Heninová po šesti letech prohrála na Roland Garros. Serena jde dál

31. 5. 2010, 18:35
Aktuality 22
Je nejúspěšnější tenistkou na French Open v posledních letech, další titul do sbírky ale v Paříži tentokrát nepřidá. Čtyřnásobná vítězka Roland Garros Justine Heninová se s grandslamovým titulem letos rozloučila v osmifinále, když její vítěznou šňůru 24 zápasů přerušila Samantha Stosurová. Ta se o semifinále utká se světovou jedničkou Serenou Williamsovou.
Justine Heninová (© FFT)

Justine Heninová kralovala antukovým kurtům na Roland Garros v letech 2003, 2005, 2006 a 2007. Předloni už se kvůli ztrátě motivace fanouškům nepředstavila. Po letošním návratu na kurty se hned dostala do finále Australian Open a byla považována za jednu z favoritek i v Paříži.

Šanci na pátý titul z French Open ztratila v dnešním zápase s Australankou Samanthou Stosurovou. Belgičanka sice odstartovala výborně, v úvodním setu jí dvakrát sebrala servis a po půlhodině sadu získala v poměru 6-2. Potom se ale obraz hry změnil, Stosurová nechala bývalou světovou jedničku ve druhém setu uhrát jediný game a vynutila si třetí dějství.

Zápas se lámal v jeho polovině, kdy za stavu 4-3 a 30:0 měla Belgičanka šanci znovu sebrat soupeřce podání. Stosurová však díky skvělému servisu vyrovnala a po sérii chyb Heninové především z jejího silného bekhendu se dočkala sama rozhodujícího brejku.

"Nemůžu tomu uvěřit," přiznala po vítězství šestadvacetiletá Stosurová, která se v Paříži loni dostala do semifinále. (Po prvním setu) jsem si řekla, že musím vydržet. Věřila jsem si," dodala.

Aby vyrovnala svůj loňský úspěch, bude si muset poradit s papírově nejtěžší soupeřkou. Ve čtvrtfinále ji totiž čeká světová jednička Serena Williamsová, která dnes tolik práce s postupem mezi nejlepší osmičku neměla.

Oproti zápasu s Ruskou Pavljučenkovovou se Američanka cítila lépe a nejlépe se o tom mohla přesvědčit Shahar Peerová na druhé straně kurtu. Izraelská hráčka vzdorovala Williamsové jen hodinu a sedm minut a z kurtu odcházela s porážkou 2-6 2-6.

"Vypadá to, že z nějakého důvodu se v téhle fázi turnaje, kolem čtvrtého kola, dokážu zvednout," řekla světová jednička po hladkém vítězství. "Doufejme, že se mi to podaří znovu," dodala Williamsová, která může v Paříži získat třináctý grandslamový titul v kariéře.

Peerové se proti sestrám Williamsovým vůbec nedaří. S osmadvacetiletou Serenou prohrála i pátý vzájemný zápas, s o rok starší Venus má stejnou bilanci.

Výsledky - French Open - ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Peerová (18-Izr.) 6:2, 6:2, Jankovičová (4-Srb.) - Hantuchová (23-SR) 6:4, 6:2, Stosurová (7-Austr.) - Heninová (22-Belg.) 2:6, 6:1, 6:4, Švedovová (Kaz.) - Grothová (Austr.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová/V. Williamsová (1-USA) - Kirilenková/A. Radwaňská (11-Rus./Pol.) 6:2, 6:3, Huberová/Medinaová (3-USA/Šp.) - Dulková/Pennettaová (5-Arg./It.) 1:6, 6:0, 7:6 (7:4).

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Llagosteraová/Marach (3-Šp./Rak.) - Klejbanovová/Mirnyj (5-Rus./Běl.) 7:6 (9:7), 7:6 (9:7), Srebotniková/Zimonjič (6-Slovin./Srb.) - Vedyová/Llodra (Fr.) 6:7 (5:7), 6:3, 10:3.

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Neviete preco dnes skrecovali 4hru? Neni jedna z nich zranena?
Reagovat
skott
taky jsem koukal, snad nic vazneho...
Reagovat
skott
Po dnesku vsechno nasvedcuje tomu, ze FO bude mit premierovou grandslamovou vitezku.Osobne Serene prilis neverim, ta horni cesta je prilis obtizna a pokud by chtela vyhrat musi dat tri tezke souperky v rade a to je na antuce nad jeji sily (ac je to porad SERENA:)
Mozna na nejvetsi kandidatku se pasovala Sammy Stosur.Byl jsem prekvapeny, jak na konci tretiho setu udrzela nervy na uzde, kdyz uz predtim ztratila vyhodu breaku, podruhe to nedopustila a Henin na hotelu tak jiz davno bali zavazadla:-)Jeji backhand je pouze stinem toho obavaneho uderu z minulosti...
Nenapadne prosla do ctvrtfinale Jarka, ale o to lepsimi vykony se prezentuje.Alespon co jsem ji zatim sledoval, proti Alise odehrala jeden z nejlepsich zapasu turnaje a i proti Groth byla po celou dobu vyrazne lepsi hrackou.S Jankovvic to byli vzdy vyrovnane partie (tu nejdulezitejsi navic vyhrala) a jeji styl Srbce vubec nevyhovuje, takze bych se nedivil, kdyby Jarka prosla jeste jedno kolo.Navic dneska Jankovic postoupila s poradnou porci stesti.Danka byla nekolikrat poskozena v klicovych chvilich, pri 4-4 v prvnim setu po odvracenych breakbolech z 0-40 dostala napomenuti za prekroceni casoveho limitu, plus dve esa, co ji byla opravena na druhy servis, vyrazne ovlivnili cely prubeh utkani.Mohlo se to vyvijte zcela jinak...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že dnes Jankovic nepostoupila se štěstím, ale naprosto zaslouženě porazila slabší soupeřku.Každý zápas se někde láme a lepší hráčky se s tím vyrovnají a to Hantuchová nezvládla.Souhlasim, že možná výsledek, který vypadá jednoznačně, úplně neodpovídá, ale Jankovic postoupila víceméně s přehledem.Jinak Shvedova může dost nečekaně hodně velkým překvapením turnaje, hraje úžasně, hlavně na servisu.Zajímavé bude také utkání Stosur s Williams, mírně bych favorizoval Stosur.
Reagovat
weak
POŠKOZENA? :-) vzdyt to byly oboji jasne auty - tohle neni trava, tady jsou stopy po mici videt - nikdo nikoho neposdkodil... HANTOCHOVA si to prohrala sama - hrala skvele, ale v klicovych momentech udelala chybu - to je taktika JANKOVIC - vynikajici obrana a cekani na chybu, ktera prijde... nikdo POSKOZEN nebyl - takova slova bych cekal spise od slovenskeho komentatora nez od ceskeho odbornika :-))
Reagovat
smazaný uživatel
A kde bereš jistotu, že na antuce je vždy vidět celý průměr tenisáku? To ani náhodou! Jestřábí oko zobrazuje průmět míče na povrch, ale zanechaná stopa na antuce je více či méně zkreslená, v závislosti na typu úderu a pohybu míče při kontaktu se zemí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad přesně naopak, ne? Zkreslený je samozřejmě počítačový výpočet než otisk dopad míčku. Samozřejmě, že záleží na rotaci a technice úderů, ale jde o DOTEK-kontakt míčku se zemí, to se počítá a ne počítačová simulace.
Reagovat
skott
To mas pravdu, ale umpire opravovala spatne stopy resp. nemuzu verit tomu co jsem videl z opakovaneho zaberu, ze cista lajna mohl byt nejakym zpusobem out...ale Daniela bohuzel je z tech, co se tim nechaji rozhodit, to neni novinka.
Reagovat
smazaný uživatel
O žádný DOTEK nejde. Tenisák se při kontaktu nedotýká povrchu celým průměrem. Tam, kde mají jestřába, se počítá celý průmět míče na zem a tady by se měla brát v úvahu jen neúplná a pohybem podélně rozmázlá stopa?
Rozhodčí pokud sleze a jde kontrolovat, se snaží existenci případné teče s čárou odhadovat právě s přihlédnutím na často neúplnou stopu.
Nevidím žádný důvod zkreslení této počítačové simulace, pokud jsou kamery zcela přesně zkalibrovaný.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel v tomto nemáš pravdu. Skutečnš jde o kontakt míče se zemí. Když sleze rozhodčí, tak neodhaduje, zda by se celý průměr míče dotknul lajny (samozřejmě, že to nikdy nemůže být celý průměr, to je nám jasný oboum), ale kontroluje, zda je mezi otiskem, klidně rozmazaným, a lajnou nějaká mezera, zda se otisk dotýká lajny či nikoliv. Počítačová animace je v tenise poměrně novinkou a i tak s přibližnou deformací míče kalkuluje, ale není tak přesná jako stopa. ;)
Reagovat
Vojtiik
pravdu ma ofess ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Obřezaná dnes vůbec nepotěšila, naše Serenka hraje po celý rok na normálních turnajích velký kulový (stejně jako v poslední době Rožér), ale na grandslamu se zase musí probrat. Fuj!
Trapka Hantuška druhou půlku utkání excelentně projela, Enánová taky končí, takže Schiavone je už s jistotou v Top 10. Zítra se k ní může přidat Naděžda, pokud vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem rád, že Sam vyhrála... bude to hezky pestřejší teď... Sam udělala obrovský pokrok od té doby, co se začala věnovat i singlům a jasně ukazuje, jaký v ní je potenciál!! come on Sam!
Reagovat
Vojtaakk
Souhlas, nevim jak hrala driv, ale pokud bude hrat tenis jako dnes, ma na to, aby sfoukla KTEROUKOLI hracku jako nic. Otazka je jak silne bude mit nervy ve vypjatych situacich...
Dneska hrala agresivne, zejmena z forhendu tam sypala jeden winner za druhym... (trochu sem si rikal jestli netrenuje s Del Potrem :))

Kazdopadne lets go Samantha, jestli da Serenu, tak bych ji videl jako moznou adeptku na titul
Reagovat
smazaný uživatel
Masakr, Sammy, masakr! Po druhém "allez!" na chybu Stosur se Samatha řádně nakvasila a Henin končí... i když mám rád její hru, jeji absence v dalších kole mi vadit nebude:)
Reagovat
smazaný uživatel
Vcera som isal ze neprejem Henin vyhrat RG lebo su tu hracky vo forme a Stosur to ukazala. Dufam ze posle aj Williamsku domov, urcite na to ma. Finale by mohlo byt Petrova-Stosur:D Dve kolegyne z deblu a serviswomen:D
Reagovat
Vojtaakk
Ja sem radsi pro finale Stosur-Dementieva, ale jinak souhlas :)
Reagovat
skott
Finale mezi Sammy Stosur a Nadou Petrovou by bylo urcite dustojne, to bych videl hodne rad;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mýlíte se, ideální finálová dvojka by byla Jankovič - Wozniacki. Takovou bitvu s dlouhými výměnami by si někteří fandové tenisu opravdu vychutnali.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Jankovic s Wozniacki maju vybornu obranu a vratia skoro vsetko naspat- su to mozno dve najlepsie counterpuncher tenistky momentalne na okruhu. Ale ja skor preferujem finale Petrova-Stosur ako neustale brejky a rebrejky-tym je zensky tenis pre mna o poznanie horsi ako muzsky-servis je u zien viac nevyhoda ako vyhoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně proboha ne Dementka. Ta její matička by se už mohla konečně pakovat, chudák jak se vždycky nervuje. Měla skončit už s Wozniak a byl by klid.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako bych to neříkal! Měla jít radši dál MaSha ta by se dostala určitě dál než Henin! :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist