Havlíčková na halovém turnaji ITF v Trnavě získala první titul mezi ženami

12. 3. 2023, 13:42
Aktuality 48
ITF TRNAVA - Vítězka loňské juniorky na Roland Garros Lucie Havlíčková na halovém turnaji ITF W60 v Trnavě zdolala ve svém druhém finále 3-6 7-6 7-5 třetí nasazenou Francouzku Océane Dodinovou a den před 18. narozeninami slaví první titul mezi ženami.
Lucie Havlíčková (© Profimedia)

Lucie Havlíčková loni zářila mezi juniorkami. Na dívčím Roland Garros vyhrála dvouhru i čtyřhru, na US Open si zahrála singlové finále a triumfovala v deblu a na konci sezony byla vyhlášena nejlepší juniorkou roku.

A na podzim se začala prosazovat i mezi ženami. V říjnu odehrála dva povedené halové turnaje ITF v Trnavě, kde se poprvé dostala do semifinále a o dva týdny později si poprvé zahrála finále. A nyní se české teenagerce v Trnavě dařilo znovu.

Na podniku ITF W60 vyhrála včetně kvalifikace všech sedm zápasů a své druhé finále dnes přetavila v premiérový titul. S bývalou členkou Top 50 a aktuálně 102. hráčkou světa Océane Dodinovou prohrála první set a v dalším průběhu třikrát neudržela výhodu brejku, přesto nakonec po obratu zvítězila 3-6 7-6 7-5.

"Moc jsem si ten titul už přála, ale když jsem viděla obsazení turnaje, nepočítala jsem, že by to mohlo být zrovna tady," řekla pro česká média Havlíčková "Asi jsem našla svoji hru. Semifinále (proti Ukrajince Snigurové) bylo těžké, šla jsem do toho ale s pokorou," dodala další česká naděje.

345. hráčka světa Havlíčková vylepšila svou skvělou letošní bilanci na 16-4 a zajistila si premiérový posun do Top 300 žebříčku WTA.

"Dostanu se líp na turnaje a nebudu už muset tolik do kvalifikací, což bude úleva," ocenila svěřenkyně bývalého vynikajícího deblisty Lukáše Dlouhý den před oslavou 18. narozenin. "Odměním se tím, že někam vyrazíme s kamarádkami," těší se Havlíčková.

• ITF W60 TRNAVA •
Slovensko, tv. povrch / hala, 60.000 dolarů
nedělní výsledky (12. 03. 2023)
• Dvouhra - finále •
Havlíčková (ČR) - Dodinová (3-Fr.) 3-6 7-6(4) 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

48
Přidat komentář
Dobry-den
Někdo to může nazvat, že si Fruhvirtky (resp. jejich tým) pečlivě vybírají turnaje, já tomu říkám vyčůranost.
Ano, můžou si vybírat turnaje jaké chtějí, ale pak se prostě nedivte, že jsou vystaveny kritice.

WTA Chennai - hodně levné body. Linda v hloubi druhé stovky byla málem nasazená. Po Bogotě asi nejslabší turnaj WTA. Chcete snad tvrdit opak?

Brenda - v létě vybírala výhradně turnaje, kde věděla, že bude nasazená a soupeřky třetí stovky (no, většinou ještě níž) porazí. O někoho relevantního zavadí až v závěrečných kolech, pokud se tam ty hráčky vůbec dostanou. Podle mě prostě měla na víc. Přišlo by možná pár proher, ale ty člověka posouvají dál než výhry nad no name hráčkami.
Kompletní ignorace českých ITF turnajů, tam by Brendus radostí přivítali. Taky téma, ale teď už to tady nebudu rozvádět...

Cíl je prostě dostat se co nejrychleji vysoko na žebříčku a pak hrát už jen velké turnaje. Na tom není nic zvláštního, o to jde asi všem hráčkám, ale ten způsob, jakým toho lze dosáhnout, prostě budí pozornost.

Na Tennisforu si toho taky všimli a když už Brenda vyhrála těch 25k dost, tak se tam občas objevil oblíbený a dost trefný výraz 'vulture', tedy Brenda jako sup spatřila snadnou kořist a plně se jí chopila. Čili to není nějaký můj výmysl, ale i lidi v zahraničí, kteří vidí Fruhvirtky na rozdíl od vás nestranně, to tak taky vnímají.

Já nejsem vůbec hater Brendy nebo její ségry. Naopak, fandím jim tak, jako ostatním Češkám.
Asi je těžké něco vysvětlovat zaslepenému čecháčkovskému davu, nedělám to nijak schválně, ale prostě nikdy nebudu nekritický. Snažím se vám tu jen nastavit zrcadlo, byť chápu, že odložit růžové brýle je těžké. Tak snad se to aspoň někomu z vás podaří. :)

Více už k tomuto článku reagovat nebudu, ozvu se zase až bude hrát Brenda někde v Tramtárii. :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
jj, ta nestrannost je vidět v každém tvém příspěvku. to, co jsem napsal níže, platí :)
Reagovat
Dobry-den
Vím, že jsem psal že už nebudu reagovat, ale toto mi nedá,
pane redaktore, proč překrucujete má slova? smile

Já netvrdím, že jsem nestranný. Ani nemůžu být, na Fruhvirtkách mi záleží. smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
myslel jsem nestrannost vůči Češkám.. vycházel jsem z tohoto "Já nejsem vůbec hater Brendy nebo její ségry. Naopak, fandím jim tak, jako ostatním Češkám."

z tohoto jasně dáváš najevo (tykej mi), že fandíš všem Češkám stejně, ale z tvých příspěvků to tak nevypadá. tolik k vysvětlení toho, co jsem napsal :)
Reagovat
George_Renel
Napsal největší typický čecháček.
Reagovat
EllNino
Spíš mi uniká důvod shazovat úspěchy Brendy a automaticky se chytit názoru Tennisfora a brát ho jako jediný správný :) Já si naopak myslím, že v 15 letech prostě má hrát buď s juniorkami, nebo malá ITFka, aby se na ni zbytečně nevyvíjel tlak a pěkně se vyhrála, byla stranou médií, a až bude ready, vyrazí do velkého tenisu, bude fyzicky lépe připravená na tvrdší tenis a její tělo už bude dospělé a zpevněné a vše zapadne do sebe ... pořád je to ještě dítě, nezapomínejme
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smileA je to marný, je to marný, je to marný...
Každému jsem na téhle točně říkal...

Jako nazývat 14-15letou holku supem, to už chce fakt silný žaludek nebo nějaké zatmění mysli...
Reagovat
Fandina
A proč to píšeš jako nějakou kritiku. Volí tyhle turnaje a mají k tomu nějaký důvod. To přece není o vyhýbání se něčemu. Je to naopak. Volí tyhle turnaje a pokud jim to bude vycházet, není co řešit. To není ke kritice, ale jen popis situace.
Reagovat
vergus
Na Tennisforu používají vulture i pro top hráčky hrající domácí turnaje (Iga, Anett, Ons, Garcia), takže tamější komunitu (uctívající Flopucanu) bych do toho netahal.
Být trenér takové perspektivní hráčky, tak se ji taky vynasnažím dostat do tenisové exotiky (když dovolí finance a rodiče), aby si co nejdříve nahrála body a pak si zvykala na velké turnaje (každá hráčka má po průlomu do stovky alespoň jeden hluchý rok, který je třeba si odškrtnout co nejdřív).
Domácí turnaje jsou sice fajn, ale takovým způsobem si nahraje slušné body třeba jenom jedna z několika nadějných hráček (protože se často mezi sebou vyřazují v souboji o sadu bodů z jednoho turnaje, tudíž si škodí i v žebříčku).
Reagovat
Petra86
Vždyť je to velmi mladá hračka, kam ji posune několik proher na turnajích vyšší kategorie? Taková Raducanu vylétla jak raketa,ale po úspěchu rychle spadla. Kdyby si zahrála pár menších turnajů bylo by to pro ni možná lepší. Titul už jí nikdo nevezme, ale podle mě ještě nebyla na tento titul mentálně připravená. Brenda je omezena počtem turnajů za rok, kam by se posunula kdyby několikrát vyhučela v prvním kole? Neexistuje člověk, který by se líbil nebo zavděčil všem, prostě kdo chce bodnout vždy si něco najde. Je to jejich povolání a musí být spokojené hlavně ony.
Reagovat
GaelM
Vyčůranost to je, to ti snad ani nikdo nerozporuje. Stejně jako třeba dropshot do protipohybu nebo lob přes soupeřku u sítě... proč by měl být problém v tom, že někdo kromě svalů zapojuje do tenisu taky hlavu? smile

Obzvlášť když jde o velmi mladé holky, které si tu fyzickou stránku musí pořádně hlídat, aby jim pak kariéru nepřerušilo už na začátku chronické zranění... takových už bylo víc než dost.
Reagovat
lvicek
Ja si teda jako vycuranost predstavuju, ze si nekdo ohne pravidla tak, aby mu to vyhovovalo, takze sice jede podle pravidel, ale tak, jak to nikdo nezamyslel a zajisti si tim vyhodu. A to teda v tomto pripade moc nevidim. Proste uplne normalni fungovani nekoho na okruhu, planovani turnaju s ohledem na fyzicke moznosti (preference antuky napr.), i treba to, ze asi nepocitali, ze vyhraje 5 itefek najednou a bude se kazdym tydnem posouvat o desitky mist dopredu. Plus treba i nejake dalsi duvody, do kterych nevidime. Brenda sama nekde v rozhovoru rikala, ze se tesi, az bude moct objizdet turnaje se segrou, tak treba to je ten duvod (muze byt organizacne i financne levnejsi).
Reagovat
Ondřej.Jirásek
je úplně nepodstatný tady srovnávat Brendu a O DVA ROKY STARŠÍ Lucku...

ale vezměme to trošku jinak... Brenda hraje v podstatě od pozdních 14 let jenom profesionální turnaje, Lucka začala pořádně taky až loni a je o dva roky starší, vybrala si delší juniorku, to je její věc, ale kdo se teda déle vyhýbal konkurenci? nebo snad v juniorkách je to těžší než kdekoli na profi? těžko.

Brenda si vybudovala ranking, aby mohla hrát největší turnaje, Lucka nebyla na ITF tak úspěšná.

Lucka loni odehrála šest turnajů vyšších než W25, Brenda pět. Lucka má včetně triumfu v Trnavě s hráčkami Top 200 (to je nějaká optimální hranice konkurence u těchto dvou) bilanci 5-9, Brenda 9-6, Lucka hrála s Top 100 dvakrát, Brenda čtyřikrát.

srovnání s Lindou F taky nemá cenu řešit, Linda je úplně někde jinde a snad mi nikdo nechce tvrdit, že na ITF je větší konkurence než na WTA v Čennaí, kde Linda porazila semifinalistku letošního AO Linette, další semifinalistku grandslamu Podorosku, Grachevu, která letos hraje velmi dobře, Peterson, která se vrací do Top 100, na AO uhrála osmifinále přes Markétu Vondroušovou...

abych to nějak shrnul: úplný nesmysl, že se Fruhvirtovy vyhýbají konkurenci. jen si pečlivě vybírají turnaje, Linda už bude za chvíli bez omezení a hraje ty největší turnaje, nehraje někde ITF jako Dodinová a šla i do kvalifikací... až bude Brenda někde kolem věku Lindy, tak pokud bude na to mít ranking, tak určitě taky bude hrát jen na WTA... letos si určitě zahraje minimálně kvaldu na všech GS, kdyby se chtěla vyhýbat konkurenci, pojede sbírat tituly na W25. takže nějakou konkurenci bych tady neřešil a už vůbec ne ve srovnání Lucky s Fruhvirtkama. Lucka hrála z těchto tří juniorku nejdéle, takže naopak ona se vyhýbala konkurenci nejdéle, když už. srovnávat můžeme za pět nebo deset let, kdo má lepší kariéru a něčemu se vyhýbal.
Reagovat
makro99
smile jasny, ta debata je uplne absurdni...
Reagovat
lvicek
Pekne receno. A hlavne vubec nevim, vo co go :D. "Peclive si vybirat turnaje" - to je snad jasne rozumna strategie, ne? Jde i o pomer nakladu/vynosu, u mladsich holek i s ohledem na omezeny pocet turnaju. Na turnaji s lehcim obsazenim si i zahrajou vice zapasu, tzn. vice se nauci, projdou ruznymi hernimi situacemi a jsou pak lepe pripravene na dalsi zapasy s lepsimi souperkami. Dokonce jisty diskuter neustale opakuje - nabrat body, aby hraly nejvyssi turnaje - no a tam prece potkaji tu nejlepsi konkurenci, ne? Takze chteji hrat s nejlepsimi nebo nechteji? Ja furt nevim, co na tom nekomu prijde divnyho nebo nutnyho k negativnimu komentovani...
Reagovat
EllNino
Nezapomínejme například na tituly Petry z Hobartu, Karolíny z Kuala Lumpur, Nicole Vaidišová hrála v 15 hodně turnajů v Asii :) Prostě každý zvolí nějakou cestu, a upřímně, než abych byl zavřený v evropských tělocvičnách celou zimu, to radši vyrazím za sluncem, pokud na to mám peníze :))
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Je nesmysl na ty mladé holky zbytečně nakládat. |Spěchat pomalu je tady rozumná cesta, která jim šetří hlavně zdraví.
A každá má trochu jinou cestu, což je zase správně, protože kdyby všechny jely podle jednoho mustru, který by se u nich ukázal jako chybný, doplatily by na to všechny.

Komety zazáří, ale rychle zhasnou...
Reagovat
Fandina
Mám radost. Tuhle holku považuji za hodně perspektivní a nadějnou s našich nových tenistek. Tak snad se jí vstup mezi dospělé holky na okruhu povede. Zatím super začátek. smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
z našich
Reagovat
tommr
https://youtu.be/pl4gCp7Ggpg
Reagovat
tommr
odkaz na záznam finále ...
Reagovat
Dobry-den
Konečně. Titul v pravý čas, skvělý dárek k narozeninám. smile
A super skalp hráčky ve formě, nevěřil jsem. smile
Na rozdíl od jiných to jde i bez vyhýbání se konkurenci. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stále tě baví psát ty nesmysly?smile Doporučuji si spočítat ranking soupeřek Lindy F. a Lucky za r. 2022 a 2023. Pak tu schválně napiš výsledeksmile

O Brendě nemá vůbec smysl se bavit, protože z nějakých podivných důvodů nechceš vidět rozdíl mezi dospělými a pomalu nejmladší juniorkou.
Reagovat
Dobry-den
Ty jsi fakt těžce mimo. Podívej se, v jakých žebříčkových patrech se obě hráčky pohybovaly, proboha. Jedna hraje turnaje na své úrovni, zatímco druhá... Ale škoda slov, kdo nechce, nevidí. Tak už na mě s těmi nesmysly rači nereaguj. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
měls to dopsat, zatímco druhá...letos odehrála GS, 250ky 1000ku a asi i 500ku a loni krom AO všechny GS, americkou šňůru atd. A ve finále, pro tebe možná podřadné Indie porazila Magdu, která je nyní na 21.místě WTA.
Takže já jsem úplně mimosmile

Ale chápu, 17letá holka má hrát non-stop nejvyšší možné turnaje, aby sis tu pak mohl psát o českých kolapsech.smilesmile
Reagovat
vavrinec
smilesmile
Reagovat
Honza-K
smile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Wow, hráčka top 100 hraje velké turnaje. Ale to je přece cílem, ne? Ta Čenaj byla opravdu ukázka, jak nahrát laciné body, postoupit co nejrychleji v žebříčku a pak už hrát jen velké turnaje.

Zajímavější je ale opravdu ta Brenda, tam se to okecat nedá, ani kdyby ses sebevíc snažil. Hráčka druhé stovky se opakovaně žene hrát se soupeřkama třetí stovky a níže, v tomto případě navíc do dost obskurní lokality, a všichni tu pak slintají, že je z toho zase titul.
Jaký kontrast s Luckou, která se neštítí hrát kvaldu a postavit se proti daleko silnějším soupeřkám. Jsou to pro ni dost těžce vydřené body do žebříčku, ale dá jí to více než výhry proti no name soupeřkám...
Reagovat
George_Renel
A co ta Lucka hrála v 15 letech?
Reagovat
Dobry-den
Proč do toho mícháte věk? Lucka má normální vývoj, hrála juniorky. Supertalent Brenda v žácích porážela o několik let starší soupeřky, takže juniory prakticky přeskočila, protože se cítí na to hrát s dospělými. Ale evidentně jen s těmi, které jsou žebříčkově o poznání slabší...
Reagovat
makro99
A proc teda hrala ve 14 WTA v Mexiku, v 15 WTA v Aucklandu, AO open..? Errani, Stephens, Fernandez...
Reagovat
Dobry-den
AO - chechtáky smile Kdo by si to nechal ujít?

Ty další - evidentně smlouva s agenturou. Tak jako to měla dřív Linda v Miami, Charlestonu...
Ale nepřekvapilo by mě, kdybychom ji viděli v Bogotě, to je taková antuková Čenaj. :)
Reagovat
makro99
Smlouvu s agenturou :) to je marny... Nemame na tebe. Vsechny ty fajfky pod Smidem, a malokdy se jich tolik sejde, jsou tenisportalovy plebs, zatimco ty ses GOAT, kterej vi, jak to doopravdicky je. Klanim se a papa...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Říkal jsem, že Brendu vzhledem k věku nehodlám rozebírat, ale máš mít, cos chtěl:

Loňské výhry Brendy nad známějšími jmény (a to nepočítám těsné prohry s lepšími soupeřkami):

Snigur Daria 158. / 105
Jakupovic Dalila (2x) 243. / 69.
Barthel Mona 204. / 23.
Errani Sara 97. / 5.
Ponchet Jessika 139. / 138.
Mandlik Elizabeth 155. / 119.
a nakonec z našich luhů a hájů
Palicová Barbora 213. / 200.

Takže, jak správně podotýká G.R. - je třeba srovnávat s kým hrála Lucka ve 14-15letech. To, jestli Brenda porážela daleko lepší hráčky v žákyních je celkem nepodstatný fakt.

Aniž bys uváděl fakta, navážíš se do toho, jakým způsobem tým řeší rozpis turnajů pro 15letou holku... A opíráš se přitom o nepravdivá tvrzení.
Reagovat
Dobry-den
Ty chceš fakta, přitom se to v tvém příspěvku samými nesmysly jen hemží.

Loni se Snigurovou vůbec nehrála. Bylo to letos, na AO.
Jakupovič je velké jméno? Kdo si vzpomene, že byla kdysi ve stovce? Stejně tak Barthel. Žijme současností. Kde byla hráčka před x lety je úplně irelevantní, Brenda byla proti nim favoritkou. To jsou skalpy, jak kdyby porazila Smitkovou. smile
I Palicová je rozhodně pod úrovní Brendy a i v době zápasu byla až někde v páté stovce.

To všechno je ale stejně nepodstatné a nevím, proč to sem píšeš. Já netvrdím, že nikoho kvalitního neporazila, a naopak, chci, aby s kvalitními hráčkami hrála co nejčastěji. Nemyslím top 20, ale prostě hráčky 2. stovky, co jsou okolo ní, protože na ně má a měla na ně už před rokem!
Podívej se na ty turnaje na začátku loňského roku. V Tucumánu Brenda porazila během 2 týdnů několik hráček, které tehdy byly ve 2. stovce - Avanesyan, 2x Ormaechea, byla tam i tebou zmiňovaná Mandlik (byť ta byla tehdy až někde ve čtvrté stovce).
Pak přišla nečekaná WC do Mexika, výhra nad Errani, postup z kvaldy, ve 14 letech. Potud super. Ale pak?

Rozhodně bych tehdy nečekal, že poté Brenda stráví skoro celý zbytek sezóny na dalších 25k, navíc daleko slabších. V létě se hrály turnaje u nás, všechny ignorovala, dostala by tam WC bez váhání (myslím 60k, ne WTA z Praze), ale ona si jela tu svou linii: 25k - slabé soupeřky - levné body - zisk titulu. Týden co týden (pro hnidopichy - ano, vidím tam tu jednu 60k ve Španělsku - třikrát hurá!). Já prostě nechápu, že to nevidíte. I v zahraničí si toho všimli, že si vybírá hodně slabé turnaje, byť by se žebříčkově vešla na větší. smile
Až na konci roku se odhodlala k něčemu většímu, byť jí trochu poklesla forma a neuspěla...

Brenda je ve svým věku na úplně jiné úrovni, než byla v 15 letech Lucka, proto je to vaše srovnání úplně k ničemu...
Reagovat
lvicek
Ono taky ve 14/15 letech muze byt i z hlediska fyzicky celkem nebezpecne hrat s treba o 10 let starsimi souperkami na vysoke urovni. Spousta techto mladych hvezd dojela na vsemozna zraneni. Takze na to treba jde opatrneji. Nebo k tomu meli jine duvody, kdo vi. Ale prijde mi zbytecne to tady cpat pod kazdy clanek. Myslim, ze uspechu uz mela Brenda dost a uvidime, jak se ji jeji cesta vyplati do budoucnosti.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
říkal jsem ti na zašátku, že o Brendě nemá smysl se bavit... Nahoře máš srovnání, které jen potvrzuje, že tvoje fabulace jsou nesmyslné.

A argumentovat tím, že mi Snigur sklouzla z ledna do loňského roku, protože jsem ji nechtěl jako jedinou dávat extra, to teda bravo...

A je rozdíl mezi velkým jménem a známým jménem.
Hráčky jsem pak vybíral podle současného rankingu a ten max měly většinou o poznání výš.

Tímto to uzavírám, Ondra to rozebral odborněji.
Reagovat
makro99
smile jo, jo, souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
bardunek666
Stihla titul ještě před 18. Konečně se jí více podařilo prosadit mezi dospělými. Takže gratuluji a jen tak dál. Jsem zvědavý, kam to dotáhne. :)
Reagovat
tommr
Lucka příjemně překvapila nejen výsledkem ale i předvedenou hrou ... smile
Soupeřku měla přitom velmi těžkou. Dodinová má letos zápasovou bilanci 27:4 a získala 3 ITF tituly a hrála v dalších 2 finále ...
Lucka se v žebříčku posune na nové kariérní maximum ve třetí stovce a může ještě zabojovat o účast v kvalifikaci na FO a ve Wimbledonu ...
Reagovat
makro99
Na doplnění, vitezka juniorky na FO dostava WC do kvaldy, pokud se pamatuju..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist