Južnyj: Federer vám svou hrou nikdy nepomůže

3. 7. 2012, 23:55
Rozhovory 26
Michajl Južnyj se po úterní pětisetové výhře nad Istominem prodral poprvé do wimbledonského čtvrtfinále. V něm ho čeká šestinásobný šampion Roger Federer, se kterým prohrál všech 12 vzájemných soubojů. Nevím, co bych musel hrát, abych ho porazil. Roger vám svou hrou nikdy nepomůže, mluví z vlastních zkušeností 30letý Rus.
Profily hráčů
Michajl Južnyj

Čeká Vás soupeř, kterého znáte velmi dobře, Roger Federer. Jak byste popsal svou historii proti Rogerovi?
V první řadě jsem velmi rád, že můžu hrát proti tak dobrému hráči. Vlastně se mi teď ani nechce moc prozrazovat o tom, jak proti němu budu hrát. Už jsem proti němu hrál mockrát a ještě se mi nepodařilo ho ani jednou porazit. I když je to můj sen, nevím, co bych teď musel hrát, abych nad ním tentokrát zvítězil.

Pokud tedy nechcete mluvit o tom, jak budete muset zítra hrát, povězte mi něco o Vašich minulých zápasech. V čem byly rozdílné?
Proti Denisovi to byl pro mě opravdu velmi obtížný zápas, protože hraje výborně. Hrál konzistentně celých pět setů a navíc měl skvělý servis.

A pokud jde o minulé zápasy s Rogerem, v čem byly jiné? Protože jste proti němu zahrál i dobré zápasy.
Každopádně jsem s ním neměl dobré výsledky (smích).

V čem to bylo jiné?
V žádném případě nemůžete srovnávat Istomina a Federera, protože i když Denis hraje výborně, tak Federer je Federer… Když se vám u Federera naskytne šance, tak ji musíte okamžitě využít, protože se Vám může stát, že už druhou nedostanete. Pokud se týká Denise, tak také hraje dobře, ale v určitých momentech Vám pomůže. Ale Roger vám nikdy svou hrou nepomůže.

Tomu rozumím. Podobně je na tom spousta jiných hráčů. Porazil nespočet svých soupeřů. Jak naložíte s takovou spoustou zkušeností proti Rogerovi, když zároveň víte, že jste prohrál všechny společné zápasy, ale současně máte šanci to zvrátit?
Začal bych asi tím, že jsem šťastný, že s ním mohu znovu změřit síly. Mám novou šanci, tak kdo ví…

Nemyslím si, že je nějak důležité, kolikrát mne Federer porazil, otázkou ale zůstává, zda ho konečně porazím já jeho a že se mi tahle šance znovu naskytla.

To znamená, že na minulé zápasy s Federerem prostě zapomenete a budete proti němu hrát s čistou hlavou?
Samozřejmě, že se vám z hlavy nevymaže dvanáct prohraných zápasů v řadě. Stejně tak si moc dobře pamatuji, že jsem ho ani jednou nedokázal porazit. Ale před tím, než jdu na dvorec, tak myslím na to, že nový zápas je jako nový život a musím se snažit udělat maximum a nemyslet na to, co bylo před tím.

Co Vám na to říkají spoluhráči, kterým je kolem třiceti, jako teď Vám?
Upřímně teď věk vůbec neřeším. Je mi třicet jen týden a necítím nějakou zásadní změnu. Některým hráčům se naopak v tomhle věku zvedne hrací úroveň a už to ani není nic výjimečného. Podle mne není třicet let nějakým věkem k zásadnímu rozhodování a bilancování, protože je hodně hráčů, kteří hrají do 34 nebo 35 let. Takže ještě mám čas…

Jak se Vám hraje na trávě?
Nemáme moc příležitostí hrát na trávě. Tady je ale velmi kvalitní povrch, lepší než na ostatních turnajích. Není to tak rychlé, jako v minulých letech, když jsem na Wimbledonu začínal. Ale je těžké trénovat na trávě, protože trénujete jen mezi zápasy. Podle mě teď mě nikdo netrénuje na trávě více než jeden až dva týdny v roce. Roger ale hraje výborně všude, na každém povrchu a s vynikajícími výsledky.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Padme
Dneska skvělý herecký výkon a měl i pěkné tenisové chvilky;) Je to velký hráč:)
Reagovat
vojta91
Federer ma jako vzdy stesti na los a Misu hrave sfoukne..
Reagovat
Stan_Borowitz
Nadal měl také štěstí na los...
Reagovat
smazaný uživatel
Ani né Stane..Kohli + Tsonga..To sú dobrí hraci :)
Reagovat
Teo
A hlavně Rosol - mezi Tsongou a Kohlim ten nejlepší!
Reagovat
smazaný uživatel
Akoby Youzhny nebol dobrý hráč .. akurát Nadal mal trošku ťažší los zhruba po troch rokoch, inak to sú stále starí dobrí ružoví kamaráti typu Monaco a spol.
Reagovat
Pe3k
Vojta zapni mozek. Federer má dlouhodobě daleko těžší losy než Nadal.

Forehand. Před turnajem si tvrdil, že má Rafa dobrý los...Ale beru to, jsi pomýlený maďar :)
Reagovat
smazaný uživatel
ó, a sikertelen német :)
Reagovat
vojta91
kdo tady mluvi o Nadalovi..?
Reagovat
fazil
doufam, ze easy ve trech setech. co se povrchu tyka, tak to mi taky dost vadi. trava ma byt rychla. tecka. nemam rad pinkace, bohuzel atp se jim prizpusobuje. za chvili bude vsechno jako antuka...fuj. bohuzel vidim semi roger-djoka a jak znam rogerkuv blok z toho saska, tak nevim nevim...skoda, ze uz nehraje pistol pete, ten by djokovice vystrilel z kurtu hned.
Reagovat
Padme
Južnyho mám ráda a jindy mu přeji, ale doufám, že dneska nechá Rogerovi čas a prostor, aby to zvládl. Takže přání od sudiček: zdraví a ŠTĚSTÍ Rogere!
Reagovat
Heather_Fedex
za normalnich okolnosti by roger mikhaila smazl z kurtu, ale kdyz vidim jeho evidentne spatne podani, tak to muze byt epic mac jako proti julienovi
Reagovat
Roger_Federer
'Neni to tak rychle,jako v minulych letech, když jsem ve Wimbledonu začinal'

Co vic dodat...popiračum faktu.
Reagovat
steve79
No říká to více lidí, takže to asi pomalejší bude. Z hlediska rychlosti je Wimbledon až třetí. První je US Open, potom je Australien Open, Wimbledon. Na jednu stranu je to smutný. Tráva vždycky bývala nejrychlejší povrch. co já vím.
Reagovat
smazaný uživatel
tohle snad nikdo nepopira, aspon jsem si nevsim...
Reagovat
Vojtiik
Australie rozhodne neni rychlejsi nez Wimby.. USO uz mozna v dnesni dobe ano, ale Australie je takova trosicku rychlejsi, tvrda antuka:))
Reagovat
taffer
Tak to jsi před několika dny nečetl "kvalitní" názory Forehanda - ještě předtím, než mu vyletěl jeho milec.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi si nieco blbo pochopil..Znova.

Nikdy som nepopieral spomalenie travy,len mieru spomalenia..Naozaj tam nevidis rozdiel??..+ chlapci,chlapci..Wimbledon je stale najrychlejší GS,je to dokonca badatelné volnym okom..Ak to nevidite,takmste bud slepí alebo proste tenis nie je vasa parketa..
Reagovat
smazaný uživatel
mas pravdu to jsem necet, ale snad proboha nikdo z zadnyho tabora fanousku nemuze rict, ze se W a ostatni povrchy nezpomalily a to o dost.

A jestli tohle nekdo tvrdi tak je to jen kvuli tomu, ze nechce prijmout fakt, ze cim rychlejsi povrch tim vetsi problemy pro Nadala...
Reagovat
Roger_Federer
takže jsi teda pochopil,že RAFA vyhral 2x Wimbledon a Us open jenom diky zpomaleni povrchu??Že před 10 lety by nemel se svoji hrou šanci a mel o 3 tituli mene?
Reagovat
smazaný uživatel
Pred 10rokmi by nemal sancu..To su uz velmi zufale argumenty aj na teba..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Wimbledon je preto stále najrýchlejší, lebo povrchy na US Open a v Austrálii sú jedna nepodarená karikatúra tvrdého povrchu. Resp. na US Open to výrazné spomalenie prišlo tuším v roku 2010. Preto je Wimbledon stále najrýchlejší, ale je to víťazstvo jednookého proti slepým.
No a v druhom týždni ani nevravím, to už je tá tráva natoľko drsná, že každým dňom je hra pomalšia a pomalšia.
Reagovat
steve79
Južnyj-Federer a Djokovič-Mayer od jedný. PRoč jsou zase hraje ROger s Novak proti sobě. Tohle něcco se stalo na Roland Garros. Nechápu.
Reagovat
smazaný uživatel
Dojko je prvni, Federer je treti, co na tom nechapes....
Reagovat
steve79
Myslel jsem to tak, že třeba Federer mohl na centru kurtu od 14:00 a Djokovič na kurtu číslo jedna po Murraym. Takhle Roger hraje od 14 na centru a Novak taky od 14 na jedničce.
Reagovat
smazaný uživatel
ahaaaaa tak promin, spatne jsem to pochopil:DDD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist