Halepová: Dlouho mi trvalo, než jsem si zvykla na prostředí

26. 8. 2014, 11:56
Rozhovory 3
Nečekané potížě měla na úvod US Open ženská světová dvojka Simona Halepová. Rumunská favoritka prohrála s neznámou domácí hráčkou Daniellou Rosou Collinsovou první set, zápas ale otočila a zvítězila 6-7 6-1 6-2. Bojovala jsem s velikostí kurtu a chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla, přiznala před novináři Rumunka.
Profily hráčů
Simona Halepová

Máte za sebou těžký první zápas - bylo to první utkání, byla jste v pozici favoritky a ještě se hrálo na centrálním dvorci. Jak jste se v utkání cítila?
Máte pravdu, bylo to dost těžké. První kola jsou vždycky zrádná, ale tady jsem to brala jako výzvu - hrála jsem v pozici favoritky a hned to bylo na tom největším stadionu. Nebylo lehké se s tím vypořádat, byla jsem trošku nervózní, ale po prvním setu jsem se oklepala a začala se cítit mnohem lépe. To, že byl začátek nervózní, je asi normální. Soupeřka hrála navíc velmi dobře, takže zaslouženě vyhrála první sadu - výborně podávala, to jsem opravdu nečekala. Má před sebou velkou budoucnost.

Mluvila jste o velikosti kurtu Arthura Ashe. Jak těžké bylo zvyknout si na to prostředí?
Už jsem tu jednou na centrálním dvorci hrála, je to ale už několik let. Tehdy jsem tu prohrála třísetový zápas s Jankovičovou, ale pamatuju si, že jsem hrála opravdu dobře, bylo to dost těsné. Ten kurt je opravdu hrozně veliký, takže nějakou dobu Simona Halepovátrvá, než si na to zvyknete. Všude, kam se podíváte, vidíte lidi, takže to není snadné. V prvním setu mi to moc nelétalo, hlavně forhend mi vůbec nešel. Naštěstí se to pak zlepšilo, začala jsem být agresivnější a už to šlo. Byl to tvrdý oříšek, ale zvykla jsem si na prostředí a vyhrála jsem, mám z toho radost.

Jak jste reagovala, když jste zjistila, že bude hrát na centru?
Vykřikla jsem jen 'wow' (smích). Není to každý den a i tohle je určitý krok kupředu, je to velká nová zkušenost.

Co všechno jste věděla o soupeřce?
Nevěděla jsem, jak vypadá (smích). Ještě nikdy jsem ji na tour nepotkala, je poměrně mladá. Řekla bych ale, že je to dobrá hráčka, co má velkou motivaci vyhrávat. Tady je doma, takže se chtěla ukázat, což je jasné, před domácím publikem chce každý předvést to nejlepší. Určitě má šanci dotáhnout to daleko.

Jaký je to pocit být na grandslamu v pozici druhé hráčky světa?
Není to snadné, je to trochu tlak, lidé od vás něco očekávají. Každý mi říká, že mám šanci vyhrát tu titul, takže mě to trošku svazuje. Snažím se ale na to tolik nemyslet, vím totiž, že je to ještě hodně daleko. Každý zápas bude náročný a musím se maximálně koncentrovat a jít krok za krokem. Uvidíme, jak daleko dojdu. To, že jsem v žebříčku na druhém místě, mi nic nezaručí, v zápase si to musím vyhrát sama.

Světovou dvojkou ale nejste náhodou, hrajete opravdu skvěle a je vidět, že i vy sama víte, čeho všeho jste schopná. Není to tak?
Věřím ve svou hru, mám za sebou poměrně dobrou sezonu, uhrála jsem skvělé výsledky a díky tomu jsem se posunula i v žebříčku. Hrála jsem finále French Open, semifinále Wimbledonu, a to jsou super výsledky. Věřím si a vím, že když budu hrát dobře, mám velkou šanci vyhrát. Chci ale stát nohama na zemi a jít zápas za zápasem.

Být v top 3 není jen o tenise, ale i o tom, jak to zvládáte psychicky. Vnímáte v tomhle ohledu velké změny oproti minulým sezonám?
Přesně tak, je to proces jak tenisový, tak i duševní, jde to spolu ruku v ruce. Měním se jak po stránce tenisové - jsem teď agresivnější, líp se pohybuju, hodně jsem zlepšila podání - tak i po té psychické stránce. Řekla bych, že jsem silnější, umím některé věci hodit za hlavu a jít dál.

Zmínila jste finále French Open - v čem se liší centrální kurt v Paříži a tady v New Yorku?Simona Halepová
Tady je to větší a je tu hodně modré barvy, na Roland Garros je myslím zelená. Oba jsou to velké dvorce, kde jsou všude kolem vás lidi. Tolik velkých zápasů jsem zatím neodehrála, takže si na to musím teprve zvykat.

Dnes jste prohrála první set. Nad čím jste přemýšlela během přestávky mezi první a druhou sadou?
Bylo to fakt těžké. Šla jsem na záchod a cestou jsem si říkala, že vlastně nemám co ztratit. Pak jsem se vrátila a začala jsem hrát o mnoho lépe. Jsem ráda, že jsem to takhle zvládla, že jsem na kurtě nepanikařila.

Opravdu jste si mohla říct, že nemáte co ztratit?
Ano, mohla, proč by ne. A myslím, že mi to docela pomohlo.

Druhý set jste zvládla, čímž jste srovnala na 1-1. Necítila jste před začátkem třetího dějství strach, že prohrajete?
Ne, protože v tu dobu už jsem cítila, že hraju dobře. Věřila jsem si.

Co si ze svého prvního utkání na letošním US Open odnesete?
Postupně se učím a vlastně i dneska to tak bylo, že i když začnu špatně, mám stále šanci zápas vyhrát. Musím jen bojovat až do posledního bodu.

Vaší další soupeřkou bude další mladá hráčka - Slovenka Jana Čepelová. Znáte ji?
Ano, znám ji. Hraje velmi dobře a má dobrý rok. Viděla jsem ji ve finále v Charlestonu, kde hrála opravdu skvěle. Očekávám, že to bude těžké utkání, musím se na to dobře připravit.

TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

3
Přidat komentář
VlS
soupeřka není o tolik mladší než ty, to předvídání skvělé budoucnosti bych si nechal po pár dalších zápasech. V prvním setu jsi hrála naprosto tragicky.
Reagovat
dadaft
přesně tak Simono, Jana byla v Charlestonu bombovní, těším se na váš vzájemný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Bojovala s velikostí kurtu, hm...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist