Gauffová ve Washingtonu slaví nejcennější titul. Ve finále přehrála neoblíbenou Sakkariovou

6. 8. 2023, 22:12
Aktuality 5
WTA WASHINGTON - Coco Gauffová (19) na domácím turnaji WTA 500 ve Washingtonu slaví zisk čtvrtého a dosud nejcennější titulu. Ve finálovém souboji hráček TOP 10 americká teenagerka přehrála 6:2, 6:3 neoblíbenou soupeřku Mariu Sakkariovou (28), s níž si poradila teprve podruhé z pěti vzájemných duelů. Naopak zkušená Řekyně prohrála již sedmý z osmi finálových duelů.
Profily hráčů
Maria Sakkariová a Coco Gauffová

Coco Gauffová si během loňské sezony zahrála finále na Roland Garros a přestože nezaznamenala jediný triumf, zakončila rok účastí na Turnaji mistryň. Ve světovém žebříčku se zabydlela v elitní desítce a novou sezonu zahájila triumfem v Aucklandu.

Na další finále, své celkově páté, ale čekala sedm měsíců. Po Wimbledonu, kde letos poprvé nezvládla své úvodní vystoupení, se s novým trenérským týmem důkladně připravila na domácí US Open Series a ve Washingtonu ho odstartovala suverénní jízdou za titulem.

Devatenáctiletá Američanka ve čtyřech duelech vyhrála všech osm setů a ztratila v nich jen 19 gamů. Po kamarádce Hailey Baptisteové, olympijské vítězce Belindě Bencicové a obhájkyni titulu Ljudmile Samsonovové nedala šanci ani své neoblíbené soupeřce Marii Sakkariové.

Gauffová s o devět let starší Řekyní prohrála čtyři z pěti vzájemných duelů a ve třech střetnutích na betonu dokonce neuhrála ani set. Ve Washingtonu už ale prodala fyzickou vyspělost a silově hrající soupeřce se nejen vyrovnala, ale byla i výrazně lepší hráčkou. Po necelé hodině a půl zvítězila 6:2, 6:3.

Sakkariová se sice v úvodu druhé sady nadechla a dvakrát si vypracovala výhodu brejku, od stavu 3:2 a 30:0 ale uhrála už jen pět fiftýnů a závěr patřil publikem podporované Američance.

Gauffová ve svém 5. finále vybojovala čtvrtý titul, první z podniku WTA 500 a poprvé vyhrála dva turnaje během jedné sezony. Přechozí trofeje slavila na 'dvěstěpadesátkách' v Linci 2019, Parmě 2021 a Aucklandu 2023. Jediné finále prohrála na Roland Garros 2022 s Igou Šwiatekovou.

"Tohle byl náš první turnaj jako kompletní tým. Jsem ráda, že jsme dokázali udělat takový výsledek. Vím, že pro ty, kteří se mnou byli před měsícem ve Wimbledonu, to bylo těžké. Všichni jsme to cítili. Jsem ráda, že jsem se znovu mohl odrazit," řekla Gauffová, která nově spolupracuje s trenéry Perem Ribou a Bradem Gilbertem.

Coco Gauffová na čtvrtý pokus porazila Mariu Sakkariovou na tvrdém povrchuCoco Gauffová na čtvrtý pokus porazila Mariu Sakkariovou na tvrdém povrchu (@ Profimedia)

Sakkariová je sice už čtyři roky členkou TOP 30, od září 2021 stabilní hráčkou TOP 10 a několik týdnů ve světovém žebříčku strávila na 3. místě, ale úspěchy ve velkých zápasech na závěr turnajů jsou pro ni takřka nedostižné.

Když se totiž řecká tenistka dostala přes čtvrtfinále, dokázala vyhrát už jen 9 z 38 zápasů. Ve finále hrála poosmé, ale jako vítězka po něm slavila jen na menším antukovém podniku WTA 250 v marockém Rabatu 2019.

"Nebudu lhát, je to pro mě samozřejmě zklamání. Ale byl to neuvěřitelný týden a před měsícem by mě nenapadlo, že tu budu ve finále," řekla Sakkariová.

Obě hráčky nyní čeká přesun na Rogers do kanadského Montrealu.

• WTA 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 780.637 dolarů
nedělní výsledky (06. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Gauffová (3-USA) - Sakkariová (4-Řec.) 6:2, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Pavol
Treba s ňou počítať na US open.
Reagovat
lenka258
Jj, klidně bych ji tipla do finále, klidně i jako vítězku...
Reagovat
Krisboy
Na US Open klidně.
Reagovat
dadaft
dobrý zápas, hrálo se s vysokou intenzitou smile
Reagovat
Krisboy
To byl fofr, že megera ani nestihla podvádět a lhát.
Díky, Coco!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist