Jízda pokračuje. Menšík v Dauhá skolil už tři šampiony a po skalpu Monfilse je ve finále

23. 2., 20:33
Aktuality 29
ATP DAUHÁ - Čím dál sebevědoměji hrající Jakub Menšík (18) na štědře dotovaném turnaji ATP 250 v katarském Dauhá vyřadil tří bývalé šampiony během tří dnů a posouvá své maximum na hlavním okruhu. O 19 let staršího francouzského veterána Gaëla Monfilse (37) zdolal 6:4, 1:6, 6:3, navázal na skalpy Andyho Murrayho či Andreje Rubljova a postupem do finále si zajistil posun na 86. místo světového žebříčku. O titul si český teenager zahraje s Rusem Karenem Chačanovem (27).
Jakub Menšík si v Dauhá vyšlápl i na bývalou světovou šestku Gaëla Monfilse (© Profimedia)

Menšík – Monfils 6:4, 1:6, 6:3

Jakub Menšík si v Dauhá připsal první tři výhry nad členy TOP 50 včetně skalpů trojnásobného grandslamového šampiona Andyho Murrayho či světové pětky Andreje Rubljova a den nato skolil třetího bývalého šampiona během tří dnů. Francouzského veterána Gaëla Monfilse přehrál po téměř dvou hodinách hry 6:4, 1:6, 6:3.

Český mladík v úvodu zápasu prohrával 0:1 a 0:40, všechny brejkboly ale zlikvidoval a získal klid na svou raketu. V páté hře se dostal k jedinému brejkbolu, využil ho a rozhodl tím o osudu prvního setu.

Na začátku druhé sady sice vyhrál téměř exhibiční výměnu, v níž doběhl kraťas a dva loby, přičemž jeden vrátil úderem mezi nohama, ale dějství snadno získal Monfils. Zlomit se ale nenechal.

A to ani ve třetím setu, v němž Menšík ztratil rychle získaný brejk na 2:0 a za stavu 3:3 prohrával 0:30 při svém podání. Komplikace zlikvidoval ziskem šesti míčků v řadě, vyhrál 12 z posledních 15 fiftýnů a prudkým servisem proměnil druhý mečbol.

"Těžko hledám slova. Tohle byl jeden z mých nejlepších výkonů v životě. Gaël je těžký soupeř, skvěle se pohybuje a já musel pro každý bod předvést svůj nejlepší úder. Jsem strašně rád, že jsem se na tuhle úroveň dostal v semifinále, snad budu zítra hrát také tak. Bude to pro mě obrovská výzva," řekl osmnáctiletý Menšík v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Statistiky zápasu Jakub Menšík – Gaël MonfilsStatistiky zápasu Jakub Menšík – Gaël Monfils (@ Livesport)

Sedmatřicetiletý Monfils, aktuálně 68. hráč světa, se v katarské metropoli představil poprvé od svého triumfu v roce 2018. Finále si tam zahrál také v letech 2006, 2012 a 2014.

"Když tu Gaël hrál poprvé (2005), já nebyl ještě ani na světě. Gaël byl pro mě obrovskou inspirací, je to skvělý tenista i člověk. Jako malý jsem ho sledoval v televizi doufám, že se spolu ještě utkáme, protože některé výměny byly neuvěřitelné," užíval si rodák z Prostějova skalp bývalé světové šestky.

"Když jsem byl mladší, byl jsi jednou z mých největších inspirací. Sledoval jsem tě v televizi, díky za hru, chlape," řekl Menšík Monfilsovi při emotivním podání si rukou u sítě.

Menšík si připisuje třetí start na hlavním okruhu a opět o sobě dává vědět. Po třetím kole na loňském US Open a druhém kole na letošním Australian Open se tento týden na pobřeží Perského zálivu prodral již do finále. V 18 letech a pěti měsících se stal nejmladším finalistou v třicetileté historii katarského turnaje a nejmladším finalistou na okruhu ATP od Umagu 2021, kdy hrál o titul Carlos Alcaraz.

Účast v hlavní soutěži turnaje s dotací 1,5 milionu dolarů v Dauhá si Menšík vybral díky novému programu (Next Gen Accelerator Programme) pro hráče mladší 20 let a šanci dokonale využívá.

Už postupem do semifinále měl jistý premiérový posun do TOP 100, ve které bude nejmladším členem a jediným hráčem pod 19 let. Další výhrou si zajistil skok na 86. příčku a pokud by na arabském poloostrovu nenašel přemožitele, katapultuje se na 75. pozici.

Finalista juniorského Australian Open 2022 má na kontě pět titulů z turnajů ITF a jeden z challengerů. V Dauhá zaútočí na první trofej z podniku ATP v prvním vzájemném duelu proti světové sedmnáctce Karenu Chačanovovi.

Popyrin – Chačanov 6:7, 2:6

Chačanov si v prvním semifinále poradil po odvrácení tří setbolů v úvodní sadě 7:6, 6:2 s Australanem Alexeiem Popyrinem, oplatil mu loňskou porážku z Tokia a vzájemnou bilanci upravil na 3:1.

Sedmadvacetiletý Rus, finalista olympijského turnaje v Tokiu 2021, je ve finále poosmé v kariéře. Poslední pátý titul slavil loni v září v čínském Zhuhai. Na kontě má i jednu trofej z podniků Masters 1000 (Paříž 2018).

Výsledky turnaje ATP 250 v Dauhá


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Krisboy
Jízda nekončí
tenhleten vlak nikde nestaví
nestaví
nestavíííí...

Chybí tu smajl se sluchátky.
Reagovat
frenkie57
Olympic jsou prostě legenda, alespoň pro nás, lehce dříve narozené...
Reagovat
michalenko
https://tenisovysvet.sk/jakub-mensik-o-novakovi-djokovicovi-vdaka-nemu-hram-tenis-prezradil-co-pre-neho-srbska-hviezda-urobila/A nezabudnime poďakovať hlavnému strojcovi tohto úspechu. Bez neho by sme zrejme o kubkovi nič nepočuli
Reagovat
turista
Klobouk dolů!
Reagovat
Pe3k
Po druhém setu to vypadalo všelijak, ale tak nakonec toho Mofilsáka udělal
Bravo Menšík! V race je 22, takže nová česká jednička
Reagovat
com
no jedinej problem na finale vidim v tom, ze Mensik vyrazuje sampiony, ale Khachanov sampion neni
Reagovat
lars
Davidovic taky nebyl sampionem
Reagovat
Krisboy
To byl jen předkrm v prvním kole.
Reagovat
Nenela
Tak to by vazne mohl byt problem
Reagovat
lars
Mensik neskolil , ale "poMensil" 3 sampiony
Reagovat
Nola
Reagovat
Krisboy
Perfektní zápas. Jakub předvedl skvělý výkon a vyhrál a fanoušci Monfilse si taky přišli na své.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, docela jsem koukal, jak se Klaun probudil... Už nějaký čas nic moc neuhrál a když, tak to byl jeden zápas, max dva. Tohle ale byla povedená bitva a po Rišárovi další francouzský veterán, co tam běhal, jak o život. Což o to, běhat Klaun vždycky uměl, ovšem dneska i skvěle returnoval, podával a dělal minimum UE. Kuba to i přesto zase ustál a Klauna vyprovodil z manéže. Pos*ý stream bohužel kleknul při BB na 5:3 a nový už mi rovnou ukázal gfatulace u sítě
Reagovat
Krisboy
Ve druhým setu to byl starej dobrej Monfils, naštěstí ten level neudržel až do konce. Respektive Jakub mu to nedovolil.
S těmi streamy se mi to stává taky - často se kousnou na MB, SB, BB...asi je to schválně, chtějí nás donutit si zaplatit
Reagovat
Blondie
Takový malý tip - ten stream jde nastavit tak, že se obrazovka zobrazuje na jakékoliv stránce (u tenisu často pracuji, málokdy jen koukám). A tam pak naskočí možnost vrátit se v čase :-)
Reagovat
frenkie57
Mě hodně často pomúže prostý reload, teprve až potom hledám horečnatě jiný stream, neboť jak píšeš, sekne se to vždy gem, dva před koncem nebo také při MB.
Reagovat
Krisboy
Reload nepomůže...
Reagovat
karlosray
Reagovat
Dobry-den
Gratulace.

Celkem slušný výkon na někoho, kdo před týdnem schytal výprask od Kukuškina.
Reagovat
Kaprik
Šetřil síly na tento turnaj
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A vyplatilo se. I taktika se muší umětsmile
Reagovat
com
Reagovat
Mony
S každým zápasem Kuba roste, dnes Monfils ještě lepsi obrana, než včera Rubl, ale i s tím si Kuba poradil...Tak ať ta forma vydrží a nedopadne jako Rune.
Reagovat
Mony
Nebo ať dopadne, TOP10 je dobra
Reagovat
Krisboy
Fantastické! Kde má ten kluk limity?
Reagovat
elsky
Zajímavé je, že už umí prakticky všechno. Uvidíme zítra proti Chačanovovi.. to bude test returnu
Reagovat
frenkie57
To jo,Chačanov tam bude pálit ty svoje 215+,to bude pro Kubu výzva. I kdyby to neklaplo, nevadí, tenhle týden nám udělal radosti až až.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mno, rezervy má určitě v pohybu směrem k síti spolu s řešením situace u ní. To by měl potrenovat s Makačem
Ale na tomhle turnaji možná nabral zkušeností, k jakým jiní na ATP nepřijdou ani za rok plácání.
Reagovat
pansiroky@centrum.cz
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist