Hingisová je v Síni slávy, Suková se mezi legendy nedostala

4. 3. 2013, 18:21
Aktuality 34
Helena Suková nebyla přijata do tenisové Síně slávy. Vítězka 14 grandslamových titulů ve čtyřhře a mixu byla nominována loni, stejně jako wimbledonský vítěz Michael Stich ale neprošla výběrem po několikaměsíčním hlasování novinářů. Dnes to oznámili představitelé Síně slávy, mezi jejímiž posledními "přírůstky" je Martina Hingisová.
Profily hráčů
Martina Hingisová

Patnáctinásobná grandslamová šampionka Martina Hingisová je tak jedinou někdejší tenistkou, která letos uspěla v kategorii bývalých hráčů. V kategorii takzvaných "přispěvatelů" přibudou do Síně slávy Cliff Drysdale, Charlie Pasarell a Ion Tiriac. Již v lednu bylo ohlášeno přijetí bývalé australské hvězdy 30.-50. let minulého století Thelmy Coyneové-Longové.

Osmačtyřicetiletá Helena Suková během kariéry vyhrála devět grandslamů v dámské čtyřhře a dalších pět přidala ve smíšené. Ve dvouhře bývalá světová čtyřka zaznamenala deset turnajových triumfů a na grandslamech byly jejím nejlepším výsledkem postupy do finále Australian Open (1984, 1989) a US Open (1986 a 1993). Ve sbírce má stříbrné olympijské medaile ze Soulu 1988 a Atlanty 1986 a tehdejšímu Československu pomohla v 80. letech ke čtyřem triumfům ve Fed Cupu.

V tenisové Síni slávy tak zůstane po nepřijetí Sukové sedm Čechů: její bývalá deblová partnerka Jana Novotná, Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Jaroslav Drobný, Ivan Lendl, Jan Kodeš a Karel Koželuh, který do ní byl uveden jako dosud poslední český rodák v roce 2006.

Švýcarka s československými kořeny Hingisová vyhrála pět grandslamů a celkem 43 turnajů ve dvouhře. V roce 1997 se stala v 17 letech nejmladší světovou jedničkou. Kariéru rodačka z Košic původně ukončila kvůli častým zdravotním potížím v roce 2002, posléze se ale na okruh WTA vrátila a velkému tenisu dala sbohem o pět let později, když dostala dvouletý distanc za pozitivní test na kokain během Wimbledonu.

Další přijatí Drysdale a Pasarell jsou bývalí tenisté, kteří se podíleli v 70. letech na založení mužské profesionální ATP Tour. Rumun Tiriac po skončení úspěšné tenisové kariéry působil jako trenér, manažer a promotér turnajů. Coby majitel turnaje v Madridu se loni postaral o pozdvižení zavedením kontroverzní modré antuky.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak si nemyslím,že by Martina měla být v síni slávy.Byl ji prokázaný doping(kokain)i když ona to popřela,ale prokázané to bylo.
Reagovat
Titan
Hlasují novináři, tam drogy nevadí... :-)
Reagovat
VlS
Prokázat kokain asi objektivně lze, prokázat jeho úmyslné a vědomé užití je věc jiná. Vliv kokainu na výkon je v záporném kvadrantu. To, že pár strejců nastavilo nějaká "morální" pravidla ještě neznamená, že mají pravdu. Proč není zakázaný chlast? Protože by tom strejcům neschválili ministři financí, páč by jim chyběla spotřební da||ň ve státním budgetu. A to je rozhodně na Zemi víc ožralů než kokainistů.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra zase hraje čtyřhru s Yaninou.. trochu jsem doufala, že se tu dá zase dohromady s Azarenkovou a tentokrát dojdou trochu ádl, než loni..
Reagovat
freeteepek
Toto je orginál:
Yet those stats don't detract from the fact her upside is immense. Kvitova, who celebrates her 23rd birthday on March 8, is the second-youngest player in the top 10. She can dictate on serve, dominate on return and owns the most complete game of any woman not named Serena. She is an all-surface threat who has won titles on hard court, grass and clay and has reached at least the semifinals of every major except the U.S. Open
A toto překlad:
Přesto se tyto statistiky neodchylují od skutečnosti, že její vzestup je ohromný. Kvitová, která oslaví své 23. narozeniny 8. března, je druhou nejmladší hráčkou v top 10. Může diktovat na servisu, dominovat na returnu a má nejkomplexnější hru ze všech žen, které se nejmenují Serena. Představuje hrozbu na každém povrchu. Získala tituly na tvrdém povrchu, na trávě i na antuce a došla alespoň do semifinále na každém grand slamu kromě US Open.
Reagovat
Fandina
Tak k angličtině nic nemám, ale obsah je to co si přiji já. Serena a za ní Petra. Tak to momentálně vidím tenisově u holek a je to můj žebříček. Když bude i oficiální bude to úplně super. Peťo pojď pojď pojď!
Reagovat
Bob
where did you find this?
Reagovat
freeteepek
http://espn.go.com/tennis/blog/_/name/tennis/id/8989434/tennis-petra-kvitova-showcas
Reagovat
tommr
o jakejch statistikách je ale vlastně řeč? :)
Já třeba ted zrovna koukám na statistiky Petry z Indian Wells a ty jsou opravdu hodně mizerný - ze 4 startů má Petra jen 4 vítězství a nikdy tady nepřelezla třetí kolo. Už by bylo načase, aby ty svoje nesporný kvality ukázala i tady ... :)
Reagovat
Fandina
tommr ... v podstatě je jedno o jaké jde statistiky. Ten článek napsal někdo, který věří Petře a buď se s tím můžeš ztotožnit, nebo ne. Jiný význam to nemá.
Reagovat
rib
nechápu titulek, když obsah říká pravý opak - Serena porazila Azarenku, i podle WTA webu, tak jak???
Reagovat
LubosZabloudil
Ano, titulek expres zprávy byl pár minut chybný. Díky za postřeh :)
Reagovat
dadaft
asi slušně. 60 62.
bez obrázků těžko soudit, ale nechce se mi věřit, že by zrovna Putinceva hrála nějak zoufale.
to spíš věřím, že Andrea je tak nažhavená na zápasy, že byla jako uragán. )))))))
Reagovat
dadaft
podle čísel Julii moc nešel první servis.............
.......... ale její hra zas na servisu až tak nestojí.......
no, snad se Andrea dostane až před kamery,
dost mi chybí...........
Reagovat
dadaft
http://www.tennisworldusa.org/Editor/Img/WTA-Tennis-img9350_668.jpg
Reagovat
dadaft
no, tak byl to asi tvrdý boj:

http://www.tennis betsite.com/scores/stats/2013/03/05/100987.html
(v adrese je mezera)
Reagovat
darek.vrana
Škoda, Suková by si to taky zasloužila...
Reagovat
dadaft
v mém srdci v síni slávy je.
škoda, že necinknul aspoň jeden GS v singlu, šance byly...
ale i tak opravdu skvělá hráčská kariéra.
Reagovat
darek.vrana
V roce 1984 ukončila nejdelší vítěznou šňůru v historii - Navrátilové 74 zápasů bez porážky. Bylo to na AO v semifinále 7:5 ve 3. setu a Navrátilová tam útočila na kalendářní GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jestli jste to zaznamenali, ale 4. březen je světovým dnem tenisu. :) Proto se dneska na oslavu hrajou exhibice v Hong Kongu a New Yorku. Exhibice v Hong Kongu se už odehrála, nastoupily tam Caro s Agou. Původně tam místo Agnieszky měla být Na Li, ale účast jí bohužel nedovolilo zranění... V New Yorku zase budou hrát Vika se Serenou a Rafa Nadal s Del Potrem. To by se mělo hrát asi až v noci našeho času.

Takže tady dávám nějaké fotky z exhibice v Hong Kongu. Před zápasem holek tam ještě hráli Lendl a McEnroe... Jinak při takových zápasech není moc důležitý výsledek, ale aby to bylo kompletní, tak Aga vyhrála dvakrát 6:4. Caro si to schovává na příště. :)

Tady je fotogalerie:
http://sport.aktualne.centrum.cz/foto-svudna-tanecnice-wozniacka-mcenroe-na-kolenou/r~055e5fbe84f211e284da0025900fea04/

A tady ještě pár dalších fotek...
Příchod na kurt: https://pbs.twimg.com/media/BEhnFehCYAAJKjz.jpg
Caro tancuje: https://pbs.twimg.com/media/BEhnK9kCMAALYRO.jpg :)
Holky po zápase: https://pbs.twimg.com/media/BEhnTEhCAAEupl5.jpg

A nejhezčí fotka na závěr... Sladká Karolínka! :)
http://yfrog.com/scaled/landing/863/x2mlz.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě něco... Gratulace Katce Siniakové k dnešnímu vítězství! :)
Reagovat
Fandina
monty ... výsledek je důležitý i při exibici, každý chce vyhrát ... úsměv
Exibice Serena Vika a Rafa DelPo jsou k vidění i na streamech viz
http://www.tennisform.com/
Reagovat
Fandina
také gratulka k dnešnímu vítězství a jen tak dál Katko!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Prava Slovenka!
Reagovat
VlS
Jak se to pozná? Já se většinou orientuji podle jazyka, ale Martinu jsem slovensky mluvit neslyšel.
Reagovat
Astarin
Já bych ji nazval spíše Čechoslovenkou nebo nějak tak... Nevím jestli umí slovensky, ale česky(moravsky) celkem obstojně, plynule.
Reagovat
VlS
No právě
Reagovat
Heather_Fedex
narozena v kosicich
Reagovat
Astarin
To jí hned nedělá Slovenkou. Má sice otce Slováka, ale podle toho, co jsem četl, vyrůstala v Rožnově.
Reagovat
Heather_Fedex
nic to nemeni na tom, ze se narodilav kosicich ;) a kdyz jsou kosice na uzemi svk, tak nejspis cico to napsal proto
Reagovat
VlS
Její otec nebyl Slovák, ale Maďar
Reagovat
Heather_Fedex
a o kom je tedy rec? o martine nebo o jeji rodicich?
Reagovat
VlS
která je Švýcarka s československými kořeny, narozená na Slovensku, dětství prožila na Moravě, dospívala ve Švýcarsku, Americe a tu i onde, provdaná je za Francouze - typická evropská směska, což stojí proti Cicovu prohlášení - Pravá Slovenka.
Poskoč si, stojíš si na drátech. To není nic proti Slovákům, to je proti nepravdě.
Reagovat
Heather_Fedex
aha takze hra se sluvkama...okik
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist