Heninová se Serenou zničily čínské naděje, zahrají si o titul

28. 1. 2010, 07:48
Aktuality 3
Nelze si nevzpomenout na loňské US Open. Kim Clijstersová tehdy v New Yorku na prvním grandslamu po návratu z mateřské triumfovala. Nyní ji může napodobit krajanka Justine Heninová, jež postoupila do finále Australian Open. V boji o titul vyzve úřadující šampionku Serenu Williamsovou.
Justine Heninová

Belgičanka Justine Heninová postoupila na Australian Open hned na svém druhém turnaji po návratu k tenisu do finále grandslamu. Bývalá světová jednička se o titul utká v sobotu se současnou královnou a obhájkyní loňského titulu Serenou Williamsovou z USA.

Obě finalistky v dnešních semifinále porazily ve dvou setech soupeřky z Číny, které postoupily mezi nejlepší čtyři na jednom grandslamovém turnaji poprvé v historii. Zatímco mladší z amerických sester Williamsových zdolala Li Na po dvou tie-breacích, Justine Heninová deklasovala Jie Zheng za 51 minut 6-1 6-0

"Dnes mi vše vycházelo. Jsem ráda, že mi to tu takhle jde," rozplývala se radostí Heninová, jež v dnešním utkání prohrála jen úvodní game. V krátkém zápase zahrála 23 vítězných úderů, soupeřka pouhé tři. "Jdu po malých krůčcích a je to prostě skvělé."

Sedmadvacetiletá Justine Heninová, jež na svém prvním turnaji po dvacetiměsíční pauze prohrála ve finále v Brisbane s krajankou Kim Clijstersovou, hraje první grandslam po dvou letech. Před ukončením kariéry v roce 2008 vypadla právě v Austrálii ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Marií Šarapovovou.

Vítězka Australian Open 2004 musela v letošním ročníku čelit nejtěžší soupeřce už ve druhém kole. Pátou nasazenou Dementěvovou zdolala po tříhodinovém boji a ve čtvrtfinále nezaváhala ani proti Petrovové, jež šla do duelu se skalpem Clijstersové a Kuzněcovové v zádech.

Serena Williamsová vstoupila do duelu s Li Na mnohem lépe než do středečního čtvrtfinále proti Bělorusce Viktorii Azarenkové, s níž prohrávala 0-1 na sety a ve druhé sadě už 0-4. Serena vzala čínské hráčce hned v úvodu servis a půl hodiny na dvorci jasně kralovala.

Šestnáctá nasazená Li Na však ze sebe postupně setřásla nervozitu z prvního grandslamového semifinále v kariéře, za stavu 3-5 odvrátila setbol a vzápětí při podání Williamsové srovnala na 5-5. V tie-breaku rozhodly zkušenosti - osmadvacetiletá Američanka méně chybovala a zkrácenou hru vyhrála v poměru 7-4. Setbol proměnila esem z druhého servisu.

Li Na i v dalším průběhu držela s nejvýše nasazenou tenistkou krok, chvílemi ji dokonce dokázala přetlačit. Williamsová se spoléhala hlavně na dělové podání, kterým v sedmém gamu druhého setu zachránila brejkbol. Za stavu 5-4 6-5 si favoritka vypracovala čtyři mečboly, Číňanka však zabojovala, oba servisy udržela a dotáhla pohlednou sadu k dalšímu tie-breaku. Ten ale znovu ovládla americká hráčka, za stavu 6-1 proměnila pátý mečbol a popáté postoupila do finále Australian Open.

Světová jednička měla z vydřeného vítězství o to větší radost, že pomstila svoji sestru Venus, kterou Li Na vyřadila ve čtvrtfinále. "Venus mi samozřejmě radila, co mám proti ní hrát a co na ni bude platit. Číňanka je velká bojovnice, promarnila jsem dost mečbolů. Jsem šťastná, že jsem zápas dotáhla do vítězného konce," řekla Serena v rozhovoru na dvorci.

Heninová má s Williamsovou, která proměnila čtyři finálové účasti v Melbourne Parku ve čtyři tituly, mírně negativní zápasovou bilanci 6-7. Pokud by v sobotu Američanku porazila, ještě by vylepšila comebackový počinek Clijstersové, pro níž bylo loni vítězné US Open třetím turnajem po návratu.

"Jsem ve finále a proti Sereně. To slibuje pěkný zápas a já se pokusím vybojovat titul," hlásí Heninová.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
čtvrteční výsledky žen (29. 01. 2010)

Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Li Na (16-Čína) 7-6(4) 7-6(1)
Heninová (Belg.) - Jie Zheng (Čína) 6-1 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
tak Justine a ještě porazit tu velkohubou američanku a bude to uplně super :-D
Reagovat
firestarter
Byl to zápas hoden 2. kola a naopak, zápas 2. kola byl hodný sf... Každopádně jsem rád za jakoukoliv výhru Justine, doufám,že ve finále to bude napínavější...
Reagovat
smazaný uživatel
taky jsem se těšil na tenis, ale na to ani nemělo cenu koukat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist