Finále v Acapulcu? De Minaur zabojuje o první úspěšnou obhajobu, Ruud o nejcennější trofej

2. 3., 11:49
Aktuality 1
ATP ACAPULCO - Světová devítka Alex de Minaur (25) na podniku ATP 500 v Acapulcu pokračuje za premiérovou obhajobou titulu a zároveň zopakováním svého nejcennějšího triumfu. Přes semifinále třetí nasazený Australan postoupil poté, co mu za stavu 6:3, 2:6 a 4:0 vzdal nemocný Brit Jack Draper (22). Rok dlouhé čekání na 8. titul se pokusí ukončit proti Noru Casperu Ruudovi (25), který už pošesté porazil Holgera Runeho (20) a přiblížil se zisku své nejcennější trofeje.
Alex de Minaur může v Acapulcu poprvé obhájit triumf z předchozí sezony (© AFP)

Draper – De Minaur 3:6, 6:2, 0:4

Alex de Minaur loni v Acapulcu triumfoval poprvé na akci větší než ATP 250 a získal svou nejcennější a dosud poslední 8. trofej. Nyní v Mexiku startuje potřetí v kariéře jako obhájce titulu a pokud se chce udržet v TOP 10, do které se prodral teprve před pár týdny, musí být poprvé úspěšný.

Od splnění mise ho dělí už jen jeden soupeř. Po dvou hladkých výhrách a obratu proti neoblíbenému řeckému sokovi Stefanosi Tsitsipasovi, jehož skolil po sérii 10 porážek, postoupil i přes Jacka Drapera a poprvé při obhajobě titulu postoupil do finále.

Semifinálový souboj s o tři roky mladším Britem rozehrál lépe a po dvou brejcích získal úvodní sadu. Ve druhé ale přišel dvakrát o podání a druhý den po sobě musel do třísetového souboje. Tentokrát se ale v rozhodujícím dějství příliš nenadřel. Když získal 17 z 21 fiftýnů a vedl 4:0, Draper své největší semifinále kvůli nemoci vzdal.

"Jsem rád, že jsem ve finále, ale doufám, že bude Jack v pořádku. Snad se dá pro další turnaje dohromady. Je těžké hrát, když není váš soupeř zdravotně OK, ale musíte zůstat soustředění," uvedl Australan, jenž vyhrál i třetí vzájemný souboj a v Acapulcu neprohrál již devět zápasů v řadě. Dvě sezony po sobě byl v Acapulcu ve finále naposledy David Ferrer, který v letech 2010 až 2012 třikrát triumfoval.

Statistiky zápasu Alex de Minaur – Jack DraperStatistiky zápasu Alex de Minaur – Jack Draper (@ Livesport)

Pětadvacetiletý De Minaur vylepšil letošní bilanci na 14:4 a pokračuje ve skvělém vstupu do sezony. Kromě Tsitsipase získal skalpy Novaka Djokoviče, Alexandera Zvereva, Taylora Fritze, Andreje Rubljova či Grigora Dimitrova a už podruhé postoupil do finále.

Před dvěma týdny v Rotterdamu ho o triumf připravil až rozjetý Ital Jannik Sinner, v mexickém letovisku se ve svém celkově 16. finále utká s Casperem Ruudem. Před šesti lety s norským vrstevníkem prohrál semifinále ana antukovém challengeru, o rok později ho smetl v rámci Next Gen ATP Finals.

Ruud – Rune 3:6, 6:3, 6:4

Ruud v Acapulcu zdolal třetího ze čtyř soupeřů po třísetovém boji. Světovou sedmičku Dána Holgera Runeho v prvním střetnutí mimo antuku zdolal v severském derby 3:6, 6:3, 6:4 a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil už na 6:1.

"Začátek zápasu byl hodně těžký. Holger trefoval skvělé údery z forhendu i bekhendu a já byl hlavně na konci prvního setu dost frustrovaný. Ale jedním brejkem ve druhém setu se to celé otočilo. Donutil jsem ho zahrát několik úderů navíc a do jeho hry se pak naštěstí vloudilo více nevynucených chyb," hodnotil Ruud.

Norský tenista si finále v Mexiku proti australskému soupeři zahraje znovu po týdnu, před sedmi dny neuspěl v Los Cabos proti Jordanu Thompsonovi. Finalistu tří grandslamů  či Turnaje mistrů čeká jubilejní 20. finále a bojovat v něm bude o 11. titul, ještě nikdy ale nevyhrál turnaj turnaj vyšší kategorie než ATP 250. Naposledy triumfoval loni na jaře na antuce v portugalském Estorilu.

Runemu se tak podle představ nepovedl první turnaj pod vedením Francouze Patricka Mouratogloua, ke kterému se vrátil znovu po osmi měsících a krátké anabázi s Borisem Beckerem a Severinem Lüthim.

Výsledky turnaje ATP 500 v Acapulcu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Krisboy
Ten Alex je šílenec. Co on dokáže vrátit, snad nemá v současném tenise obdoby. Motorová myš. A Ruud je opravdu příliš hodný a velký dobrák na to, aby byl někdy skutečným šampionem.
Oběma gratulace, nejen dnes předváděli úžasnej tenis.
Minotauruv titul ale také znamená, že návrat OHBH do Top10 se nekoná.

Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist