Ferrer udolal Roddicka ve třech setech, je v semifinále

14. 10. 2011, 12:53
Aktuality 17
Vítězstvím nad Andym Roddickem a postupem do semifinále turnaje v Šanghaji oslavil David Ferrer účast na Turnaji mistrů, kterou si zajistil včera. Španěl zvládl lépe koncovku třísetového dramatu, které dnes vyhrál 6-7 6-2 a 7-6.
David Ferrer

V desátém vzájemném duelu obou tenistů měl David Ferrer Andymu Roddickovi co oplácet. Jejich poslední měření sil totiž vyhrál Američan, který světovou pětku vyřadil na grandslamovém US Open.

A po měsíci znovu začal lépe Roddick, který v předešlých zápasech v Šanghaji naznačil, že se mu vrací forma. Při jeho podání ho Ferrer dlouho neohrozil, v úvodním setu si Španěl nevypracoval jediný brejkbol, a protože Roddick neproměnil své dvě příležitosti, musel set vybojovat až ve zkrácené hře.

Ferrer, který v prvním setu nasázel svému soupeři pět es, se sice v další sadě na svém servisu zhoršil, lépe si ale vedl při Roddickově podání, které mu dvakrát prolomil a vynutil si třetí set. V něm byl Roddick blízko porážce už v desátém gamu, kdy musel odvracet Ferrerův mečbol, oba čtvrtfinalisté si ale znovu dokázali své servisy udržet, a tak přišel na řadu další tie-break. V něm tentokrát uspěl Ferrer, který i díky 49 vítězným úderům po dvou a půl hodinách zvítězil 6-7 6-3 a 7-6.

"Věřím si. To je pro mě hodně důležité, protože v některých momentech jsem nehrál moc dobře. Na tomhle turnaji dokážu v důležitých momentech dobře podávat," řekl po utkání Ferrer, který musel v předešlém zápase s krajanem Ferrerem odvracet tři mečboly.

Španělovo podání ocenil i Roddick. Ten sice určitě platí za obávanějšího servismana, tentokrát se ale Ferrer s 11 esy nenechal zastínit. "Ve druhém a třetím setu hrál extrémně dobře a výborně podával. Normálně byste od něj nečekali, že bude střílet esa. Dneska jsem měl pocit, že se díky tomu párkrát dostal z problémů. Když hraje takhle, je jen těžko k poražení," uvedl Andy Roddick.

O finále si Ferrer zahraje s přemožitelem Tomáše Berdycha Felicianem Lópezem, který ani dnes neztratil podání. Přemožitele Rafaela Nadala Floriana Mayera porazil i za pomoci 10 es za pouhých 69 minut hladce 6-2 6-4. 

Třicetiletý Španěl postoupil teprve podruhé v kariéře do semifinále turnaje Masters 1000, poprvé se mu to povedlo před dvěma lety rovněž v Šanghaji. "Nevím, čím to je, ale hraju tu rád a zdejší podmínky sedí mé hře. Teď  se těším na zítřek a doufám, že mám šanci postoupit do finále," řekl López.

Nišikori je nejúspěšnějším Japoncem
Také ve druhé části turnajového pavouka už je známý první semifinalista. Je jím Japonec Kei Nišikori, který dnes porazil Alexandra Dolgopolova ve dvou setech.

Nišikori už v Šanghaji vyřadil jednoho nasazeného hráče a po Francouzi Tsongovi si připsal další cenný skalp v duelu se soupeřem, na kterého narazil poprvé v kariéře. Dvanáctý nasazený Dolgopolov si sice v úvodním setu vypracoval šest brejkbolů, žádný z nich ale nedokázal proměnit. Nišikori byl úspěšnější; ze dvou svých příležitostí jednu využil a sadu získal poměrem 6-4.

Povzbuzený Japonec dál pokračoval v trpělivé hře, díky níž si ve třetím gamu následujícího setu připsal další brejk. Rozhozený Dolgopolov pak přišel i o další podání a prohrával už 1-4. Papírový favorit sice ještě snížil, za stavu 3-5 ale při vlastním servisu nabídl soupeři tři mečboly a Nišikori takovou příležitostí nepohrdl.

Stejně jako Ferrer i Kei Nišikori oslavil dnešním vítězstvím včerejší důležitý den. Když jednadvacetiletý tenista porazil v osmifinále Santiaga Giralda, bylo jasné, že si polepší ve světovém žebříčku a překoná dosud nejúspěšnějšího Japonce Shuzu Matsuoku, který byl v roce 1992 na 46. místě.

"Shuzo Matsuoka byl mým velkým učitelem a rádcem. Je pro mě ctí, že jsem dokázal překonat jeho rekord," komentoval svůj úspěch Nišikori.

V semifinále Nišikori vyzve rozjetého Andyho Murrayho, který od semifinále US Open vyhrál už 13 zápasů v řadě. Po titulech z Bangkoku a Tokia míří za celkově svým 20. triumfem na turnaji ATP v Šanghaji, kde si dnes poradil hladce ve dvou sadách s překvapením turnaje Matthewem Ebdenem

Favorizovaný Brit nedával svému nezkušenému od úvodu šanci a zvítězil 6-3 6-2. "Hrál jsem dobře, ale myslím, že se můžu ještě zlepšovat," komentoval Murray, který může reálně pomýšlet na splnění cíle; rok zakončit na 3. místě před Federerem.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3,240.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (2-Brit.) - Ebden (Austr.) 6:3, 6:2. Ferrer (3-Šp.) - Roddick (10-USA) 6:7 (5:7), 6:2, 7:6 (7:2), Nišikori (Jap.) - Dolgopolov (12-Ukr.) 6:4, 6:3, F. López (Šp.) - Mayer (15-Něm.) 6:2, 6:4. 

Semifinálové dvojice: F. López - Ferrer, Murray - Nišikori.

 

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Můj zdravý rozum mě donutil souhlasit s názorem jednoho zdejšího uživatele, který řekl, že je ta tvoje inteligence ještě nižší než Koellerova.
Reagovat
smazaný uživatel
.... vecna skoda pro nas, ze ten rozum nedorazil pri zdravotni prochazce jeste o kousicek dal.
Reagovat
smazaný uživatel
Preji Savidovi prinejmensim ucast ve finale. Je to pracovity tenista,ktery se jen tak nevzdava a vetsinou maka az do konce zapasu za jakehokoliv stavu, muze prekvapit i Andyho.
Reagovat
tito
Přál bych mu to, je to sympaťák. Ale nenapadá mne nic, čím by mohl Andyho překvapit. Bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
tento zapas ukazal v plnej nahote ze Roddick uz nema na top hracov
Reagovat
tito
Zápas jsem neviděl ale s pátým hráčem ATP dva tiebreaky Ti připadá ponižující? Proč?
Reagovat
smazaný uživatel
Murray jži má 20 titulů, jubilejní dvacátý získal právě v Tokiu. A trojkou bude, pokud obhájí titul, pokud tedy dobře počítám.
Reagovat
Pe3k
Když bude Murray světová trojka, tak jsem zvědavý, jestli ho začnou nasazovat do poloviny pavouka s Djokovicem. Při současné formě by paradoxně Nadal dostal o5 lehčího soupeře (Federera). I když je těžké odhadnou v jaké formě se Roger představí na konci této sezóny...
Reagovat
Vojtiik
petřík: 50:50.. házej mincí
Reagovat
Pe3k
Tak Florian nám dva španěly nevyřadil, ale i tak to byl pěkný výkon, hlavně včera proti hafíkovi. Dostal jsem z toho koukání hlad a spravím to jogurtem florian :)
Reagovat
taffer
dobrý :-)
Reagovat
Pe3k
Tak včera jsem tu sepisoval mladé a nadějné talenty a zapomněl jsem zmínit Kei Nišikoriho a hned dneska se nám velice silně připomněl. Gratulace k postupu do semifinále Fererovi a hlavně Nišikorimu!
Reagovat
smazaný uživatel
nezapoměl jsi. Jen si ho dodnes neznal.
Reagovat
Pe3k
Jasně lopato, ty víš lépe než já koho vlastně znám a koho ne...První větu začneš malým písmenkem a druhou pro jistotu velkým.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato tvoje inteligence je snad menší než i Köllererova a nejraději bych ti udělil doživotní zákaz činnosti!!....
Reagovat
smazaný uživatel
A ta největší hrubka je nezapoměl. Nezapomněl je správně!!!
Reagovat
Pe3k
Pravda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist