Italové postoupili přes Británii do semifinále Davis Cupu, Francouzi dokonali obrat

6. 4. 2014, 14:14
Aktuality 84
Andy Murray dnes v klíčovém zápase týmových jedniček prohrál s Fabiem Fogninim a vysněné semifinále si ostrované po více než třiceti letech opět nezahrají. Italové budou semifinále hrát ve Švýcarsku, které s drobnými obtížemi zvládlo souboj s Kazachstánem. Daviscupový tým Francie dokonale otočil průběh souboje s Německem a v semifinále vyzve Česko.
Fabio Fognini (© daviscup.com)

Po dvou hracích dnech měla Velká Británie v Itálii k postupu blíže. Rozhodnout měl Andy Murray, který byl za stavu 2-1 na zápasy před dnešním duelem s Fogninim odborníky pasován do role favorita, na kurtu tak ovšem působil jen pár minut. Brit sebral servis svému soupeři hned v úvodu duelu, od stavu 3-1 se ale na dlouhou dobu ztratil z kurtu.

Fabio Fognini v následujících pěti gamech prohrál jen šest výměn a první set získal poměrem 6-3. Murray se nevzpamatoval ani ve druhé sadě, znova dvakrát ztratil vlastní podání a 3-6 prohrál i druhý set.

Ve třetí sadě si oba hráči drželi svůj servis bez šance na brejkboly až do desáté hry. V ní Murray na servisu za stavu 4-5 a 0-40 čelil třem mečbolům. První Brit odvrátil skvělým servisem, druhý přesnou agresivní hrou, ale ve třetím případě už úspěšný nebyl. Murray ve výměně nečistým úderem trefil síť a horkokrevné italské publikum začalo bouřlivě slavit.

Britové v Itálii usilovali o semifinále Davis Cupu, ve kterém naposledy hráli před více než třiceti lety v roce 1981. Porážka v duelu týmových jedniček však šanci na postup obou týmů otočila. V závěrečném zápase s Jamesem Wardem byl totiž výrazným favoritem domácí Andreas Seppi a ten svůj úkol na rozdíl od Murrayho splnil. Rodák z Bolzana měl v zápase, který na 15 minut přerušil déšť, vše pod kontrolou a zvítězil 6-4 6-3 6-4.

Pátý zápas taktéž rozhodoval souboj Francouzů s Německem. Naši východní sousedé v Nancy získali v pátek vedení 2-0, jenže v sobotu prohráli čtyřhru a dnes v duelu týmových jedniček porazil Jo-Wilfried Tsonga Tobiase Kamkeho hladce 6-3 6-2 6-4.

Daviscupový tým FrancieZa nerozhodného stavu 2-2 měl o postupujícím podle původního rozpisu rozhodnout zápas Juliena Benneteaua s Peterem Gojowczykem, ale za domácí v klíčové bitvě nastoupil Gael Monfils.

Tah kapitána Francouzů a bývalé světové jedničky Arnauda Clémenta vyšel náramně. Monfils měl duel s Peterem Gojowczykem od začátku do konce ve vlastní režii, za necelé dvě hodiny vyhrál 6-1 7-6 6-2 a získal pro svoji reprezentaci klíčový třetí bod. Daviscupový tým Francie v semifinále vyzve na domácí půdě obhájce titulu z České republiky, kteří vyhráli jasně 5-0 v Japonsku.

Čeští tenisté narazí na Francii popatnácté v daviscupové historii, dosavadní vzájemná bilance je vyrovnaná 7-7. Naposledy v roce 2009 v Ostravě v prvním kole dvojice Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem zvítězila 3-2 na zápasy. Semifinále se hraje 12. až 14. září, Češi mohou postoupit do třetího finále v řadě.

Stanislas WawrinkaZklamáním čtvrtfinálových duelů byly výkony Stanislase Wawrinky, který nejprve v pátek prohrál s Andrejem Golubjovem a v sobotu byl na kurtu při neúspěchu ve čtyřhře. Za stavu 1-2 na zápasy s Kazachstánem dnes musel osmadvacetiletý Švýcar bezpodmínečně porazit Michajla Kukuškina.

Vítěz letošního Australian Open prohrál v souboji týmových jedniček první set v tie-breaku a patnáctitisícovému publiku ve Švýcarsku určitě zatrnulo. Stanislas Wawrinka ale ostudu nedopustil, v následujících setech zlepšil herní projev a vyhrál třikrát 6-4.

O postupujícím tak musel rozhodnout duel Rogera Federera s Andrejem Golubjovem, ve kterém měla švýcarská dvojka vše pod kontrolou a nepřipustila žádné komplikace. Rodák s Basileje vyhrál za dvě a čtvrt hodiny 7-5 6-2 6-3 a získal tak pro svůj tým klíčový třetí bod. O postup do finále si Švýcaři zahrají v září na domácí půdě proti Itálii.

- ČTVRTFINÁLE DAVISOVA POHÁRU -
kompletní výsledky (04.-06. 04. 2014)
Nancy: Francie - Německo 3-2
Benneteau - Kamke 6-7(8) 3-6 2-6
Tsonga - Gojowczyk 7-5 6-7(3) 6-3 6-7(8) 6-8
Benneteau, Llodra - Begemann, Kamke 6-1 7-5(5) 4-6 7-5
Tsonga - Kamke 6-3 6-2 6-4
Monfils - Gojowczyk 6-1 7-6(0) 6-2
Neapol: Itálie - Velká Británie 3-2
Fognini - Ward 6-4 2-6 6-4 6-1
Seppi - Murray 4-6 5-7 3-6
Bolelli, Fognini - Fleming, Murray 3-6 2-6 6-3 5-7
Fognini - Murray 6-3 6-3 6-4
Seppi - Ward 6-4 6-3 6-4
Ženeva: Švýcarsko - Kazachstán 3-2
Wawrinka - Golubjov 6-7(5) 2-6 6-3 6-7(5)
Federer - Kukuškin 6-4 6-4 6-2
Federer, Wawrinka - Nedovjesov, Golubjov 4-6 6-7(5) 6-4 6-7
Wawrinka - Kukuškin 6-7(4) 6-4 6-4 6-4
Federer - Golubjov 7-6(0) 6-2 6-3

Komentáře

84
Přidat komentář
peRFect
už se ví, s jakým typem W. hraje Roger? :-)
Reagovat
Jan
Zdá se, že vítězstvím Itálie, Francie a Švýcarska, příp. i kdyby vyhrála Británie, prestiž DC stoupá :) Jak se mluvilo o klesající prestiži DC :)))
Reagovat
Fandina
Když jsem dneska, ale i včera brouzdala po jednotlivých DC zápasech, tak jsem zjistila, že všude, v Itálii, Francii i ve Švýcarsku všichni bojovali jako o život a všude se fandilo, jak domácí, tak přítomní hosté z Británie, Německa, Kazachstánu, co by fanoušci a bylo to neuvěřitelně prestižní, jak všichni se věnovali soutěžení a pouvzbuzování těch svých. A uvědomila jsem si, jaký je rozdíl mezi normálním turnajem a DC, kdy se kolektivně hraje a kolektivně fandí. A bylo napětí zápal a fandění.
Reagovat
babolat.cz
Prestiž DC klesá pouze u nás, když je českou jedničkou Rosol, to pak není ani chuť koukat na DC a poprvé po x-letech jsem neviděl ani jeden zápas a ani nebylo o co stát asi.
Reagovat
Jan
Jak tady někteří mluvili, že DC je čím dál podřadnější soutěž a že by se v podstatě mohla hrát jednou za 4 roky neřkuli zrušit.
Reagovat
Fandina
babolat.cz ... jestli nenávidíš Rosola, tak to je tvůj problém.
Reagovat
Fandina
Proto jsem to tu psala, že jsem úžasla, jaká byla na těch DC utkáních atmosféra a to včetně Japonska, kde hráli naši kluci a vždycky bylo plno a fandilo se tam také moc. A hráči všude hráli jako o život. Všichni a všude. A úroveň hry také maximální. Nádhera.
Reagovat
a.magerova
No.... jestli náhodou Tvůj nezájem o DC po x-letech nebyl spíše způsoben neochotou ráno vstávat než Rosolem....

Osobně si myslím, že pro fanoušky je velký svátek vidět své i soupeřovy hráče naživo i mimo turnajová města a tenis je hlavně o fanoušcích, já bych to nechala tak jak to je, kdo chce hraje, kdo nechce nehraje.

A jestli bude finále mojich a našich, tak to bude prestiž jako hrom, protože půjde o to, jestli naši potřetí nebo Roger poprvé ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci nic říkat ale DC letos nehrál/je Nadal, Djokovič, Delpo, Ferrer, Berdych. Z nejlepších nastoupili jen Wawrinka, Fedex a Murray. Proto všichni mluví o tom, že prestiž klesá.
Reagovat
Fandina
Všichni rozhodně nemluví, že prestiž klesá, vloni nastoupil Djokovic i Nadal a DelPo se nějak nedovede shodnout s týmem, takže proto nenastupuje. A doufám, že Berďa, který hrál letos v únoru zase v semifinále nastoupí.
Reagovat
smazaný uživatel
Duel Velká Británie- Svýcarsko by asi nabídlo atraktivnější podívanou, hlavně zápasy Andy-Fedex a Andy- Wawrinka ale proti Itálii na domácí půdě to bude přece jen snažší.
Opět se ukázalo, jak je DC specifická soutěž, hráči cítí velkou odpovědnost v reprezentaci své země a to mnohdy psychiku hráčů svazuje (Stan, Jo).

A jsem dost zvědavý, jestli Tomáše proti Francii nakonec ukecají...
Bez něj je šance na postup do finále opravdu mizivá.
Reagovat
Denis92
Roger super! Zvladol to pomerne v pohode hoci par krat stratil podanie..tlak bol vsak nanho dost velky..Som rad, ze to svajciari zvladli a maju sancu na zisk DC.
Co si vsimam uz dlhsie je, ze Roger neskutocne preziva zapasy v ktorych reprezentuje svoju krajinu..ci uz je to DC aleho OH. Nikde inde ho nevidim tak casto sa povzbudzovat, zatinat past, tesit sa zo zisku dolezitych bodov. Celkovo jeho emocie su v takychto zapasoch ovela vyssie a je vidiet ze reprezentovat Svajciarsko pre nho znamena velmi vela.
Reagovat
smazaný uživatel
Už dlouho jsem Rogera neviděla se takto povzbuzovat. Doufám, že se Švýcarsko dostane do finále a zahraje si o sal. mísu v O2,v Praze.
Reagovat
smazaný uživatel
2X stratil podanie myslim.Veru tiež musim priznať,že som Federera už dlho nevidel s takýmto vyrazom v tvári.Body z DC sa asi nepočítajú do Rebríka Race To London?
Reagovat
Denis92
pár su dva :)
Myslim, ze body za DC sa pocitaju do rebricka ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc Roger se snažil dobíhat co mohl, vybíral i nechytatelné míče, za kterými by se na jiných turnajích (dokonce i na grandslamech) pouze ohlédl...
Kdo tvrdí, že národní repre pro Federera nic neznamená, neví co říká :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale momol by za šviajčiarsko v DC nastupovat častejšie.
Reagovat
a.magerova
marco: Ty prostě nebudeš spokojen nikdy :-/
Reagovat
smazaný uživatel
To nie je o nespokojnosti.To bola obycajná poznamka.Poznam vela lubi,ktori si tiež myslia,že by v DC mohol hrať častejšie.
Reagovat
a.magerova
V DC má Roger odehraných zápasů víc než dost, to že ho upozadil kvůli individuální kariéře je logické a teď na to přišel i Berdych, že nejde stíhat plnohodnotně vše. Koukni se na žebříček v první dvoustovce mají Švýcaři jen Stana a Rogera, třeba Španělé mají v první dvoustovce 17 hráčů to se pak jinak vyhrává.
Hráči v první dvoustovce:
Češi 7
Francouzi 22
Italové 9
Srbové 5
Němci 12
Japonsko 6
Reagovat
Fandina
Počty odehraných zápasů v DC
Berdych 62
Federer 62
Štěpánek 59
Wawrinka 46
Djokovic 37
Murray 30
Nadal 29
Ferrer 27
Tsonga 23
Gasquet 18
Reagovat
a.magerova
A vo tom to je :-))
Třeba Rafa odehrál polovinu toho co Roger, ale protože má "na to" lidi, tak mu stačí nastupovat až ve finále (samozřejmě to není vůči němu výtka, za to on nemůže, že nemusí vše odehrát sám).
Proto si taky myslím, že Tom a Radek jsou unikátní v tom, že většinou vše táhli sami dva a tudíž jejich vítězství je pro mne cennější, než třeba Španělů.
Reagovat
Fandina
Roger dneska pěkný mač. Super Rogere!
Reagovat
tommr
nakonec to všechny favorizovaný týmy přece jen otočily a semifinálový dvojice jsou tak podle očekávání ČR-Francie a Itálie-Švýcarsko. Byl to ale nečekaně dramatickej víkend ...
Naši sice nebudou v utkání s Fancií favoritem ani kdyby hráli v nejsilnější sestavě s Tomášem, ale předem poražený taky nejsou - s Francií se dá hrát jak ukázalo tento týden silně oslabený Německo ... :)
Reagovat
Jan
Bez Tomáše by to asi bylo zoufalé.
Reagovat
smazaný uživatel
svycarsky narodni poklad v plnem lesku.. :-)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
smazaný uživatel
trojnasobny uspech! :-)))
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Jan
Je ve Švýcarsku někdo, kdo je šťastný, že vyhrálo Česko ? :)) (kromě našich emigrantů)
Reagovat
smazaný uživatel
Někdy se naopak divím, že Tomáš, Lukáš a spol. za Česko vůbec hrají, hlavně za ty urážky.
Reagovat
smazaný uživatel
ještě jeden, Rogere!
Reagovat
kada.tom
lol ... Golubjev si vezme zpátky ztracený podání a místo, aby toho využil, tak buchne v tie-breaku 0:7 ... snad není možný
Reagovat
Ethan
A teď nevyužil brejkbol a sám si projel podání...
Reagovat
smazaný uživatel
mozna to nebude Andrejem, ale tim, ze svycarska dvojka zacala kouzlit.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
ve skutečnosti to není dvojka, ale jednička..taktický manévr, který nikdo nepochopil.. asi ale chtěli aby hrál R jako poslední
Reagovat
Denis92
myslim, ze to je nasadzovane podla rebricku ATP a v nom je Roger zatial za Wawrinkom.
Reagovat
PetaM
Nemusí být :) Minulý rok byl taky Lukáš na žebříčku před Radkem a Radek byl jednička a Lukáš dvojka :) Jak si to kapitáni nasadí, takové to mají :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Docela by mne zajímalo, jestli by strýček Tony připustil, aby byl Rafa ve španělském týmu nasazen jako dvojka... když už to připustil sobecký egoista ;-)
Reagovat
Roger_Federer
Jak se nedavno psalo na Novinkach.cz..se ukazalo, ze pravda je takova, ze vse z povzdali ridi Anna Marie Pererova (mamka Rafy).
Reagovat
kada.tom
tak v září s Francouzema :-)
úspěch zaručí jen Berďa v týmu :-)
Reagovat
lars
ani s Tomem nebudeme asi favority
Reagovat
Ethan
Bude to hodně těžký, Francouzi mají silný tým. Ale věřím, že si to Tomáš rozmyslí, pojede a vyhrajeme. :-)
Reagovat
Roger_Federer
A kdo jiny by mel byt favorytem, kdyz ne tym poslednich dvojnasobnych vytezu..?
Reagovat
smazaný uživatel
švýcarsko
Reagovat
PetaM
Doufám, že favorYtem nebude čeština. Jinak nezvÝtězíme .... ;) :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
*nesvýtěsíme
Reagovat
tommr
jj bez Tomáše Francii porazit nemůžeme. I s Tomášem to ale bude těžký a Francouzi budou favoriti - jak velký bude záležet na jejich nominaci - s Gasquetem budou velký favoriti, bez něj jen mírný favoriti ... :)
Reagovat
Jan
Proti Francii jedině, že Berďa udělá 2 body + debl. Težko někdo další od nás porazí v singlu kohokoliv z Francouzů.
Reagovat
tommr
no kdyby Francie nastoupila proti nám ve stejný sestavě jako hrála ted proti Německu tak by možná Štěpánek nebyl proti Benneteauovi úplně bez šance. Proti Gasquetovi, Tsongovi a Monfilsovi ale může uspět jen Tomáš ... :)
Reagovat
Jan
A debla mají Francouzi také dobrého, takže i tam by to bylo na vážkách. Ale zase Radek s Tomášem debla umí, ovšem stoupající věk Radka je příslibem jeho stále horší formy. To se nedá nic dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 13B
Supertennis HD - frekvence 12476 MHz, symbolrate 29900, polarizace H, modulace DVB-S2 8PSK, FEC 3/4
Reagovat
smazaný uživatel
nejaky normalni stream kde by se dalo koukat na rogera? na streamhuntru jsou jen tri linky a vsechny marne
Reagovat
Nola
http://www.stopstream.tv/4-tennis.html
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Italové dobojovali, takže na Supertennisu přepli na Švýcary. Rožér běží v nejdostupnější sportovní televizi co existuje, páč je to FTA! Nekódovaně a pro celou Evropu. Tedy i pro tebe :-D
Stačí mít HD přijímač a konvertor pro Hot Bird na pozici 13 stupňů východně.
Lidi, co se nechali zblbnout na kabelovku nebo co si nechali od "odborníků" namontovat monobloky na dvě Astry, mají ovšem smůlu.
Reagovat
smazaný uživatel
a můžou přidat konvertor a jedou i s monoblokem Hotbirda ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Chtěl bych se zeptat: kde by se hrálo, kdyby do SF DC postoupilo Švýcarsko s Itálií?
Reagovat
kada.tom
naposledy tihle dva soupeři hráli proti sobě v roce 2009 v Itálii, takže by to mělo bý tentokrát Švýcarskou ... já ale doufám, že Golubjev zazáří i dneska a Švýcary vyřadí :-)
Reagovat
smazaný uživatel
dobre, Stane, byla to tezka robota.. :-) Ale v krasne atmosfere "studenych a upjatych" Svycaru.. ;-)
Reagovat
a.magerova
Tak teď ještě ta jejich dvojka aby TO nepo.... a bude fajn :-))))
Reagovat
Alois_Mlok
Wawrinka se nakonec sebral. Klobouk dolů, byl v těžký pozici, pod obrovským tlakem, poslední dobou hrál špatně, navíc dneska prohrál první set...
Reagovat
Denis92
Tak Stan sa nastastie vzchopil a nejak to urval..teraz pod Roger to dokoncit!
Reagovat
Roger_Federer
Dobry tah..
Reagovat
Mayo
prajem výhru v DC švajčiarsku, tak snáď to dajú
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, vypadá to, že bude hrát Monfils
Reagovat
kada.tom
už to vidím, tak to asi postoupí Francie, Monfils bude favoritem ... i když to byl Tsonga taky, uvidíme :-)
Reagovat
kada.tom
ve Francii taky srovnáno ... favorita duelu mezi Gojowczykem a Bennetauem si netroufám odhadovat :-D

a tedy Stan se mírně zlepšil, ale i tak doufám, že Kukuškin vyhraje :-)
Reagovat
skott
Andy to sice asi pohřbil, ale netřeba z toho dělat vědu. I tak je to hlavně jeho zásluha, že je až do poslední chvíle o co hrát. Pokud měl žaludeční problémy, které ho ani nepustili do rozehrávky před pátkem, není se čemu divit, že mu dneska evidentně došlo. Včerejší dohrávka ho stála dost sil, když musel stahovat ztrátu brejku. Stejně tak on se vydal daleko víc ve čtyřhře než Fognini, který ji prakticky celou odšoural. Také co platilo v defenzivě na Seppiho (křížné fh lifty), bylo neúčinné proti Fogninimu, který ho nenechal znova dostat do výměny a většinou trefil krásnej winner. Kydž mu k tomu neustále ubíral další síly bezchybnými kraťasy, tak se není čemu divit, že ho na konci utavil.
Jinak bych pochválil ještě Pascala Mariu na umpiru, ve druhém setu 1-1 při Fogninigo brejkbolu zahlásit opravit takový out chtělo odvahu. Ale naprosto správně podle otisku. Andy nakonec udržel servis a měl poté asi jediné šance na otočení zápasu.
Reagovat
Mayo
Pre kristove rany, čo tam ten Brit stváral...takto bohužiaľ Italy ďalej
Reagovat
kada.tom
zatím to v Ženevě vypadá velmi dobře :-)
Reagovat
smazaný uživatel
pamatuje snad historie posledních desíti let takový úpadek po zisku GS?
Reagovat
EllNino
Petra a její americká šňura po Wimbledonu ;)
Reagovat
smazaný uživatel
li, kvitová..
Reagovat
smazaný uživatel
ženy nepočítejte, ty to mají od přírody, že jsou náchylnější k labilitě.
Reagovat
smazaný uživatel
Řeznice, Murray ..
Reagovat
smazaný uživatel
A navíc řeznice to neměla po zisku Grand Slamu. ještě ten rok vyhrála Turnaj mistryň, pokles přišel až pak.
Reagovat
EllNino
No tak stan hrál zatim takyjen IW Miami a Davis cup ...prč ho hned odepisovat :D
Reagovat
smazaný uživatel
Murray až po druhém grandslamu a operaci. Wawrinka bez příčiny.
Reagovat
EllNino
prostě na něj padla deka ...to se stává, nevím proč ho po 2 nevydařených turnajích a daviscupu, kde se žebříček maže, odepisujete :D
Reagovat
VlS
Hrát tenis na oranici je problém, ale myslel jsem si, že to andy dá. Nevěřím, že by to Andreas pustil Wardovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, pěkný trapas. Hrůza herně i mentálně, Fogninimu by tam dneska spadlo snad všecko, hrál výborně. Ale stejně je to kretén, který plítvá talentem. Gratuluju Italům k postupu do SF, Ward na téhle superpomalé antuce fakt nemá sebemenší šanci, Seppi je zkušený a komplexní hráč. Není to bombér jako Querrey, který by se třeba vyházel. Takže šance GB na SF jsou mizivé. Snad budou mít příště více štěstí na los a Murray nebude takhle mimo.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych Andyho zas tak nepranýřoval. On je prostě proti kvalitním antukářům typu Fognini bezzubý. Obzvlášť v letošní katastrofální formě. Ukazuje se, že to jak ste si tu nedávno s Forehandem plánovali, jak bude na antuce sbírat jeden úspěch za druhým a dostane se po ní do top 4, byl totální nesmysl. Podle mě bude rád, když se udrží v osmičce.
Reagovat
skott
no, Itálie ve čtvrtfinále DC není důvod k naříkání nad losem.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dvakrát hráli na antuce už venku. To problém pro Brity je.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist