I přípravu v Sydney ovládl Argentinec, titul získal Nalbandian

17. 1. 2009, 12:17
Aktuality 4
ATP SYDNEY - Týden před úvodním grandslamem sezony se odehrály poslední dva přípravné turnaje a oba ovládli tenisté z Argentiny. V Sydney triumfoval čtvrtý nasazený David Nalbandian, který si ve finále poradil s Finem Nieminenem.
David Nalbandian

David Nalbandian nikdy přípravu na úvodní grandslam sezony nepřeháněl. A když už nějaký turnaj (vyjma exhibice v Kooyongu) absolvoval, nedopadlo to dobře. Přesto za posledních šest let hrál následně v Melbourně třikrát ve čtvrtfinále a jednou dokonce bojoval o finále.

Sedmadvacetiletý Argentinec však letos generálku na Australian Open zvládl na výbornou. V Sydney z pozice turnajové čtyřky neztratil set s Llodrou, dvojnásobným vítězem Hewittem ani Francouzem Gasquetem, kterého porazil i v sedmém vzájemném střetnutí.

Ve finále se už pojedenácté střetl s Finem Jarkkem Nieminenem, který se do boje o titul dostal poprvé od začátku loňského roku. Nieminen, který na přelomu let 2007 a 2008 absolvoval na vlastní žádost vojenský výcvik, pak následně dosáhl svého největšího úspěchu, když na Australian Open vypadl až ve čtvrtfinále s Nadalem. Jen málokdo asi pak čekal, že prohraje šest zápasů v řadě a za celý zbytek sezony postoupí pouze jednou do semifinále. V něm podlehl na podzim ve stockholmské hale právě Nalbandianovi 2-6 1-6.

Do nové sezony však aktuálně 40. hráč světa vlétl podobně jako loni. Nejdříve v Brisbane porazil finalistu Australian Open z roku 2005 Baghdatise a v dalším kole nadělil kanára finalistovi z loňska. Tsonga však v následných setech dokázal vyhrát zkrácené hry a postoupit. Zklamání si však rodák z finského městečka Masku vynahradil v Sydney. Postupně vyřadil Feliciana Lopeze, Guccioneho a v semifinále vyřadil posledního vítěze Australian Open Novaka Djokoviče.

Nieminen tak nastoupil ke svému již devátému finále, ale nezačal nejlépe, když v úvodní sadě jednou ztratil servis a prohrál 3-6. Ve druhém setu se už zdálo, že Nalbandian, který během úvodních devíti her na podání prohrál jen dvanáct výměn, už vedení 5-4 na servisu potvrdí. Ovšem desátou hru ztratil čistou hrou a ve dvanácté dokonce čelil setbolům. Nakonec si vynutil tie-break, v něm už však Nieminen devátý setbol proměnil a vynutil si rozhodující dějství.

V něm dolehla tíha okamžiku na oba tenisty. Nejdříve Nalbandian prolomil soupeřův servis, ale potvrdit brejk nedokázal. Finský tenista mu však následně dal další možnost a argentinský tenista jí už napodruhé využil. Nieminen si podání neudržel ani potřetí po sobě a prohrál tak už poosmé v devátém finálovém zápase, s Argentincem posedmé v 11. střetnutí.

Nalbandian si ve dvacátém finále na okruhu ATP vybojoval jubilejní desátý titul a před Australian Open si zajistil návrat do Top 10. Vůbec poprvé triumfoval na australské půdě a těsně před Australian Open, kde ho v prvním kole čeká Francouz Gicquel, se dostal do dobré formy. Připravenost Argentinců potvrdil i Juan Martin del Potro, jenž triumfoval v Aucklandu.

"Vyhrát turnaj těsně před grandslamem je skvělým impulsem. Jsem za tento týden rád. Myslím, že jsem hrál dobrý tenis proti nejlepším hráčům světa. Každým zápasem jsem se zlepšoval," pochvaloval si Nalbandian.

- ATP SYDNEY (Austrálie, tv. povrch, 484.750 dolarů) -
sobotní výsledky:

Dvouhra - finále:
Nalbandian (4-Arg.) - Nieminen (Fin.) 6-3 6-7(9) 6-2

Čtyřhra - finále:
Bryan/Bryan (2-USA) - Nestor/Zimonjič (1-Kan./Srb.) 6-1 7-6

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Proč sem píšu komentáře jenom já:)) Kde jsou nepofata, carolyn a spol???
Reagovat
carolyn
Tady jsme :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Nalba začal novou sezónu dobře, ale je třeba smeknout před tím, co na turnaji předváděl Nieminen. Mimochodem jeden z největších sympaťáků na okruhu, alepoň pro mě...
Reagovat
smazaný uživatel
Já je mám rád oba, ale dnes jsem viděl až druhou půlku toho finále. Byl jsem rád, že Jarkko ten mač zdramatizoval, i když pro ty, kteří měli na tiketu Nalbu to byl spíš zlej sen :-D. Joo, pěknej zápas, dost koukatelnejch výměn, většinou přestřelky od základní lajny, Nieminenovi se občas z povedl nádherný prohoz :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist