Fritz a Tiafoe obstarají první americké semifinále po 19 letech, Sinner se o finále utká s kamarádem

6. 9., 13:00
Previews 33
Poprvé od US Open 2005 se uskuteční ryze americké semifinále ve dvouhře mužů na grandslamových podnicích. O premiérové finále na majorech budou usilovat Taylor Fritz (26) a Frances Tiafoe (26) a vítěz se stane prvním domácím finalistou US Open od roku 2006. Ještě předtím se utkají úřadující šampion Australian Open a světová jednička Jannik Sinner (23) se svým kamarádem a debutantem v semifinále grandslamů Jackem Draperem (22).
Taylor Fritz a Frances Tiafoe svedou souboj o první grandslamové finále (© SAEED KHAN / AFP)

Přehled toho nejzajímavějšího, pátek 6. 9.

Semifinále mužů
Sinner (1-It.) - Draper (25-Brit.) | Arthur Ashe Stadium (21:00 SELČ)
Fritz (12-USA) - Tiafoe (20-USA) | Arthur Ashe Stadium (sobota 01:00 SELČ)

 

Sinner – Draper | 21:00 SELČ

V posledních letech jsme byli už několikrát svědky toho, že se na grandslamech označilo semifinále za předčasné finále. Na probíhajícím US Open by to klidně mohlo být už čtvrtfinále, ve kterém Jannik Sinner porazil ve čtyřech setech bývalého šampiona a loňského finalistu Daniila Medveděva. Už při nástupu na kurt byli tito dva posledními přeživšími z TOP 10 žebříčku a mnozí hovořili o tom, že vítěz tohoto souboje zvedne v neděli nad hlavu trofej pro šampiona.

Aktuální lídr žebříčku je na US Open pod obrovským tlakem, jelikož je největším favoritem a také došlo krátce před startem turnaje k odtajnění informace o jeho dvou pozitivních dopingových testech z března. Úřadující šampion Australian Open ovšem ukazuje v New Yorku svou silnou psychickou odolnost a po cestě do semifinále ztratil pouhé dva sety, jeden s Medveděvem ve čtvrtfinále a druhý s Mackenziem McDonaldem v úvodním duelu.

Jeho rival Carlos Alcaraz sice vyhrál poslední dva grandslamové turnaje a je úspěšnější, nicméně 23letý Ital se na něj v poslední době celkem dotahuje. Před pár týdny získal v Cincinnati svůj třetí titul z akcí Masters a ve Flushing Meadows se stal teprve čtvrtým aktivním tenistou po Novakovi Djokovičovi, Rafaelovi Nadalovi a Marinovi Čiličovi (všem je minimálně 35 let), který zaznamenal na všech čtyřech majorech alespoň jednu semifinálovou účast.

Po skončení loňského US Open nastartoval stále trvající životní období a už několikrát přepsal historii italského tenisu. Další úspěch zaregistroval teď na US Open, kde se stal od zavedení žebříčku v roce 1973 prvním Italem, jenž dokázal v rámci jedné sezony postoupit na třech grandslamech do semifinále. Po vypadnutích Alcaraze a Djokoviče a skalpu Medveděva ve čtvrtfinále to vypadá, že cesta k titulu bude pouhou formalitou. Obzvláště po letošním Australian Open, kde se musel vypořádat s Djokovičem v semifinále a Medveděvem ve finále.

Pokud nebude zdravotně limitován, měl by zvládnout semifinále s Draperem i finále s Taylorem Fritzem, nebo Francesem Tiafoem. V případě triumfu v New Yorku se stane čtvrtým tenistou v open éře (Mats Wilander, Roger Federer a Djokovič), který v jedné sezoně ovládne oba hardové grandslamy Australian Open a US Open. Tento úspěch by si jistě zasloužil, protože od začátku loňského roku posbíral nejvíce skalpů TOP 10 na betonech (20), druhý v pořadí je Medveděv (13).

Vizitka Jannika Sinnera.Vizitka Jannika Sinnera. (@ Livesport)

Sinner – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Cincinnati, Halle, Miami, Rotterdam, Australian Open (triumf)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Cincinnati, Miami, Australian Open (triumf)
Bilance: 53:5
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 28:2
Bilance proti hráčům TOP 30: 26:5 (kariérní 82:46)
Bilance v semifinále grandslamů: 1:1 (kariérní 1:2)
Bilance v semifinále: 5:3 (kariérní 19:11)
Grandslamy: Australian Open (triumf), French Open (semifinále), Wimbledon (čtvrtfinále)

Sinner – US Open

Kariérní bilance: 15:5
Nejlepší výsledek: semifinále (2024)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 0:0
Generálka: Montreal (čtvrtfinále), Cincinnati (triumf)
Cesta turnajem: McDonald (2:6, 6:2, 6:1, 6:2), Michelsen (6:4, 6:0, 6:2), O'Connell (6:1, 6:4, 6:2), (14) Paul (7:6, 7:6, 6:1), (5) Medveděv (6:2, 1:6, 6:1, 6:4)

 

Jack Draper nejlepším možným způsobem využil příznivého losu na letošním US Open. V úvodních čtyřech zápasech byl favoritem a ve čtvrtfinále potkal světovou desítku Alexe de Minaura, který hrál první turnaj po zranění. Dvaadvacetiletý Brit neztratil v ani jednom z pěti utkání set a dohromady prohrál pouhých 36 gamů. Po cestě do semifinále US Open ztratil menší počet her pouze Novak Djokovič, a to ve třech případech.

Pro talentovaného mladíka, jenž dosáhl v tomto týdnu na své první grandslamové čtvrtfinále a zároveň semifinále, se jedná o obrovský úspěch. Suverénní postup do semifinále US Open však neznamená automatickou šanci na titul, ba naopak. Posledních šest hráčů, kteří prošli bez ztráty setu do semifinále newyorského majoru, na triumf nedosáhlo a mnoho z nich skončilo právě v semifinálové fázi. To zahrnuje Daniila Medveděva (2020), Pabla Carreňa (2017), Gaëla Monfilse (2016), Rogera Federera (2015), Djokoviče (2012) a Rafaela Nadala (2011).

Pokud se Draper mezi ně zařadí, tak se rozhodně nebude jednat o žádný neúspěch, protože už postupem do semifinále předčil veškerá očekávání. Navíc je prvním britským semifinalistou US Open od triumfu Andyho Murrayho v roce 2012 a účast mezi nejlepším kvartetem mu zajistila debut v TOP 20 žebříčku.

Jeho tažení do semifinále letošního US Open trochu připomíná historickou jízdu krajanky Emmy Raducanuové v ročníku 2021. Raducanuová tehdy startovala na tomto turnaji poprvé v kariéře a včetně kvalifikace vyhrála všech 10 zápasů bez ztráty setu. Zopakování takového úspěchu bude pro britské zástupce bez ohledu na nutnost hrát kvalifikaci velmi těžké, obzvláště v mužském tenise. A vzhledem k tomu, že Draper v semifinále vyzve světovou jedničku Sinnera, tak se jeví něco takového pro letošní edici US Open jako nereálné.

Vizitka Jacka Drapera.Vizitka Jacka Drapera. (@ Livesport)

Draper – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Stuttgart (triumf); Adelaide (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Adelaide (finále)
Bilance: 30:17
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 17:8
Bilance proti hráčům TOP 10: 2:4 (kariérní 4:11)
Bilance v semifinále grandslamů: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance v semifinále: 2:1 (kariérní 3:3)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo)

Draper – US Open

Kariérní bilance: 10:2
Nejlepší výsledek: semifinále (2024)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 0:0
Generálka: Montreal (1. kolo), Cincinnati (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Zhizhen Zhang (6:3, 6:0, 4:0 skreč), Díaz Acosta (6:4, 6:2, 6:2), Van De Zandschulp (6:3, 6:4, 6:2), Macháč (6:3, 6:1, 6:2), (10) De Minaur (6:3, 7:5, 6:2)

 

Vzájemná bilance: Draper vede 1:0, na trávě v Queen's Clubu 2021 zvítězil ve dvou tie-breacích. V letošní sezoně dokázali Sinnera porazit pouze čtyři tenisté a dá se říct, že Ital měl pokaždé nějaký zdravotní problém. Aktuální lídr žebříčku ale vypadá v New Yorku stoprocentně fit a Draper není typem hráče, který by ho dokázal dostat do dlouhých výměn, v nichž by ho mohl vyčerpat. Brit naopak sám celou kariéru bojuje se slabší fyzickou kondicí.

Vzhledem ke všemu zmíněnému to nevypadá, že by Draper mohl v tuto chvíli odhalit nějakou slabinu v Sinnerově hře. Bude zajímavé sledovat, s jakou taktikou britský outsider do utkání se svým kamarádem a obrovským favoritem Sinnerem nastoupí a zda vůbec dokáže být konkurenceschopný. Toto grandslamové semifinále by totiž klidně mohlo být jednoznačnou záležitostí.

 

Fritz – Tiafoe | sobota 01:00 SELČ

Po úpadku Johna Isnera, který začal okolo sezony 2019, na tom nebyl mužský americký tenis vůbec dobře a skoro tři roky neměl žádného hráče v TOP 10 žebříčku ATP. Toto dlouhé čekání ukončil až Taylor Fritz a nyní mají Spojené státy, 32násobný šampion Davis Cupu, hned pětinásobné zastoupení v TOP 20. Dva z těchto pěti členů nejlepší dvacítky si to rozdají o postup do nedělního finále letošního ročníku US Open a vítěz se stane prvním grandslamovým finalistou figurujícím mimo TOP 10 pořadí od Novaka Djokoviče ve Wimbledonu 2018.

Pro americký tenis je letošní ročník US Open obrovským úspěchem, jelikož má jistého prvního grandslamového finalistu od Andyho Roddicka ve Wimbledonu 2009 a konkrétně na US Open bude hrát Američan finále poprvé od Roddicka v roce 2006. Ryze americké semifinále na grandslamech se uskuteční poprvé od US Open 2005, kdy žebříčkově výše postavený Andre Agassi zdolal v pěti setech outsidera Robbyho Ginepriho a ve finále podlehl Rogerovi Federerovi.

Američtí fanoušci jistě doufají, že začíná pro jejich zemi mnohem lepší období. Historicky jsou Spojené státy na domácím US Open velmi úspěšné, ovšem v posledních dekádách se zástupcům mužského amerického tenisu dařilo spíše jen na domácích turnajích ATP. Zatímco v letech 1980-89 se odehrálo 23 ryze amerických semifinále na grandslamech a v sezonách 1990-99 celkem čtrnáct, v úvodní dekádě tohoto století jen dvě a v té následující ani jedno.

Taylor Fritz prohrál v prvním kole juniorského US Open 2013 s Alexanderem Zverevem a německému protivníkovi mohl porážku oplatit ve čtvrtfinále letošního ročníku dospělého US Open. Šestadvacetiletý Američan předvedl velmi solidní výkon a zvítězil ve čtyřech setech. Jedná se o jeho už čtvrtý letošní skalp TOP 10 na grandslamech, před začátkem aktuální sezony měl s takto vysoko postavenými soupeři bilanci 0:11 na majorech.

Navíc se mu poprvé podařilo překonat čtvrtfinálovou bariéru na podnicích velké čtyřky, ačkoli od začátku roku 2022 pravidelně postupuje do závěrečných kol grandslamů. Všechna čtyři předchozí čtvrtfinále však prohrál, konkrétně s Rafaelem Nadalem ve Wimbledonu 2022, Novakem Djokovičem na US Open 2023 a Australian Open 2024 a outsiderem Lorenzem Musettim v pěti setech letos ve Wimbledonu.

V posledních letech v soubojích s krajany exceloval, třeba loni s nimi vyhrál 12 ze 14 střetnutí. V letošním roce se mu však naopak v derby moc nedaří (bilance 3:3). Navíc prohrál poslední tři takové duely a ve dvou případech s výraznými outsidery Alexem Michelsenem v Ženevě a Brandonem Nakashimou na nedávném Masters v Cincinnati.

Vizitka Taylora Fritze.Vizitka Taylora Fritze. (@ Livesport)

Fritz – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Eastbourne, Delray Beach (triumf); Mnichov (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Delray Beach (triumf)
Bilance: 43:16
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na venkovních betonech: 17:7
Bilance proti hráčům TOP 20: 11:8 (kariérní 46:59)
Bilance v semifinále grandslamů: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance v semifinále: 3:1 (kariérní 14:16)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (čtvrtfinále)

Fritz – US Open

Kariérní bilance: 15:8
Nejlepší výsledek: semifinále (2024)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0:0
Generálka: Montreal (2. kolo), Cincinnati (1. kolo)
Cesta turnajem: Ugo Carabelli (7:5, 6:1, 6:2), Berrettini (6:3, 7:6, 6:1), Comesaňa (6:3, 6:4, 6:2), (8) Ruud (3:6, 6:4, 6:3, 6:2), (4) Zverev (7:6, 3:6, 6:4, 7:6)

 

Frances Tiafoe byl ještě před měsícem v krizi a vypadalo to, že ho po skončení US Open čeká výrazný propad žebříčkem. Bývalý 10. hráč světa se ovšem dokázal včas vrátit do formy, a dokonce na domácím majoru o jedno kolo předčil loňské čtvrtfinále. Teď má naopak jistotu, že se po turnaji udrží v TOP 20 hodnocení.

Po skončení loňského US Open se začal ohromně trápit, nicméně během přípravy na letošní ročník přišel návrat formy i sebevědomí. Nyní ho čeká druhé semifinále na grandslamech, v tom jediném předchozím předloni na US Open padl v pěti setech s pozdějším šampionem Carlosem Alcarazem.

Proti Fritzovi by mohl mít menší výhodu, jelikož je na US Open úspěšnější a také si vedl lépe na letošních generálkách. V přípravě odehrál dva semifinálové duely, na pětistovce ve Washingtonu nestačil na pozdějšího vítěze turnaje Sebastiana Kordu a v Cincinnati si zajistil po skalpu Holgera Runeho své premiérové finále na podnicích Masters.

Vizitka Francese Tiafoea.Vizitka Francese Tiafoea. (@ Livesport)

Tiafoe – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Cincinnati, Houston (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Cincinnati (finále)
Bilance: 29:20
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 20:10
Bilance proti hráčům TOP 20: 6:5 (kariérní 27:61)
Bilance v semifinále grandslamů: 0:0 (kariérní 0:1)
Bilance v semifinále: 2:2 (kariérní 9:7)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (3. kolo)

Tiafoe – US Open

Kariérní bilance: 22:9
Nejlepší výsledek: semifinále (2022, 2024)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0:1
Generálka: Atlanta (čtvrtfinále), Washington (semifinále), Montreal (1. kolo), Cincinnati (finále)
Cesta turnajem: Kovacevic (6:4, 6:3, 4:6, 7:5), Ševčenko (6:4, 6:1, 1:0 skreč), (13) Shelton (4:6, 7:5, 6:7, 6:4, 6:3), (28) Popyrin (6:4, 7:6, 2:6, 6:3), (9) Dimitrov (6:3, 6:7, 6:3, 4:1 skreč)

 

Vzájemná bilance: Fritz vede 6:1. Fritz je spolehlivějším a stabilnějším hráčem než Tiafoe, což potvrzuje i vzájemná bilance, v níž vyhrál posledních šest soubojů. Navíc po cestě do semifinále dominoval proti členům TOP 10 Casperovi Ruudovi i Alexanderovi Zverevovi a zaslouží si v americkém semifinále roli favorita.

Tiafoe však nepotřebuje mít stabilně svou nejlepší formu, aby se na těch největších akcích prosadil. Pro něj je velmi důležitá hlavně motivace, která mu obzvláště na domácích velkých turnajích nechybí. Dá se říct, že jeho nejlepší možná výkonnost je o něco výše než ta Fritzova. Proti favorizovanému krajanovi tedy nebude bez šance a v případě velmi těsného průběhu by mohl mít v klíčových momentech mírně navrch.

 

Páteční program

ARTHUR ASHE STADIUM (od 18:00 SELČ)
1. L. Kičenoková/Ostapenková (7-Ukr./Lot.) - Mladenovicová/S. Zhang (Fr./Čína)
2. Sinner (1-It.) - Draper (25-Brit.) / nejdříve ve 21:00 SELČ
3. Fritz (12-USA) - Tiafoe (20-USA) / nejdříve v sobotu v 01:00 SELČ

Kompletní program | Přehled mužského turnaje

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
diskuse
Draper hotový, blíží se konec. Proti SinnDOPerovi se dá uspět těžko bez fyzičky. To je slabina Jacka dlouhodobě.

Draper dal rozhodně větší záhul Sinnerovi než Medvedev, který ve čtvrtfinále hrál tak o 30% hůře než minulý rok ve finále proti Nolemu.

Každopádně uznání Draperovi za bojovnost. Už teď se dá s jistotou říct, že Draper předvedl z levorukých hráčů kvalitativně nejkvalitnější US Open od Rafaela Dopala v roce 2013, které ze strany Rafy bylo náhodným ojedinělým výkřikem do tmy, od kterého byl Nadal na hardu naprosto průměrný. Tenhle Draper by rozhodně porazil verzi Nadala z US Open 2017 nebo 2019 - i tom se nedá moc diskutovat. :)
Reagovat
Trojchyba_Mat
Sinner s Draperem hrají velmi dramatický zápas. Před chvílí se Jack pozvracel na kurt při čekání na return a teď si Jannik při pádu udělal něco se zápěstím. Oba mají MTO zároveň
Reagovat
diskuse
A co říkáš na voleje Drapera? Rozhodně se s ním bude muset do dalších let počítat na trávu.
Reagovat
Trojchyba_Mat
V tom posledním podávacím gamu byly výstavní
Reagovat
diskuse
Musím říct, že když odmyslím některé zbytečné UE... Oba hrajou solidně. Sinner má samozřejmě navrch. Sinner se veze na vlně a jistém momentu, které si vypracoval díky mohutnému zneužívání steroidů v minulosti. I to, že dnes nevypadá tolik unaveně, je výsledkem toho, že byl nadopovaný při tréninkových jednotkách před začátkem sezóny, aby zvládl trénovat více a efektivněji. Takže se jedná o extrémní výhodu, všechno se vším souvisí. Efekt motýlích křídel. Samozřejmě ta krysa brejlatá s tabletem Cahill je na koni, to je v podstatě nejnenáviděnější trenér současnosti, kterým pohrdá značná část okruhu ATP. Akorát má Capičhill štěstí, že je že západu. :))
Reagovat
diskuse
2x Medical ve stejný čas.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Přeju spíš Jackovi, ale klobouk dolů před Sinnerem, ten kluk je snad úplně všude a má geniální délku úderů
Reagovat
Preview.lover
Výhra dua Ostapenko/Kichenok znamená, že Siniaková má jistotu turnaje mistryň s Taylor Townsend. První zmíněná dvojice a vítězky AO mají přes 5000 bodů a není možné, aby je po Asii přeskočilo sedm párů (pro kvalifikaci na TM platí nově pravidlo, že se kvalifikuje 7 nejvýše umístěných hráček v žebříčku sezóny + nejvýše umístěná vítězka/vítězná dvojice GS z tohoto roku, která je v top 20)
Reagovat
com
a neplati to treba jen pro singl?

Jo tyhle duo Mladenovic/Zhangovic vyradily bez problemu
Reagovat
Preview.lover
radši jsem to překontroloval a platí to pro obě disciplíny
Reagovat
paddy
smile Tsitsipasův bývalý fyzio se rozpovídal, jak to vypadalo u Tsitsipasů

vztah otce a syna nebyl udržitelný již léta, jejich způsob fungování byl škodlivý

ostatní hráči přestali trénovat s Tsitsipasem, protože Apostolos je velký kecálek a chce si přivlastňovat celý prostor, ve kterém nenechával žádný kyslík

Pokaždé když se Stefan chtěl rozejít, tak naběhla matka "to mu nemůžeš udělat, obětoval tobě svůj život" a on se pak cítil vinný

chválil Stefana, že má velké fyzické kvality jako hráč, ale je kvůli něho smutný, protože ten si uvědomuje, že se dostává do určitého věku a jeho kariéra není, jaká by měla být
(já tomu říkám zerogen syndrom)

-----------
s tím otcem to mohl vyřešit i jinak, naběhnout na něj po zverevovsku a dát mu pořádné dělo smile
Reagovat
TheRoyalBlue
To mnohé vysvetľuje. A ak Tsitsipas menej trénoval s inými hráčmi z okruhu, vysvetľuje to aj prepad úrovne jeho hry. Týmto formálnym prepustením otca z pozície trénera sa cesta jeho emočného odpútania od rodičov neskončila. Obávam sa, že túto cestu nezvládne alebo bude trvať tak dlho, že už na veľké víťazstvá bude neskoro. Za mňa je Tsitsipas spolu s Del Potrom a Thiemom jedným z najväčších tenisových "could-have-been" príbehov.
Reagovat
paddy
SinAlc můžou být 3. párem v Open éře, který si rozdělí rovnoměrně 2 GS tituly smile

pouze dva hráči si dělili GS tituly 12x, z toho 10x to bylo 3+1 a 2x 2+2

3+1
1974 Connors + Borg
1988 Wilander + Edberg
2004, 2006, 2007 Federer + Nadal
2010 Nadal + Federer
Djokovic: 2011 + Nadal, 2015 + Wawrinka, 2021 + Medvedev, 2023 + Alcaraz
2+2
2017 Federer + Nadal
2019 Djokovic + Nadal
Reagovat
paddy
Errani na stará kolena jede jako pila
Postupem do 3k se stala teprve 3. hráčkou starší 37r (po Sereně a Venus) a včera vyhrála titul z mixu

Italové ještě čekají na titul z mužského singlu a mohou odjíždět naprosto spokojení.
Jsou to kouzelníci smile
Reagovat
muster
kouzelníci s lektvary
Reagovat
RFanousek
Nadal v roce 2004 nevyhrál GS
Reagovat
paddy
Sinner + Fritz smile

Rozparovač se dnes asi sám rozpáře náběhem na Hříšníkovy vidle a z druhé dvojice by měl postoupit Frankenstein.
Reagovat
Davor1
Ak Sinner potvrdí formu a do konca turnaja sa nestane nič neočakávané, tak si v tejto sezóne rozdelia s Alcarazom všetky GS a definitívne tak nastolia novú éru, ktorej zrejme budú dlho dominovať práve oni dvaja. Nikto ďalší z ostatných hráčov sa im zatiaľ ani nepribližuje a vyzerá to tak, že po ére superdominantných BIG 3 príde niečo podobné, akurát teraz len vo dvoch. Hernou kvalitou už nie sú ďaleko od Nadala s Djokovičom v ich prime a nečudoval by som sa, keby najbližších 10 rokov brali väčšinu GS... Vyzerá to na novú superrivalitu na úrovni trojuholníka Federer-Nadal-Djokovič, kde Sinner bude mať prevahu na hardoch, Alcaraz na antuke a Wimbledon môže byť 50 na 50. Od novej sezóny budú obaja totálni favoriti na všetkých GS a hociaký iný víťaz bude podobné prekvapenie, ako za minulej éry DelPo, Čilič, Wawrinka...
Reagovat
McBorg
Amen...Ave Djoki
Reagovat
TheRoyalBlue
Big3 mala trochu aj šťastie, že generácie po nich nemali výrazného outliera resp. mali z big3 mentálny blok. Sinner a Alcaraz také šťastie mať nemusia, navyše u oboch môže byť kariéra poznačená zraneniami.
Reagovat
Davor1
Ja to vidím skôr opačne. Hráči ako Federer, Nadal a Djokovič sa rodia len veľmi zriedkavo. V histórii bolo pred nimi len zopár podobne výnimočných a dominantných tenistov, takže nie je nič nezvyčajné, že sa po ére Big3 dlho žiadni podobní nevyskytli. Sinner s Alcarazom už po dlhej dobe tie parametre splňajú a myslím, že opäť bude trvať dosť dlhý čas, kým prídu ďalší výnimoční hráči na ich úrovni. Ale samozrejme, stať sa mô
Reagovat
Davor1
môže všetko, obaja sú ešte len na začiatku cesty...
Reagovat
PetaM
Takových hráčů se rodí mraky. Jen ne všichni se k tenisu dostanou.
Reagovat
diskuse
Za to takových de.bilů jako ty, Davorko, Royal a padDICK se nerodí mraky. To jsou opravdu exponáty vhodné max do zoo, do expozice ultra negramotů. :)
Reagovat
TheRoyalBlue
Doteraz bolo v tenise štandardom, že na ďalšie veľké eso sa dlho nečakalo. Connors dostal Borga, po Borgovi nasledovali McEnroe a Lendl, pár rokov po nich prišli Edberg, Wilander, Becker. Big3 ak nerátame ich rovesníkov dostali Thiema, Dimitrova, Goffina a po nich Zvereva, Tsitsipasa a Medvedeva (to už dávno všetci prekonali Samprasa). Minimálne medzi hráčmi 4-6 rokov mladšími od nich proste žiadne eso nebolo, tam mali pre seba voľné pieskovisko. Zverev, Tsitsipas a Medvedev sú už trochu vyššia liga, no každý z nich je o čosi menej komplexným a mentálne slabším hráčom ako Big3. Podľa mňa Alcaraz a Sinner vôbec nemusia mať taký luxus, že za nejaké 4 roky nepríde žiadna reálna konkurencia.
Reagovat
Davor1
Ono ale ide o to, že väčšina tých hráčov, čo spomínaš, nie sú ani zďaleka na úrovni Big3. Sú to veľké mená, majú veľa titulov, ale oni skôr vypĺňali také slabšie obdobia, kedy chýbali hráči ako Laver, Borg či neskôr Sampras, ktorých by som zaradil na podobnú úroveň ako B3. Hráči ako Edberg, Becker, Wilander, Agassi či McEnroe a Connors sú pre mňa skôr na úrovni ako Murray či Wawrinka, ktorí keby hrali v nejakom slabšom období, tak by mali tých titulov ďaleko viac. Aj Thiem by mal niekoľko GS, nebyť tak extrémne silnej konkurencie, Roddick taktiež by mal o zopár GS viac. Napríklad Murray má síce len 3 GS, ale celkovo 11 finále. McEnroe, Edberg a Wilander majú taktiež 11 finále ako Murray, akurát majú v nich oveľa lepšiu úspešnosť, keďže nehrali proti mimozemšťanom ako Murray. Becker má dokonca o jedno finále menej.
Reagovat
TheRoyalBlue
To sa nedá porovnávať hráčov z iných generácií. Iné povrchy, iné rakety, vyplete, iné podmienky, iné herné štýly. Nedá sa porovnať Wilander s Thiemom. Vieme len povedať, že v predošlých generáciách sa veľkým hráčov spoľahlivo objavili o pár rokov mladší rovnocenný konkurenti a v prípade Big3 nie. Či je to ich výnimočnosťou alebo tým, že mladé pušky boli slabé, to je dosť ťažko kvantifikovať. Ale je odvážne tvrdiť, že to bude aj prípad Alcaraza so Sinnerom. Málokto čakal napríklad Djokovičovu dominanciu nad Fedalom od r. 2011. Možno Draper a možno niekto iný začne Alcaraza a Sinnera porážať o 2-3 roky :)
Reagovat
Pe3k
Moje přání je někdo z vrchní poloviny, takže nejlépe Draper při nejhorším hříšný Janek.
Reagovat
com
Vyhraje to tam Sinner smile
Reagovat
Krisboy
Kde?
Reagovat
muster
v ňjujorku
Reagovat
Marduch
on je jinde
Reagovat
Krisboy
Ano, to tady někdo opravdu tvrdil
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist