Federer za týden v Monte Carlu hrát nebude

5. 4. 2010, 11:23
Aktuality 18
Roger Federer bude po šesti letech chybět na podniku Masters v Monte Carlu, což ostatně avizoval už před sezonou. První hráč světa se rozhodl využít možnosti vynechat nepovinný turnaj a ušetřit síly v přípravě na French Open.
Profily hráčů
Roger Federer

"Mám problémy s načasováním úderů. Nevím, kde se to vzalo. Je čas vrátit se na tréninkové kurty, nemám rád prohry v takových zápasech," zlobil se na sebe šestnáctinásobný grandslamový vítěz, když minulý týden v Miami prohrál už v osmifinále s Berdychem.

V tu chvíli již věděl, že na trénink bude mít času 'habaděj'. Rozhodl se vynechat jediný nepovinný podnik kategorie Masters 1000, který se od 11. dubna koná v Monte Carlu. 

"Pokaždé si prohlídnu rozpis turnajů a rozmýšlím, jaký program před Roland Garros pro mě bude nejlepší," omluvil se již dříve Federer, který v Monte Carlu ještě nikdy nevyhrál. V letech 2006 až 2008 nestačil vždy ve finále na Nadala, loni prohrál už ve 3. kole s krajanem Wawrinkou, a tak letos přijde jen o 45 bodů.

"Monaco už není povinným turnajem, což hráčům dává prostor na rozhodování. Dá se tam získat hodně bodů, ale sezona je ještě dlouhá," vysvětloval své rozhodnutí osmadvacetiletý Švýcar.

Federer má tedy volno až do 25. dubna, kdy začíná další podnik Masters v Římě. O 14 dní později bude obhajovat titul Madridu.

Mezi prestižními turnaji si po dvou letech zahraje v Estorilu, kde loni obhajobu titulu vynechal. Letos si soutěž v Portugalsku vybral i díky faktu, že do hlavní soutěže zasáhne jen 28 hráčů. Čtyři žebříčkově nejlépe postavení tenisté tak budou mít v prvním kole volný los. "Kdyby mě na cestě za vítězstvím na turnaji mezi dvěma podniky Masters čekalo pět zápas, byla by moje účast nepravděpodobná," přiznal předloňský vítěz.

V Monte Carlu nebude již tradičně hrát ani čerstvý vítěz z Miami Andy Roddick, zraněný Nikolaj Davyděnko nebo Fernando Gonzalez. Naopak divokou kartu nakonec přijal Andy Murray, který chce najít ztracenou pohodu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
skott
Zajimal by me vas nazor, jak se tesite a vidite antukovou cast sezony.Ja osobne mam tohle obdobi z cele tour rad zdaleka nejmin, ale pri soucasnem rozlozeni sil mezi nejlepsimi hraci, by se mohla vyvijet jinak nez v poslednich letech...
Nadal samozrejme stale za nejvetsiho favorita, ale jeho vysledky byli v prvni casti roku nejhorsi za posledni roky a to dava sanci ostatnim, i kdyz jeho dva potencialni nejvetsi souperi na antuce (Davydenko, Del Potro) se vraceji po zraneni, plus ti tradicni (Djokovic, Fedex) take bojuji s formou.
Osobne cekam: od Nadala dva tituly (Barcelona, 1MS)
Federer: bude se soutredit pravdepodobne na Madrid a obhajeni, pokud mozno, co nejvice bodu, tudiz min. finale + mozna Estoril
Murray - nevypada, ze by mel vyrazne vylepsit lonske vysledky, ale muze prekvapit, na RG pri trech setech s jeho fyzickou, by mel cvrtfinale udelat...
Djokovic: ac problemy se servisem na antuce nejsou takovy problem, myslim, ze bude pokracovat ve stejnem stylu jako dosud, tedy nepresvedcice a zrejme bez titulu.
Z dalsich hracu si myslim, ze by mohli ukazat zajimave veci J.C.Ferrero (po FO ho vidim na chvili opet v Top 10), Monaco konecne na Masters nejaky vysledek nebo dalsi argentinci Nalba, Zeballos, mozna Schwank, pripadne Belluci...
French Open je zatim daleko, tak tipovat radeji jeste nebudu a pockam, aspon do Rima;)
Reagovat
smazaný uživatel
Troska sa rozpisem teda:D
Ja antukovu sezonu mam tiez najmenej rad- konkretne antuku ako povrch. Ale musim uznat ze na antuke su najkrajsie vymeny- kedze je pomala atd... Tiez nechcem az RG tipovat. Ale aspon Monte Carlo si trufnem. Ako na to pozeram tak si mysliim ze Nadal to vyhra- sice nie je daky super ale urobil teraz dve semifinale na hardovych Masters v rade. A na antuke bude urcite este lepsi- ako DC s Berdychom tiez sa nevedelo co od neho cakat na antuke a vybuchal ho. Pisem teraz o Monte Carle - Federer tam nebude, Del potro, Davydenko ak sa zucastnia nemaju sancu po zraneni vyhrat, Djokovic- bez formy taku antukovu sezonu aku mal pred rokom mat nebude vtedy bol vlastne po Nadalovi 2. najlepsi antukar vzdy s nim hral vyrovnane zapasy akurat vzdy prehral. Federer keby nevyhral RG tak si myslim ze pravom Djokovic by bol druhy najlepsi antukar minuly rok. Ale tento rok Novak nic. Murray nie je antukar ale na RG to QF spravi- predsa len bude mat lahkych superov prve kola.. V MC teraz prekvapia vzhladom k slabej forme a neucasti elitnych hracov antukari- veriim ze QF mozu dat Ferrero, Ferrer ci Monaco, tiez Nalbandian vyzeral dobre teraz. Samozrejme nesmu dostat skoro Nadala. Suhlasim ze Davydenko a Del potro by mohli zamiesat karty na antuke- hlavne Del Potro ak bude zdravy tak nevidim dovod preco by nemohol vyhrat aj RG- ale to je daleko.Teraz v MC neviem co spravi Soderling- ten tiez raz hra super raz nie. Kazdopadne pocas antukovej sezony si myslim najviac bodov nahra Nadal- aj ked nie je taky dobry ako bol ostatni su este tragickejsi:D. RG uvidime to je daco ine to je GS 5setove bitky mozu byt to necham na cerstvu formu pred RG potom budem hodnotit.
Reagovat
Vojtaakk
No ja nemam zadnou cast sezony, kterou bych preferoval (reps. mam: GS), ale letos se antukovou cast hodne tesim, protoze ted se ukaze, jak na tom Nadal opravdu je a hlavne zde nejvic vidim moznost finale Rafa - Roger. Jak pisete, ostatni hraci hrajou tuzku (Murray, Djoko..) nebo sou zraneny (Delpo, Davydenko...). Myslim ze hlavne u Del Potra je to skoda, od toho ja cekam velke veci.
Trochu se mozna zapomelo na Rodicka, i kdyz to neni antukar, to je jasny. A taky na Cilice, o tom nevim jak je na antuce silnej.
Pak jsou tu hraci jako Soderling nebo Gonzales, tedy dobry na antuce, ty by mohli udelat nejakej vysledek na M1000.
Kazdopadne, jestli se sebou Roger neco udela a prestane davat 62 nevynucenych chyb za 2 sety, tak by mel hrat s Rafou finalka v Rime a Madridu. Jemu sou ty povrchy celkem jedno...
No a Rafa, tomu preju aby se vratil aspon na antuce na tu svoji viteznou vlnu, zvedne mu to sebevedomi a na RG by si mohli dat s Rogerem naky 5 setovy finalko, aby se bylo na co koukat.
Reagovat
skott
pekny, diky obema za nazory...Na Soderlinga jsem nejak zapomnel, ted dal dva svoje nejlepsi vysledky na masters zasebou, takze se s nim urcite musi pocitat.Podobne jako Sammy Stosur mezi holkama, mu trochu paradoxne vyhovuji i pomalejsi povrchy, ktery mu davaji cas na jeho drtivy forehnad (dokonce skoro kopiruji svoje nejlepsi turnaje - FO, IW) tak jsem na nej zvedavej.Ze by dal znovu finale RG necekam, ale jinak by mel lonske mastersy vylepsit.No, Del Potra taky vidim jako nejvetsiho favorita FO do budoucna, takze jeho soucasny problemy jsou vekla skoda, tezko rict, jestli se stihne vratit ve stejne forme.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal - ani jeden titul, pro současné opětovné potíže s koleny, tj. zpravodajství španělské televize
Reagovat
smazaný uživatel
No o Soderlingovi jak som pisal raz hra super inokedy nie. Proste dakedy spravi necakane veci- ako teraz s Berdychom ked si neskrtol, ano Berdych hral vyborne ale on bol proste nulovy. Dalej na AO teraz vyletel v prvom kole pricom som cakal ze QF urcite da kedze bol 8cka a mal svoju stvrtinu pavuka. Proste Soderling uvidime prvy antukovy turnaj v MC. Stosur ma na zenu vyborny servis a cakam od nej daky uspech na RG. Del Potro je snad najcastejsie zraneny z tej spicky- mozno viacej su Tsonga alebo Davydenko ale JM moc nezaostava za nimi...
Ja veriim ze keby Del Potro sa dako vyhol zraneniam v buducnosti dokaze vyhrat v 1 roku 2GS- RG a jeden hardovy. Co sa Nadala tyka videl som to video jak sa bucha do kolien si aj pamatam ako komentator na Nova sporte sa cudoval ze takyto frustrovany Nadal este nebol. Podla mna ale Nadal si len dako odpocinie a zase pojde hrat. Uvidime Nadal je bojovnik pojde hrat aj s jednou nohou , aj napriek kolenam si myslim ze MC vyhra- proste kto je na antuke momentalne lepsi- to je ten problem seci su mimo.- ci uz forma alebo zranenia.
Reagovat
skott
olfess, ja se na to taky dival, kdyz jsi sem potom daval odkaz, ale nic to nemeni na tom, ze zapas se zacal otacet v jine chvili a dokud Nadal neda nejaky stanovisko, nakolik ho to ovlivnuje, tak s nim normalne pocitam.Vydrzi ledaccos a pokud dohral, zrejme to nebude jako na AO a ja si myslim, ze bude hrat dal.Nedelal bych hned z komara velblouda.
Reagovat
dabelsobul
Federer - myslim, ze Masters Madrid + Rim minimalne semi udela + jeden titul. V Estorilu nic jineho nez triumf necekam.

Nadal - na antuce potvrdi svou dominanci. Na antuce ho kolena snad tolik omezovat nebudou a vrati se na druhy misto.

Djokovic a Murray - u nich to vidim podobne. Oba jsou psychicky nejak vyzdimani a asi to chvili potrva, nez se dostanou zpet do pohody. Na jejich ukor se do semifinale budou dostavat napr. Gonzalez, Verdasco, pripadne Ferrero.

Berdych - od nej ted cekam raketovy vzestup. Konecne se zda, ze si to v hlave srovnal a mohl by pomyslet na vetsi uspechy. Miami mu urcite dodalo sebevedomi. Zahrat umi i na antuce a nejaky uspech si pred FO jeste pripise.

Ve vzduchu jsou take navraty Davydenka a Del Potra, u nic hsi rychlost navratu formy tipovat netroufam.
Reagovat
smazaný uživatel
Žádnej Anonym, to jsem byl já...
Reagovat
smazaný uživatel
1. antuková časť sezóny mi príde docela zaujímavá,hlavne tým,že smeruje k RG a že sú v nej nasekané 3 Mastersy v krátkom časovom období,aj keď samozrejme niektoré zápasy a pinkacie výmeny sú otravné :-)...pre mňa je najmenej zaujímavou časťou sezóny halové obdobie po US Open...

2. pokiaľ ide o šance jednotlivých hráčov resp. ich hru, tak to vidím nasledovne

Nadal - tu nie je o čom,antuka jeho kolenám a hre svedčí najviac,na betónoch sa dostal do 2 semifinále,teraz od neho čakám tituly,vzhľadom ku konkurencii a jej forme by som nebol prekvapený 3 titulmi Masters...

Fedex - uňho budú podľa mňa turnaje prípravou na RG,nie že by nechcel všetky zápasy vyhrať,ale skor v nich bude nacvičovať herné prvky a popravde mám trochu pocit,že skoré vypadnutia a tým pádom možno menší tlak na RG by mu až tak nevadili:-)

Djoker - asi najvačší konkurent Nadala na antuke,čakám že ho v na nejakom turnaji potrápi,ale na titul to nevidím...

Murray - záleží ako na tom bude psychicky,lebo tam podľa mňa teraz leží jeho problém,finále AO ho vzalo asi viac ako sa čakalo,na RG to do štvrťfinále dotiahne...

Delpo,Davydenko - nebyť zranení,tak obrovskí favoriti antukovej časti,takto si vobec netrúfam tipovať ako na tom budú,každopádne im budem fandiť...

inak by som ešte šance dával Soderlingovi či Roddickovi,ktorý vyzerá byť v super forme a rozpoložení....
Reagovat
skott
tak diky i ostatnim za nazory - dabelsobul, olfess, viktor;), jeste se k nim malicko vratim:
Trochu me prekvapuje, ze viktor je uz druhy, kdo dava sance nebo zminuje Roddicka.Ja sam ho jako faktor na antuce v zadnem pripade nevidim, ani pres dobry zacatek roku.Jeho rekord na FO je dostatecne znamy a docela bych se divil, kdyby alespon vyrovnal svuj lonsky vysledek, natoz aby potom treba prezil do druheho tydne...s ucasti jako obvykle setri a z toho je patrne, ze bude znovu vsechno smerovat k Wimbledonu.
Od Tomase Berdycha taky cekam, ze by mel ted konecne vyuzit soucasnou pohodu, ale doufam, ze ho lidi hned nezacnou odepisovat, kdyz nebude delat alespon finale.Antuka neni jeho nejsilenjsi a je treba se na to podivat realne.I cvrtfianle na velkejch akci bude vic nez solidni.K obhajovani toho ma minimum, takze 9 a 10 misto neni daleko, ale podobnou sanci maji dalsi hraci, hlavne Ferrero nebo Misha Youzhny...
Zapomnel jsem samozrejme take Gonzu, ktereho zminujete, dalsi z tech kdo by mohli vyuzit slabe formy nejlepsich.
olfess - jeste k Nadalovi...me prijde zvlastni, ze kdyz rikas, jak si toho vsimli i komentatori, ze by potom po zapase nepadlo ani slovo, v takovem pripade, by se snad rozhovor o nicem jinem netocil?A jeste jedna vec.Pred rokem si pamatujes, jak dohral finale s Murraym v Rotterdamu, to se s timhle prece neda vubec srovnat, kdyz se porad hecoval a bojoval az do konce.Z toho a ze sam mluvil o Monte Carlu mi vychazi, ze to neni tak vazne.Rozhodne ne, ze bych to chtel nejak zlehcovat nebo rikat, ze nemuzes mit pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
ad roddick : tak nie žeby som od neho čakal nejaký antukový triumf :-),ale medzi najlepších 4 sa dostať može (snáď s výnimkou RG)...minulý rok bol napr. v semifinále v Madride a prehral s Fedexom...
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem preco prave Monte Carlo je nepovinne z tych 1000 Masters turnajov. Urcite je to mensi turnaj ako IW a Miami ktore su dva najvacsie s 96 hracmi v porovnani s ostatnymi Masters kde je 56. A Pariz na konci posledny Masters iba 48- cize Pariz by mala byt nepovinna si myslim:D Kazdopadne Federer radsej si oddychne natrenuje a vyhra v Portugalsku turnaj ako tu by sa mal trapit. Inac nechapem preco Murray dostal divoku kartu, ved Murray ako 4rebricka by mal mat automaticky prve kolo volno a byt medzi nasadenymi. Gonzalez tento tyzden bude hrat v Houstone na antuke cize tiez zvolil Federerovsky styl ze radsej hrat na mensiem turnaji.
Reagovat
dabelsobul
Protoze Murray puvodne hrat nechtel, ale kdyz ted skoro kvuli porazkam nehral, pozadal o divokou kartu, protozer Entry list byl jiz uzavreny... ale v pavouku by mel byt nasazeny jako trojka (za Djokovicem a Nadalem)
Reagovat
smazaný uživatel
Diky napadlo ma potom ze jedina vec preco by dostal divoku kartu je ze uz boli uzavrete prihlasky alebo daco take a proste dodatocne sa rozhodol- plus urcite ide aj o body dost teraz postracal a obhajuje semifinale.
Reagovat
smazaný uživatel
stejně by zase dostal sadu hned v úvodu :DDDD
Reagovat
Mercury
Bla bla.
Reagovat
smazaný uživatel
:D, starej se radsi o tu tvoji spanelskou lemru:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist