Heninová vydřela 500. výhru a je již v osmifinále

22. 1. 2010, 07:39
Aktuality 6
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Justine Heninová vyhrála jubilejní 500. zápas. Na Australian Open otočila duel s Ruskou Klejbanovovou a postoupila již do osmifinále. To si naopak nezahraje Srbka Jankovičová, jež překvapivě podlehla Bondarenkové.
Justine Heninová

Bývalá světová jednička Belgičanka Justine Heninová pokračuje v úspěšném návratu na kurty po osmnáctiměsíční přestávce. Na turnaji v Melbourne, kde před šesti lety slavila jeden ze svých sedmi grandslamových triumfů, musela už zdolat Dementěvovou a dnes se jí povedl obrat s Ruskou Alisou Klejbanovovou. Vyhrála 3-6 6-4 6-2, připsala si 500. vítězství v kariéře a postoupila do osmifinále.

Pro Heninovou, která v Melbourne dostala divokou kartu, se přitom zápas zpočátku nevyvíjel dobře. Po ztraceném prvním setu prohrávala ve druhém 1-3, ale pak ruskou soupeřku udolala.  

"Klejbanovová je skvělá tenistka, nemohla jsem čekat, že dnes zápas pohodlně vyhraji," komentovala Heninová. 

"Byl to dnes trochu boj o přežití, ale je vždycky dobré vyhrát takový typ zápasu," uvedla Heninová, jež ve druhém kole vyřadila v tříhodinové bitvě pátou nasazenou Jelenu Dementěvovou z Ruska. "Po tom posledním zápase to dnes pro mě bylo těžké. Fyzicky jsem tyhle dva dny trochu trpěla, ale nakonec jsem to zvládla," oddychla si Belgičanka.

V cestě do čtvrtfinále jí stojí krajanka Yanina Wickmayerová, která také není mezi nasazenými. Semifinalistka loňského US Open je sice šestnáctou hráčkou světa, ale kvůli suspendaci za porušení dopingových pravidel, která byla posléze zrušena, zmeškala přímou přihlášku do turnaje.

Do osmifinále se Wickmayerová prokousala přes kvalifikaci a dnes zdolala po setech 6-1 6-7 6-3 Saru Erraniovou z Itálie. Utkání absolvovala pod prášky kvůli bolestem zad a před soubojem s Heninovou ji čeká léčba.

Srbky dohrály, vypadla i Jankovičová
Už ve druhém kole nečekaně vypadla Ana Ivanovičová a po dnešku je ze hry už také druhá Srbka - turnajová osmička Jelena Jankovičová.

Ta se utkala s Alonou Bondarenkovou z Ukrajiny, kterou ve všech devíti vzájemných soubojích porazila, navíc pouze jednou ztratila set. Na australské půdě na sebe však narazily poprvé a Bondarenková se radovala z překvapivé a snadné výhry 6-2 6-3. 

"Od úvodu se mi nedařilo, nepomohla jsem si podáním a na dobře hrající soupeřku to bylo málo. Cítím se nerozehraná, je to teprve druhý turnaj nové sezóny a jsem typ hráčky, která potřebuje mít odehráno co nejvíce zápasů. Musím i nadále tvrdě pracovat a lepší výsledky se  jistě dostaví," věří Jankovičová.

Osmifinálovou soupeřkou Bondarenkové, vítězky turnaje v Hobartu, bude Číňanka Jie Zheng. Té se podařilo vyřadit nasazenou jedenáctku Marion Bartoliovou, byť první set prohrála. Nakonec Francouzce nadělila 'kanára'.

Ruska Dinara Safinová, nasazená jako číslo 2, naopak žádné překvapení nepřipustila a Britku Baltachaovou porazila za necelou hodinu 6-1 6-2.

"Se svou hrou musím být spokojená, zápas trval sotva hodinu. Takhle rychlé postupy jsou samozřejmě důležité, loni jsem třeba ve zdejším vedru hrála zápas i tři hodiny, což ubírá hodně sil," uvedla Ruska, jež v loňském finále uhrála pouhé tři gamy. 

"Na stupnici od jedničky do desítky bych svůj dnešní výkon označila sedmičkou. Pár věcí jsem ještě mohla zahrát lépe." V osmifinále se v dalším 'derby', tentokráte ruském, utká Safinová s krajankou Marií Kirilenkovou. Přemožitelka Šarapovové přehrála dnes ve dvou setech Italku Vinciovou.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
páteční výsledky žen (22. 01. 2010)

Dvouhra - 3. kolo:
Safinová (2-Rus.) - Baltachaová (Brit.) 6-1 6-2
A. Bondarenková (31-Ukr.) - Jankovičová (8-Srb.) 6-2 6-3
Heninová (Belg.) - Klejbanovová (27-Rus.) 3-6 6-4 6-2
Wickmayerová (Belg.) - Erraniová (It.) 6-1 6-7(4) 6-3
Kirilenková (Rus.) - Vinciová (It.) 7-5 7-6(4)
Jie Zheng (Čína) - Bartoliová (11-Fr.) 5-7 6-3 6-0 

Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková/Hradecká (ČR) - Benešová/Záhlavová-Strýcová (16-ČR) 7-6(2) 6-2
Blacková/Huberová (1-Zimb./USA) - Gullicksonová/Uhlířová (USA/ČR) 6-2 6-2
Peersová/Robsonová (Austr./Brit.) - Chuang Chia-jung/Peschkeová (12-Tchaj-wan/ČR) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Utkání jsem sledovala skoro celé live.Opravdu krása tenisu, jak se charakter hry mění a během krátké chvilky, kdo byl nahoře a měl utkání téměř vyhrané, má díky pár super výměnám soupeřky velké problémy.I když všechna čest Alisa bojovala až do konce, nevzdala to. Ale jsem ráda za ten výsledek. Přeji Justine ať se dostane co nejdále.Pro další utkání, větší koncentrace na podání a budeto prima.
Reagovat
skott
Nerekl bych super vymenam.Henin mela slusnou kliku, ze Alisa sama vyhodila dva brejkboly v te pate hre druheho setu, jit na 4-1, tak by muselo byt hotovo.Do te chvile jasne diktovala tempo hry, Henin backhandem jenom slajsovala, byla porad pod tlakem...ale ukazalo se, ze Alise jeste chybi nejake ty zkusenosti, zacla zmatkovat a uplne zbytecne bojovat o vlastni servis, kterej celou dobu drzela bez problemu.No a ve tretim uz odchazela fyzicky, musela zkouset zakoncovat i z pozic, kdy nemela zadnou sanci na winner a Henin zkusene pohlidala ten zaver.Je to skoda, protoze Justine je k porazeni, ale cim vic takovych zapasu vyhraje, tim ji poroste uderova jistota a bude tezky ji zastavit.Dalsi je Wickmayer, ale ta uz toho asi bude mit dost, kdyz musela hrat kvaldu:(
Reagovat
smazaný uživatel
Vim, ze to sem nepatri, ale nemuzu si to odpustit. Vazne obrovskej respekt Johnu Isnerovi - kdybych mel davat nejakou Chazyho cenu za progres behem jednoho roku, tak jednoznacne jemu. Z hrace kterej umi hrat jen v Americe, vsude jinde vyhori, se vazne stava budouci stabilni clen minimalne top 20. Voleje na svetovy urovni, podani na svetovy urovni, zakladni udery taky dobry, pohyb prumerny, ale uz ne katastrofalni. Hlavne je videt, ze ten hrac ma mysleni, vi kdy zachrat kratas, problem je v tom, ze je neumi. Ale kdyz se nauci... S tim kolik toho dohnal za posledni rok o to nemam strach. Navic je to sympatak, urcite ho neprestanu sledovat, protoze ta hra u site, to je parada. Az na smece a ukoncovani vymen u site, je schopny to straslive zazdit. Kazdopadne krasnej zapas, daleko lepsi jak Del Potro nebo Murray.
Reagovat
smazaný uživatel
OT, ale přesně vyjadřující i moje pocity. Už to, že se drží jen v US a Austrálii a má postavení v žebříčku takové, jaké má, to o něčem vypovídá. Nevím, jestli to zaznělo tady, ale srovnávání s Karlovičem i připadá trošku mimo...
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Justine! Ať už má jakýkoliv charakter, její hra je prostě zábavná. A hlavně je to něco jiného než 95% současné ženské špičky. Pro tenis jako takový je určitě lepší, když půjde dál Henin a ne Kleybanova (pro mě jen další z nekonečného zástupu stereotypně hrajících Rusek (samozřejmě, nemyslím tím všechny, abych tu někoho nenas...:)
Reagovat
smazaný uživatel
ale jen to řekni,stereotypně hrajou všechny rusky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist