Grothová úspěšně debutovala za Austrálii, drží ji ve hře proti Italkám

5. 2. 2011, 16:38
Aktuality 1
FED CUP - Velké drama nabízejí divákům v Hobartu tenistky Austrálie a vítězky posledních dvou ročníků Italky. Boj o postup do semifinále Fed Cupu je po úvodním dnu vyrovnaný 1-1, když bod pro své země urvaly týmové dvojky. Úspěšný debut v australských barvách si připsala slovenská rodačka Jarmila Grothová, jež zdolala světovou čtyřku Schiavoneovou.
Jarmila Grothová a David Taylor

Jarmila Grothová debutovala ve Fed Cupu už jako šestnáctiletá. Tehdy ještě s dívčím jménem Grothová reprezentovala Slovensko a za již rozhodnutého stavu si zahrála čtyřhru proti Belgičankám, které nakonec vyhráli 5-0 na zápasy.

Třiadvacetiletá rodačka z Bratislavy se však před dvěma lety vzdala za Australana Sama Grotha a již třetím rokem vlastní australský pas. Loni si na French Open a ve Wimbledonu zahrála v osmifinále, na podzim získala premiérový titul a vstup do letošní sezony ozdobila triumfem v Hobartu.

Tento týden ji tak nemohla minout premiérová nominace do australského fedcupového týmu, který čekalo čtvrtfinále proti obhájkyním titulu Italkám.

A Grothová se hned stala důležitou součástí reprezentace. V zahajovacím utkání na dvorcích v Hobartu, kde nedávno nenašla přemožitelku během turnaje WTA, sice narazila na finalistku French Open, čerstvou čtvrtfinalistku Australian Open a světovou čtyřku Francescu Schiavoneovou, favoritky se však nezalekla.

I když australská dvojka prohrála úvodní set v tie-breaku a ve druhém hned v úvodu ztratila podání, stihla se uklidnit a nakonec svou soupeřku i po 137 minutách zdolala 6-7 6-3 6-3.

"Byl to vůbec můj první zápas ve fedcupové dvouhře. Je to velmi důležité a vzrušující vítězství, když porazíte někoho, kdo je čtvrtý nejlepší na světě. Je to jedna z mých nejcennějších výher, jsem moc šťastná," radovala se Grothová. 

"Ztratila jsem první set, ale hrála jsem dobře. Stále jsem se snažila plně koncentrovat a několika míči se mi zápas povedlo otočit," dodala.

"Vedla jsem 7-6 2-0, ale od té chvíle se mi přestalo dařit na servisu. Úroveň mé hry nebyla dobrá, hodně jsem kazila. Nikdy předtím jsem ji (Grothovou) neviděl hrát. Byla jsem pasivní a ona zaslouženě vyhrála," komentovala Schiavoneová.

Italky, které vyhrály tři z posledních pěti ročníků, tak s tenistkami Austrálie neuspěly ani v 16. utkání. V letech 1972 až 1988 totiž ve všech pěti vzájemných soubojích prohrály 0-3 na zápasy. 

Historii přepsala až Flavii Pennettaová, jež i ve čtvrtém vzájemném souboji vyzrála na australskou jedničku Samanthu Stosurovou a po třísetové bitvě vrátila svou zemi zpět do hry o semifinále.

"Obě jsme tvrdě bojovaly a chtěly urvat bod pro svůj tým. Ona (Stosurová) měla v prvním i druhém setu několik šancí, ale já jsem dnes hrála opravdu dobře," komentovala Pennettaová, jež v prvním setu prohrávala již 3-5, aby ho nakonec ve zkrácené hře získala.

V neděli budou o druhý bod usilovat Stosurová proti Schiavoneové, následně se Grothová pokusí navázat na úspěšné sobotní vystoupení proti Pennettaové. Do čtyřhry jsou nahlášeny páry Stubbsová/Rodionovová a Italky Erraniová s Vinciovou.

- FED CUP SVĚTOVÁ SKUPINA I (čtvrtfinále) -
sobotní výsledky (05. 02. 2011)

Austrálie - Itálie 1-1 ... po prvním dnu (Hobart, tv. povrch)

Grothová - Schiavoneová 6-7(4) 6-3 6-3
Stosurová - Pennettaová 6-7(5) 7-6(5) 4-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vyhral vo Fed cupe- zo SK hracook- ma teda australsky pas ale tenis sa ucila hrat v SK, neviem ci by daco uhrala proti CZ hrackam, ktore dnes boli obe vyborne ale urcite by nebola horsia ako Cibulkova s Hantuchovou. Som zvedavy ako sa to tam vyvinie cele a co sa tyka Fed cupu tak pokial sa Kim nezrani tak Belgicko ma podla mna titul lebo sama Kim spravi 2 body zdrava s kazdym asi a Wickmayer nie je vobec zla hracka- 1 bod z 2 singlov by mala uhrat proti akejkolvej krajine- servis ma dobry , udery razantne , celkom slusna hracka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist