Karacev v Madridu vyřadil Medveděva. Se Zhizhen Zhangem si zahrají první čtvrtfinále na Masters

2. 5. 2023, 14:33
Aktuality 19
ATP MASTERS MADRID - Aslan Karacev prožívá v Madridu znovuzrození. Devětadvacetiletý ruský kvalifikant, který byl v žebříčku už na 14. místě a momentálně figuruje až na 121. pozici, si v osmifinále vyšlápl na krajana Daniila Medveděva, připsal si svůj první skalp Top 10 po skoro dvou letech a zajistil si svou premiérovou účast ve čtvrtfinále podniků Masters. Jeho dalším soupeřem bude čínské překvapení turnaje Zhizhen Zhang.
Aslan Karacev (© AFP)

Aslan Karacev před více než dvěma lety šokoval postupem z kvalifikace do semifinále Australian Open a v následujících 12 měsících posbíral tři trofeje na nejvyšším okruhu, vyšplhal se na post světové čtrnáctky, a dokonce získal ocenění ATP za největší zlepšení roku.

Po triumfu loni v lednu v Sydney se však začal trápit. Předchozí sezonu zakončil s negativní zápasovou bilancí 18-31 a v žebříčku momentálně figuruje až na 121. místě. Do letošního roku vstoupil semifinálovou účastí v Puné, ovšem na dalších sedmi turnajích se dočkal jediného vítězství v hlavních soutěžích.

O to je jeho parádní tažení v Madridu překvapivější. V Caja Mágica včetně kvalifikace zvládl už šest duelů a dohromady ztratil jediný set. V hlavní soutěži vyřadil Lasla Djereho, Botice van de Zandschulpa a Alexe de Minaura a dnes si po setech 7-6(1) 6-4 vyšlápl na světovou trojku Daniila Medveděva.

Statistiky zápasu Karacev - Medveděv

Proti úspěšnějšímu krajanovi, se kterým upravil vzájemnou bilanci na 4-1, ztratil za stavu 1-1 servis, ale okamžitě si jej vzal zpět a další zaváhání už nepřipustil. V tie-breaku ztratil jediný bod a ve druhé sadě nečelil ani jednomu brejkbolu. Jedná se o jeho první skalp Top 10 od Říma 2021, s hráči elitní desítky má v tuto chvíli úspěšnost 6-7. Dnes si s největší pravděpodobností zajistil návrat do Top 100.

Medveděv mohl i na osmém letošním turnaji ATP postoupit alespoň mezi osm nejlepších. Znovu však potvrdil, že antuka je jeho jasně nejslabším povrchem. Bývalý lídr žebříčku tak dál čeká na celkově páté antukové čtvrtfinále na nejvyšším okruhu.

Zhizhen Zhang dál překvapuje, Fritzovi utekl z mečbolů
Karacev bude ve svém premiérovém čtvrtfinále na akcích Masters čelit senzaci soutěže Zhizhenu Zhangovi (h2h 0-1), s nímž loni v Astaně prohrál. Až 99. hráč světa Zhizhen Zhang před turnajem nevyhrál zápas na podniku Masters 1000 a nikdy neporazil člena Top 30, v Madridu však svá i národní maxima opakovaně překonává a vylepšuje.

Poprvé zdolal člena Top 30 (Denise Shapovalova), Top 20 (Camerona Norrieho) a dnes i tenistu Top 10, když si vyšlápl na světovou desítku Taylora Fritze. Všechny favority udolal po obratu z 0-1 na sety.

Favorizovaného Američana Fritze zdolal 3-6 7-6 7-6, přestože prohrával 3-6, 3-4 a 0-40 při podání soupeře a v rozhodujícím tie-breaku čelil třem mečbolů. Zahrál přitom méně winnerů (34-36) a spáchal více nevynucených chyb (38-27).

"Na postavení v žebříčku nesmíte myslet. pokaždé musíte hrát na maximum. Věděl jsem, že Taylor nemá téměř žádné slabiny, takže jsem teď šťastný, jak to dopadlo. Tohle je opravdu skvělý výsledek a je se potvrzuje, že si teď hodně věřím," usmíval se 26letý Asiat, který se loni jako první Číňan dostal do Top 100 a a dnes hrál jako první Číňan v osmifinále turnaje Masters 1000. A také toto maximum ještě vylepšil.

Karen Chačanov oplatil po dvou odvrácených setbolech a setech 7-6(8) 6-4 pár týdnů starou porážku krajanovi Andrejovi Rubljovovi a na pátý pokus zvládl osmifinálový duel na antukových turnajích série Masters.

Ve svém prvním letošním čtvrtfinále na nejpomalejším povrchu Chačanov narazí na Carlose Alcaraze (h2h 0-2), s nímž se loni utkal na antuce v Hamburku a na Roland Garros a neuhrál ani set.

Španělský teenager, který v pátek oslaví 20. narozeniny, v repríze loňského finále deklasoval 6-1 6-2 dvojnásobného šampiona Němce Alexandera Zvereva a vzájemnou bilanci upravil na 2-3.

"Od první do poslední výměny jsem předvedl soustředěný výkon. Koncentroval jsem se na každý míček, na každý úder. S výkonem musím být spokojený," pochvaloval si Alcaraz, jenž svou letošní bilanci vylepšil na 26-2, z toho 16-1 na antuce.

Alcaraz do španělské metropole dorazil jako čerstvý šampion z Barcelony, kde poprvé v kariéře obhájil titul, a nyní může loňský triumf zopakovat i v Madridu. Pokud se mu to povede, dotáhne se ve světovém žebříčku pouhých 5 bodů za vedoucího Novaka Djokoviče.

Daniel Altmaier se do hlavní soutěže na Masters v Madridu dostal až jako lucky loser a druhou šanci využívá na jedničku. Čtyřiadvacetiletý Němec dnes smetl 6-3 6-0 domácího Jaumeho Munara a zahraje si své první čtvrtfinále na nejvyšším okruhu od loňského června a premiérové na akcích vyšších než ATP 250.

V cestě do celkově třetího semifinále na okruhu ATP mu bude stát Borna Čorič (h2h 0-0). 26letý Chorvat udolal až po takřka třech a půl hodinách boje 6-7 6-3 7-6 domácího Alejandra Davidoviche a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na antukových turnajích Masters 1000.

Čtvrtý nasazený Stefanos Tsitsipas po třech třísetových výhrách zvládl osmifinále s domácím Bernabém Zapatou bez větších potížích. Přestože třikrát neudržel podání a neodvrátil ani jeden brejkbol, zvítězil po hodině a čtvrt 6-3 6-1.

O obhájení loňského semifinále si řecký finalista z roku 2019 zahraje s Janem-Lennardem Struffem (h2h 4-2). Německý lucky loser zdolal 7-6 6-7 6-3 Argentince Pedra Cachína a potřetí v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnaje Masters.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
úterní výsledky (2. 5. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (13-Něm.) 6-1 6-2
Karacev (-) - Medveděv (2-) 7-6(1) 6-4
Tsitsipas (4-Řec.) - Zapata (Šp.) 6-3 6-1
Chačanov (10-) - Rubljov (5-) 7-6(8) 6-4
Zhizhen Zhang (Čína) - Fritz (8-USA) 3-6 7-6(5) 7-6(8)
Čorič (19-Chorv.) - Davidovich (29-Šp.) 6-7(5) 6-3 7-6(5)
Altmaier (Něm.) - Munar (Šp.) 6-3 6-0
Struff (Něm.) - Cachín (Arg.) 7-6(7) 6-7(7) 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
annah
Meďour se zase předvedl:
https://www.sport.cz/clanek/tenis-ruskou-hvezdu-v-madridu-vypiskali-vztekly-medvedev-si-stezoval-ze-ma-moc-maly-kurt-4168962#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
EllNino
Nasazená 1, 4, 10, 17 (Alcaraz, Tsitsipas, Khachanov, Coric) ... a následně Struff, Altmaier, Karatsev a Zhang :)

A pak, že je WTA nevyrovnaná, tam je teď stabilnější špička než u chlapů :D
Reagovat
annah
Nádhera. Meďour venku. Škoda, že jsem to neviděla.
Reagovat
Pe3k
pustil mu to
Reagovat
turista
To si nemyslím, že by mu to Medvěd pustil. Karacev na antuce umí hrát.
Reagovat
Mony
hlavně musel být vyšťavený ze zápasu s Sevcenkem
Reagovat
Nola
vcera uz mal namale, len super to neustal v hlave, a je srandovne, ze sa tesis, kedze ho vyradil dalsi Rusak :D
Reagovat
Ela-fon-isi
Aslan Kazbekovič Karacev je z jižní Osetie. Netuším, proč hraje za Rusko, ale Medveděv je pro něj tím, co pro nás. ( V civilu rusky nemluví, nemá ruský vzhled ani jméno.)
Reagovat
Nola
Osetia sa nachadza v nejakom inom state, nie v Rusku? priznam sa, ze som si to vyhladala a mne sa zda, ze je sucastou Ruska..... moze byt inej narodnosti, nie ruskej, ale to aj Monica Seles bola madarskej.... stale ma statnu prislusnost v krajine, kde sa narodil.... vsak aj Chacanov nie je ruskej narodnosti, ani Safin nebol tusim....
Reagovat
Nola
ked sme uz pri tom Khacovi, tak sa ho jeden primitivny amicky novinar spytal na tlacovke ci ma zenske meno /Karen/, hlavna vec, ze anglosasi davaju detom mena ako trebars Jablko /Apple/...
Reagovat
Melisska
A co na to řekl? Ve většině zemí je to skutečně ženské jméno...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Podle toho, co jsem se dočetl, tak novinář byl zřejmě ducha mdlého. Když už se na takovou kravinu ptá, mohl by se v tématice aspoň orientovat.

Jméno je (aspoň podle wiki) starověkého arménského původu a jeho nositelem byl i arménský král.

Jako ženské jméno se Karen stávalo populárním až ve 20.století. To asi tak odpovídá tomu, kam sahají novinářovy znalosti historie.smile
Reagovat
Marduch
Gruzínský separatistický region Jižní Osetie hodlá již brzy učinit kroky, které povedou k jeho připojení k Rusku.
Rusko zatím jako jediné uznalo nezávislost Jižní Osetie a také další odštěpenecké gruzínské oblasti Abcházie po válce s Gruzií v roce 2008. Moskva regionům poskytla rozsáhlou finanční podporu, nabídla obyvatelstvu ruské občanství a umístila tam několik tisíc ruských vojáků.
Reagovat
Nola
vdaka za osvetlenie
Reagovat
annah
Takhle pěkně se rozšiřuje vlastní území. Rozdmychavat a prizivovat spory, podporovat separatisty a pak zaútočit a zabrat... v tom jsou russaci mistři světa.
Reagovat
Marduch
To asi jo, ale v případě Jižní Osetie to takto jednoznačné nebylo. Jestli jsem to pochopil, tak samotná Jižní Osetie se už historicky snažila nebýt součástí Gruzie a když tahle snaha někdy po roce 2000 vrcholila, tak tam Gruzie poslala tanky, aby tomu zamezila. Na to následně Rusko zareagovalo rovněž vysláním armády na "pomoc" Jižní Osetii.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
akorát moc nechápu, proč teda má oficiální bydliště v Moskvě.smile
Reagovat
annah
Raduju se, protože Medour je v mých očích asi nejvíc nesympaticky hráč na okruhu. No a navrch je to rusak že jo... :-)
Reagovat
Hornych
super, fandím mu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist