Ferrer smetl Djokoviče a je v semifinále. Srb je v postupové nejistotě

23. 11. 2011, 22:39
Aktuality 63
TURNAJ MISTRŮ - David Ferrer na Turnaji mistrů po Murraym porazil i světovou jedničku Novaka Djokoviče a je prvním postupujícím ze skupiny A. Druhým semifinalistou bude buď Tomáš Berdych, nebo Novak Djokovič. Výhra 2-0 na sety posune dál českého tenistu a vyřadí Srba.
David Ferrer

David Ferrer, jenž v pondělí porazil Murrayho, dnes neztratil set ani proti světové jedničce Novaku Djokovičovi a jako první si zajistil účast v semifinále. 

Devětadvacetiletý Španěl nedal unavenému vítězi tří letošních grandslammů Djokovičovi šanci. Srb v prvním setu ještě vedl 3-2, ale pak ztratil sedm her za sebou. Udělal 33 nevynucených chyb a jistě hrající Ferrer bezpečně kontroloval vývoj. "Nole byl asi trochu unavený, ale já hrál výborně a nedělal tolik chyb," řekl Španěl, který je žebříčku pátý.

Srb si na konto při sedmdesáti vítězných zápasech připsal teprve pátou prohru v sezoně., z toho dvakrát vzdal.

Djokovič si ale dnes hlavně zkomplikoval boj o postup ze skupiny Turnaje mistrů, který před třemi lety vyhrál. Do semifinále ho v pátek nemusí dostat ani případná výhra 2-0 na sety proti Tipsarevičovi.

Postupové karty totiž drží Tomáš Berdych, který bude v pátek proti Ferrerovi bojovat o premiérové semifinále. To si zajistí v případě, že nad Španělem zvítězí 2-0 na sety. Pokud vyhraje 2-1, tak musí zároveň doufat, že minimálně set ztratí i Djokovič s Tipsarevičem. Jakákoliv Berdychova porážka znamená konec a postup pro Djokoviče.

První místo má nejblíže Ferrer. Připravit ho o něj může jen Berdych a to v případě, že s Čechem prohraje a Djokovič současně neporazí Tipsareviče.

Pořadatelé již oznámili pořadí pátečních zápasů a diváky o o dramatičnost nepřipravili až do posledního zápasu. V odpoledním upraví postupovou matematiku srbský duel Djokoviče s Tipsarevičem, večer od 21:00 hodin SEČ si pak v každém případě zahraje o semifinále Berdych proti Ferrerovi.

- TURNAJ MISTRŮ LONDÝN -
(Velká Británie, tv. povrch / hala, 5.930.000 eur)
středeční výsledky (23. 11. 2011)

Skupina A:
Berdych (7-ČR) - Tipsarevič (9-Srb.) 2-6 6-3 7-6(6)
Ferrer (5-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6-3 6-1

Tabulka:
1. Ferrer 2 2 0 4:0 2
2. Berdych 2 1 1 3:3 1
3. Djokovič 2 1 1 2:3 1
4. Tipsarevič 1 0 1 1:2 0
Murray - odstoupil 1 0 1 0:2 0

Čtyřhra - skupina A:
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Lindstedt/Tecau (6-Švéd./Rum.) 6-1 6-2
Bhúpathí/Paes (4-Ind.) - Melzer/Petzschner (7-Rak./Něm.) 7-5 6-3

Tabulka:
1. B. Bryan, M. Bryan 2 2 0 4:1 2
2. Bhúpathí, Paes 2 1 1 2:2 1
. Lindstedt, Tecau 2 1 1 2:2 1
4. Melzer, Petzschner 2 0 2 1:4 0

Páteční program:
13:15 Lindstedt/Tecau - Melzer/Petzschner
15:00 Djokovič - Tipsarevič 
19:15 Bryan/Bryan - Bhupathí/Paes
21:00 Ferrer - Berdych

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
smazaný uživatel
Trochu se obávám, že Djokovic má vítězství 2:0 v kapse, když Tipsarevič při matchballu podklouzl a pak evidentně kulhal. Je tak možné, že neodstoupí z turnaje, proti Djokerovi nastoupí a odehraje co bude pro Srbsko potřeba...
Reagovat
a.magerova
Jj jsem stejného názoru ...
Reagovat
kejv2
No ja si nemyslim, ze by byl Tipsa nejak zraneny. To, ze trochu kulhal 10s po tom, co upadl, jeste nemusi nic znamenat. A pokud bude hrat Djokovic tak, jako vcera, klidne muze prohrat. Osobne neverim konspiracnim teoriim typu, ze vsichni Srbove hrajou na Djokovice.
Reagovat
Chandler
Tipsa je jeden z mála, kterýmu to jeho ego nedovolí. Byla by to hlína, kdyby ho poslal domů právě on.
Reagovat
smazaný uživatel
Já tajně doufám že domů ho pošle Tomáš vítězstvím nad Ferrerem. Ale to by se musel vyspat trošičku jinak než-li na středu:)
Reagovat
kejv2
Zkusim tady zopakovat vsechny postupove moznosti pro skupinu A (za predpokladu, ze uz nikdo nebude odstupovat z turnaje):

Ferrer ma uz postup jisty, ne ale celkove umisteni.

Pokud Berdych prohraje, postupuje Djokovic bez ohledu na svuj vysledek. I kdyby s Tipsarevicem prohral, meli by tri hraci 1 vitezstvi, ale Janko hral o zapas min, takze rozhodne vzajemny zapas mezi Berdychem a Djokovicem. V kazdem pripade by Djokovic postoupil z druheho mista.

Pokud Berdych vyhraje jakymkoliv vysledkem a Djokovic prohraje, postupuje z prvniho mista Berdych diky vzajemnemu zpasu s Ferrerem.

Pokud Djokovic i Berdych vyhraji, budou mit tri hraci 2 vitezstvi a rozhodne pomer setu. Pri Tomasove vitezstvi 2:0 budou pomery: F 4/6, B 5/8, D 4/7 nebo 4/8. Takze Berdych postupuje z druheho mista.

Pokud Tomas vyhraje 2:1, zalezi na vysledku Djokovice. Pri jeho vyhre 2:0 budou pomery setu F 5/7, B 5/9, D 4/7 a postupuje Novak. Posledni moznost (Djokovicova vyhra 2:1) dava postup Berdychovi: pomery setu F 5/7, B 5/9, D 4/8.
Reagovat
kejv2
Pokud bereme jako celkem pravdepodobnou moznost, ze Djokovic i Berdych zitra prohraji, muze Tomase o to vic mrzet prohra s Novakem. V opacnem pripade by totiz pri dane konstelaci postupoval on.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jaksi ten poměr setů B, F a D je trochec jinej, viz předposlední odstavec by mělo být- F4/2 B5/3 D4/3 nebo 4/4, ne? Když teda počítám, že Berďa vyhrá 2:0 a Djok 2:0, bo 2:1.
Reagovat
kejv2
Asi jsem mel jasneji napsat, ze jsem myslel pomer vyhranych setu ku vsem odehranym, tj. kdyz ma Ferrer statistiku na sety 4:2, ma pomer vyhranych setu 4/6. Z toho udaje je lip videt, kdo postupuje.
Reagovat
smazaný uživatel
TAK ZE NASE NEJVETSI KOMERCNI ZAPRODANA SRACKA NEBUDE OPET VYSILAT BERDYCHA V PATEK VECER!!
Reagovat
a.magerova
budou kopálisti ze Sparty :-((
Reagovat
taffer
Bohužel v ČR (a vlastně i celosvětově) má fotbal výrazně vyšší sledovanost než tenis (což osobně nechápu :-) ), a proto bude mít ta naše parodie na fotbal na Nova sportu vždycky přednost před tenisem, bohužel.
Reagovat
gigin
Ať počítám, jak počítám, tak ať Novak s takovým rytmem hry a počtem nevynucených chyb raději nikam nepostupuje :-((
Reagovat
LubosZabloudil
Nyní by měla být postupová matematika již vysvětlena podle výpočtů ATP.

Od loňska se museli znovu změnit pravidla, proto byly původní výpočty v článku jiné. Ještě loni se při rovnosti bodů tří hráčů bral v potaz poměr setů, a pokud určil tento poměr jednoho z hráčů na prvním nebo třetím místě, byl automaticky "vyřazen" a mezi zbylými dvěma rozhodl vzájemný zápas... Letos to již zjednodušili jen na procento setů.
Reagovat
a.magerova
už mi Roger postoupil :-))
a zatím se rýsuje repete finále z roku 2007 Roger vs David - nebyla bych proti tomu kdyby se historie opakovala :-))
Reagovat
smazaný uživatel
jasne uz. Jeste bych se primlouvala za TA pravidla, ktera se muselA (ne museli, uf,) znovu zmenit. :-)

a.magerova: jakze, Roger TOBE postoupil??? A MNE snad ne??? :-))
Reagovat
VlS
Nechcete si o to zahrát na tři vítězné? Půjdu vám to z umpire pískat a Pes bude dělat jestřábí oko a Pe2K o tom pak napíše objektivní zpravodajství podle postřehů známého tenisového experta Lopaty.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))) Kdyz ja verim jen Lahyanimu ale....... A setrpes to nestihneee, mam dobry timing... ;-)
Jednoduche, a.magerova vymeni sve mi za prejici nam a ma vyhrano! :-))
Reagovat
a.magerova
Sojka: tady na TP už chodím a píšu skoro 5 let a od začátku tu píšu komu fandím. Dovedeš si představit kolik ústrků a nadávek jsem tu na svou adresu už četla?! Od puberťáckých pipin přes celou zvířecí říši a i hůůůř. A jak se tu mnoho pisatelů vyjadřovalo o RF ani nechci vzpomínat... tak mi to "MI" přej. Ale jsem ráda že i Tvůj favorit se jako první dostal do semifinále :-))
Reagovat
smazaný uživatel
....... Zasluhy se ceni a mas MI mit - je to totiz krasne, kdyz MI vyhraje!!!! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
V pripade prohry nejede domu...trojuhelnik Tipsarevic Djokovic Berdych...jeste je sance
Reagovat
petrstary
Omyl - z tohohle trojúhelníku by automaticky vypad Tipsarevič, protože nebude mít odehraný všechny zápasy, mezi těma dvěma by pak rozhod vzájemnej zápas, kterej vyhrál Djokovič..
Reagovat
a.magerova
Od: Chaloupka
co rozhoduje o postupu ze skupiny?
1. Vyšší počet výher

2. Vyšší počet odehraných zápasů (v případě, že do turnaje zasáhnou také náhradníci)

3. Vzájemný zápas, pokud pouze dva tenisté mají stejný počet výher

:arrow: 4. Pokud tři tenisté mají stejnou bilanci, rozhoduje:
a) pokud všichni tři mají jednu výhru (biilanci 1-2), pak hráč, který odehrál méně než tři zápasy je automaticky eliminován a u zbylých rozhodne vzájemný zápas
b) vyšší procento vyhraných setů
c) vyšší procento vyhraných gamů
d) lepší pozice v žebříčku ATP
e) pokud kritéria a, b, c, d určí prvního nebo třetího v tomto pořadí a u zbylých dvou je to stále nerozhodně, pak u těchto rozhodne vzájemný zápas.
Bod č.4 platí i v případě, že tři tenisté budou mít po základní skupině stejnou bilanci 2-1.
Reagovat
a.magerova
Teď říkal komentátor(záznam David-Novak), že Novakovi stačí k postupu do semi jakákoli výhra nad Davidem, zatímco David postoupí jen v případě výhry 2:0 jiná výhra mu prý dnes postup nezajistí, protože Tomáš porazil Janka....
Reagovat
petrstary
"d) lepší pozice v žebříčku ATP" - nic takovýho v pravidlech neni. Pokud nerozhodne ani poměr gamů, tak je tam "If ties still exist after the above procedures, the ATP shall make the final determination."
Reagovat
LubosZabloudil
Ještě loni musel být bod e) už jako c) ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
a) Greatest number of wins;
b) Greatest number of matches played;
c) Head-to-head results if only two (2) players are tied,
d) If three (3) players are tied, then:
i) If three (3) players each have one (1) win, a player having played less than all three (3) matches is automatically eliminated and the player advancing to the single elimination competition is the winner of the match-up of the two (2) players tied with 1-2 records; or
ii) Highest percentage of sets won; or
iii) Highest percentage of games won; or
iv) The player positions on the South African Airways ATP Rankings as of the Monday after the last ATP World Tour tournament of the calendar year.
v) If (i), (ii), (iii) or (iv) produce one (1) superior player (first place), or one (1) inferior player (third place), and the two (2) remaining players are tied, the tie between those two (2) players shall be broken by head-to-head record.
Reagovat
smazaný uživatel
výborně!!! bude hrát až večer!!!
Reagovat
a.magerova
Kdo Tomáš? Tak to zase bude v TV ze záznamu bo tam mají Ganbrinus ligu - Sparta !!!
Reagovat
smazaný uživatel
tak podle toho, co se píše na oficiálních stránkách, tak Ferrer už je jasně první ve skupině a pokud ho Berďa porazí v pátek 2:0, tak postupuje bez ohledu na výsledek Djokera. Když vyhraje 2:1, tak musí Djoker taky prohrát set. V případě prohry jede domů, i kdyby Djoker taky prohrál, tam by rozhodoval vzájemný zápas. http://www.atpworldtour.com/Rankings/Finale%20SF%20Qualifications.aspx
Reagovat
petrstary
Pokud Berdych Ferrera porazí a zároveň Djokovič prohraje, vyhraje skupinu Berdych (oba budou mít dvě výhry, rozhodne vzájemnej zápas).
Reagovat
a.magerova
Systém postupu ze skupin na Turnaji mistrů je svým způsobem unikátní. Pokud dva hráči mají stejný počet vítězství a porážek, rozhodne o lepším jejich vzájemný zápas. Pokud se stejná situace týká tří hráčů, přijde na řadu procento vyhraných setů ze všech zápasů. Určí-li tento poměr jednoho hráče na prvním nebo třetím místě z této trojice, je tento automaticky "vyřazen" a mezi zbylými dvěma rozhodne vzájemný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
podle mě je situace následující: pokud Berdych zvítězí jakýmkoliv způsobem na Ferrerem tak postupuje bez ohledu na výsledek Djokoviče jelikož vždy bude mít lepší poměr setů, dokonce mám dojem že když zvitězí 2:0 na sety může se stát i vítězem skupiny ale tím si nejsem jistej protože jeho poměr setů by byl 5:3 a Ferrerův 4:2 a myslím že 5:3 by mělo být víc:D
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc, pokud dobře počítám, Tomášovi by měla stačit i jakákoliv výhra, poněvadž při výhře 2:1 nad Ferrerem bude mít celk. skore 5:4 a Djoker při výhře 2:0 nad Tipsou skore 4:3, to je stejný rozdíl, ale Tom bude mít větší počet vyhraných setů
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak souhlasím
Reagovat
smazaný uživatel
Jaký rozdíl a jaký větší počet vyhraných setů ???????
Někteří fandové se snad pomátli.
"Highest percentage of sets won or Highest percentage of games won" je nějaký rozdíl?
Reagovat
smazaný uživatel
vzpamatuj se pane odborníku já se opravdu považuji za tenisového fanouška ale ty si nejspíš myslíš že jsi něco víc
Reagovat
smazaný uživatel
...no hlavně že s tím nesmyslem tak ochotně souhlasíš, přesně tak :-)
Už na první pohled je zřejmé, že pravidlo s větším "počtem" setů by nebylo korektní.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem se vcera vratil z Londyna z O2 ,byl jsem na Nadalovi s Fischem a Brdycha s Djokovicem...ale nejvic mi dalo treninky Tsongy a pak Federera ze trech metru...a toho vopicaka mam podepsanyho na ksiltovce:))))...Tri dny v Londyne...letenka , ubytko ,listky, celkem 5300kc..udela to nekdo levneji?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Zážitek,co?
Reagovat
smazaný uživatel
tak to je parada! Kde jsi bydlel? skym jsi letel? kde jsi kupoval listky? Kde jsi sedel na zapasech?
Reagovat
smazaný uživatel
Tichá závist...
Reagovat
smazaný uživatel
Poradim...nejlevnejsi letenky pres Ryan air z Brna,listky tady pres tenisportal-oficialni weby- turnaj mistru-zakoupeni kartou...byl jsem vys za 1000Kc...za 2000kc se tad poridit i do druhe sekce,ubytko pres booking.com...spousta levnych hostelu s vice luzkami, 6 stanic metrem od O2...dopoledne boleni noh z chozeni pom pmatkach odpoledne ze sedeni u tenisu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby chtel nekdo neco vedet,ci poradit ,jak se dostat do O2 Areny,kde presne jsou treninkove kurty, o letenkach, ubytovani,listkach,doprave po Londyne ,tak odpovim stanislav.holub@email.cz
Reagovat
a.magerova
Klidně se nestydím za zcela hlasitou závist a koukat na Federera no fakt zelenám závistí (ale přeji Ti TO) !!!
Dej ještě nějaké postřehy nebo máš Rogera ve foťáku?
Reagovat
smazaný uživatel
tomáš je v tabulce druhý.furt ve svých rukou.pokud teda nerozhoduje vzajemny zapas.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co nás matou. málem jsem to sežral.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč píšete články, ve kterých jsou absolutně nesmyslná fakta? Nebylo by lepší si nejprve zjistit jaká je přesná situace a pak až něco psát? Jinými slovy TOMÁŠ TO MÁ STÁLE VE SVÝCH RUKOU!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Vitezstvi dva nula posunuje Berdycha tutove dal:)
Reagovat
smazaný uživatel
Takže je to vlastně hotový, srbové se navzájem nepodrazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Vše má ve svých rukách Novak Djokovič, kterému k semifinálové jistotě stačí porazit krajan Tipsareviče. Českému hráči pak nepomůže ani výhra nad Ferrerem. ...nesouhlas
Reagovat
hatatytla
Bože co to je za turnaj, kromě Rogera se na big 4 nedá dívat. Zatím nejlepší zápas turnaje asi berdych-tipsarevic, a to hovoří samo za sebe. Federera s Nadalem nepočítám protože to bylo jednostraný.
Reagovat
tito
Roger je jasnej ale kdyby to vyhrál celý Tsonga, ani bych se nedivil...
Reagovat
smazaný uživatel
A kdyby berda ferrera porazil tak by byl prvni ve skupine?
Nevim totiz jestli rozhodujou vzajemny zapasy jako prvni
Reagovat
smazaný uživatel
No kdyby rozhodovali vzajemny zapasy a zitra by vyhraál jak berdych tak djoker, postoupit by mel preci Djoker protoze vyhral nad berdychem. No je to ňáký zamotany :DD
Reagovat
smazaný uživatel
No kdyby rozhodovali vzajemny zapasy a zitra by vyhraál jak berdych tak djoker, postoupit by mel preci Djoker protoze vyhral nad berdychem. No je to ňáký zamotany :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, rozhodujou vzájemné zápasy. Ale pokud Berdych porazí Ferrera a Djoker Tipsareviče, pak budou mít 3 hráči dva body a pak rozhoduje celkové skóre a to mít Tomáš už nejlepší nebude, i kdyby vyhrál 2:0. 4:2 je lepší než 5:3. Jinými slovy, Tomáš může být první jen v případě, že porazí Ferrera a zároveň Djoker padne s Tipsarevičem.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Djoker muze mit nejlepsi skore preci 4-3 na sety nikoli 4-2
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám že tady nikdo neví jak to vlastne s postupem je:D fakt komedia obzvlast u redaktorů kteří vytvoří článek, a protze se nejspis spletli stáhnou ho a udelají nový :D
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak, protože ted má Djoker skore 2:3
Reagovat
smazaný uživatel
Ty seš na kritiku ten pravej. Sám taky nic nevíš, viz komentář u jiného článku. Postupová pravidla v ATP Official Rulebook jsi četl nebo ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Taky bych se neodvážil psát články o tenisu, když si tím nejsem jistej. Kde jinde se má člověk dozvědět fakta než tady...
Reagovat
Chaloupka
co rozhoduje o postupu ze skupiny?
1. Vyšší počet výher

2. Vyšší počet odehraných zápasů (v případě, že do turnaje zasáhnou také náhradníci)

3. Vzájemný zápas, pokud pouze dva tenisté mají stejný počet výher

:arrow: 4. Pokud tři tenisté mají stejnou bilanci, rozhoduje:
a) pokud všichni tři mají jednu výhru (biilanci 1-2), pak hráč, který odehrál méně než tři zápasy je automaticky eliminován a u zbylých rozhodne vzájemný zápas
b) vyšší procento vyhraných setů
c) vyšší procento vyhraných gamů
d) lepší pozice v žebříčku ATP
e) pokud kritéria a, b, c, d určí prvního nebo třetího v tomto pořadí a u zbylých dvou je to stále nerozhodně, pak u těchto rozhodne vzájemný zápas.
Bod č.4 platí i v případě, že tři tenisté budou mít po základní skupině stejnou bilanci 2-1.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist