Gasquet se vítězstvím v Moskvě vrátil zpět na místo zaručující Turnaj mistrů

20. 10. 2013, 15:56
Aktuality 4
ATP MOSKVA - Richard Gasquet v moskevské hale vybojoval třetí letošní titul, který ho v hodnocení sezony vrátil na příčku zajišťující start na Turnaji mistrů. V dnešním finále Kremlin Cupu musel dvakrát otáčet vývoj souboj s Kazachem Kukuškinem.
Richard Gasquet (© kremlincup.ru)

Richard Gasquet ve finálovém duelu s překvapením týdne Michajlem Kukuškinem předváděl nejlepší tenis ve chvíli, kdy mu 'teklo do bot'. První set nejvýše nasazený Francouz prohrál a musel bojovat o vyrovnání. První brejk ve druhé sadě nepotvrdil, za stavu 5-4 ale vzal soupeři podání podruhé a poslal finále do třetího dějství.

V něm oba tenisté předvedli dramatický závěr. Aktuálně až 102. hráč světa Kukuškin šel po brejku do vedení 4-3 a měl celkem čtyři gameboly na 5-3. Ovšem favorit klíčové okamžiky ustál, vzápětí udržel servis čistou hrou a při soupeřově podání zápas ukončil proměněním prvního mečbolu. Po 2 hodinách a 24 minutách zvítězil 4-6 6-4 6-4.

"Dnes to bylo hodně těsná výhra. Ale hodně jsem bojoval, to je pro mě důležité. Titul je cenný i proto, že můj soupeř dnes hrál velmi dobře. V poslední době vyhrál dva challengery a tady vyhrál sedm zápasů, porazil tu velké hráče. Věděl jsem, že to bude hodně těžké a teď jsem rád, jak jsem to zvládl

Richard Gasquet a Michajl KukuškinGasquet po triumfech z úvodu roku v Dauhá a Montpellier získal 3. titul v sezoně, což se mu povedlo naposledy před sedmi lety. Do sbírky přidal jubilejní 10. trofej z podniků ATP ve dvouhře.

Letos má navíc stále šanci probojovat se podruhé v kariéře a poprvé od roku 2007 na Turnaj mistrů. Díky dnešnímu vítězství se v boji o Londýn vrátí před krajana Tsongu na devátou příčku, která při jisté neúčasti Murraho zajišťuje postup na závěrečný turnaj roku. Gasquet je navíc v těsném závěsu za švýcarským tandemem Stanislas Wawrinka a Roger Federer. O další body bude bojovat příští týden v Basileji, po které následuje poslední klání Masters 1000 v Paříži.

"Snažím se udělat maximum pro to, abych se do Londýna kvalifikoval. Teď jsou na řadě dva velké turnaje včetně Masters v Paříži. Budu se snažit hrát co nejlépe," prohlásil sedmadvacetiletý Gasquet, který si minulý měsíc zahrál v semifinále US Open. Dnes svou letošní zápasovou bilanci vylepšil na 48-18 a v tomto roce by tak poprvé v kariéře mohl překonat hranici 50 vyhraných zápasů v sezoně.

Poražený Kukuškin, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace, dnes ve svém druhém finále na okruhu ATP nenavázal na svůj triumf z Petrohradu 2010. V Moskvě nicméně potvrdil výbornou podzimní formu, když během dvou měsíců vyhrál 23 z 26 zápasů a připsal si dva challengerové tituly.

- ATP 250 MOSKVA -
(Rusko, tv. povrch / hala, 823.550 dolarů)
nedělní výsledky (20. 10. 2013)

Dvouhra - finále:
Gasquet (1-Fr.) - Kukuškin (Kaz.) 4-6 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Fandina
velká gratulace k titulu. Super a pěkné finále. Gratulace veliká, držím palce dál!
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace k vitezstvi jednomu z mych oblibencu. Ten jeho jednoruc BH me uz davno dostal. Doufam, ze si ho alespon chvili uziji i na TM.:-]
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulacia Richard, titul zasluzeny a vydrety aj ked ma troska mrzi, zena 100% si hral len vtedy, ked ti prsalo do topanky, mam na mysli hlavne treti set, kde to bolo dost napate ale hlavne je ze si to zvladol, aj ked som ocakaval jednoduchsi priebeh. Vela stastia na TM, tam to bude o hodne tazsie :)
Reagovat
gigin
Pripojujem sa..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist