Ital Napolitano vyhrál 'Zlatý set'. Na challengeru neprohrál 33 výměn v řadě

10. 7. 2015, 12:39
Aktuality 1
Dvacetiletý Ital Stefano Napolitano se jako teprve pátý hráč v open éře zapsal do tenisové historie 'Zlatým setem'. V kvalifikaci domácího challengeru v Todi získal dokonce 33 úvodních výměn zápasu proti krajanu Virgilimu.
Profily hráčů
Stefano Napolitano

Stefano Napolitano figuroval v roce 2012 na 9. místě juniorského žebříčku. Nyní se třetím rokem snaží prosadit na profesionálním okruhu mezi muži, ale zatím objíždí spíše jen turnaje Futures. Na challengerech se dostal jen jednou do čtvrtfinále a v žebříčku se vyšplhal nejvýše na 348. místo. 

Přesto se už dokázal zapsat do historie.

Dvacetiletý Napolitano v pondělí ve 2. kole kvalifikace domácího challengeru v Todi porazil 6-0 6-4 o rok staršího krajana Augusta Virgiliho, což by samo o sobě nebylo nic výjimečného. Ojedinělý byl však způsob, jakým do zápasu vstoupil. A nic na tom nemění fakt, že hrál se soupeřem, který byl ve světovém žebříčku maximálně na 1764. příčce.

Napolitano vyhrál neuvěřitelných 33 výměn v řadě, poprvé ztratil fiftýn až za stavu 6-0, 2-0 a 15-0 při servisu soupeře. První set tak ovládl bez ztráty fiftýnu. Vyhrál 24 z 24 výměn.

Golden set v open éře:
Bill Scanion (USA) Delray Beach 1983
Tine Scheuerová-Larsenová (Dán.) Fed Cup 1995
Jaroslava Švedovová (Kaz.) Wimbledon 2012

Julian Reister (Něm.)

US Open 2013
Stefano Napolitano (It.) Todi 2015

"Po prvních dvou třech gamech jsem si uvědomil, že jsem ještě neprohrál ani bod. Ale jinak jsem se dál soustředil na to, jak hraju a abych vyhrál set," řekl Napolitano pro oficiální web ATP. "Nevěděl jsem, kolik bodů v řadě jsem vyhrál, ale pak mi řekli, že 33. Je to opravdu těžké vyhrát tolik míčků po sobě. Ale dobře jsem podával i returnoval," komentoval 356. tenista světového žebříčku průběh zápasu.

"Bylo to absurdní. Ale on (Virgili) je dobrý hráč, ve druhém setu to byl už zcela normální zápas," dodal Napolitano, který ještě ve stejný den neuspěl v závěrečném třetím kole kvalifikace. I tak rodák z Bielly věří, že mu jednoznačný set, který obletěl tenisový svět, do budoucna pomůže.

"Dodá vám to sebedůvěru, ale zároveň víte, že se to v dalším zápase nebude opakovat. Snažím se teď hrát více na challengerech, abych si začal více věřit a zlepšil jsem svou hru. Do konce roku bych chtěl být v Top 200," řekl téměř dvoumetrový Ital. "Sleduju (Nicka) Kyrgiose a (Thanasiho) Kokkinakise. Jsou to pro mě dobré vzory, A také (Eliase) Ymera a (Karena) Chačanova. Jsou sice v žebříčku níž, ale hrají také velmi dobře. Jsou to kluci, které bych chtěl následovat. Moc dobře je znám a vím, že můžu dokázat to, co oni."

Vyhrát Golden set dokázali v historii open éry (od roku 1969) před Napolitanem jen čtyři další tenisté. Naposledy se to povedlo v kvalifikaci US Open 2013 Julianu Reisterovi proti jinému Němci Timu Puetzovi. Před třemi lety ve Wimbledonu rozebrala Kazaška Jaroslava Švedovová tehdejší čerstvou finalistku Roland Garros Italku Saru Erraniovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Super! Jen tak dál Stefano!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist