Gauffová ukončila naděje Sakkariové na start na Turnaji mistryň, neporazitelnost protáhla na 16 utkání

6. 10. 2023, 11:28
Aktuality 21
Cori Gauffová (19) pokračuje ve fenomenální jízdě, kterou zahájila už na začátku srpna. Ve čtvrtfinále na prestižní "tisícovce" v Pekingu přehrála 6:2, 6:4 Marii Sakkariovou (28), jež definitivně přišla o možnost startovat na letošním Turnaji mistryň a nebude dál stíhat Markétu Vondroušovou, Karolínu Muchovou ani Ons Jabeurovou. Americká teenagerka vyhrála už 16 zápasů v řadě a o další finále se popere se svou neoblíbenou soupeřkou Igou Šwiatekovou (22).
Cori Gauffová (© Profimedia)

Cori Gauffová je už dlouho stabilní členkou TOP 10 žebříčku, nicméně ještě na začátku srpna měla na kontě "jen" tři tituly a všechny z nejmenších akcí WTA 250. Od té doby ovšem hraje v životní formě. Po triumfu na WTA 500 ve Washingtonu ovládla "tisícovku" v Cincinnati a na US Open se stala zbrusu novou grandslamovou šampionkou.

Ve fenomenální fazóně pokračuje při debutu v Pekingu, kde svou aktuální neporazitelnost protáhla už na 16 zápasů. Jedná se o nejdelší letošní vítěznou sérii na nejvyšším ženském okruhu. V čínském hlavním městě vylepšila svou bilanci po návratu na tvrdé povrchy na 22:1.

Zatímco proti Petře Martičové bojovala tři hodiny a returnovala na udržení se v utkání, s Jekatěrinou Alexandrovovou, rozjetou Veronikou Kuděrmetovovou i kolegyní z elitní desítky pořadí Marií Sakkariovou si dokázala poradit ve dvou setech. Obzvláště výkon proti řecké jedničce byl z její strany vynikající. Na postup přes vítězku nedávného podniku WTA 1000 v Guadalajaře potřebovala pouhých 80 minut, během nichž nečelila ani jedné brejkbolové hrozbě.

Gauffovou čeká v sobotu sedmé semifinále v probíhající sezoně. V něm se střetne se svou neoblíbenou soupeřkou Igou Šwiatekovou. S bývalou světovou jedničkou neuhrála v úvodních sedmi soubojích jediný set, ale v tom posledním před pár týdny v Cincinnati sérii porážek po třísetové bitvě přerušila.

Šwiateková se naopak na výhru pořádně nadřela. V úvodní sadě proti Caroline Garciaové neproměnila setbol, ve druhé neudržela vedení 4:1 se dvěma brejky v zádech a celkem třikrát se ocitla dva míčky od vyřazení. Nasazená dvojka ale vývoj otočila, nakonec zvítězila 6:7, 7:6, 6:1 a zahraje si o teprve druhé finále od triumfu na Roland Garros.

Gauffová vítězstvím nad Sakkariovou definitivně ukončila stíhací jízdu Řekyně, která ohrožovala účast Markéty Vondroušové, Ons Jabeurové a hlavně Karolíny Muchové na Turnaji mistryň v Mexiku. Z osmého postupového místa mohla Muchovou vyšoupnout už jen Jelena Ostapenková. Lotyška, která potřebovala v Pekingu triumfovat, vypadla už ve čtvrtfinále s Ljudmilou Samsonovovou.

Samsonovová bude v semifinále čelit Jeleně Rybakinové, s níž vyhrála všechny tři předchozí souboje. Ruská rodačka reprezentující Kazachstán prohrála úvodní čtyři střetnutí s Arynou Sabalenkovou, ale už podruhé v řadě ji porazila. Na WTA 1000 v Pekingu vyhrála souboj grandslamových šampionek poměrem 7:5, 6:2 a uštědřila Bělorusce její první porážku v roli světové jedničky.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
annah
Rybakina udělala záslužnou práci: vyřadila uřvanou Aryna. Zítra by v tom mohla pokračovat a poslat domů Samsonku a pak už by ji ve finále mohla hezky zmaknout Gauff nebo Iga. To by se mi líbilo... :-)
Reagovat
Fandina
Jj, Iga nebo Gauff vítězky Pekingu, to by se mi mooooooooooooc líbilo. smile
Reagovat
dadaft
Kdy naposledy proti sobě hrávaly takové dlouhánky z top levelu???
Snad Venus vs. Lindsay Davenport ,,,,,,,,,,,
Reagovat
Fandina
Kvitová Šarapová, to také nebyly žádné trpaslice.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak už to potvrdila samotná WTA :)

Sakkari out of WTA Finals contention: The Greek player can no longer qualify directly for the WTA Finals Cancun. Currently No.9 in the Race, Sakkari had been making a late charge to snatch one of the last available spots, claiming her first WTA 1000 title in Guadalajara two weeks ago. A semifinal run here would have kept the 28-year-old's chances alive, but she can only now compete in Cancun if a player ahead of her withdraws or as an alternate.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, Guadalajara byla takové Pyrrhovo vítězství smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
takovým Pyrrhovým vítězstvímsmile přemýšlím o něčem a píšu něco jiného smile
Reagovat
Levinest
Pokud nastoupí Sakari v Zhengzhou, tak je to WTA500, čili může získat za výhru 470 bodů (celkem 3715 b.) a to by na postup stačilo v případě, že Karolína Muchová nepostoupí nejméně do 3.kola (čtvrtfinále + 100 b. = 3750 b.), Jabeur také jako Karolína, no a Markétě stačí k jistotě postup do 2. kola (+50 b., tj. 3721 b. celkem).
Nebo Sakari do Zhengzhou nejede?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ono je to komplikovaný. hráčkám se počítá 16 výsledků, Sakkari má poslední bodovaný za 110 bodů, takže v Zhengzhou může získat jen 360 bodů do race za triumf. otázkou je, zda WTA nějak neupraví pravidla a nedovolí jí divokou kartu na nějakou WTA 250, přestože už má počet startů vyčerpaný, jestli se nepletu.

každopádně sama WTA avizovala v race update, že Sakkari musí postoupit v Pekingu do semifinále, jinak se nekvalifikuje.
Reagovat
Levinest
Ano, je to asi komplikovanější a obecné počty k tomu nestačí. Takže se snad opravdu můžeme těšit na WTA finals. smilesmile
Reagovat
Levinest
Těch variant je samozřejmě více:
Pokud Sakari vyhraje, může se ještě zamíchat i pořadí mezi MV, OJ a KM. Můžou postoupit všechny tři nebo dvě v kombinaci se Sakari v různém pořadí dle toho, v kterém kole na Zhengzhou vypadnou.
Ale pořád platí, že MV stačí k jistotě jedna výhra a OJ a KM dvě bez ohledu na Sakari.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Sakkari se na TM kvalifikovat už nemůže, viz výše. potvrzeno i samotnou WTA.
Reagovat
Levinest
smilesmilesmile
Reagovat
Levinest
Jen jsem spekuloval při pohledu na stránky Live WTA Race, kde zatím Sakari křížek nemá.....
Reagovat
hanz
Maria Sakča udělala pápá (pokud nějaká z našich nebude zasejc zraněná....)
Reagovat
Serpens
No, Ostapenková snad se svojí pověstnou stabilitou už nebude hrozbou, a snad si to holky zajistí v dalším turnaji, mimo jiné se snad i rozehrají.
Reagovat
Krisboy
Tak se tam megera nakonec neprolhala. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
makro99
tak je vidět, že na TP má svoje věrné fanoušky :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist