French Open trhá rekordy, tenisté si rozdělí 25 milionů eur

15. 4. 2014, 13:03
Aktuality 39
O tři miliony eur víc než před rokem si dohromady vydělají tenisté na letošním Roland Garros, který se tak stane nejštědřejším turnajem v historii. Oznámili to pořadatelé grandslamového podniku, jehož vítězové ve dvouhře obdrží prémii 1,65 milionu eur.

Organizátoři French Open už před rokem zvedli dotaci turnaje o více než tři miliony eur a loňské celkové odměny - 22 milionů eur - nyní navýšili o další tři.

"Tento výrazný nárůst prize money je součástí čtyřletého plánu na období 2013 až 2016," oznámil dnes ředitel turnaje Gilbert Ysern.

Vítězové dvouher letos obdrží prémii 1,65 milionu eur (45 milionů korun), což je oproti minulému ročníku nárůst o deset procent. Vyšší odměny ale inkasují i poražení z druhých a třetích kol turnaje a z osmifinále.

Letošní odměny v Paříži předčí zbývajících tři grandslamy. Loňský Wimbledon měl celkovou dotaci 22,6 milionu eur (620 milionů korun), US Open 33,6 milionu dolarů (669 milionů korun) a organizátoři letošního Australian Open rozdali hráčům a hráčkám 33 milionů dolarů (657 milionů korun).

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
r.Fever
Netreba navyšovať prize money na grandslamoch, to je len zalepenie očí mainstreamovému divákovi, že v tenise sa točia veľké peniaze. Áno točia, ale len pre skupinku vyvolených. Takému Rafovi je úplne šum a fuk či vyhrá 1,4 alebo 1,6 mil. Eur, ide mu hlavne o trofej. Skutočné problémy sú odmeny na challengeroch a futures turnajoch. A hoci RG nepatrí do ATP, je to práve ATP čo vyprodukuje masívny zisk per annum a len 10-15% z toho ide do takto vehementne dôležitých vecí. Veď načo podporovať tenistov mimo prvú stovku, hlavne že je nová bublina "Big Four". To prináša hlúpe davy divákov ale stojí to na hlinených nohách a takýto plán bez koncepcie sa skôr či neskôr prejaví. Napríklad v záujme mladých o tenis.
Reagovat
spaniel
Presne, chudáci mimo 100 pak spi v autech a nemůžou si dovolit trenéra a jen čekají na zazrak pod hrozbou ukončení kariery.
Reagovat
VlS
Buď klidnej, neprojeví, ti malí kluci se vidí na čísle jedna a vůbec neřeší, jestli se dá uživit turnaji s rankingem 250. Dospělejm je jasný, že na challengerech se dá živořit a na futures bez sponzora se nedá ani živořit.
Masovej sport je amatérskej a v profi sportu zbohatnou jen ti nejlepší a nějak mi to nevadí.
Profi sport je show business a funguje podle tam platných pravidel. Jasně že na tom nejvíc vydělávají organizátoři a agenti, bez nich by nebyla ani show, ani prachy ani pro ty největší hvězdy. Kdyby jich tudíž nebylo, museli by si je hráči vytvořit.
Reagovat
slacker
Mali kluci koupou nejradeji do micudy, tam se jich uzivi desetitisice. BOHUZEL
Reagovat
r.Fever
ide o to, že je úplne jedno, či je na grandslame dotácia 20 mil.Eur alebo 25 mil.Eur. Absolútne jedno ! keď väčšina z toho nárastu ide víťazovi. No týchto 5 mil.Eur rozdiel by vedelo pomôcť tak 30 turnajom challenger alebo 70-80 turnajom Futures zabezpečiť dôstojnejšie podmienky pre existenciu, nehovoriac o fakte, že by ich počet nemusel ubúdať, ale pribúdať - a hráči by tam mali viacero možností ako sa prebíjať rankingom. A nezabúdajme, že aj takí ako Djokovič či Federer sa museli prebíjať cez tieto turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
jenomže oni se probili. A na co je živit nějakyho lempla bez snahy, talentu a čehokoli někde na challengeru, když se na to nikdo ani nedívá. jenom proto aby někdo někde odchodil jeden, dva zápasy týdně, bez díváků, jenom tak, aby si měl za co žít a říkat, jak je profesionální tenista?
mladí kluci to musí vzít jako investici a probít se tím. a živit prodavače na challengerech, ne díky.
to už by bylo lepší vrazit ty peníze do diváků. co třeba světla nebo střecha, atd...
Reagovat
VlS
Ani se netřeba ptát koho volíš. To je normální socialismus. Někdo si sežene prachy na mejdan a ty bys mu z nich chtěl sebrat a dávat chudejm. Sežeň si svoje a rozdávej po libosti! Fakt mě fascinuje, kolik lidí ví co líp dělat s penězi, které jim neříkají pane.
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat
spaniel
Sorry, ale to je blbost na entou. Já jsem pravičák a sdílím jeho názor. Jak ti to jde do hlavičky? A to co píšeš je nesmysl. Prý investice. Někteří hráči dosáhnou vrcholu až později a to už třeba nemusí ani hrát. A ty náklady nejsou 5000,-Kč měsíčně. Viděl jsem rodiče, kteří vlastnili úspěšný penzion a i tak šli všechny peníze na dceru, aby měla trenéra, zahraniční akademie atd. Nikdo neříká, že by měli brát všichni stejně (socializmus), ale připravit podmínky i pro začínající tenisty, aby měli šanci to někam dotáhnout. Snad žádný sport nemá tak podhodnocenou základnu.
Reagovat
VlS
Ale tak se do toho pusť. Když tam ty prachy jen tak ležej, tak to nebude problém!

Pravičák jsi jen tehdy, když pravicový hodnoty respektuješ, i když pro tebe výhodný nejsou. Tendence někde peníze někomu sebrat a podle svý hlavy přerozdělovat je levičácká.

5.000 měsíčně na výchovu profi tenisty asi stačit nebude, to musí někdo hodně dotovat. Kdo by to tak moh bejt?
Reagovat
spaniel
Sorry, ale nevíš o čem mluvíš. Ty peníze se nikomu neberou. Jde o to, komu kolik dají. Já přece neříkám, aby měl hráč č.1 stejně jako hráč č. 150. Jak píšeš tenis je business a ti, kteří ho řídí a profitují z něj, tak ti musí mít zájem, aby byl tenis populární a dostupný, aby byli nové hvězdy. Takže pro ně je to výhodné rovněž, protože jim to přinese zisk. A to je pravičácké. Každá firma, která vytvoří zisk z něj část investuje do budoucnosti, přípravy a vzdělávání pracovníků. Dokonce vytváří studijní odbory, aby si vychovali odborníky. To je taky socializmus? :D
Reagovat
spaniel
A doporučím ti přečíst si blogy některých hráčů, třeba isrealského tenisty Amira Weintrauba, který je mimochodem isrealská dvojka a reprezentuje v DC. Možná zjistíš jak se žije hráčům, kteří jsou níže na žebříčku a jak je to nedůstojné pro sport jako je tenis.
Reagovat
VlS
A kdo ho nutí to dělat? Ať jde dělat něco jinýho a tenis může hrát pro radost. To je uplně stejný, jako s divadly. Herci v malejch divadlech, který bývaly amatérský si myslí, že i když jejich divadlo diváky nezajímá, tak JE má někdo platit, protože oni chťjí hrát divadlo.
Já bych chtěl bejt kardiochirurg. Sice to neumím a nikdo by se ode mě řezat nenechal, ale chtěl bych, aby mě někdo platil jako kardiochirurga.
když si nevydělám tím, co chci dělat na život, tak buď změním způsob obživy, nebo umřu hlady. Je to uplně jednoduchý, dokud se do toho nepustí socialisti, protože teprve potom z toho vznikne bordel, ve kterým se víc peněz rozkrade, než správně užije.
Reagovat
spaniel
Vše cos napsal je pravda, ale jako příměr to v této situaci absolutně nesedí. Spíš by sedělo, jsem kardiochirurg, ale jsem až 102 nejlepší na světě a tak nebudu dostávat výplatu. Spíš si představ, že nejen VŠ, ale i SŠ, ZŠ a pomalu i mateřská by stála třeba 50 000 měsíčně. Kolik bychom asi pak měli chirurgů? A někdo jako ty by psal, že je to investice...jenže nikdo neví, co z děcka bude, jestli popelár nebo chirurg... a málokdo by měl na to, aby to zjistil.
Reagovat
VlS
Podívej, jestli se někdo do 20, možná 22 nedostane do stovky, kde ho tenis slušně uživí, tak snad selským rozumem pochopí, že tudy cesta nepovede. Pak je na něm, jestli bude živořit v druhý stovce, jezdit po malejch turnajích a mezi tím trénovat děcka, aby se uživil, nebo jestli změní život.
Já proti tomu nic nemám, aby na malejch turnajích platili hráčům líp, ale nepřispívám na to a ani nechci. vůbec si nemyslím, že každej hráč tenisu musí být profi sportovec a je jasý, že jako amatér asi Nadala na RG neporazí, no a co?
Ten, kdo na tenisu vydělává je taky národní svaz a ITF ( na GS). Předpokládám, že ty prachy používají i pro blaho mládežnického sportu. Podporovat začínající profesionály je blbost.
Reagovat
spaniel
Podporovat začínající profesionály není blbost. S cestováním na turnaje mají spojené náklady a když si nevydělají ani na ně, tak je to zjevně špatně. To nejsou dotace. Není normální, aby si absolutně podprůměrný fotbalista, který je třeba 11238 na světě vydělal víc než 150 tenista.

Podle tvojí logiky by taky mohla brát peníze jen světová jednička. Proč by měla brát peníze i dvojka? Když na to nemá, aby byl jedničkou, ať to nehraje, ale ať tr=nuje děcka. Takový Murray by si ještě nevydělal ani korunu. Jde o to stanovit, kolik lidí se tím dokáže uživit, a já si prostě myslím, že tenis v tomto za jinými sporty hodně zaostává.
Reagovat
VlS
Nadějný žáky a dorostence si podchytí agent ( agentura), uzavře s nimi smlouvu a financuje jejich rozvoj. Na základě tý smlouvy v budoucnu dostává podíl na výdělku hráče. Z toho agent jednak žije ( slušnej agent slušně) a investuje do novejch nadějí. Asi nelze očekávat, že bude vrážet prachy do 25 letýho týpka ve třetí nebo čtvrtý stovce, to by se musel zbláznit.
Díváš se na ty prachy, jak kdyby si je Rafa po zdanění odnesl domů a nacpal si je do strožoku. Tak to nefunguje, velká část ji doputuje jinam ( a Rafovi určitě zbude na mlíko, rohlíky, nějakou tu vilku, Porshe a modelku).
Podívej, kolik vydělávají fotbalisti, kolik golf. Atleti jsou proti nim uplné socky. Špičkoví soutěžní piloti akrobati, plachtaři ......, jsou amatéři, letecký sporty se profi nedělají ( Red Bull Air race není sport, ale cirkus). A co s tím? Každej se může rozhodnout, čím se bude živit a čím se bude bavit. Zlomečku lidí se podaří živit se tím, co je i baví ( zeptej se šiček ve fabrikách, jestli je baví přišívat celej život levou půlku zipu). Zbytečnej pláč nad chuděrkou, která musí spát v autě na turnaji, protože tam spát nemusí, ale chce.
Reagovat
J.M.
Souhlasím se spanielem. Tady absolutně nejde o žádný socialismus, to je hovadina bez jakékoli logiky. Jde o čistě pragmatické obchodní rozhodnutí kam a jak investovat zisk. Ten zisk není státní, o ten nikdo nikoho neobral, to je reálný zisk z tenisového okruhu, který tu je, a je jenom otázka kam, jak a v jakém poměru ho investovat. Dobrý, inteligentní podnikatel vždycky investuje i s výhledem do budoucna. Pokud něco ohrožuje budoucnost tenisu, je to krátkozrakost a hloupost. A to je to, na co tenis v posledních letech brutálně dojíždí. Krátkozraké, hloupé uvažování. Stavění potěmkinovských vesnic, tváření se, že žijeme ve zlaté éře atd. Snaha konzervovat současný stav, kdy tenis táhne pár stárnoucích hvězd, které asi ATP bude muset přinutit hrát silně přes důchodový věk, protože vyhlídky na budoucnost jsou chmurné.

Jedním z největších problémů tenisu v současnosti je téměř nulová základna mladých talentů. Ta je dána tím, že na tenis už se dnes nedávají téměř žádné talentované děti. Aby tenis během jedné, dvou dekád nevymřel, nutně, přímo zoufale potřebuje opět zatraktivnit tento sport pro mladé talentované sportovce, kteří jej už léta ignorují ve prospěch jiných aktivit, včetně jiných sportů, které jsou dnes pro většinu dětí mnohem zajímavější a lákavější než tenis. A to jak samotnou atraktivitou těch sportů, tak racionální, obchodní stránkou věci (kterou si dovedou dobře spočítat rodiče). Tenis v současném provedení vyžaduje už odmalička velké náklady, ale ty se vrátí jen velmi malému vzorečku vyvolených. Rodiče na celém světě už dnes vědí, že pokud své dítě mají dát na nějaký sport, který se budou snažit dělat "pořádně", tak na tenis tedy opravdu ne. Důsledkem je to, že tenis v budoucnu hodně pravděpodobně nebude mít nové Nadaly a Federery. A to se nezmění, dokud tady budou lidé, kteří mají plnou hlavu nesmyslných bludů o nějakém "socialismu".
Reagovat
smazaný uživatel
je to blbost. To uz by byl lepsi nejaky fond, ktery by daval mladym a nadejnym tenistum penize na zivobyti. ale je rozdil mlady a nadejny a proti tomu, dreveny trapak bez talentu, co se ani moc nenadre. a ze takovych jsou ty challengery plne. viz. experti jako sock, polansky, kuznetsov, smyczek a podobni...hlavne v te americe je to krasne videt, vsichni stejne dreveni, vsichni stejne bez zajmu. a proc platit nekoho, aby do svych 35 nekde placal pred 10 lidma?
Reagovat
VlS
Asi nejsme v rozporu, ty investice někdo dělá, takže je to normální. Rozdíl je v něčem uplně jiném a to není otázka pouze tenisu. Propast ve výkonnosti profesionálních a amatérských sportovců je stále větší a křižovatka kudy dál neleží v dospělém věku, ale v dětském - už kolem 5, 6 let. Nejen v tenisu, ve všech sportech. Podívej se na hokej, atletiku, lyžování, cokoliv. Začít se sportem " pořádně a specializovaně" v 15 jak bývalo ještě před nedávnem normální prostě nejde, to už vlak ujel. Ještě třeba Kodeš hrál jak fotbal, tak tenis, Vašek Nedomanský hrál jak hokej, tak tenis ( vyhrál Pardubickou juniorku). A dalších příkladů by se dala najít fůra. To je ten zásadní problém, proč se děcka do sportu neženou jak dřív. Dril a dřina od malinka, požadavky na výkony, kritika za neuspěchy, prostě moc povinností a málo zábavy. U compu s hrami je líp.
Problém peněz požadavky na zvýšení kvality přípravy a na zvýšení výkonu jen logicky následuje. Normální rodič na to nemá ani omylem. Několik velmi talentovaných a mimořádně motivovaných jedinců se dostane do objektivu agentů a ti rodičům finančně pomůžou.
Je to jak to je a řeči na diskusích to nezmění.
Zásadní chyba je vnímat sport jen přez jeho nejvyšší vrstvu. I amatérský sport má svůj smysl, dokonce větší než ten profi.
Reagovat
J.M.
Ale ty jsi vůbec nepochopil o čem je řeč. Sock, Kuzněcov a další - to je přesně to, o čem to je. To je přesně ten problém současnosti - talentované děti se už řadu let na tenis nedávají. A tak prakticky jediní mladí hráči, které máme, jsou Sock a spol. Hráči bez talentu, bez budoucnosti. Těch nedostatek není. Ale talentovaní sportovci už tenis ignorují. A ignorují jej z velké části právě proto, že se dlouho uvažovalo tímto hloupým, nelogickým, z podnikatelského hlediska sebevražedným uvažováním. Že přece nebudeme živit nějaké pinkálisty na challengerech. Tohle je výsledek. Sock a spol. jsou výsledkem. Tenis jako sport se řítí do fáze irelevantnosti. V mnoha zemích už tam dnes je. Dříve rodiče děti dávali na tenis, protože cítili šanci, že v tom je nějaká budoucnost. Dnes rodiče děti na tenis nedávají. tedy ne ty talentované. Protože tam je budoucnost s největší pravděpodobností nečeká. Proto jediné, co budeme mít, jsou Sockové a spol. Trenéři mládeže v USA i jinde si zoufají, že dnes už na talentované dítě prakticky nenarazí.
Reagovat
VlS
omlouvám se za chyby, ale napsat tohle na mobilu je hrůza.
Reagovat
J.M.
Samozřejmě, že po hodech se možná budeme muset uskromnit a kvalita sportu všeobecně půjde dolů. Lidské možnosti se nemohou posunovat donekonečna. A tenis se možná dostal do fáze, kdy náklady na vrcholné výkony narostly do absurdních rozměrů.

A samozřejmě, že jeden z problémů je, že děti obecně už sport a dřina tolik neláká. Ale pořád jsou talentované, šikovné děti, které se na sport dávají. Ale čím dál míň z nich se dá na tenis. Je pořád hodně těch průměrných, kteří tenis zkoušejí. Ale ty opravdu talentované už si v drtivé většině vyberou jiný sport. Už proto, že je prostě dostupnější. S kopačákem na plácku si zahraje mnohem víc dětí.

Ale pořád se v tomto vyhýbáš tématu debaty. Že ATP a turnaje generují nějaký zisk. Který si buď mohou šéfové nechat pro sebe a koupit si za ně luxusní jachty, a nebo ho mohou investovat. A pokud už investují, tak je hovadina zpochybňovat, že je hloupé ho investovat chytře. Pokud má tenis i v budoucnu generovat zisky, prostě musí být atraktivní. A atraktivní bude jedině tehdy, pokud v něm budou hvězdy. A hvězdy v něm budou jedině tehdy, když bude atraktivní pro dostatečný počet velkých talentů mezi dětmi a mládeží. A to bude jen tehdy, pokud se nebude kašlat na to, aby vydělal někdo kromě největších hvězd. Protože hvězdy vycházejí z nějaké široké základny.

Nadalovi může být jedno, jestli za trofej inkasuje milion nebo 1,2 milionu. Ale pokud se těch 200 tisíc dá ostatním hráčům, pak tenis bude zase zajímavější pro větší okruh talentů, kteří se na něj možná dají. Pokud se na něj nedají, pak tenis jak ho známe prostě chcípne. Přestane být atraktivní pro hráče, a tím pádem i pro diváky. Stane se z něj okrajový, nemoderní sport, který bude dožívat u rekreantů. Samozřejmě, rekreační, amatérský tenis je krásný koníček. Ale nakonec vymře i ten amatérský tenis, protože i ten žije jen díky popularitě toho profesionálního, špičkového. Co se týče popularity, z toho plynoucí dostupnosti kurtů, tenisového náčiní atd.
Reagovat
VlS
dovolím si s tebou hluboce nesouhlasit. Sock a spol nejsou abnormálně špatní. Problém je opačný, velmi uzká a velmi specializovaná špička se neuvěřitelně urvala od zbytku světa.
To nám zkresluje měřítka. První tři stovky a možná vic jsou výborní tenisti, ale před něma je první padesátka která je ještě strukturovaná a to exponenciálně. Dostat se z rankingu 300 na ranking 100 je daleko průchodnější, než dostat se z rankingu 10 na ranking 5 a postoupit z čísla 5 na číslo 2 je skoro nemožný.
Nemá smysl poměřovat tenis obecně první dvojicí nebo ani pětkou, desítkou. To jsou totiž v uvozovkách mimozemšťani. Ale tihle mimozemšťani s mimozemskou výkonností způsobují příliv peněz do tenisu obecně. Jen blázen by ale chtěl považovat jejich výkonnost za normu, kterou bude měřit všechny ostatní.
Ale všichni ostatní, včetně těch žáčků, profitují z přílivu peněz způsobeného právě tou nechutně bohatou absolutní špučkou. Jen si někdo neuvědomuje, že v individuálních sportech není dost pro všechny, kteří by jenom chtěli mít taky víc. Ty peníze, které se rozdělují musí někdo vyprodukovat a to maník na rankingu 299 není, ten si nevydělá ani na ty peníze, které dostává.
To, že Stachovský a jemu podobní pláčou, že mají málo peněz je normální. Celá Zeměkoule pláče že nemá peníze, od jednotlivců po vlády a instituce. Pláč nepomáhá, peníze nepřinese.
Reagovat
VlS
Píšeš, že rekreační tenis bez toho vrcholového chcípne. To je s odpuštěním pitomost. Možná chcípne, protože lidi bude víc bavit něco jinýho. Statisíce nebo miliony rekreačních hráčů neprovozuje tenis, protože Nole, Rafa, Fedex ( dle osobní chuti) je bůh, ale protože člověku dělá radost, že trefil míč líp než kámoš se kterým hraje. Chceš říct, že děcka přestanou hrát na honěnou, když Bolt nebude běhat stovku za 9 a něco? Možná přestanou hrát na honěnou, protože budou žít ve virtuálním světě u compu, protože na ně rodiče nebudou mít čas a mají strach je pustit samotné ven a tak jim ten comp vyhovuje víc než banda usmrkánků s bálónkem na pkácku za barákem - to riziko je reálné a veliké. Mimochodem, z plácku za barákem je určitě parkoviště a plácek už není, takže zavřít s compíkem je nejjednodužší řešení, stojí jen trochu peněz a ty se dají půjčit.
Reagovat
J.M.
To je právě ten zásadní omyl. Ta špička nevznikla z vakua. Ty vynikající individuality vždycky vzniknou jen díky široké a rozmanité základně. Že je prostě z čeho brát.

To samé se týká i jiných sportů. Proč třeba naši mladí hokejisté nenavazují na úspěchy mladých hochů? Prostě už není moc z čeho brát. Užší základna znamená dramaticky nižší pravděpodobnost výskytu individialit formátu Jágra či třeba Federera. Z úzké základny sportu s klesající popularitou může vzejít stejně kvalitní sportovec jako byli jeho předchůdci jen mimořádně šťastnou náhodou. A na to nelze spoléhat.

Generace Socků a spol. je tragická. Několik let se myslelo, že je to tím, jak je "zlatá generace" geniální, jak je dnes tenis fyzicky náročný atd. Ale dnes už není ani veřejným tajemstvím, že hlavní příčinou je skutečně to, že Sockové a spol. jsou prostě mizerní. Průměrní tuctoví pinkálisté, kteří v sobě nemají vůbec nic mimořádného. A to je kardinální průser. Tenis se řítí do, troufám si tvrdit, nejhlubší krize ve své historii. Takhle talentově prázdná mladá generace tu nebyla desítky let. Vždycky tu byly generace extrémně nadaných mladých dravců, kteří se uměli prosadit mezi mimořádnými legendami. Dnes nejsou. A rozhodně to není tím, že by Federer, Djokovič a spol. byli až TAK geniální. Jenom to je zatím poslední dožívající generace hráčů, kteří ještě měli talent, protože ještě vyrůstali v době, kdy na rozdíl od dneška měl tenis perspektivu.

ATP a turnajům dnes skutečně jde, lidově řečeno, o holou řiť. Proto navyšují dotace, a to i pro ty pěšáky v úvodních kolech. Ze stejného důvodu teď celé měsíce zoufale propaguje a tlačí "young guns" ve svých magazínech, profilech, článcích atd. ATP si tohle všechno, co píšu, uvědomuje. Jenom se snaží podnikat nápravné kroky v tichosti, zatímco na veřejnosti to kamufluje PR články o zlaté éře.
Reagovat
J.M.
Není to pitomost. Jenom jsi bohužel nepochopil myšlenku. :-)

Tenis není sprint, který můžeš provozovat třeba na chodníku. Není to fotbal, který si zahraješ na kdejakém plácku. Na tenis potřebuješ vybudované kurty. Potřebuješ k tomu rakety a míčky, které nějaký výrobce vyrábí. A pokud zájem o tenis klesne pod kritickou úroveň, pak tohle bude špatně dostupné běžným zájemcům. Firmy jako Wilson nevyrábí náčiní jen tak, stejně tak vybudovat tenisový areál s kurty není vůbec žádná sranda. V Americe byla desítky let tradice veřejných kurtů zdarma, prostě ve městech mají kurty, kde si každý může zahrát. taky už je dnes přestavují na sportovní hřiště pro jiné sporty, protože tenis v USA už je dnes populární asi jako u nás vodní pólo...
Reagovat
VlS
A kolik je žáčků tenistů dneska, kolik jich bylo před 20 a kolik před 40 lety? Já tenis pamatuju cca 50 let dozadu. Kurtů je dneska násobně víc, jsou i na vesnicích, kde za mejch klukovskejch let nebylo nic než v létě fotbal a v zimě hokej na rybníku. Trenér děcek byl první ochotnej dospělej, kterej si na chvilku udělal čas a když se mu nechtělo, tak nás nahnal na zeď. Problém je v motivaci děcek, za nás to bylo jednoduchý, minimum televize, v kině Práče a Ana proletářka a žádný počítače. Mohls jít ven blbnout ( tj nějak sportovat),nebo číst,nebo se nudit. Prázdniny - dovolená - byla rekreace ROH s rodiči, nebo stan u rybníka s rodiči na tejden a dva, tři tejdny pionýrskej tábor. Prakticky pro všechny stejně, výjimky potvrzovaly pravidlo.
Svět se změnil. Je jinej, to neznamená horší. Nabízí násobně víc příležitostí všem, od prcků po seniory. Jen někdy nevíme co s tím a jak to ztrávit.
Reagovat
spaniel
Oba mate svou pravdu, ale stejne si myslim, ze je v v tenise spatne přerozdělování penez. I ten Federer, Nadal potřebuji ty slabší hrace, aby meli s kym hrat a aby vynikli. Nemuze byt kazdy prvni a vzdycky musi nekdo stopadesaty. Ale je nesmyslne aby takovy hrac zivoril. Cela otazka je kolik hracu by se melo tenisem uživit a muj nazor je, ze to cislo je strasne malé. Souhlasim ze jsou sporty, ktere jsou na tom hur, ale i jine, ktere jsou na tom mnohem lépe. A taky souhlasim, ze výskyt hvězd je primo úměrný členské základně, viz hokej a Kanada. A tyto mega hvězdy táhnou cely sport a urcite maji vliv i na amatérsky tenis, protoze delaji tenisu reklamu a určují jeho popularitu. A cim je sport populárnější, tim vic děti sa nej da a tim vic hřišť bude.
Reagovat
VlS
Oba máme názor, je otázka, kde je pravda. Já věřím na relativně přirozenej vývoj a samoregulaci. V okamžiku, kdy užívanej model začne ztrácet dech, tak hybatelé něco změní. Nemám informace a NEUMÍM. to rozhodně organizovat líp, než ti, kteří se tím živí. Proto jim nebudu dokonce ani zde srandovně radit, jak to mají dělat jinak. Je to všechno daleko složitější, než si asi dokážeme představit.
Reagovat
VlS
Spaniel, JM - kluci dík za pokec, rozhodně radši tohle než debata o tom kdo je, byl a bude nejkrásnější tenista všech dob :-))
Reagovat
spaniel
To rozhodne... Nebo treba debata s jistou osobou ;)
Reagovat
dadaft
co na to řekne největší z největších - Mr. Wimbledon?
Reagovat
smazaný uživatel
v bankách je potřeba někam umístit...
Reagovat
Vojtiik
Myslim, ze techto par drobnych neni zas takove upusteni likvidity, vzdyt to neni ani poradne repo:))
Reagovat
smazaný uživatel
To se má Rafa nač těšit ;-)
Reagovat
Alois_Mlok
Miliony, miliony berou...
Reagovat
smazaný uživatel
ale jinak jsou to docela hodni kluci a holky.. :-)
Reagovat
Fandina
to už jsem někde slyšela :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist