Grothová? Kdo je to? ptala se Jankovičová

29. 5. 2009, 13:13
Aktuality 0
Když se dozvěděla jméno své třetí soupeřky na French Open, Jelenu Jankovičovou to zaskočilo. Australanku Grothovou neznala. Slovenku Gajdošovou zato ano.
Profily hráčů
Jarmila Grothová

"Kdo?," ptala se pátá hráčka světa, když jí řekli, kdo ji čeká ve třetím kole. "Jarmila Grothová? Kdo to je? Je to Gajdošová?"

Je to Gajdošová. Tenistka, která se v roce 1987 narodila v Bratislavě, ale která dlouho žije a trénuje v Austrálii. Tam se také v únoru vdala za mužského kolegu Sama Grotha, se kterým žije v Melbourne.

"(Australský) pas dřív nebo později dostanu, protože jsem si vzala Australana," říká Grothová, která se v Paříži dostala do třetího kola po vítězství nad kolumbijskou kvalifikantkou Marianou Duqueovou. "Stanu se občankou Austrálie tenhle nebo příští rok."

Jankovičová není jediná, kterou změna jména a brzy i národnosti zmátla. Dohodnout se nedokáží ani tenisové organizace. Na French Open, stejně jako na ostatních grandslamech, je u ní uvedena australská národnost. Ženská tenisová asociace (WTA) ji ale stále považuje za Slovenku.

"Grandslamy mají svá vlastní pravidla. Kdybych se rozhodla hrát za Čínu a oni řekli 'OK, můžete hrát za Čínu.', budu hrát za Čínu," tvrdí 73. hráčka světa. "Ale vzhledem k tomu, že WTA má jiná pravidla, musíte se prokázat pasem. Nedovolí mi změnit národnost na australskou, dokud jim neukážu pas, i když tam bydlí a vědí, jak to mám. Myslím, že jsem Australankou od té doby, co jsem se v patnácti přestěhovala. I když jsem nebyla vdaná, miluju tu zemi a vždycky jsem v ní chtěla žít," dodává Grothová.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist