Heliövaara a Patten ovládli čtyřhru ve Wimbledonu, proti Australanům odvrátili tři mečboly

13. 7., 21:22
Aktuality 0
WIMBLEDON - Fin Harri Heliövaara (35) a Brit Henry Patten (28) získali ve Wimbledonu premiérový grandslamový titul ve čtyřhře. Nenasazený pár zdolal v takřka tříhodinovém dramatickém finále turnajové patnáctky Maxe Purcella (26) a Jordana Thompsona (30) z Austrálie 6:7, 7:6, 7:6.
Harri Heliövaara a Henry Patten mají první grandslamový titul (© AFP)

Pětatřicetiletý Heliövaara a o sedm let mladší Patten měli podle statistik v zápase o deset vyhraných míčů méně a nevypracovali si ani jeden brejkbol. Ve třech tie-breacích ale dokázali vydřít vítězství a korunovali svou tříměsíční spolupráci.

Ve všech koncovkách setů přitom ztráceli a dotahovali. V prvním tie-breaku zlikvidovali manko 1:6 a prohráli ho až 7:9. Ve druhém setu odvrátili tři mečboly a získali ho ve zkrácené hře 10:8. V rozhodujícím třetím tie-breaku pak soupeře k dalšímu mečbolu nepustili a sami naopak druhý proměnili a stanovili skóre na 11:9.

Purcell nedokázal navázat na deblový titul, který na londýnské trávě získal v roce 2022 s krajanem Matthewem Ebdenem. Thompson byl v grandslamovém finále stejně jako oba vítězové poprvé.

Patten, který ve Wimbledonu startoval teprve podruhé v kariéře, se stal třetím britským vítězem čtyřhry v open éře. Napodobil loňský úspěch Neala Skupského, v roce 2012 titul slavil Jonathan Marray. Heliövaara uspěl jako první Fin v historii.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist