Fiasko na Davis Cupu? Nominace měla mít pět hráčů, míní bývalý reprezentant Dlouhý

13. 9., 12:10
Aktuality 31
Čeští tenisté na daviscupovém turnaji ve Valencii místo boje o postup vyhořeli a po dvou zápasech přišli o dva hráče. Svět zaujal i netradiční konec zápasu mezi Tomášem Macháčem (23) a Australanem Alexeiem Popyrinem (25), který musela česká jednička už po devíti míčích skrečovat. Situaci rozebral pro Livesport Zprávy bývalý daviscupový reprezentant Lukáš Dlouhý (41), podle nějž měl mít národní tým k dispozici na místě i pátého hráče.
Adam Pavlásek, kapitán Jaroslav Navrátil a Tomáš Macháč

Zatímco loni Češi v Davis Cupu zazářili a v těžké skupině vybojovali i přes silné Španělsko a Srbsko postup do play off, letos jejich vystoupení skončí hořkým nezdarem. Zraněný Tomáš Macháč navíc ve čtvrtek proti Austrálii musel vytrpět pískot z hlediště, do situace se přitom dostal nevinně. Vědělo se, že má zdravotní problémy, vždyť den předtím nedohrál zápas s Carlosem Alcarazem, kterému dokonce vzal set.

Jenže v rychlém sledu duelů se nedokázal dát zdravotně dohromady. "Bohužel jsem nastupoval ve špatném stavu. Nehrajeme ale za sebe, tak jsem to šel zkusit," vyprávěl Macháč v rozhovoru pro Českou televizi. "Cítil jsem se pak strašně blbě vůči divákům i všem u televizních obrazovek. Už to nechci zažít znovu," litoval. Nastoupit prý musel, aby týmu nehrozila diskvalifikace.

Problém však vznikl už při nominaci. Češi vyrazili do Valencie jen se čtyřčlenným týmem: Macháč, Menšík, Lehečka a Pavlásek. V letošní sezoně přitom jak Lehečku, tak i Menšíka provázely zdravotní trable. Macháč pak doplatil na našlapaný program – na olympiádě hrál až do medailových bojů a na US Open postoupil do druhého týdne.

Příliš času na regeneraci mu nezbylo. "Je velká škoda, že se klukům sešly zdravotní problémy, které jim nedovolily nastoupit, nicméně si myslím, že příprava na to měla proběhnout jinak," říká v reakci na poslední dění pro Livesport Zprávy bývalý daviscupový reprezentant Lukáš Dlouhý. "Jistě máme další dobré kluky, kteří by mohli získat zkušenosti a zápasy v Davis Cupu by jim mohly pomoci v další kariéře," dodává.

Kopřiva hraje challenger

Na české soupisce figuroval i Vít Kopřiva, ten však v současné době hraje o body do žebříčku ATP na challengeru v polském Štětíně. "Davis Cup je placený Mezinárodní tenisovou federací ITF, a tak by teoreticky mělo vyjet na turnaj všech pět hráčů. Jednoduše i proto, aby tam nevznikla takováhle situace, že kluci onemocní nebo se zraní a pak nemá kdo nastoupit," podotýká Dlouhý.

Ve chvíli, kdy nebyl k dispozici nikdo jiný, dávalo nasazení Macháče proti Austrálii jistou logiku. Daleko větší šanci uhrát bod měli Češi ve čtyřhře: "Adam Pavlásek nehrál dvouhru tři, čtyři roky," přitaká Dlouhý.

Také však jedním dechem dodal, že Češi měli být na různé varianty připraveni: "Mělo to být rozmyšlené předem, jet měl i pátý hráč. A třeba i na tréninkový kemp, aby tam mohl nasát atmosféru, aby se mohl zlepšit, nabrat zkušenosti a samozřejmě i z toho důvodu, aby mohl zaskočit a hrát ostrý zápas."

Český tým čeká ve Valencii ještě jeden souboj, a i když už prakticky nemůže postoupit, je jeho povinností proti Francii nastoupit. Vzhledem k situaci v týmu zřejmě absolvují dvouhry i čtyřhru Menšík a Pavlásek, pokud by se Lehečka s Macháčem během dvou dnů zázračně neuzdravili.

Nepříjemný daviscupový týden navíc může zanechat následky i na zbytku sezony, která pokračuje na asijském kontinentu. Lehečka s Menšíkem jsou přihlášeni na turnaj v Pekingu, jenž začne 23. září, Macháč počítal se startem následného klání v Šanghaji.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

31
Přidat komentář
GaelM
I přes tu chybu s malou nominací a následnou komedii s nasazením zraněného hráče to pořád ještě mohlo skončit v klidu a příště by se normálně sešli. Ale ve chvíli kdy trenér řekne do médií, že Macháče nechápe, že tam měl vydržet déle a ty další kecy... tak tam už to těžko bude fungovat jako dřív. V tuhle chvíli už nezbývá než Navrátilovi poděkovat za léta minulá a předat štafetu někomu mladšímu...
Reagovat
Jan
Navrátil měl vzít 5 hráčů pro případ zranění či nemoci, což se stalo. Je to jeho chyba. Mně to hned napadlo, když nominoval jen 4, stejně tak loni.
Reagovat
muster
mohli vzít ještě Rosola vsak to všechno odehrají Menšík s Pavláskem, stejně o nic nejde...aha vlastně možná jde, o prachy a hráčské smlouvy se svazem... možná proto ta taškařice s jednogemovým špilem Macháče
Reagovat
mamina
Chci věřit to.u, že rto nemyslíte vážně.
Reagovat
misa
Navrátil a u žen Pála jsou kapitány už tak dlouho, že si nepamatuju, kdo byl před nimi
Reagovat
muster
býval tam myslím Cyril Suk, u žen už nevím
Reagovat
EllNino
Aleš Kodat taky u holek
Reagovat
FAcore
Chyba byla na straně Navrátila, který situaci podcenil, ale samozřejmě to nepřizná a bude hledat chyby u Machače.
Reagovat
turista
Kapitán Navrátil to jednoznačně prokaučoval.
Reagovat
darek.vrana
Je to pravda. I když by nic neuhrál, tak i kvůli nasátí atmosféry a všeho okolo, jak říká Dlouhý. A ani bych tam nedával Kopřivu, ale třeba nějakou naději do budoucna, třeba Nicoda.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Navrátil říká, že se Jirka musí dát do soboty dohromady. Podle mě je hloupost, aby nastupoval nemocný, když už nemáme šance postoupit. Akorát by riskoval před závěrečnou částí roku, kde obhajuje minimum bodů a může si je tam nahrabat.
Reagovat
PetaM
Po bitvě každý generál. Kdyby jich tam bylo 5 a 3 se zranili/onemocněli, tak by jich tam mělo být zase 6 ...

Holt ne každý má křišťálovou kouli, že?
Reagovat
Marduch
no ty určitě ne
Reagovat
PetaM
Já se nechávám rád překvapovat. :)
Reagovat
Krisboy
Nesmysl, tohle je prostě shoda náhod... něco takového nepamatuju a taky se to zase dlouho nestane.
Reagovat
JohnB
Může za to Macháč.
Reagovat
com
a nemuze za to Babiš?
Reagovat
Carter
Hej je to blbá náhoda ale aj tak tam ten piaty hráč mal byť. Nechápem, prečo niektoré tímy naplno nevyužívajú množstvo hráčov, ktoré môžu nominovať.
Reagovat
Krisboy
Protože v naprosté většině případů zápas stejně odehrají dva, tři, maximálně čtyři. Aby bylo potřeba 5 hráčů opravdu nepamatuju...
Reagovat
Davor1
Asi preto, že ten piaty je väčšinou kvalitou aj tak len do počtu a nepríde tam zadarmo. Musia mu za to zaplatiť a v 99% prípadov ho aj tak nie je treba a na kurt sa nedostane. Nestáva sa často, aby sa ti zranili/ochoreli dvaja hráči súčasne a aj keby, tak stále máš ďalších dvoch, ktorí to vedia odohrať...
Reagovat
Nola
ano, prachy su vzdy na prvom mieste
Reagovat
Carter
Každý zväz dostáva peniaze od ift na vyplatenie hráčov, takže jediní komu môže vadiť piaty hráč v time ohľadom financií sú ostatní štyria hráči, ktorí dostanú menší podiel.
A ten hráč tam nikdy nie je do počtu. Získava skúsenosti, ktoré mu môžu pomôcť do budúcna, robí hráčom kvalitného sparinga na tréningoch, zarobí si viac ako na turnajoch a to mu pomôže v ďalšej príprave atď atď

Navratil to skrátka prekaučoval a teraz hádže vinu na Tomáša, že nečakal že s tým tak skoro sekne
Reagovat
Davor1
Tak prekaučoval... mohol tam dať Pavláska, ktorý by dostal debakel od Popyrina a potom by zase boli hlasy, že mal radšej skúsiť Macháča, aj keď nebol 100%... v tej pozícii už nemal žiadne dobré riešenie.
Reagovat
lars
Popyrin mohl Pavlaskovi zapas skrecovat
Reagovat
Holahej
Stage Federation Players
Winner 1,060,000 2,100,000
Runner Up 725,000 1,500,000
Semi-Final 643,000 1,300,000
Quarter-Final 515,000 1,100,000
Group Stages 256,000 515,000 /EUR/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, tady ale ty dva další neměl. Adam se sice mohl kousnout, ale v singlech těžko říct na úrovni koho je.
Tak to je, když dva selžou, mají tam být další dva schopní odehrát všechno, co je potřeba...
Reagovat
Ereinion
jsme jedinej z 16 týmů, co tam má jen 4 hráče, to mluví myslím za vše
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Navrátil měl problémy s výběrem. Byl moc široký
Reagovat
JohnB
Tomáš Macháč je ostuda českého tenisového týmu. Měl by se stydět.
Reagovat
annah
Reagovat
Krisboy
Také jsem chtěl původně reagovat, ale pak jsem si řekl - je pátek, za chvilku jdu domů...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist