Goffin a Federer po US Open stále neprohráli. V Basileji se střetnou ve finále

25. 10. 2014, 21:44
Aktuality 37
ATP BASILEJ - David Goffin navzdory únavě zdolal talentovaného Chorvata Čoriče a v Basileji postoupil do svého největšího finále. Šňůru 16 výher v řadě se pokusí prodloužit proti domácímu Federerovi, který útočí už na 6. titul ze svého rodného města.
David Goffin

David Goffin se po letošním Wimbledonu dostal do parádní formy. Z posledních 45 zápasů prohrál jen s Janowiczem a Dimitrovem a zásluhou výborných výsledků vybojoval během čtyř měsíců čtyři tituly z challengerů (Scheveningen, Poznaň, Tampere a Mons), k nimž přidal dvě premiérové trofeje z turnajů ATP 250 (Kitzbühel a Méty).

Tento týden může přidat další, neboť v Basileji postoupil poprvé do finále turnaje ATP World Tour 500. Poté, co si včera proti Raonicovi připsal svou první výhru nad hráčem Top 10, si dnes poradil i s Nadalovým přemožitelem Bornou Čoričem. Sedmnáctiletého Chorvata zdolal 6-4 3-6 6-3 a po US Open tak vyhrál už 16. zápas v řadě (včetně pěti výher na challengeru).

"Jsem opravdu velmi šťastný, ale dnes to byl náročný zápas. Byl jsem trochu unavený a bylo těžké se soustředit. Zkazil jsem hodně jednoduchých míčků, ale za výhru jsem moc rád," komentoval Goffin výhru nad Čoričem, který hrál v semifinále turnaje ATP poprvé.

V nedělním finále se třiadvacetiletý Belgičan utká o svou dosud nejcennější trofej s domácí hvězdou Rogerem Federerem, s nímž jediný vzájemný duel v osmifinále Roland Garros 2012 prohrál 1-3 na sety.

"Hraje se v jeho rodném městě, takže bude skvělá atmosféra. Publikum bude na jeho straně, ale já nemám co ztratit," řekl Goffin, který posunem na 22. místo znovu vylepší své maximum ve světovém žebříčku. V případě triumfu by dokonce prolomil hranici Top 20.

Federer dnes ustál nevyzpytatelný souboj s Ivem Karlovičem. "Proti němu je to vždy jako penaltový rostřel. Při jeho servisu jen vybíráte stranu a doufáte, že se trefíte," očekával třiatřicetiletý Švýcar. A nespletl se, o dva roky starší Chorvat ho zasypal 33 esy a 'kousal' tři sety.

V úvodní sadě Federer neproměnil tři brejkboly a málem dějství ztratil. Dva soupeřovy setboly v dramatickém tie-breaku ale smazal a ujal se vedení. Jenže v druhém setu uhrál na returnu jen tři fiftýny, v osmé hře zaváhal při svém podání (proti Karlovičovi poprvé od roku 2007 a sedmi zápasech bez brejku v řadě) a Karlovič si vynutil rozhodující dějství.

V něm Federer potvrdil svou kvalitu, když se ve čtvrtém gamu postaral čistou hrou o svůj jediný brejk, po svém podání prohrál pouhé dva míčky a nakonec zvítězil 7-6 3-6 6-3. K vítězství si pomohl 40 winnery, přičemž zahrál pouze 13 nevynucených chyb.



"Byl to dobrý pocit, když jsem odcházel jako vítěz. Myslím, že jeho servis je opravdu působivý.Nečekal jsem, že bych ho ve třetím setu mohl brejknout, o to víc mě to potěšilo," komentoval Federer.

Roger FedererFederer tak vedení ve vzájemné bilanci navýšil na 11-1 a od US Open neprohrál už 11. zápas v řadě. V Basileji postoupil do finále už devátý rok po sobě a při šestnáctém startu celkově pojedenácté. Pěti titulů vybojoval v letech 2006, 2007, 2008, 2010 a 2011. Poslední dva ročníky ztroskotal ve finále na Del Potrovi.

"Nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl být na tomto turnaji takhle úspěšný. Doufám, že si finále užiju a fanoušci budou úžasní tak, jako byli dnes. Bude to vzrušující, ale těžký zápas."

Během své kariéry Federer postoupil do 123. finále a usilovat v něm bude o 82. titul. V této sezoně je ve finále podesáté, čtyři triumfy slavil v Dubaji, Halle a na turnajích Masters v Cincinnati a Šanghaji. Od Roland Garros hraje na sedmém turnaji a pouze na US Open se nedostal do finále (v semifinále podlehl Čiličovi).

Druhý hráč světa Federer stále zvyšuje šanci být nejstarší světovou jedničkou na konci sezony. Díky postupu do finále si připsal 300 bodů a na vedoucího Djokoviče, který se v úterý stal otcem a tento týden nikde nehraje, ztrácí v hodnocení letošního roku již jen 690 bodů. Pokud by turnaj v Basileji ovládl, snížil by manko na méně než pět set bodů.

Ve hře přitom bude ještě 1000 bodů v Paříži a 1500 bodů na Turnaji mistrů. Federer navíc může sezonu vyšperkovat premiérovým triumfem v Davisově poháru, v němž se Švýcaři utkají o Salátovou mísu v druhé polovině listopadu ve Francii.

Karlovič dnes marně usilovat už o páté letošní finále, celkově třinácté. Nyní má na kontě 8990 nestřílených es během své kariéry, přes hranici devíti tisíc se dostal jen Goran Ivaniševič.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.458.610 eur)
sobotní výsledky (25. 10. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Federer (1-Švýc.) - Karlovič (8-Chorv.) 7-6(8) 3-6 6-3
Goffin (7-Belg.) - Čorič (Chorv.) 6-4 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Fandina
je borec. Další titul ... gratulkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, Roger ti stihne tak, ať dá Nova i Andyho živě od začátku.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger když jede jako teďka, tak ho nikdo a nic nezastaví, jsem ráda, že pryč jsou doby tolika promarněných finále :)
Reagovat
Davor1
Tak Roger nikdy nezvykol vo finále prehrávať so súpermi ako Goffin, Simon či Falla...taktiež Ferrer to na Rogera nikdy nevedel a asi ani vedieť nebude. Na druhej strane, nikoho z BIG4 tento rok vo finále neporazil...možno bude mať možnosť konečne v Paríži, tam by mal Novak ísť až do finále, tak snáď Roger nevyhučí skôr...
Reagovat
smazaný uživatel
na tuhle možnost (to finále) se připravuju a těším :)
Reagovat
panzer.dragon
myslim že nadal chtěl pojistit, že bude nejhůře světový trojka, proto hrál v basileji, že to byl důvod proč tam šel ikdyž to moh utnout dřív
Reagovat
panzer.dragon
Roger Federer today served out his 8850th ace. The following is the leader-board in terms of aces served in the open era: Goran Ivanisevic: 10,183 aces, Ivo Karlovic: 8990* aces, Roger Federer: 8852* aces.

zajímavý že maj tak blízkou statistiku es, bych čekal že bude karlovic třeba o víc lepší, to možná i fedex ještě překoná :-)
Reagovat
panzer.dragon
nenašel sem kompletní žebříček, ale našel sem tohle viz níže,
ještě 6 es a fedex se posune před samprase, to letos taky fedex taky brejkne :-)

'Pistol' Pete Sampras gunned down 8858 Aces in 836 matches
Reagovat
panzer.dragon
"pouze na US Open se nedostal do finále (v semifinále podlehl Djokovičovi)."

co to je za blábol? sledujeme stejný sport?
Reagovat
a.magerova
No ono to líp vypadá, jakože přece Roger nepodlehl nějakému nazdárkovi co náhodně vyhrál USO :-/

Buďme rádi za to, že existuje web, kde krásná lež je upřednostněna před obyčejnou pravdou, huráááá !!!
Reagovat
smazaný uživatel
"Proti němu je to vždy jako penaltový rostřel. Při jeho servisu jen vybíráte stranu a doufáte, že se trefíte." Já bych proti Esovičovi nasadila Petra Čecha, jestli by ho vychytal :DD Roger je pán :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě Karlovič nebaví, chodí na sako, kde je většinou prohozen. Ale on asi jinou možnost nemá, když mu selže servis, pohybově není žádný srnec. Je umění chytat jeho servis, dneska se s tím Roger dobře popral, vím, jak Ivo dokázal honit Tomáše něco jako Simča Serenu na TM. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě taky nebaví a očividně nebavil ani švýcarský publikum, sice to bylo od nich docela hnusný, ale ani se jim nedivím, tak jednostrannej antitenista a ještě ke všemu bez bekhendu se jen tak nevidí, je to prostě nuda a Roger z toho musel růst, ale stejně je to borec, já bych si proti takovýmu kalibru na příjem fakt nestoupla :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci ti brát iluze, ale myslím, že proti takovýmu kalibru si nikdy nestoupneš :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
ani nemám zájem, natož iluze :D
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D zase kdo může z běžných smrtelníků říct: stál jsem proti Ivovi a najednou zničehonic kolem mě proletěl míček kosmickou rychlostí :D
Reagovat
smazaný uživatel
spíš jedině profík může říct, stál jsem proti Ivovi a ten míček mě nezabil :D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to masakr, jemu i 2. Podani litam kolem 200 km/hod
Reagovat
Stan_Borowitz
Zajímavý je, že přesně to samý, co řekl Roger, mne napadlo, když jsem se na ten zápas chvílema koukal. Prakticky slovo od slova mi to proběhlo hlavou.
Reagovat
smazaný uživatel
to že se lubor zabloudilů na us open nedíval, je jasný. že se vlastně nedíval nikdy na žádnej tenis je taky jasný. že vlastně tenisu nerozumí vůbec, to tady taky víme všichni. ale když chce bejt za chytráka a do závorek nám bude psát nápovědu, tak by si aspoň mohl vzít aktuální ročník..
Reagovat
smazaný uživatel
Goffin je takový příjemný klučina, předloni mě docela dojalo, jak hrál s Rogerem, se svým velkým vzorem. Musí to být super pocit, že najednou naproti vám stojí vaše modla a obdivuju Goffina, že se mu to povedlo a teď opět. Budu mu fandit, protože je mi prostě hodně sympatický, i když asi moc šancí nemá, ale víme, jak to v tenise chodí :)
Reagovat
smazaný uživatel
Na ten zápas si pamatuji. Roger se na konci zachoval moc hezky a Goffina ještě pozval k rozhovoru, viz foto.
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=9141427234910
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, to je hezký. Mě vždycky fakt dostane to, když má člověk nějaký sen a splní se mu to, myslím, že není nic krásnějšího. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger rád plní sny, viděla jsi My Wish? To mě teprve dojalo ;) Borna si zřejmě na tomhle turnaji taky splnil sen, ovšem pohrozit svému idolovi kanárem by se ani mě nechtělo :D
Reagovat
smazaný uživatel
Neviděla, já Rogera nesleduju v jeho aktivitách, protože jak jsem psala, jeho tenis se mi líbí, ale jako člověk už méně. Nejsem jeho fanynka, takže ho celkově až tak nesleduju. Víš, já tyhle věci před kamerou beru s rezervou, spíš mě zajímá, jak se chovají slavní mimo kameru. :)
Reagovat
smazaný uživatel
no takhle, on na kurtu působí jako boss, elegán bez emocí, ale podle okolí je to naprosto bezprostřední, zábavnej a milej člověk, kterej se umí bavit s každým a zájem médií mu nevadí už od mládí, co vím já, no a tahle epizoda "Moje přání" proběhla loni a jako na potvoru zrovna ve Wimbledonu, kde Rog vypadl ve 2. kole, v krátkosti to je nějakej program na pomoc těžce nemocným dětem, kterým chtějí plnit přání, třeba právě potkat se se svým idolem a zažít s ním něco neuvěřitelnýho a téhle holčině se splnilo přání potkat ve Wimbledonu Rogera, sám ji pozval a zavedl ji tam, kam se jen tak někdo nedostane, četla jsem její popis celého dne a byla z toho úplně hotová, je to fakt dojemný :)

https://www.youtube.com/watch?v=ReTxBfeKqSQ
Reagovat
anajka
Ďakujem za videjko,Roger tam bol úžasný. Mne, aj keď som už na to "moc veľká", by sa tiež páčilo takéto splnenie sna. Zatiaľ sa mi to podarilo len v skutočnom nočnom sne.
Reagovat
smazaný uživatel
Když je člověk na dně, dostane se z toho a splní se mu životní sen, to je prostě něco úžasného, to jsou ty chvíle, pro které stojí za to žít. Je to hezké video, dojemné, jako všechny takovéto příběhy. Já bych chtěla být chvíli s Juanem, což je opravdu mega sci-fi. Ale snad se mi povede ho někdy vidět hrát naživo. :D
Reagovat
ptpc
No ja neviem, ale keby mali ľudia žiť len pre takéto sny tak by to nebolo bohviečo. Drtivá väčšina by žila "zbytočne". Môj názor je, že ľudia sa nevedia tešiť z maličkostí a potom sa nevedia tešiť ani z veľkých vecí. Kedže sme na TP tak pre mňa sú chvíle pre ktoré sa oplatí žiť, páradne tenisové zápasy. Ale aj v bežnom živote sú to drobnosti. Tento týždeň som jedol vynikajúcu pizzu - toto sú chvíle pre ktoré sa oplatí žiť.
A Simone držím palce!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jsem tvůj nový fanoušek :D krásně řečeno, na jednu stranu je hezký sedět na tenisportálu a užívat si napínavý zápasy, na druhé straně to chce žít taky normální život a mít radost z obyčejných všedních věcí, někomu se poštěstí jen nesnít a žít svůj sen, ale to je jen hrstka lidí, mezi který se já neřadím, ale to vůbec nevadí, já se těším mimo jiné z každýho skvěle odehranýho zápasu Federera, protože to nejlepší z něho jsem zameškala a proto je to pro mě právě teď jako svátek :) Ani nevím, jestli bych zvládla takovej zážitek, jako připravili Beatriz :))
Reagovat
a.magerova
A mně většinou ke štěstí stačí, když jsem s lidmi, se kterými je mi dobře a když mi k tomu někdo ještě udělá dobrou pizzu, tak to je úplný luxus, ale i dobrá čočková polévka je paráda, onehdá mi ji jeden kamarád poslal jen na obrázku a můžu Ti říct, že jsem z toho měla stejnou potěchu, jako by mi ji přímo uvařil, prostě jen to, že si vzpomněl, že ji mám ráda a chtěl mi udělat radost na dálku, mě velmi potěšilo ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
zdá se, že tahle diskuze je jedna z mála, která ještě není prohnilá, if you know what I mean ;)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ani chlap se nemá stydět za emoce, takže kolem druhé minuty jsem začal mít rozmazané vidění a kolem čtvrté už jsem hřbetem ruky otíral slzy...
Reagovat
smazaný uživatel
;)
Reagovat
panzer.dragon
taky sem trochu vyměk u tohodle.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jojo, co bych dala za takovej zážitek :)) popravdě mě se tehdy strašně líbil nakrátko ostříhanej víc než s těma loknama :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist