Hájek Tsongu nezaskočil, v Paříži dohrál

22. 5. 2011, 17:29
Aktuality 25
Z kvarteta českých hráčů na French Open zbývají ve hře už jen tři tenisté. Hned první den grandslamového turnaje skončil Jan Hájek, který neuhrál ani set proti domácímu favoritovi Jo-Wilfriedu Tsongovi. Stejně dopadl i Chorvat Čilič, jehož prohra se Španělem Ramirezem-Hidalgem je největším překvapením úvodního dne Roland Garros.
Jan Hájek

Jan Hájek nastoupil proti Jo-Wilfriedu Tsongovi podruhé v kariéře a ani tentokrát neuhrál s 18. hráčem světa ani set. Tsonga odvracel ve dvouhodinovém zápase jen dva brejboly, připsal si osm es a před domácími fanoušky zvítězil pohodlně 6-3 6-2 6-2. "Špatný zápas jsem neodehrál, i když je výsledek jednoznačný a při jeho servisu jsem skoro neměl šanci," hodnotil Hájek.

Olomoucký tenista má na silné soupeře v prvních kolech grandslamů smůlu. V lednu vypadl na Australian Open s Američanem Andym Roddickem, loni ve Wimbledonu hrál s domácím Andym Murraym. "Vždycky na někoho musí horší losy vyjít. Smůla, ale člověk si z toho musí vzít pozitiva a makat dál," konstatoval Hájek, kterého příští týden čeká obhajoba titulu na chalengeru v Prostějově.

Proti Tsongovi hrál na centrálním dvorci a vychutnal si atmosféru zaplněných ochozů. Diváci se bavili i mexickou vlnou. "Byl to zážitek, plný centrkurt. Tohle člověk v Paříži mockrát nezažije. I když jsem prohrával a zápas mi utíkal mezi prsty, tak jsem si říkal, dohraj to se ctí, abych si mohl říci, že jsem udělal maximum," řekl.

Chorvatský tenista Marin Čilič nastupoval do zápasu s Rubenem Ramirezem-Hidalgem jako jasný favorit, i on se ale s Paříží rozloučil bez vyhraného setu. Devatenáctý nasazený hráč turnaje měl své úvodní utkání dobře rozehrané, v první sadě ale neudržel vedení a ztratil ji v tie-breaku. Ani v dalších setech se Čilič nevzpamatoval, připsal si celkem 67 nevynucených chyb a po téměř třech hodinách odcházel z kurtu s porážkou 6-7 4-6 4-6.

Pro Ramireze Hidalga je dnešní vítězství teprve čtvrté v jeho grandslamové kariéře. Jeho jediným dosavadním úspěchem je osmifinále na French Open 2006. Ve všech dalších turnajích velké čtyřky vypadl pokaždé v prvním kole.

"Určitě je to moje nejdůležitější výhra v této sezoně," radoval se 33letý Španěl. "Nenazval bych to začátkem nové kariéry, protože na to jsem starý, ale ulevilo se mi," dodal.

Sedmý nasazený David Ferrer takové problémy jako Čilič ve svém úvodním duelu v Paříži rozhodně neměl. Jako první proti němu nastoupil Fin Jarkko Nieminen, který měl se španělským tenistou vítěznou bilanci 2:1 na zápasy. Ferrer dnes srovnal účty za necelou hodinu a půl, zvítězil 6-3 6-3 a 6-1.

Ke svému úvodnímu zápasu měl dnes nastoupit i Lleyton Hewitt, Australan ale nakonec rozšířil řady bývalých nejlepších hráčů světa, kteří si na letošním Roland Garros nezahrají. Stejně jako Andyho Roddicka a Juana-Carlose Ferrera ho vyřadilo zranění, Hewitt se omluvil kvůli bolavému levému kotníku.

Výsledky - French Open - muži:

Dvouhra - 1. kolo:
Tsonga (17-Fr.) - Hájek (ČR) 6:3, 6:2, 6:2, Ferrer (7-Šp.) - Nieminen (Fin.) 6:3, 6:3, 6:1, Hidalgo (Šp.) - Čilič (19-Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4, García-López (30-Šp.) - Kendrick (USA) 6:1, 7:5, 4:6, 6:3, Stachovskij (31-Ukr.) - Guez (Fr.) 6:7 (7:9), 6:3, 6:3, 6:3, Nišikori (Jap.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 6:1, 6:3, 6:4, Montaňés (Šp.) - Gicquel (Fr.) 6:4, 6:4, 6:2, Kavčič (Slovin.) - Gulbis (Lot.) 6:1, 6:4, 6:2.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Počet hracích dnů na grandslamech:
FO 15, A0 14, USO 14, W 13. Angláni by si některé svoje tradice mohli strčit někam. Úplně zbytečně promrhaná sobota a našlapaný program v jiných dnech.
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš promrhaná neděle ne? Já bych to tak ale nechal, každý grandslam je něčím specifický, má své vlastní "pravidla" nebo jak bych to pojmenovat, možná spíše tradice. V Paříži začínají o den dříve, v New Yorku je třeba finále den po semifinále a hrají se tie-breaky, ve Wimbledonu mají volnou neděli a bílé oblečení.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D jistě, neděle
Vynechaný den znamená, že se hraje o něco víc utkání současně a TV divák toho uvidí o něco míň.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď mě ale napadla zase nevýhoda FO. Tady začínají hrát v 11 hodin a ve Wimbledonu až ve 13 našeho času. Což je pro zaměstnané lidi zase mnohem lepší, občas bývá zajímavé utkání v programu hned jako první nebo druhé.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jo, ale tím pádem to je pak nahuštěné, jak jsi zmínil. Když mají vynechanou neděli, měli by podle mě taky začínat v 11, to by pak stíhali v pohodě. Na RG začínají o den dřív a v 11 i proto, že zápasy na antuce jsou všeobecně delší.
Reagovat
smazaný uživatel
Ovšem s výjimkou zápasu Isner vs. Mahut. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych nechal 13 hodin, ale uvítal bych, kdyby se angláni konečně rozhoupali a zavedli night session na centru (večer zatažená střecha bez ohledu na počasí). Nevím jak vám, ale mně se utkání na AO a USO se světly líbí mnohem víc. Dva roky zpátky noční pětiseťák pod střechou Murray - Wawrinka měl úchvatnou atmosféru.
Reagovat
smazaný uživatel
Zas zatažení střechy ovlivňuje hru, na trávě obzvlášť, hráči si na to stěžovali, že je tam příšerný vzduch a tak. Britové jsou prostě konzervativní. Navíc taková atmosféra tam byla hlavně proto, že hrála domácí naděje a měla fakt namále.
Reagovat
smazaný uživatel
Šíří se zprava, že Federer dopoval....tak to je teda Bomba !!!! a ted mluvte Fanatici
Reagovat
smazaný uživatel
A tim ze uz tolik navyhrava, ziskaval trochu i mé sympatie. Tak at Táhne
Reagovat
a.magerova
Jo a šíří se taky zpráva, že Novak má dnes narozeniny, tak vše nejlepší kluku srbskej :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jo Jo, škoda - starne
Reagovat
smazaný uživatel
Zítra śe podle mne hraje docela zajímavý program:
MUŽI:
Berdych vs. Robert-Řekl bych že to tom zvladne na pohodu ve 3.setech.
Del Potro vs. Karlovic:Juan byl ted zraněný takže víme prd v jaké je jeho forma.Ale zase Karlovič uhral prd takže spíš věřim Juanovi.
Federer vs. Lopez:Lopez v Madridu hodně Rogera potrapil a protože Roger není muj oblíbený tenista budu Fandit Lopezovi,ale nakonec vyhraje Roger tak ve 4.setech
Gasquet vs. Štepanek: Radek bude bojovat jako lev ale Richarda neporazí
ŽENY:Kvitová vs. Arn:Nevím jak jsou na tom ty zraněný Petry,doufam že si všechny vylečila a Arnovou porazí.
Wozniacki vs. Date Krum:Doufam že si japonka vzpomene na minulý rok kdy porazila Safinovou a porazí další hračku z top 10.Jinak držim palce japonce at tu pinkalictku odrovna hned.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za přehledy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já jsem se přidám s pár poznámkami o dnešníc ženských zápasech, resp. o těch, z nichž jsem aspoň část viděl nebo je průběžně sledoval na livescore (žádný jsem neviděl celý, jednak z důvodů časových, jednak mě ani nebavily).

Sam Stosur vs. Iveta Benešová -- celkem snadné vítězství Samanthy, která slušně podávala a byla bez větších problémů schopna od základní čáry Ivetu přetlačit. Dokonce zahrála celkem dost vítězných úderů z bekhendu (čehož proti silnějším hráčkám než je Iveta velmi pravděpodobně svědky nebudeme). Přesto se nevystříhala celé řady nečistých zásahů rámem (odtud její nelichotivá přezdívka "Shanksur").

Voráčová vs. Alize Cornet -- viděl jsem jen pár částí, obě hráčky hrály - s prominutím kulové - ale Voráčová v tomto směru svou soupeřku "úspěšně" předčila. Cornet byla určitě dnes k poražení. Voráčová prakticky nebyla schopna zahrát vítězbný míč od základní čáry, většinu fiftýnů (které jsem viděl) získávala díky četným chybám soupeřky.

Alona Bondarenko vs. jelena Jankovičová -- koukal jsem na část prvního setu a závěr druhého setu, protože mě zajímalo, v jaké formě Alona po dlouhé pauze je. Nehrála zase až tak špatně, i když do svých nejlepších výkonů má samozřejmě daleko. Nicméně ona ani normálně nemá úplně hru na to, aby Jankovičovou nějak výrazně vyvedla z míry, což dnes -- kdy ji schází kvůli vynucené pauze zápasová praxe - platilo dvojnásob. Co jsem ale viděl, zahrála několik pěkných bekhendů křížem, jimiž Jelenu překvapila.
Reagovat
smazaný uživatel
MJMS vs. Shahar Peer -- Shahar Peer z formy, MJMS také zrovna ne v největší formě. Shahar, jež nedávno byla pár bodů od vstupu do první desítky, se nyní může rozloučit i s první dvacítkou (loni ve 4. kole).

Julia Goerges vs. Mathilde Johansson -- Julia po pauze zaviněné zranění nehrála zrovna v nějaké super formě, obzvláště v druhém setu, kdy si dvakrát prohrála svůj servis a soupeřka vedla 3:1 (+ měla gamebol(y) na 4:2). Zápas s Luckou Šafářovou bude doufám zajímavý a kvalitní, ideálně se šťastným koncem pro Lucku.

Pavljučenkovová vs. Jarka Švedova (livescore) -- poměrně vyrovnaný zápas, soupeřky se dost často tahaly o jednotlivé fiftýny, střídaly se shody a výhody, ale Jarka bohužel vždy jen dotahovala a nakonec to nezvládla. Tato prohra znamená, že Jarka vypadává z první stovky (její výsledky za poslední rok jsou vesměs velmi špatné a neobhájila loňské čtvrtfinále).

Flavia Pennetta vs. Varvara Lepchenko -- na Flavii byl smutný pohled, strašně moc chyb, měla problémy udržet míč v krutu / přepinknout síť. Soupeřka v podstatě jen vracela a čekala na chyby. Flavia zápas zakončila "stylově", dvěma dvojchybami za sebou. Po slušném začátku sezony přišlo zranění a od té doby nevyhrála ani zápas. Teď jí vypadnou body za loňské 4. kolo, kde celkem dost potrápila Wozniackou.

Kuzněcovová vs. Rybáriková -- viděl jsem jen začátek, Rybáriková špatně podávala a dělala moře chyb.
Reagovat
smazaný uživatel
A je to kompletní. :-) Já teda sledoval taky Goerges s Johansson a docela mě překvapilo, jak dlouho se ty dvě tahaly o druhý set, když ten první vyhrála Julia snadno. Bylo vidět, že nehraje v optimální formě.

O zápasu Benešová vs Stosur už jsem tady něco psal odpoledne. Benešová prohrála 2:6 3:6. Byl to přesně takový výsledek, jaký jsem čekal. A to si myslím, že může být Iveta ještě s výsledkem spokojená.

Dále už jsem viděl pouze útržky z několika zrovna ne moc zajímaých zápasů.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnešním dnem odstartoval druhý grandslam letošní sezony Roland Garros. Tradiční vrchol antukové části roku nás bude po celé příští dva týdny v napětí držet u televizních obrazovek či počítačových monitorů a v neděli 5.6.2011 se dozvíme vítěze. Zda už bude překvapivý, nebo tradiční, to ukáže čas.

Češi v akci:
Dovolte mi, abych se hned na začátku zaměřil na zápas českého tenisty Jana Hájka s domácí nadějí Jo-Wilfriedem Tsongou. Hájek dnes jako jediný v mužské části pavouka hájil české barvy, ne vždy však důstojně. Co se týče samotného prvního setu, tak tam hrál Hájek na své poměry velice dobře, ale nutno dodat, že Francouz nehrál svou nejlepší hru. O to více může Čecha mrzet jediný brejk, který svému sokovi daroval. Ten se se ziskem první sady již dostatečně rozehrál, zatímco český tenista se zhoršoval. na jeho konto připadaly čím dál častěji nevynucené chyby, zatímco na stranu Francouze připadávaly winnery. Po dvou prohraných sadách již Hájek asi definitivně ztratil motivaci a třetí dějství odevzdal.

Ostatní:
Nyní se zaměřím na zápas Španěla Ramireze-Hidalga, který dnes zaskočil překvapivě snadným vítězstvím nad nasazeným Chorvatem Marinem Čiličem. V prvním setu Čilič nevyužil stav 6:5 při svém podání a setboly, od té doby se už jen "vezl" Chorvat nebyl schopen se po většinu utkání trefit do prvního servisu, který je jeho největší zbraní, zahrál pouhých 9 es, navíc se dnes dopustil sedmašedesáti nevynucených chyb. Statistika winnerů se však řiklání na jeho stranu, avšak drtivou většinu vítězných míčů zahrál v prvních dvou sadách. Španěl Ramirez-Hidalgo zvítězil 7:6 6:4 a 6:4.
Reagovat
smazaný uživatel
Dále jsme dnes měli možnost vidět vstup do turnaje Španěla Davida Ferrera, který si dnes po velmi dobrém výkonu zajistil postup přes Fina Nieminena, jehož přehrál 6:3 6:3 6:1.
Dnes se v mužské dvouhře odehrála také první pětisetová bitva, sehráli jí spolu dva domácí tenisté Vincent Millot a Maxime Teixeira. Výsledkem bylo vítězství Millota 6:1 v pátém setu. Některé statistiky však hovoří proti němu. Millot se dopustil sednasedmdesáti nevynucených chyb, avšak jeho soupeř "pouze" jednačtyřiceti. Celkově Millot prohrál na body 166:188, přesto však zápas vyhrál. Klíčové byly asi těsné koncovky druhého a třetího setu, které však Millot dokázal ukořistit pro sebe.
Dnes jsme také mohli sledovat, kterak Slovinec Blaz Kavčič dokázal "smáznout" Lotyše Gulbise, nebo také jak si vedl náhradník za Lleytona Hewitta, který se těsně před začátkem turnaje odhlásil. Náhradníka Gicquela dokázal Španěl Montanés porazit 3:0 na sety.

Zajímavé zápasy na zítra:
Del Potro - Karlovíč (přibližně od 11:00 SEČ)
Djokovic - De Bakker (od 13:00 SEČ)
Federer - Lopez (od 15:00 SEČ)
Davyděnko - Gremelmayr (od 15:00 SEČ)
Baghdatis - Gil (od 17:00 SEČ)

Češi v akci:
Berdych - Robert (od 13:00 SEČ)
Štěpánek - Gasquet (od 17:00 SEČ)
Reagovat
smazaný uživatel
Kontrolní otázka - jaký je rozdíl mezi mým psaným projevem z odpoledne a nyní? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry, že tě opravuju, ale vyhrál Teixeira ne Millot.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, máš pravdu, zvítězil opravdu Maxime Teixeira. Nu což, chybička se vloudila. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
I přes malou chybičku moc pěkné shrnutí úvodního dne :-) Díky za něj ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Úžasné, armstrong poprvé použil háčky a čárky. Konec špatně čitelné pseudocestiny na TP nebo jenom výjimka?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist