Haider-Maurer byl krok od senzace, Melzer ale titul nakonec obhájil

1. 11. 2010, 07:58
Aktuality 0
ATP VÍDEŇ - Ve Vídni se po 22 letech dočkali čistě rakouského finále. Loňský titul obhájil favorizovaný Jürgen Melzer, který tak posilnil své šance v boji o Turnaj mistrů. Jeho výhra finálová výhra nad senzací letošního ročníku Haiderem-Maurerem se však nerodila vůbec snadno.
Jürgen Melzer

Jürgenu Melzerovi ve Vídni stačilo k postupu do finále odehrát pouhé čtyři sety. Poslední krok na cestě za obhájením loňského triumfu musel udělat proti Andreasi Haideru-Maurerovi, překvapení letošní soutěže.

Světová dvanáctka ale proti 157. hráči světa roli favorita nijak výrazně nepotvrzovala. Objev turnaje Haider-Maurer dokonce ve druhém setu podával za stavu 5-4 na vítězství v zápase, nervozita a dvě dvojchyby jej však připravily o ještě lepší životní výsledek.

Nejvýše nasazený Melzer dokázal závěr druhého setu nakonec otočit a ve třetím mu stačil jediný úspěšný brejk v sedmé hře. Dvanáctý hráč světa si připsal první letošní titul a potvrdil, že v 29 letech zažívá svou nejlepší sezonu.

"Byl to pro mě velmi těžký zápas," přiznal Melzer po bezmála tříhodinové bitvě. "On skvěle podával. A když jsem v závěru zápasu podával na vítězství, měl jsem i trochu štěstí, že se Andreas do utkání nevrátil," komentoval levoruký tenista. Jsem moc šťastný, žer jsem titul obhájil. Moc to pro mě znamená."

Melzer hrál v jubilejním 10. finále a připsal si celkově třetí titul, druhý z Vídně. Zároveň si uchoval naději na účast v Turnaji mistrů, od kterého ho bude dělit 655 bodů. Ještě více může ze ztráty ukrojit v Basileji, kde vítěz získá 500 bodů.

Devětadvacetiletý Rakušan je jediným hráčem v top 15 v obou žebříčcích - 12. je v singlovém a šestý v deblovém. Ve čtyřhře letos překvapivě vyhrál Wimbledon po boku Němce Petzschnera. Má tak stále šanci dostat se do Londýna ve dvouhře, i v deblu.

Haider-Maurer se do hlavní soutěže dostal po neúspěchu v kvalifikaci místo zraněného Lotyše Ernesta Gulbise a zdálo se, že se "proslaví" především výhrou v prvním kole nad veteránem Thomasem Musterem. Nakonec se však ve Vídni dočkal životního úspěchu, když se i přes Čiliče dostal až do finále. Nikdy dříve nepostoupil na turnaji ATP ani do čtvrtfinále.

"Jsem šťastný za mé první finále, ale dnes jsem vedl 7-6 5-3 a podával jsem na vítězství... Měl jsem šanci získat titul, ale byl jsem v takové situaci poprvé a byl jsem trochu nervózní. Jürgen byl lepší a prohrál jsem," uvedl třiadvacetiletý Haider-Maurer.

Rakouští fanoušci viděli první finále domácích tenistů od roku 1988, kdy Horst Skoff porazil Mustera.

- ATP 250 VÍDEŇ (Rakousko, tv. povrch / hala, 650.000 dolarů) -
nedělní výsledky (31. 10. 2010)

Dvouhra - finále:
Melzer (1-Rak.) - Haider-Maurer (Rak.) 6-7(10) 7-6(4) 6-4

Čtyřhra - finále:
Nestor/Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Fyrstenberg/Matkowski (3-Pol.) 7-5 3-6 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist