French Open i světový tenis má novou královnu

7. 6. 2008, 21:26
Aktuality 1
Organizátoři Roland Garros, druhého letošního tenisového grandslamu, si mohou mnout ruce. Mužské finále slibuje nejnapínavější možný souboj, ženská dvouhra přinesla mnoho překvapivých výsledků, zajímavé finále a další změnu na pozici světové tenisové jedničky, kterou se stala vítězná Srbka Ana Ivanovičová.
Profily hráčů

Dvacetiletá rodačka z Bělehradu střídá v čele Rusku Marii Šarapovovou, která na pomyslný trůn usedla po odchodu předchozí tenisové královny Justine Heninové. Ta nečekaně dva týdny před začátkem French Open ukončila kariéru a z žebříčku se nechala s okamžitou platností vymazat. Ivanovičová o svém postupu na vrchol věděla už po vítězném semifinále s krajankou Jelenou Jankovičovou.

Finálový zápas proti Rusce Dinaře Safinové nabídl vyrovnaný tenis plný dlouhých výměn, ale v důležitých chvílích měla navrch srbská hráčka a zaslouženě získala první grandslamový titul.

Ivanovičová není zdaleka jedinou kvalitni reprezentantkou Srbska, která se v poslední době prohání po kurtech elitních turnajů. Srbská tenisová škola nyní stojí hodně vysoko. Třetí hráčkou světa je Jankovičová, na stejné pozici mezi muži dlí Novak Djokovič, v absolutní špičce se usídlil také deblista Nenad Zimonjič.

Do světa velkého tenisu vstoupila Ivanovičová v 16 letech v roce 2004. Dostala se do finále juniorky ve Wimbledonu, triumfovala ve všech čtyřech challengerech, kterých se zúčastnila, na turnaji v Curychu zaujala vyrovnaným zápasem s Venus Williamsovou a v Lucemburku dokráčela až do čtvrtfinále.

Na žebříčku WTA poskočila do první stovky, příští sezonu už uzavřela jako 16. hráčka světa. To už měla na kontě první profesionální titul z Canberry a čtvrtfinále na French Open, kde dokázala vyřadit Amélii Mauresmovou. V následujícím roce přidala vítězství na turnaji v Montrealu, ale další progres zpomalilo opakující se zranění ramena.

Rok 2007 znamenal návrat na cestu kupředu. Hned na začátku února si zahrála finále na turnaji v Tokiu, kde podlehla Martině Hingisové. Poté se jí dařilo ještě lépe a své snažení dokázala třikrát dotáhnout až k celkovému triumfu: jednou v Berlíně na antuce a dvakrát na tvrdých površích v Los Angeles a Lucemburku. Vrchol roku prožila ve finále French Open, kde podlehla Justine Heninové. Ve Wimbledonu ztroskotala v semifinále na Venus Williamsové, když o kolo dříve vyřadila Nicole Vaidišovou.

Do letošní sezony vstupovala jako čtvrtá hráčka světa, což dokázala změnit k lepšímu hned na prvním grandslamu Australian Open. Ve čtvrtfinále vrátila porážku z Wimbledonu Venus Williamsové, v semifinále si proti Slovence Daniele Hantuchové sice nejprve pohrála s nervy svých příznivců, když v prvním setu dostala "kanára", pak se ale vzpamatovala a nakonec až ve finále nestačila na Šarapovovou. V žebříčku po turnaji poskočila už na druhé místo.

Na právě skončeném French Open už si počínala zcela suverénně. Na cestě za prvním grandslamovým titulem kariéry vyřadila mimo jiné české hráčky Lucii Šafářovou a Petru Cetkovskou, kterým dohromady povolila pouhé tři hry.

Ana Ivanovičová se narodila 6. listopadu 1987 v Bělehradu, její matka je právnička a otec ekonom. První tenisovou raketu dostala v pěti letech, když ji v televizi upoutal zápas Moniky Selešové.

Jako dítě prožila těžké období války v Jugoslávii a občas měla hodně složité podmínky pro kvalitní trénink. Pomohl jí švýcarský podnikatel Dan Holzmann, jenž do ní investoval 500.000 švýcarských franků a přivedl ji za lepšími podmínkami do Basileje. Jako její manažer před dvěma lety podepsal mnohamilionovou smlouvu s Adidasem. Není divu, obletovaná vytáhlá dvacetiletá kráska má mnoho nabídek z oblasti modelingu.

ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist