Kaderka: Specifické know-how nám závidí celý svět. Úspěch je výsledkem systému výchovy mládeže

25. 1., 08:57
Aktuality 13
Prezidenta tenisového svazu Iva Kaderku potěšily výkony českých hráčů na Australian Open. Vedle vystoupení žen, které měly díky Barboře Krejčíkové a devatenáctileté Lindě Noskové po loňském US Open podruhé za sebou dvojnásobné zastoupení v grandslamovém čtvrtfinále dvouhry, ocenil i potenciál mladých českých hráčů. V rozhovoru s ČTK řekl, že jde také o výsledek systému výchovy mládeže, který Česku závidí celý svět.
Ivo Kaderka (© Pavel Lebeda / sportpics.cz)

"Viděl jsem to skvěle. Kromě toho, že je tam vidět kontinuální a dominantní postavení českých hráček na okruhu, jsme měli zase pět mládenců v hlavní soutěži. Kromě standardně silných holek máme opět generaci mladých tenistů, kteří byli v hlavní soutěži. To bylo to, co jsme si před pěti lety, řekli, že chceme," uvedl Kaderka.

"Obecně má ten grandslam fantastické vyústění. Mít dvě hráčky v první osmičce je paráda. A ještě si počkejme, jak skončí čtyřhry," připomněl před semifinálovými zápasy Tomáše Macháče a Kateřiny Siniakové. Ani jeden se do finále neprodral.

České tenistky nechyběly ve čtvrtfinále grandslamu posedmé za sebou. Ve Wimbledonu 2022 se mezi osm nejlepších hráček probojovala Marie Bouzková, Karolína Plíšková byla později ve stejné fázi na US Open a Australian Open 2023. Karolína Muchová se vloni dostala na Roland Garros do finále, Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon a obě tenistky nechyběly mezi nejlepšími ani na US Open. Muchová dokonce postoupila do semifinále.

Češky ve čtvrtfinále AO osmý rok po sobě

Na Australian Open byly Češky ve čtvrtfinále poosmé v řadě. Čtyřikrát se v tomto období dostala minimálně do této fáze Karolína Plíšková (2017, 2018, 2019, 2023), dvakrát Petra Kvitová (2019, 2020), dvakrát Barbora Krejčíková (2022, 2024) a jednou Karolína Muchová (2021) a Linda Nosková (2024).

V hlavní soutěži Australian Open se představily i osmnáctiletá Linda Fruhvirtová, o rok mladší Sára Bejlek či šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová.

"Není to ani symbolika, jako spíše přirozený vývoj v tom, co děláme. Máme specifické know-how, které nám závidí celý svět, kdy dokážeme s minimem prostředků kouzlit a vytvářet vítězné strategie na míru pro jednotlivé hráče a hráčky. Tady se to znovu potvrzuje," uvedl Kaderka.

Jedním z klíčů je podle něj velký počet menších turnajů ITF a challengerů na českém území. Hráči dostávají volné karty, využívají podpory středisek a akademií. "U mužů je nádherné, že ta generační výměna dospěla do finální fáze. Už je vidět v nových mladých jménech a přijdou další. A u holek je to normální kontinuální vývoj, kdy to neustále doplňujeme a budeme doplňovat dál," uvedl Kaderka, který je rovněž prezidentem organizace Tennis Europe.

U Noskové vyzdvihl triumf nad světovou jedničkou Polkou Igou Šwiatekovou ve 3. kole. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy a Davida Kotyzy se stala první teenagerkou od roku 1999, která na Australian Open porazila světovou jedničku. "Linda je mimořádně talentovaná, šikovná, pracovitá a hlavně skromná holka. Má nakročeno k velké špičce. Je to další z obrovské řady, která dokonale zúročuje podporu, která do ní byla pumpována ze strany federace. Máme z toho velkou radost," uvedl Kaderka.

V mužské soutěži předvedl vedle třiadvacetiletého Tomáše Macháče a o rok mladšího Jiřího Lehečky nadějný výkon také osmnáctiletý Jakub Menšík, který ve 2. kole čelil v pěti setech turnajové devítce Hubertu Hurkaczovi z Polska.

"Je to splněný cíl. Když odcházel (Tomáš) Berdych a (Radek) Štěpánek už byl pryč, sedli jsme si a řekli si, že cílem je programový přístup, mít tři až pět hráčů ve stovce, aby byli spolehlivými hráči Davis Cupu. A tomu jsme naladili naši alchymii. To znamená turnaje ITF, futury, challengery a akademie," řekl Kaderka.

"Třeba v roce 2022 jsme udělali turnaj na Spojích v Praze, kam jsme dali volnou kartu Menšíkovi. Ten se dostal do semifinále, uhrál body tak, že následně mohl hrát challengery. Získal pak tolik bodů, že mohl hrát kvalifikaci na US Open a z té postoupil vloni do 3. kola. Neboli v 18 letech se stal přes noc obávanou světovou veličinou," dodal Kaderka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
040979
Kaderko je taky potřeba finančně podpořit Gabrielu Knuston v kvalifikaci na Austrálii bojovala jak lvice a dělala jenom čest českému tenisu, je vaší ostudou že nemá ani na trénera a na turnajích jenom živoří, máte bohatej tenisový svaz ,tak by jste se taky mohl zajímat o hráče co nemají na účtu miliony, ????????????????????
Reagovat
Liverpool22
Souhlasím s Kaderkou - umíme výborně pracovat s mládeží, pořádáme mraky menších turnajů, v každé vísce je nějaký kurt, máme vzory z minulosti např. Lendla, Mandlíkovou, Sukovou, Kodeše, Kvitovou, Berdycha, Krejčíkovou.....a to vše vytváří koktejl, který vychovává další a další mladé talenty. Prostě dlouhodobě v tenise patříme mezi super velmoci - u holek to je jasné viz. další talenty Linda N. Brenda, Linda F. a u kluků se nyní také rodí zajímavá generace např. Kuba Menšík atd. Prostě Kaderka ví co dělá - takže jen tak dál
Reagovat
lars
A nekecas ??
Reagovat
lars
Peníze pro děti získali Černošek a další vlivní muži tenisu. Podle jakých pravidel, svaz tají. Na děti v menších klubech se přitom vůbec nedostalo.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tenis-sport-dotace-loterie-penize-tenisovy-svaz-ivo-kaderka-kvita_2208230500_sto
Reagovat
Mantra

ten člověk je odporný již na pohled.

Takové úspěchy si bez uzardění přisvojovat. Neuvěřitelné. Co na to ti rodiče, kteří do toho rvou celorodinné úspory a najímají soukromé trenéry a pronajímají kurty...
Reagovat
sojka1
k tvym "mantram" mam casto vyhrady :-)) ale je naprosto vecne, rozumne a hlavne zadouci ty rodice pripomenout, fakt ti dekuju, videla jsem pruzkum (presny pocet respondentu ale neznam), ze ktereho vyplynulo, ze 50% rodicu plati rocne za tenis svych deti vic nez 100 000,- a 17% dokonce vic nez 200 000,- Kc, tady jde o deti na postu 1-10 st. zebriku, kdyz se umisteni ditete blizi ke 100, je investovana castka okolo 50 tis. Podle Kaderky svaz sice do Lindy "pumpoval", jak tady cteme, ale ja zase cetla, ze maminka opustila zamestnani, aby mohla malou Lindu doprovazet na turnaje, venoval se ji tatinek, vozili ji do Svycarska za Hingis a rodine pomahal soukromy tenisovy klub..... samozrejme poradane turnaje Kaderkovi neberu a je to velika pomoc hracum, ovsem system mladeznickych turnaju jeho zasluha neni, ty na urovni oblast, kraj, republika fungovaly uz v dobe, kdy se nam pan Kaderka narodil..... ;-)
Reagovat
lars
Kdy odhadujes, ze Kaderka skonci na pozici predsedy TS ?
Reagovat
040979
A ty jeho kšefty co má taky ho hodně nemusím, kdo mu platí tu bandu právníků ????????????
Reagovat
lars
" Lepsi" pohled na I.K. https://www.irozhlas.cz/sites/default/files/styles/zpravy_otvirak_velky/public/uploader/profimedia-045923847_190927-125311_pj.jpg?itok=4KdOh3jx
Reagovat
Drzymalski
Tys tady chyběl
Reagovat
Semi
Jenom by to chtělo nějak omezit věkově, protože máme i pár u kterých je jasné, že na svůj strop už narazili, mladí už dávno nejsou, ale pořád objíždí challengery po celém světě a přitom to jsou vypadávači v prvních kolech.
Reagovat
GaelM
A co konkrétně by se mělo omezit? Když na to mají ranking a prostředky, ať jezdí klidně do 50...
Reagovat
Grape
Ono tak nějak vyplývá z logiky věci, že někteří hráči musí v těch prvních kolech vypadnout - všichni postoupit nemohou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist