Judy Murrayová: Lendl Andyho uklidnil

13. 9. 2012, 15:45
Aktuality 17
Judy Murrayová, matka olympijského vítěze a šampiona US Open Andyho, prozradila, v čem jejímu synovi pomohlo angažování Ivana Lendla
Profily hráčů
Judy Murrayová

Andy Murray vstupoval do velkého tenisu jako juniorský grandslamový šampion a brzy se dokázal prosadit mezi nejlepší tenisty světa. Už před čtyřmi lety se až na pár týdnů natrvalo usadil mezi Top 4, k naprosté dokonalosti mu ale něco chybělo: vyhrát grandslamový turnaj a stát se světovou jedničkou.

Především proto na začátku letošní sezony angažoval Ivana Lendla, který mu měl pomoci velkých snů dosáhnout. A nyní si pětadvacetiletý Brit může pochvalovat, jak udělal dobře. Ve Wimbledonu sice ještě ani čtvrté grandslamové finále v premiérový triumf neproměnil, pak ale získal olympijské zlato a před třemi dny na US Open slavil první grandslamový titul. 

Matka britského tenisty Judy Murrayová, jež svého syna tenisově vede od útlého mládí a do širokého realizačního týmu stále patří, po US Open prozradila, na čem se podepsal Lendlův rukopis. 

"To, co Ivan přináší, je pochopení toho, jak být na kurtu klidný po delší dobu. Můžete ztratit hodně energie a příležitostí, pokud se necháte rozptýlit špatným úderem, špatným výrokem rozhodčího nebo nějakým výkřikem," vysvětluje Murrayová. "Nemůžete si dovolit plýtvat energií při velkých šancích. Jakmile jen naznačíte, že nejste psychicky připraveni, soupeř na druhé straně toho hned využije," dodává.

V ovládání vlastních emocí jsou podle paní Murrayové dobří především Roger Federer a Rafael Nadal. "Jen zřídka kdy vidíte, že by ztratili koncentraci. A myslím, že Ivan právě s tímto Andymu hodně pomohl," chválí si angažování osminásobného grandslamového vítěze, který se prvního vítězství dočkal také až v pátém finále.

"Ivan má také spoustu zkušeností z velkých momentů. Ví přesně, jak se chovat, jak s Andym mluvit, jak ho připravit na velké chvíle. V tom je u Andyho teď velký rozdíl," řekla Britka, jež zároveň vede britský fedcupový tým.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
rubens
Opravdu to vypadá, že Lendl si s Andym sedli.Oba mi připadají
jakoby maličko z jiné doby.
Když se ještě vrátím k finále, pořád mi vrtá hlavou, jak Andy
přišel na to, jak vyhrát. Prý na záchodě. To je zajímavé a možná
to jde nějak zevšeobecnit, protože znám spoustu lidí a i mě se to
stává, že je na záchodě napadají perfektní věci. No, asi to s tenisem moc nesouvisí...
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsi sám, kdo si toho všímá :D Ta sakota, dá se myslet na cokoliv. Andy si pak údajně stoupl před zrcadlo a řekl si, že prostě nemůže prohrát a musí zabojovat. A vyšlo to.
Reagovat
rubens
No jo, ještě že mu to měl kdo říct. :)
Jinak doufám, že paní Judy má dost rozumu na to, aby řekla jenom to,
co je zřejmé nebo všeobecně známé.
Reagovat
Alois_Mlok
Teď je otázka, jestli to bylo při močení nebo při kálení.
Reagovat
Stan_Borowitz
zajímavé v této souvislosti možná je, že Ivana Lendla k tenisu přivedla a až k branám nejvyšším provázela také jeho matka. A stejně jako teď Murray se i Lendl musel v určité chvíli od ní odpoutat, aby dosáhl na samotný vrchol...
Reagovat
darek.vrana
Má Andy taky otce? Nebo od nich zdrhnul a ona Andyho proti němu poštvala.
Reagovat
smazaný uživatel
Má, není na zápasech tak často. Jsou rozvedení, ale řeba ve Wimbledonu tuším byl se svou partnerkou. Will se jmenuej tuším.

http://paimages.s3.amazonaws.com/categories/sport/480x385/13952640.jpg

Tohle je on.
Reagovat
darek.vrana
Díky!
Reagovat
smazaný uživatel
Co to meleš jak nekecá ? kdo za řídil vyhazov trenerovy reprezentace srbské ? starý Djokovič nikdo jiný , starý Djokovič je arogantní prase už od pohledu jen díky že se synáčkovy tak daří tak ze sebe dělá největšího kápa na světě ,to od Murrayho matinka to je světice o proti proti arogantnímu starému Djokovičovi který by si ani kolo o tebe neopřel .
Reagovat
Nola
"arogantní prase" ? každý rodič je hrdý na svoje dieťa, je nechutné napádať rodičov tenistov, iba preto ako sa chovajú, keď sledujú zápasy svojich detí, na ktoré môžu byť právom hrdí

Andyho nemusím, priznávam bez mučenia...ale jeho matka ho vychovala, vštepovala mu lásku k tenisu, je prirodzené, že ho miluje a fandí mu o dušu, možno sa niektorým nepáčia jej prehnané reakcie, ale nikdy nebudem zhadzovať rodičov tenistov, ktorí majú asi najväčšie zásluhy na tom, že môžme sledovať ten najlepší špičkový tenis všetkých čias
Reagovat
smazaný uživatel
To je furt řečí na ní, ale třeba Djokovičova famílie neni o nic sympatičtější.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovicova familie do toho poorad nekeca. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
seshitec
no a od tý doby sou zticha a jen povzbuzujou djokra
Reagovat
MirecSVK
No pomohlo to velmi, kedze konecne nebol len pod silnym vplyvoom svojej matky
Reagovat
smazaný uživatel
Ona je jediný dôvod prečo som spočiatku nechcel aby Murray vyhral US Open. Inak mi na ňom toho až tak nevadí, síce sa správa detinsky a jeho hra je totálna nuda a pinkanie - to by som ešte prežil.

Ale túto starú smrť, ktorá tam zatína päste aj keď Djokovic padol počas výmeny a Murray to zabil do prázdneho kurtu ... striga.
Reagovat
smazaný uživatel
To ešte aj tu ju trepú? Dosť mi dvíha tlak aj pri zápasoch...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist