the season was hard and long. Now, I am heading home and cannot wait so see my daughter and family and get some rest to recharge my batteries. Thanks for your support! Tommy
Reagovat
Stan_Borowitz
Hi Tommy. Take it easy. All you need is love...

I feel powerless all the time. So let's drink and sing together:

Tommy, Toooommy, when will those clouds all disappear?
Tommy, Toooommy, where will it lead us from here?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can't say we're satisfied...
Reagovat
Stan_Borowitz
But Tommy, Toooommy, ain't it good to be alive?
Tommy, Toooommy, they can't say we never tried...
Reagovat
Reti64
Kurzy na dnešní osmifinálové zápasy:

(10:30) S. Wawrinka x N. Almagro 1,649 - 2,42; (12:00) D. Ferrer x G. Simon 1,395 - 3,30; (13:30) N. Djokovič x J. Isner 1,228 - 4,87; (14:30) J.M. Del Potro x G. Dimitrov 1,459 - 2,99; (15:00) R. Federer x P. Kohlschreiber 1,362 - 3,50; (16:30) M. Raonič x T. Berdych 1,769 - 2,20; (19:30) R. Gasquet x K. Nishikori 1,505 - 2,82; (21:00) R. Nadal x J. Janowicz 1,303 - 3,97.
Reagovat
a.magerova
Pěkná hra Rogere, jen tak dál ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
chtela jsem hlasku doplnit, ale ja TO nedokazu! :-) Come on!!! :-)
Reagovat
a.magerova
Raději doplním takto :-))
https://pbs.twimg.com/media/BX25tSWCQAAlZg1.jpg:large
Reagovat
Padme
Co píše za tím podpisem? :-P
Reagovat
a.magerova
Že mě miluje, ale aby Mirka neřádila, tak to napsal tak jakože fikaně :-P
Reagovat
Padme
Reagovat
Padme
Napsal
Reagovat
Padme
Napsal Love Fans! :)
Reagovat
a.magerova
No vždyť říkám Filuta, nemohl napsat jen mne, musel to jakože zevšeobecnit, pro klid v rodině ;-)
Reagovat
Padme
:D Přítel je na jedné jeho twitterové fotce :D Jak kdyby nevěděl, že v ČR má větší fanynky :D
Reagovat
a.magerova
Tvůj přítel je na fotce s Rogerem?!
Reagovat
Padme
Roger na té fotce není, ale fotil si fanoušky, co na něj čekali po zápase a přítel tam je, já stála na druhém konci fronty :D
Reagovat
a.magerova
https://twitter.com/tianya79/status/387967007926153218/photo/1/large

Néééééé, dělám si srandu asi myslíš tuto ;-)
https://twitter.com/rogerfederer/status/344873331910139905/photo/1/large
Reagovat
Padme
Jasné, tu druhou :)
Reagovat
jackiec
agassi hrál turnaj mistrů 13krát, myslím že se kvalifikoval víckrát ale ne vždy kvůli zranění hrál
Reagovat
Mayo
Rafa aj Roger s prehľadom poslali domov súperov (: ..vamos !
Reagovat
jidav
Turnaj mistrů bez Rogera by nebyl turnaj mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Mě přijde, že až skončí už nebude tenis tenisem . Roger je prostě král a i když se mu teď nedaří věřím, že příští rok všem "natrhne prdel" a vyhraje aspoň jeden Grandslam. Moc bych mu ho přál, aby ukázal, že ještě není staré řelero .
Reagovat
jidav
Roger je ztělesněním elegance a určitě po něm zbyde prázdný místo. Taky doufám že v další sezóně vyhraje grandslam.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo no. Roger je první, kdo mě napadne, když se řekne tenis. Jo je to elegán a je prostě nejlepší. I když hrajou Djokovic a Nadal sebelíp, nikdy to nebudou takový králové, jako je Roger. :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak zápas dvou vyrovnaných hráčů byl nakonec jednoznačnější než zápas, kde měl jeden z hráčů desetinovou šanci uhrát podobný výsledek...
Reagovat
Marduch
Však on ho Janowicz prožene...doufám :-)
Reagovat
Vojtiik
Neumíme číst mezi řádky Stane!!:D jinak k zápasu Freuderera, líbil se mi, jak pohybově, tak úderově (oproti teda zbytku sezony).. na Rafu jsem koukal jen místy první set, Marčena riskoval, mrzí mě míč za stavu 4-5 *0:30 z pohledu nadala v prvním setu, tam rafa trefil lajnu z vnějšku, jinak věřím, že by byl první set Marcelův.. ale škoda, rafa ukázal klasicky pevnější nervy v koncovce, přesto si myslím, že Marcel nebyl bez šance a ten kurz 12 byl hratelný dobře... uvidíme další kolo, Jiřík bude těžký soupeř.
Reagovat
smazaný uživatel
Ked si královna Alžbeta dnes prečíta noviny, dozvie sa, že Nadal vyhral bez straty setu..Nič iné ju zaujímať nebude..Žiadne bližšie, či ďalej k víťazstvu..V tenise sú len víťazi a porazení...
Reagovat
Stan_Borowitz
... a řekne si "Who the hell is Nadal?"
Reagovat
Stan_Borowitz
Nic ve zlém, ale královna Alžběta se o tenis moc nezajímá, mám pocit, že někde psali, že ho nemá ráda. Takže nejspíš bude znát Murrayho, protože je to její poddaný a vyhrál poslední Wimbledon, pak asi Federera, protože jeho sláva přesahuje hranice tenisu, a to bude zřejmě vše...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že zrejme nie..O tenis sa zaujímať nemusí, meno Nadal však určite pozná..Veď práve jemu ťapkala napríklad v roku 2008...S tým Federerom by som predsa len zostal v rozmedzí tenisu, všetko nad rámec moze byt len ilúziou..

A "Who the hell" královná určite nehovorí..Princezné neprdia, negrgajú a nehrešia..a královné už tobôž nie...
Reagovat
Vojtiik
Prohrali jsme Stane, vzdavame se, Trollhand je nejlepsi
Reagovat
smazaný uživatel
Ďakujem, ty smutný klaun :)
Reagovat
a.magerova
Tak určitě královna ví s kým si zašvitořila v roce 2010, navíc i její syn či vnuk (budoucí králové) se kolem toho chlápka motaj, takže asi nebude tak nevědomá ;-)
http://i.idnes.cz/10/063/cl6/PAR34015a_Britain_Wimbledon_Tennis_XWIM304.jpg
http://i.i.cbsi.com/cnwk.1d/i/tim/2012/06/27/federer_147212991_620x350.jpg
http://img.blesk.cz/img/2/full/478398-img-sport-tenis-federer-william.jpg
Reagovat
Stan_Borowitz
To je info jako z rádia Jerevan... s tím se ale nedá bojovat, jak správně píše Vojtiik
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, tato návštěva v roce 2010 byla údajně první po 33 letech, ale rádio Jerevan zjistilo, že už o dva roky dříve se královna tajně v přestrojení za strýčka Toniho zúčastnila Nadalova zápasu. Pro rádio Jerevan to vypátral samotný Sherlock Holmes.
Reagovat
VlS
potvrzují to i další věrohodné zdroje, jen bulvár typu BBC namítá, že královna v roce 2010 potlapkala mimo rodinu, služebnictva vládu a parlament 212.396 lidí a z toho by spolehlivě dnes identifikovala 12.
Reagovat
a.magerova
A mně se zdál Toni v tom roce 2008 jakýsi jiný, tak to vysvětluje mnohé!!!
Ale pak královně Agent 007 a je jedno jestli Connery nebo Brosnan ;-) poradil, aby šla v roce 2010 sama za sebe :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Reakce na první koment.

Na míče
RF - KA 69:58
RN - MG 79:59

Anderson proměnil 1 z 6 BP.
MG měl 1 BP a ten neproměnil.

Takže bych si nebyl tak jistý, že MG hrál vyrovnanější zápas. Kurz na MG byl, ale přestřelený to jo.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, ale všechny ty BB, včetně proměněného, přišly za stavu 5:2 ve druhém setu, tedy ve fázi zápasu, kdy si oba soupeři uvědoměle uvědomili, že jsou vlastně vyrovnaní, a začali podle toho hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, takže fakt, že kráľovná bola na tenise v roku 2010 a nie v roku 2008 znamená, že Alžbeta predsa len Nadala nepozná, Rogera má v kráľovskej spálni v Buckinghamskom pálaci a nielen tam, keďže presiahol rámec tenisu a Granollers skoro vyhral, keďže Janekda je Nadalovec a čísla si vymyslel..

Zbohom zdravý rozum, chlapci vy ste sa našli..
Reagovat
a.magerova
Coooo?!!!
Tak Ty tady hodíš zatím ničím nepodloženou informaci, že se královna ťapkala s Nadalem v roce 2008, my tady hodíme fotodůkaz, že v roce 2010 po více než 30 letech byla královna na tenise a s Rogerem si ruku podala.
Tak o jakém zdravém rozumu je tu řeč?!!!
Reagovat
Stan_Borowitz
:-))) Třeba se ti zase vrátí, až se uklidníš...
Reagovat
PetaM
Rogere, super! :) Na to, jak jsi měl "nepovedenou" sezónu ... Super, být na Turnaji Mistrů :) (Píšu nepovedenou, ale co by jiní dali za nepovedenou sezónu a být přes to na 6. místě žebříčku ATP ... :D :D )
Reagovat
Padme
Snad ještě něco uhraje v Paříži i v Londýně :) Ale je fajn, že to nebude bez něj. Spousta fanoušků by to oplakala.
Reagovat
PetaM
Jo, snad si v Paříži zvedne sebevědomí (třeba). Jo, TM bez Federera by byl zvláštní :) Je super, že je tam :D Člověk má pak dalšího hráče, kterému může fandit :D
Reagovat
smazaný uživatel
to ano, i já bych uronil slzu... sledovat jak je forévr jalovej a bezzubej je moc hezké zpříjemnění turnaje .)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist