Gauffová v Miami překvapivě končí v osmifinále, Rybakinová udělala další krok k obhajobě finále

25. 3., 21:15
Aktuality 6
Coco Gauffová (20) překvapivě dohrála na Miami Open už v osmifinále. Nasazená trojka nestačila 3:6, 6:1, 2:6 na trápící se Caroline Garciaovou (30), která prohrála posledních sedm soubojů s hráčkami TOP 10 žebříčku. Jelena Rybakinová (24) pokračuje v obhajobě loňského finále, jedna z největších favoritek přehrála 6:3, 7:5 domácí Madison Keysovou (29) a připsala si již 20. letošní vítězství.
Gauffová překvapivě dohrála v Miami už v osmifinále (© Profimedia)

Gauffová – Garciaová 3:6, 6:1, 2:6

Coco Gauffová hraje od loňského léta v životní formě. Před soubojem s trápící se Caroline Garciaovou vyhrála na domácí půdě 22 z posledních 23 zápasů, což zahrnuje první triumf na WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) i na grandslamech (US Open). Do utkání s Francouzkou šla logicky jako jednoznačná favoritka.

Zápas nabídl průběh jako na horské dráze. Všechny tři sety byly celkem rychlé a měly jednoznačný průběh. Jako první udeřila Garciaová, která si vypracovala náskok 3:0 a už ho nepustila. Ve druhé sadě však dominovala Gauffová a soupeřce povolila jen jeden game. Klíčový moment přišel hned v úvodním gamu rozhodujícího setu, Garciaová v něm odvrátila všechny čtyři brejkboly a pak už na kurtu navzdory problémům s pravou paží opět kralovala.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Garciaová během druhé poloviny sezony 2022 znovu nastartovala svou kariéru a slavila čtyři triumfy, včetně těch na tisícovce v Cincinnati a na Turnaji mistryň. Poté však spadla do další krize zahrnující sedm nezdarů v řadě proti hráčkám TOP 10. Momentálně se nachází až na 27. místě žebříčku a teprve až v Miami si zahraje první letošní čtvrtfinále.

Gauffová nejspíše nebude hodnotit vystoupení na domácích akcích WTA 1000 pozitivně. Před dvěma týdny v Indian Wells nepotvrdila roli favoritky proti Marie Sakkariové v semifinále a v Miami neprošla do čtvrtfinále ani při svém pátém startu v tomto dějišti.

Bývalá světová čtyřka Garciaová se až ve 30 letech dočkala svého vůbec prvního čtvrtfinále na březnových amerických podnicích WTA 1000. V minulosti si osmifinále zahrála čtyřikrát v Indian Wells a jednou tady v Miami a ani jednou neprošla dál. Letos ovšem na Floridě chytla skvělou formu, v předchozím kole vyřadila další grandslamovou šampionku Naomi Ósakaovou.

Ve čtvrtfinálové fázi narazí na domácí Danielle CollinsovouAmeričanka vstoupila do turnaje prohranou úvodní sadou, ovšem od té doby suverénně vyhrála všech osm setů. Bývalá finalistka Australian Open, která letos ukončí kariéru, v osmifinále smetla 6:3, 6:2 loňskou semifinalistku Soranu Cirsteaovou a zaútočí na své první semifinále v probíhající sezoně.

 

Keysová – Rybakinová 3:6, 5:7

Jelena Rybakinová potřebovala v úvodních dvou zápasech na letošním Miami Open všechny tři sety proti kvalifikantkám Claře Tausonové a Taylor Townsendové. V osmifinále proti světové osmnáctce a domácí naději Madison Keysové jí ovšem stačily dvě sady.

Favorizovaná ruská rodačka reprezentující Kazachstán si v utkání vypracovala celkem osm brejkbolů, ačkoli ranařka Keysová trefila 75% prvních podání. V úvodním dějství využila až pátou brejkbolovou šanci a vzápětí set dopodávala. Ve druhé sadě náskok brejku ztratila, nicméně další zaváhání na vlastním servisu nepřipustila a v 11. hře zaúřadovala na returnu znovu. Zápas zakončila pátým esem.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rybakinová byla loni touto dobou jediné vítězství od zkompletování tzv. Sunshine Doublu, tedy triumfu v Indian Wells i Miami v jedné sezoně. Po prvenství v kalifornské poušti se probojovala do finále také na Floridě, ale nestačila v něm na Petru Kvitovou. Letos do Miami přijela po měsíční pauze. Kvůli zdravotním problémům nenastoupila ke čtvrtfinálovému duelu na tisícovce v Dubaji a poté nemohla obhajovat titul na podniku stejné kategorie v Indian Wells.

Čtvrtfinále na Miami Open si zahraje podruhé, loni v něm deklasovala Martinu Trevisanovou. Letos bude mít podstatně těžší soupeřku, a to kolegyni z TOP 10 světového pořadí Mariu Sakkariovou. "Nevěděla jsem, s kým budu v příštím kole hrát. Bude to další těžká soupeřka. Pokusím se na zápas připravit co nejlépe. Myslím si, že to bude těžké utkání, ale snad s dobrým koncem pro mě."

Řekyně měla nakonec v osmifinálové fázi volno. Z turnaje totiž odstoupila Anna Kalinská, která v letošním roce zvládla všech pět soubojů s hráčkami TOP 10. Světová devítka by postupem do semifinále vyrovnala své zdejší maximum, s Rybakinovou může srovnat vzájemnou bilanci na 2:2.

Julia Putincevová si po téměř dvou letech zahraje čtvrtfinále na podnicích WTA 1000 a bude útočit na své největší semifinále v kariéře. Bývalá světová sedmadvacítka přemohla v osmifinále 6:4, 7:6 Anhelinu Kalininovou, která v předchozích kolech vyřadila grandslamové šampionky Caroline Wozniackou a Arynu Sabalenkovou.

Ve čtvrtfinále se střetne s Viktorií AzarenkovouBěloruska se probojovala do čtvrtfinále v Miami, kde už třikrát triumfovala, po šesti letech. Bývalá světová jednička přehrála v osmifinále 7:5, 6:1 Katie Boulterovou a zaútočí na své druhé letošní semifinále.

Večer se s turnajem rozloučila i světová jednička a šampionka z roku 2022 Polka Iga Šwiateková, jež prohrála s Jekatěrinou Alexandrovovou.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Miami

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
Yonaash
Tak kdo myslíte, že vyhraje letošní Miami, když Iga, Coco I Aryna jsou out?
Největší papírová favoritka je samozřejmě Rybka, ale osobně si myslím, že to nedá. Za mě může překvapit Collins, Garcia nebo Sakča.
Reagovat
frenkie57
Ani Káťu z Říčan bych nepodceňoval. Ať to vyhraje kterákoliv s těch, co jsi jmenoval, nebo některá úplně jiná, jenom ne Sekyrra. Ta ne, prosím.
Reagovat
tommr
Aspoň ta Garcia mi dělá radost když už všechny naše hráčky vypadly. Doufám že to tam vyhraje celý. Za to že vyřadila Osaku a Gauff by si to zasloužila ...
Reagovat
jirkaS
Anička v reklamě na šampon
Reagovat
Pergolek
Tvl, to Miami je ostuda ostud. Turnaj skončil, když se přestěhoval z Crandon Parku. Tečka. Udělat umělé kurty na fotbalovém stadionu, lol. Žumpa. Navíc ta ozvěna na stadionu Nemá to s tisícovkou nic společného. Indian Wells vs Miami = jak porovnávat Federera s tenistou číslo 300 na žebříčku. Tento turnaj zabili, když ho přestěhovali sem. Hnus, spina Můžou jit dpc všichni Amerikáni.
Reagovat
Liverpool22
Rybka dnes výborně a po těžkých bitvách s Clarou a Taylor konečně pohodovější zápas. Po zdravotních problémech se snad dostává znovu do formy a Sekyrku tedy snad vykostí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist