Giovanni Lapentti ukončil kariéru, poslední zápas odehrál na domácí antuce v Quitu

9. 2. 2017, 08:15
Stalo se... 1
ATP QUITO - Španěl Roberto Carballes Baena. Tenista, proti kterému Giovanni Lapentti odehrál svůj poslední zápasy kariéry. Stalo se tak ve druhém kole antukového turnaje v ekvádorském Quitu, kde domácí hráč dal tenisu sbohem dvousetovou porážkou.
Giovanni Lapentti

Giovanni Lapentti od loňského léta nedohrál jediný zápas, v žebříčku se propadl do sedmé světové stovky a tak se rozhodl, že ve 34 letech nadešel správný čas ukončit kariéru.

Díky divoké kartě se s dráhou profesionálního tenisty mohl rozloučit na antukovém turnaji ATP před domácími fanoušky v Quitu, kde v letech 2003, 2004, 2008 a 2010 získal čtyři ze svých deseti challengerových titulů.

Svou rozlučku si nečekaně prodloužil, když v pondělí porazil nasazeného Brazilce Thiaga Monteiru a zaznamenal svůj teprve desátý skalp hráče Top 100. Připsal si tak teprve osmou výhru v hlavní soutěži turnaje ATP, do 2. kola postoupil po dlouhých 12 letech.

Dostat se podruhé v kariéře do čtvrtfinále a vyrovnat tak své maximum ze Scottsdale 2005 se mu však nepodařilo. Ve druhém kole nestačil na Roberta Carballese Baenu.

Španělský antukář vrátil skoro všechny míčky zpět do kurtu a zvítězil 6-3 6-4. Dlouhý potlesk však patřil poraženému Lapenttimu, který neudržel slzy dojetí.



"Chci poděkovat organizátorům, že mi umožnili ukončit kariéru právě tady v Quitu," řekl Lapentti, kterému pořadatelé připravili rozlučkový obřad včetně dojemného videa.

"Děkuji všem lidem tady v Quitu, prožil jsem tu nejlepší okamžiky své kariéry. Byla to pro mě zajímavá cesta, která přinášela spoustu odříkání a času bez rodiny. Ale ničeho nelituju. Tenis je tvrdý sport, musíte mu obětovat část života. Život tenisty je příjemný, ale zároveň těžký," uvedl rodák z Guayaquilu.


Giovanni Lapentti

"Dnes to byl zvláštní zápas. Myslím, že jsem se na něj nedokázal plně soutředit. Ale jsem rád, že jsem tu jeden zápas vyhrál a prodloužil si pobyt na svém posledním turnaji," řekl po své tenisové derniéře Lapentti, který si v Quitu zahrál i čtyřhru se svým o šest let starším bratrem Nicolasem. Ten býval světovou šestkou a svou kariéru ukončil už před šesti lety. V deblu ekvádorští bratři vypadli po boji už v 1. kole.

Giovanni Lapentti to během své kariéry dotáhl ve světovém žebříčku nejvýše na 110. místo, na kterém se objevil v květnu 2005. Na okruhu ATP zaznamenal osm výher, jednou si zahrál ve čtvrtfinále. Získal celkem deset challengerových titulů, naposledy triumfoval v roce 2011 v San Jose.

Nejcennější skalp vybojoval ve Scottsdale 2003, kde si vyšlápl na tehdejší světovou dvanáctku Thajce Paradorna Srichaphana. Hráče Top 50 porazil jen dvakrát, ve stejném roce si v Davis Cupu poradil s bývalou světovou jedničkou Chilanem Marcelem Riosem.

Lapentti byl celkem šestadvacetkrát členem ekvádorského daviscupového týmu. V týmové soutěži měl bilanci 19 výher a 28 porážek (11-17 ve dvouhře a 8-11 ve čtyřhře).

• ATP 250 QUITO •
Ekvádor, antuka, 540.310 dolarů
středeční výsledky (08. 02. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Estrella (Dom.) - Martin (SR) 3-6 6-2 6-4
• Dvouhra - 2. kolo •
Ramos (2-Šp.) - Falla (Kol.) 6-2 7-5
Bellucci (4-Braz.) - Tipsarevič (Srb.) 7-6(8) 7-6(2)
Olivo (8-Arg.) - Giraldo (Kol.) 7-6(3) 2-6 6-3
Carballes (Šp.) - Lapentti (Ekv.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
letityfanousek
A jaký má titul jeho brácha Nicolas? Bůh tenisu?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist