Obhájkyně Gauffová i loňská finalistka Sabalenková otočily zápasy třetího kola

30. 8., 20:55
Aktuality 8
US OPEN - Coco Gauffová (20) musela poprvé na letošním US Open do rozhodujícího setu. Aktuální světová trojka zdolala po obratu 3:6, 6:3, 6:3 bývalou třetí hráčku pořadí Elinu Svitolinovou (29) a pokračuje v obhajobě loňského triumfu. Američanka se dostala do druhého týdne domácího grandslamu třetím rokem po sobě a potřetí v kariéře. Do osmifinále postoupila také Aryna Sabalenková (26), která otočila utkání s neoblíbenou Jekatěrinou Alexandrovovou (31).
Coco Gauffová udělala další krok k obhajobě titulu na US Open (© TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Svitolinová – Gauffová 6:3, 3:6, 3:6

Coco Gauffová nepřijela na domácí US Open v dobré formě. Po krachu v osmifinále Wimbledonu i olympijských her v Paříži vyhrála na dvou generálkách dohromady jen jeden zápas, nicméně na US Open zatím celkem s přehledem obhajuje loňské prvenství.

Američanka, která čeká na triumf od ledna, nadělila kanára Varvaře Gračovové i Tatjaně Mariaové, ovšem proti Elině Svitolinové se stejně jako ve finále lednové akce v Aucklandu nadřela. I tentokrát zvítězila až po likvidaci manka setu.

Favorizovaná domácí naděje v úvodním dějství až příliš chybovala a set zakončila sérií 11 prohraných bodů. V pátém gamu druhé sady odvrátila brejkbol, v následující hře poprvé Ukrajince sebrala servis a pak už na centrálním dvorci dominovala. Jediné další klopýtnutí předvedla v koncovce utkání, když neproměnila tři mečboly v řadě na vlastním servisu a duel ukončila až na returnu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Ona je bojovnice. Věděla jsem, že musím ukázat to nejlepší. Snažila jsem se být víc agresivní na forhendu a dělat méně chyb na bekhendu," řekla v rozhovoru na kurtu Gauffová.

Během loňské US Open Series prožila nejlepší období své kariéry. Aktuální světová trojka v létě na domácích betonech poprvé kralovala na podnicích série WTA 500, prestižních tisícovkách i na grandslamových turnajích.

Do druhého týdne domácího majoru se probojovala třetím rokem po sobě a potřetí v kariéře. Zatímco předloni skončila ve čtvrtfinále na raketě Caroline Garciaové, loni vyhrála ve Flushing Meadows všech sedm zápasů a ve finále porazila Arynu Sabalenkovou.

V osmifinále bude čelit krajance Emmě Navarrové, se kterou prohrála právě v osmifinálové fázi před pár týdny ve Wimbledonu a má bilanci 1:1.

Navarrová poprvé v kariéře překročila první kolo domácího grandslamu a ve třetím kole přetlačila 6:4, 4:6, 6:3 kolegyni z TOP 20 žebříčku Martu Kosťukovou.

Alexandrovová – Sabalenková 6:2, 1:6, 2:6

Aryna Sabalenková dorazila do New Yorku po triumfu na tisícovce v Cincinnati, kde v pěti zápasech neztratila jediný set, ačkoli potkala i světovou jedničku Igu Šwiatekovou a Jessicu Pegulaovou. Po prvenství v Ohiu pokračuje na vítězné vlně také na US Open.

Druhá nasazená ve třetím kole musela otáčet souboj s neoblíbenou Jekatěrinou Alexandrovovou, kterou porazila teprve počtvrté ze sedmi vzájemných utkání. Jedna z hlavních favoritek na titul zvítězila ve třech setech a udělala další krok k obhájení loňského finále.

Sabalenková nevstoupila do utkání vůbec dobře. V prvním setu dvakrát ztratila servis a na turnaji poprvé prohrála set. Od začátku druhé sady však začala naprosto dominovat, získala 11 z 12 následujících her a za stavu 5:0 ve třetím setu podávala na ukončení zápasu. Postup si však ještě lehce zkomplikovala a dovolila soupeřce snížit, napodruhé už ale utkání doservírovala a postoupila mezi šestnáctku nejlepších.

Aktuální světová dvojka tak vyhrála už osm utkání po sobě a dnes v nich poprvé ztratila set. Před pár dny v Cincinnati dosáhla na svůj první titul od úspěšné obhajoby triumfu na lednovém Australian Open, kde získala oba své grandslamové vavříny.

Na US Open popáté v kariéře a čtvrtým rokem po sobě postoupila do druhého týdne. V posledních třech ročnících byla minimálně v semifinálové fázi a loni padla až ve finále s Coco Gauffovou, proti které nedotáhla náskok setu.

Výsledky ženské dvouhry na US Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
lvicek
Ach jo, tentokrat jsem to Alexandrove prala a zacala dost nadejne...
Reagovat
Nola
Alexandrova dokaze porazit kohokolvek, a v dalsom kole vyhucat s kymkolvek, preto je fajn, ze to Amazonka uhrala, nahodnych vitaziek uz bolo dost, nech sa o vitazstvo pobiju tie najlepsie, uz nam vzdala Rybka, tak je turnaj aj tak ochudobneny
Reagovat
lvicek
To je mi fuk, Sabalenku tam vazne nechci.
Reagovat
Nola
Reagovat
Nola
Emma Navarro skvele otocila 3.set, dalsi paradny damsky zapas, trochu mi aj bolo luto Kostyuk, ktora hrala paradny tenis, Amici maju momentalne dve skvele hracky, ktore pochadzaju z neskutocne bohatych pomerov, pre mna celkom zaujimave, ze si neuzivaju bohatstvo, nevyhrievaju sa kdesi, ako je zvykom u nas u deti zbohatlikov
Reagovat
tommr
Navarro a Pegula jsou na rozdíl od protěžovaný Gauffový sympatické hráčky. Pokud titul nezíská Karolína tak bych ho přál jedné z nich ...
Reagovat
Nola
Karoline to prajem a velmi, ale Coco som si celkom oblubila, mne prestala nejak vadit, aj ked bola spociatku velmi protezovana, ale v titul jej neverim vobec, vcera to uhrala silou vole, Svitolina jej to odovzdala na zlatom podnose, na GS bola vzdy do poctu, obcas vyradi favoritku.....
Reagovat
tommr
jj Svitolina vždycky byla šampionkou malých turnajů a na GS se nikdy neprosadila ...
Včera jsem jí držel palce a po prvním setu to vypadalo že napodobí Mušku. Od druhého setu ale začala rychle uvadat ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist