Hradecká chce po kariéře u tenisu zůstat. Ráda by trénovala děti

22. 11. 2022, 14:56
Rozhovory 3
Za úžasnou a neuvěřitelnou označila Lucie Hradecká nedávno ukončenou tenisovou kariéru. Za nejviditelnější úspěchy v ní sedmatřicetiletá rodačka z Prahy považuje olympijské medaile z Londýna a Ria de Janeiro. S koncem hráčské kariéry je smířená, přesto s ní na dnešní tiskové konferenci cloumaly emoce. Do budoucna se chce věnovat trénování dětí.
Profily hráčů
Lucie Hradecká

"Už jsem to v sobě trochu vstřebala. Otázek, proč končím, byla spousta. Myslím, že je čas nechat to mladším. Tělo tam už mělo také velký vykřičník," řekla Hradecká novinářům.

Rozlučkových zápasů prožila letos spoustu. V létě byla v rámci turnaje v Praze u derniéry dlouholeté deblové parťačky Andrey Sestini Hlaváčkové, v říjnu sehrála v Ostravě poslední soutěžní zápas před domácími fanoušky. O pár týdnů později ukončila kariéru na turnaji v Mexiku, rozlučku tam ale trochu protrpěla.

"Chytla mě při něm záda, až jsem si říkala: 'Ajaj, bude skreč'. Když jsem se probudila druhý den, říkala jsem si, co s tím budu dělat. Pak jsem si ale uvědomila, že už nemusím nic. Nemusela jsem být připravená na další trénink, takže to byla trochu úleva," uvedla s úsměvem tenistka I. ČLTK.

Vítězka tří grandslamových titulů a 26 turnajů ve čtyřhře zhodnotila kariéru jako úspěšnou. Sice si přála uspět také ve dvouhře, debl jí ale vše vynahradil. "Kariéra byla úžasná a neočekávaná. Když jsem přišla na Štvanici, nevěděla jsem, jak vypadá velký tenis. Pan (Vladislav) Šavrda (šéf klubu) mě začal brzy přemlouvat, abychom jezdili na mezinárodní turnaje. Zlom byl takový, že jsem přesvědčila taťku. Když jsem tehdy prohrála doma třikrát čtyřikrát do roka, byl čas se někam podívat," vzpomínala Hradecká.

S Hlaváčkovou získala před deseti lety stříbro na olympiádě v Londýně, o čtyři roky později slavila s Radkem Štěpánkem bronz v Riu de Janeiro. Pětkrát také triumfovala ve Fed Cupu. Trofeje a medaile, které měla dosud uložené ve sklepě nebo v trezoru, si nyní plánuje vystavit v pokoji.

"Každý turnaj má určitý příběh. Kdybych to ale měla vzít v globálu, tak olympijské medaile se dostaly mezi největší počet lidí," řekla Hradecká. Vyzdvihla i deblový triumf na grandslamovém Roland Garros v roce 2011. "Těžko říct, který z těchto prvních dvou momentů je silnější. Zatímco na grandslamu zážitky žijete jen s parťačkou a týmem, na olympiádě to prožíváte i s ostatními sportovci," doplnila Hradecká.

Na stole má již připravenou žádost o vyřazení ze žebříčku WTA, kterou se chystá v příštích dnech odeslat. Po ukončení kariéry obdržela také spoustu zpráv. "Gratulantů a lidí, kteří si vzpomněli, bylo strašně moc. Kariéra byla taková, že mě občas poznají i lidé na ulici. Moc si toho vážím," uvedla bývalá světová čtyřka ve čtyřhře.

Za poslední měsíc od sehrání turnaje v Guadalajaře se stihla sejít s přáteli, které dlouhé roky neviděla, a věnuje se rekonstrukci domu. Tenis plánuje hrát rekreačně. "Včera jsem si byla jen tak zahrát s neteří a odpoledne jsem už cítila koleno. Tělo toho už má docela dost," přiznala Hradecká.

Také v nejbližší budoucnosti plánuje zůstat v Česku, chce se věnovat trénování dětí. V Praze provozuje tenisovou školu nesoucí její jméno. Větší trenérská kariéra ji zatím neláká. "Tohle je spojené s cestováním, protože není možné se někomu věnovat jen doma a nevidět ho při zápasech. Do budoucna to možné je, ale teď chci zůstat nějakou dobu doma a nikam se moc nevrhat," doplnila Hradecká.

VIZITKA LUCIE HRADECKÉ
Datum a místo narození: 21. května 1985, Praha
Výška a váha: 177 cm, 72 kg
Největší úspěchy: OH 2012 (Londýn) - stříbro (čtyřhra), OH 2016 (Rio de Janeiro) - bronz (smíšená čtyřhra); vítězka čtyřhry na French Open 2011 a US Open 2013 a smíšené čtyřhry na French Open 2013; vítězka 26 turnajů WTA ve čtyřhře; 5x vítězka Fed Cupu (2011-12, 2014-16)
Postavení na žebříčku: 29. místo ve čtyřhře (nejlépe 4.)
Ostatní: dlouholetá přední světová deblistka a opora fedcupového týmu; s tenisem začala ve čtyřech letech po boku starší sestry Petry, profesionálkou se stala v roce 2004; první titul na okruhu WTA získala v roce 2006 v Portoroži s Renatou Voráčovou, o rok později začala hrát s Andreou Hlaváčkovou; společně vyhrály dva grandslamy a získaly stříbro na OH 2012, ve finále nestačily na sestry Williamsovy; po titulu na US Open v roce 2013 se pár H+H na popud Hlaváčkové nečekaně rozešel, po roce se ale opět dal dohromady; na OH 2016 v Riu prohrály Hradecká s Hlaváčkovou v českém souboji o bronz s Lucií Šafářovou a Barborou Strýcovou; ve dvouhře si sedmkrát zahrála finále turnaje WTA, na žebříčku byla nejlépe na 41. místě v červnu 2011; podílela se na pěti českých triumfech v Poháru Billie Jean Kingové (bývalém Fed Cupu), v němž má bilanci osmi výher a šesti porážek; loni s novou partnerkou Marií Bouzkovou vyhrály dva tituly a jen těsně jim unikl postup na Turnaj mistryň; na odměnách si vydělala přes šest milionů dolarů; jako své koníčky uvádí lyžování, kolečkové brusle a plavání.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
com
Jak tak koukam, tak po Hradecke nestekne ani pes, kdyz tu ani po dni nema jedinej koment smilesmile
Reagovat
Fandina
Určitě štěkne, já třeba otevřela TP až dneska, takže štěkám, ale četla jsem teď několik článků v různých médiích o ní. Některé měly i informace, které předtím známy nebyly.

https://isport.blesk.cz/clanek/tenis/423385/hradecka-se-slzami-o-kariere-v-zebricku-zustala-kvuli-rozbite-tiskarne.html
Reagovat
lvicek
Hrada byla moc fajn, to spis ted ta megaokurkova sezona uspala i vsechny komentujici... Lucko, at se dari s detmi! :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist