Hingisová slaví 30. narozeniny

30. 9. 2010, 04:00
Aktuality 0
Martina Hingisová se pod vedením své matky Melanie už v 16 letech vyšvihla do čela žebříčku WTA, kde nakonec strávila dohromady 209 týdnů. Jako mladičká také vyhrála tato Švýcarka českého původu narozená v Košicích pět tenisových grandslamů, její loučení s profesionálním tenisem se ale konalo zcela bez fanfár. Před třemi lety totiž oznámila, že měla pozitivní test na kokain, a v 27 letech ukončila kariéru. Nyní příležitostně hraje exhibiční turnaje a rozhoduje se, na jaké úrovni se tenisu bude věnovat v příštích letech. Ve čtvrtek oslaví 30. narozeniny.
Profily hráčů
Martina Hingisová při nedávné exhibici

Mezi profesionálkami Hingisová debutovala již ve 14 letech na turnaji v Curychu. Za necelé tři roky už jí patřil tenisový trůn, na němž vystřídala hvězdu předchozí éry Steffi Grafovou. V období od března 1997 do října 2001 se o post nejlepší tenistky světa prala především s Lindsay Davenportovou. A byla úspěšná. V čele žebříčku strávila dohromady 209 týdnů a více jich kromě Grafové mají na kontě už jen další legendy ženské tenisové historie Chris Evertová-Lloydová a Martina Navrátilová. 

Z prvního úspěchu na grandslamu se radovala v roce 1996, kdy po boku zkušené deblistky Heleny Sukové vyhrála wimbledonskou čtyřhru. Bylo jí tehdy rekordních 15 let a devět měsíců. Do následující sezony vstoupila jako uragán. Na Australian Open triumfovala ve dvouhře i čtyřhře. Na French Open podlehla ve finále Majoliové, zato všemi zápasy ve dvouhrách ve Wimbledonu i na US Open prolétla zcela bez zaváhání, stejně tak i na Australian Open 1998. Šňůru vítězných grandslamů v řadě přerušil až French Open, který v singlu nakonec nikdy v kariéře nevyhrála. Pařížskou antuku alespoň dvakrát ovládla v deblu.

Do svých 22 let vyhrála pět grandslamů ve dvouhře, devět ve čtyřhře a v obou kategoriích si získala pozici světové jedničky. Jenže ji stále vážněji sužovaly potíže s kotníky. Kvůli nim se v roce 2003 poprvé rozhodla s tenisem skončit. Po dvou letech se však na kurty vrátila a v roce 2006 vyhrála tři turnaje a dostala se až na šestou příčku žebříčku. V té době byl jejím životním partnerem český tenista Radek Štěpánek.

Pozitivní test na kokain a konec
Pak se ale znovu ozvalo nalomené zdraví. Nedoléčené zranění kyčle ji při Wimbledonu 2007 limitovalo natolik, že po slabých výkonech skončila už ve třetím kole. O nic lépe se jí nevedlo ani při US Open. V září 2007 se na turnaji WTA představila naposledy, na China Open vypadla ve druhém kole.

Začátkem listopadu oznámila, že ve Wimbledonu měla pozitivní test na kokain. Vědomé užití drogy ale odmítala: "Měla jsem pozitivní test, přitom jsem drogy nikdy nebrala. Cítím se stoprocentně nevinná," prohlašovala. Přesto okamžitě ukončila kariéru, především s poukazem na vracející se zdravotní potíže. V lednu i tak obdržela trest, který jí vypršel na podzim 2009.

Spekulace nad možným návratem vyvracela s tím, že už nemíní každý den trénovat a v budoucnu hodlá hrát jen exhibice. "Mám pěkný dům a čtyři koně. Na turnajích to nebyl žádný život," říkala. Zúčastnila se taneční soutěže a věnovala se jezdectví, dokonce v něm reprezentovala Švýcarsko. Nedávno však usměvavá tenistka překvapila úvahou, že by se mohla do vrcholného tenisu vrátit. Pokud by se prý dostala do kvalitní formy a sehnala vhodnou spoluhráčku, mohla by se objevovat ve čtyřhře.

S tenisem začala Hingisová ve dvou letech, od čtyř let startovala na turnajích. Od dvou let žila tato rodačka z Košic v Rožnově pod Radhoštěm, v roce 1988 emigrovala s matkou do Švýcarska. Jméno jí matka dala podle Martiny Navrátilové.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist