Halepová má první výhru po dopingovém trestu, v Hongkongu porazila hráčku ze druhé stovky

2. 10., 16:49
Aktuality 31
WTA 125k HONGKONG - Bývalá světová jednička a grandslamová šampionka Simona Halepová (33), která se v březnu vrátila na kurty po čtyřletém trestu za doping zkráceném na devět měsíců, slaví první výhru od srpna 2022. Rumunská tenistka, jejíž comeback komplikovaly zdravotní potíže, na podniku WTA 125k v Hongkongu zdolala 6:2, 4:6, 6:4 Australanku Arinu Rodionovovou (34).
Simona Halepová (© SIMION SEBASTIAN TATARU / AFP / AFP / AFP)

Simona Halepová v srpnu 2022 vyhrála turnaj WTA 1000 v Torontu, o dva týdny později ale vypadla v prvním kole US Open a kvůli operaci nosu předčasně ukončila sezonu. V říjnu pak oznámila, že během newyorského grandslamu měla pozitivní test na roxadustat (zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek) a kvůli podezření z dopingu má předběžně pozastavenou činnost.

Dlouho se marně snažila očistit své jméno. Až po roce se dozvěděla, že i kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu je potrestána zákazem činnosti na čtyři roky. Po soudních tahanicích uspěla až s odvoláním u Arbitrážního soudu (CAS), který v březnu 2024 zkrátil její trest za doping ze čtyř let na devět měsíců. Porota rozhodla, že pozitivní test zavinil kontaminovaný doplněk a souviset s ním mohou i anomálie v biologickém pasu.

Po tenisu hladová Halepová se takřka okamžitě vrátila na kurty. Ale přestože se během nucené pauzy snažila udržovat v kondici a být připravená na okamžitý návrat, na zápasové tempo se nachystat nedokázala. V Miami prohrála ve třech setech se Španělkou Paulou Badosaovou a uznala, že tělo není na comeback dostatečně připravené. V květnu to pak ještě zkusila na akci WTA 125k v Paříži, za stavu 7:5 a 2:3 ale kvůli zdravotním potížím vzdala.

Halepová – Ar. Rodinovová 6:2, 4:6, 6:4

Teprve třetí zápas po březnovém očištění jména tak odehrála až dnes v Hongkongu a na třetí pokus se dočkala vítězství. Třiatřicetiletá Rumunka zvládla třísetový duel s aktuálně 114. hráčkou světa Arinou Rodionovovou, o rok starší Australanku zdolala 6:2, 4:6, 6:4 a po takřka 26 měsících poznala pocit z vítězství.

"Slovy nelze popsat pocit, kdy jsem zpátky na kurtu a vyhraju první zápas po tak dlouhé době. Ve sportu, který miluju. Děkuji za veškorou vaši podporu a lásku, moc to pro mě znamená," napsala vděčná Halepová na sociální sítě.

Ve druhém kole se vítězka French Open 2018 a Wimbledonu 2019 utká se 78. hráčkou světa Ruskou Annou Blinkovovou (H2H 0:0), která už v úterý smetla Thajku z páté stovky žebříčku Peagntarn Plipuechovou a přestřihla černou šňůru deseti porážek.

Navarrová – Golubicová 7:5, 6:4

V případném čtvrtfinále by Halepová mohla narazit na světovou osmičku Emmu Navarrovou, která si na menším turnaji v Hongkongu krátí čas po brzkém vyřazení z Pekingu před další tisícovkou ve Wuhanu. V prvním kole americká hvězda roli favoritky potvrdila a nad Švýcarkou Viktorijou Golubicovou zvítězila 7:5, 6:4. Ve druhém ji čeká Australanka Kimberley Birrellová.

Výsledky turnaje WTA 125k v Hongkongu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
fialka
Už sa na ňu teším. Mne na kurtoch chýbala.
Reagovat
tommr
Ve druhém kole Halepku smázla Blinkova 6:2 6:1 ...
Reagovat
com
to je dobre
Reagovat
tommr
jj a svědčí to i o tom že Blinkova nebyla zase tak lehká soupeřka i když jí Muška v Pekingu smetla ...
Reagovat
Nola
netusim, ci je to aktualna fotka Simony, ale na nej velmi dobre vyzera
ak ano, tak ten doping celkom pomaha, mozno aj Gucci mrkvac opeknie
Reagovat
Kandinsky1
Není, viz video. Naopak to bude už hodně vousatá fotka.
Reagovat
Nola
tak pochvala redaktorovi, fakticky vydarena snimka, kiezby vzdy vyberali tak pohladne fotky aj inym tenistkam a tenistom
Reagovat
sojka1
oproti utazenemu bobku ohon z vlasu vzdycky omladi, navic je uz po plastice nosu, takze bez bambule... :-)
Reagovat
Nola
co tym chcel basnik naznacit? ze, bez operacie nosu a bez chvosta je to skarede kacatko? pre mna je priemerna, ale skareda rozhodne nie je, naviac na tej fotke vyzera fakt vyborne, ale hodnotenie krasy zien, by som skor prenechala panom, ja radsej hodnotim tenistov, tam som skor doma
Reagovat
sojka1
ja nenaznacuju, primo jsem uvedla dva podle me slusivejsi aspekty, to je cele. A proc bychom proboha nemohly hodnotit i zenskou krasu? To neni zadna muzska vysada, mne to prijde sice hodne subjektivni, ale uplne prirozene. Jen absolutne nic od te krasy necekam.... :-)
Reagovat
Nola
OK sojecka, len mi prislo, ze Simonku teda velmi nemusis, ale to nie je ziadna kanka, tiez mi nie su niektore tenistky sympaticke....
Reagovat
Carter
Má na nej tohtoročný model rakety, takže až taká stará nebude
Reagovat
Kandinsky1
Dobrej postřeh Tak to ji snad museli prohnat nějakým filtrem, protože na ní vypadá výrazně mladší.
Reagovat
paddy
Navarro si ide pre titul smile
Reagovat
paddy
pod coma
Reagovat
com
no pro hracku top 10 je vyhrat titul na 125ce povinnost smile
..moc bodu ji to teda v boji o TM neprinese Ale treba se tam zas rozjede k dobrym vykonum, ktery zuroci ve Wuhanu smile
Reagovat
paddy
mohou to být důležité body, protože Zheng je stále ve hře v Pekingu, a hraje s ušatým Mirrkem, takže náskok se může zmenšit na 100b smile

ještě se vrátím k dnešnímu zápasu, Navarro 2. set otočila z 1:4 na 6:4 smile smile
#bojovnicenavarro smile
Reagovat
tommr
do Race se ale body ze stopětadvacítek nepočítají ...
Reagovat
paddy
máš pravdu předsedo, ale já už měl zapsané v deníčku smile smile

pikantní je, že Zheng obvinila tým, že neznala kvalifikační kritéria a na jaře zbytečně vynechala některé turnaje
okresní komunistický výbor z toho určitě vyvodí nějaké důsledky smile
Reagovat
tommr
spíš vypustila (nehrála na doraz) než vynechala. Jedinej významnej turnaj kterej Zheng vynechala bylo Toronto. To ale vynechala po OH i většina konkurence ...
Reagovat
paddy
dá se i říct, že některé hráčky jezdí na Sunshine Double bez cíle vyhrát
to jen dokazuje, že jsou přeplácené smile

"It's really funny I made the final of Australian Open but after that I didn't take some tournaments seriously & didn't get enough points. Judging from the points I have, it's difficult for me to make the finals this year," Zheng Qinwen said

"I even complained to the team for not telling me earlier about the qualification of the WTA Finals. Now I feel the pressure but I cannot do anything. All I can do is give my best in the competitions."
smile
Reagovat
paddy
někdo to asi přeložil nepřesně z mandarínštiny, takové laciné chyby smile
============
As a Chinese - can confirm the translation is wrong. What she was saying is basically admitting that after the AO Final, she got carried away a bit, wasn't serious enough in those early-year 1000 events and lost way too many early-round matches, and now she has to make up for the lost points.

I actually also watched the full interview. There was no point she said anything close to the first paragraph above. She did not blame her team. Not sure where they got that from.
=============
my Mandarin is horrific, but, the rough summarised translation:

First half of the video she basically talks about being not well rested and not very well prepared for the same tournament last year because she played another close before it. She says this time she's better prepared and hoping to play well and get better results.

The second bit: everyone else knew she was in contention for WTA finals after winning AO, but it wasn't something she realised. She regrets not fully grab on to the opportunities and playing tournaments too casually. Now she really wants to play the WTA finals but looking at the points she has, it'll be quite hard

Basically the caption of the tweet translates the second half of the video fairly accurately but nowhere in the video does she really mention her team
===========

na čemž se všichni shodneme, tak na TM ji nikdo nechce smile
Reagovat
lvicek
Jo, tak to uz dava vetsi smysl.
Reagovat
lvicek
Zvlastni vztahy v tymu, kdyz to takhle resi na verejnosti...
Reagovat
com
jak malo staci - jedna vyhra na 125ce a z mista 1130 hned skocila na 879 pozici a to jen diky 15ti bodum smile

V dalsim kole ma zase stesti na los - protoze Blinkova poprve vyhrala po 10ti prohrach za sebou, takze bych se nedivil, kdyby ji dala i Halepka..

Ale pak proti Navarro urcite nez sance smile
Reagovat
lvicek
Nejspis chce trhnout zebrickovy skok tohoto tydne od Shuai Zhang Tak uvidime, ktere se lepe zadari ;).
Reagovat
lvicek
A co tam proboha dela Navarro?
Reagovat
tommr
asi chce být rozehraná na Wuhan ...
Reagovat
frenkie57
Akorát to tam vyžere těm méně úspěšným tenistkám-dělnicím. Myslel Jsem, že je na to nějaké pravidlo o hraní top ten hraček na turnajích nižší kategorie.
Reagovat
tommr
to platí ale jen pro hráčky které byly v top-10 na konci předešlé sezony. Navarro je v top-10 teprve krátce ...
Reagovat
frenkie57
Dík za vysvětlení.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist