Karolína Plíšková, Siniaková, Kvitová a Kristýna Plíšková vstoupily do US Open vítězně, neuspěla jen Muchová

31. 8. 2021, 19:07
Aktuality 78
US OPEN - Vítězný vstup do US Open mají za sebou další čtyři české tenistky. Karolína Plíšková si poradila s domácí teenagerkou Caty McNallyovou, Kateřina Siniaková zdolala Lotyšku Anastasiji Sevastovovou, Petra Kvitová smetla Slovinku Polonu Hercogovou a Kristýna Plíšková přehrála Danku Koviničovou z Černé Hory. Do druhého kola v úterý neprošla jen Karolína Muchová, která nestačila na Saru Sorribesovou.
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková si na úvod US Open poradila s domácí teenagerkou Caty McNallyovou. Finalistka z roku 2016 porazila 19letou Američanku 6-3 6-4.

Česká jednička získala bez větších problémů první set a ve druhém vedla nad 130. hráčkou světa, která dostala do hlavní soutěže divokou kartu, už 3-0. McNallyová začala hrát odvážněji, Plíšková naopak chybovala a nechala soupeřku srovnat na 3-3. V koncovce ale Češka znovu vzala Američance servis a při svém podání duel ukončila dvěma esy.

"Začala jsem výborně, pak jsem trošku ztratila koncentraci, dělala lehké chyby a udělala z toho trošku drama. Ona se zlepšila, ukázala, že má ze čtyřhry dobrý return. Moc mi nešel servis, chybělo mi časování. Za jeho pomoci bych to měla snadnější, ale na returnu a odzadu to bylo solidní," řekla na kurtu Plíšková, která dala osm es a udělala i šest dvojchyb.

Další soupeřkou Plíškové bude další Američanka Amanda Anisimovová (75. WTA), které ve třech vzájemných zápasech nepovolila ani set. Tento měsíc ji zdolala v Montréalu.

Kateřina Siniaková už na osmém turnaji po sobě vyhrála svůj úvodní zápas. V New Yorku zdolala 7-6(6) 6-4 Lotyšku Anastasiji Sevastovovou a po třech letech postoupila do 2. kola US Open.

Siniaková šla v prvním setu čtyřikrát do brejku a pokaždé vzápětí přišla o podání, dvakrát z toho set nedopodávala. V tie-breaku uspěla poměrem 8-6. Druhý set rozhodl jediný brejk, který Češka získala v šesté hře, a utkání podobně jako Plíšková ukončila esem.

"Mám radost, že jsem to vybojovala. Nebyla jsem úplně solidní ve svých úderech. Nemohla jsem s ní hrát dlouhé výměny, protože ona v nich má přehled a dělá si s míčem, co chce. Nebylo to nic jednoduchého, protože to teď na těch kurtech a s těmi míčky úplně necítím," řekla.

Ve druhém kole US Open byla Siniaková naposledy v roce 2018. Tehdy se dostala ještě o kolo dále a vyrovnat své maximum v turnaji se pokusí v utkání s Marií Sakkariovou z Řecka. "Zápasy s ní jsou vždy dlouhé, těžké a vyrovnané," řekla Siniaková, která ve vzájemné bilanci vede 2-1.

Petra Kvitová na své poslední generálce v Cincinnati bez ztráty setu přehrála Madison Keysovou, Ons Džabúrovou i Veroniku Kuděrmetovovou, ale ve čtvrtfinále musela kvůli žaludečním potížím vzdát.

Teď je zase fit a zlepšenou formu potvrdila i v prvním kole US Open, v němž za hodinu hry a bez ztráty servisu smetla 6-1 6-2 trápící se Polonu Hercogovou. Se Slovinkou ve dvou setech uspěla i ve třetím souboji a podesáté v řadě v New Yorku zvládla úvodní zápas.

Kvitová měla utkání od začátku pod kontrolou, všechny tři brejkbolové hrozby odvrátila a sama využila každou ze čtyř nabídnutých šancí. Obě aktérky spáchaly stejný počet nevynucených chyb (13), ovšem česká favoritka měla o 11 winnerů více (18).

O postup do třetího kola se utká s kvalifikantkou Kristýnou Plíškovou. Se svou krajankou má vyrovnanou bilanci 1-1.

Kristýna Plíšková, která se prvního letošního vítězství v hlavních soutěžích dočkala až ve Wimbledonu a kvůli mizerným výsledkům vypadla z elitní stovky žebříčku, porazila 6-4 6-3 Danku Koviničovou. Proti trápící se rodačce z Černé Hory si připsala první vítězství v hlavních soutěžích na tvrdém povrchu od loňského ledna. Čtyři zápasy po sobě naposledy zvládla v červnu 2019.

Rovněž 29letá rodačka z Loun dnes proměnila všechny čtyři brejkboly. O servis sice jednou přišla, ale velmi si svou zbraní pomáhala, soupeřce nabídla jediný brejkbol, trefila 77% prvních podání a nasázela 13 es.

Proti Kvitové bude bojovat o svou premiérovou účast ve třetím kole US Open, dnešním postupem vyrovnala své maximum na turnaji. Na grandslamech byla mezi nejlepší dvaatřicítkou naposledy na Australian Open 2017.

Karolína Muchová na všech třech letošních grandslamech i při předchozích startech v hlavní soutěži US Open uhrála minimálně třetí kolo, ale letos v New Yorku skončila hned na úvod, když po více než dvou hodinách podlehla 2-6 6-7(3) Saře Sorribesové.

Pětadvacetiletá Češka se celou sezonu trápí zdravotně a teď má opět potíže se zraněním břišního svalu, s nímž na Australian Open došla do svého prvního semifinále na podnicích velké čtyřky. Kvůli stejnému problému vzdala osmifinále na generálce v Cincinnati.

Rodačka z Olomouce prohrávala už 2-6 0-2, ale pak se nadechla k obratu, otočila na 5-4, během výměny stran si od fyzioterapeuta vzala léky na bolest a měla možnost druhý set dopodávat. To se jí však ani přes vedení 30-0 nepovedlo a v tie-breaku od stavu 3-2 prohrála pět bodů v řadě.

Sorribesovou, jež letos hraje v životní formě, v dalším kole čeká Su-Wei Hsieh. Proti tchajwanské veteránce bude 24letá Španělka útočit na vylepšení svého grandslamového maxima.

Ve druhém kole US Open je tak šest Češek, včera postoupily Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová. Kromě Muchové v úvodních zápasech neuspěly Marie Bouzková ani Tereza Martincová.

• US OPEN 2021 •
USA / New York, tv. povrch, 20.456.000 dolarů
úterní výsledky (31. 08. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (4-ČR) - McNallyová (USA) 6-3 6-4
Kvitová (10-ČR) - Hercogová (Slovin.) 6-1 6-2
Siniaková (ČR) - Sevastovová (Lot.) 7-6(6) 6-3
Kr. Plíšková (ČR) - Koviničová (Č. Hora) 6-4 6-3
Sorribesová (Šp.) - Muchová (22-ČR) 6-2 7-6(3)
Bartyová (1-Austr.) - Zvonarevová (Rus.) 6-1 7-6(7)
Andreescuová (6-Kan.) - Golubicová (Švýc.) 7-5 4-6 7-5
Šwiateková (7-Pol.) - Loebová (USA) 6-3 6-4
Bencicová (11-Švýc.) - Rusová (Niz.) 6-4 6-4
Pavljučenkovová (14-Rus.) - Riskeová (USA) 6-4 6-2
Sakkariová (17-Řec.) - Kosťuková (Ukr.) 6-4 6-3
Pegulaová (23-USA) - Potapovová (Rus.) 6-2 6-2
Badosaová (24-Šp.) - Van Uytvancková (Belg.) 6-4 6-3
Kontaveitová (28-Est.) - Stosurová (Austr.) 6-3 6-0
Cirsteaová (Rum.) - Kuděrmetovová (29-Rus.) 7-6(5) 3-6 6-0
Martičová (30-Chorv.) - Galfiová (Maď.) 6-3 6-2
Shuai Zhang (Čína) - Baptisteová (USA) 6-3 6-4
Tomljanovicová (Austr.) - Volynetsová (USA) 6-3 6-1
Anisimovová (USA) - Dijasová (Kaz.) 7-5 6-2
Trevisanová (It.) - Vandewegheová (USA) 6-1 7-5
Gračevová (Rus.) - Párrizasová (Šp.) 5-7 6-0 6-2
Raducanuová (Brit.) - Vögeleová (Švýc.) 6-2 6-3
Ferrová (Fr.) - Hibinová (Jap.) 6-1 6-4
Tausonová (Dán.) - Burelová (Fr.) 7-5 6-0
Schmiedlová (SR) - Kruegerová (USA) 7-5 6-7(3) 6-3
Rogersová (USA) - Brengleová (USA) 6-4 6-0
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Liuová (USA) 6-1 6-4
Davisová (USA) - Tomovová (Bulh.) 6-2 2-6 6-3
Teichmannová (Švýc.) - Bucsaová (Šp.) 6-3 6-4
Doiová (Jap.) - Sandersová (Austr.) 7-6(3) 6-3
Samsonovová (Rus.) - Boulterová (Brit.) 6-3 6-2
Minnenová (Belg.) - Podoroská (Arg.) 6-4 1-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

78
Přidat komentář
Drzymalski
Na US open by to Plíškové mohlo vyjít. Los jí jako je to pro ni letos příznačné na GS přeje. Hraje sebevědomě, pestře a hlavně vypadá psychicky v pohodě. Když GS vyhrály lopaty jako jsou Ostapenek, Kenin, nebo Metelescu Blescu Andreescu proč ne Plech?
Reagovat
tommr
zas tak lehkej los Karolína nemá. V semifinále jí čekají Barty, Bencic nebo Swiatek což jsou hráčky na který neumí ...
Reagovat
smazaný uživatel
smile (za ty lopaty)
Reagovat
com
jo zadny lopaty.. sou to čudly smilesmile
Reagovat
brixner
Pro mě byla největší lopatárna Wimbledon 1994 ženy!smile
Reagovat
Jan
To žluté oblečení tenistek vypadá skvěle.
Reagovat
jirkaS
smile Kill Bill smile
Reagovat
vojta91
Jediné štěstí, že Muška nejela na olympiádou místo Markéty.
Reagovat
TOPtennis
smile
Reagovat
TOPtennis
Holky skvělý vstup do turnaje smilesmile Jen tak dále. Škoda té Muchové - nějak se ji její hra začíná bortit. Ale snad se v Ostravě nakopne...
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Ela-fon-isi
A viděl jste druhý set? Hrála na riziko, chodila k síti, dělala cokoliv a měla break. Bohužel nedopodávala a hlava a asi i únava rozhodla TB ve prospěch Sáry. Je vidět, že Kája není v pořádku.
Reagovat
Mony
Ach jo, zase ty brisaky! Snad to Muška nějak doklepe, SST už musí být také uvarena
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sem viděl jen pár míčů, ale už předem jsem říkal, že by bylo lepší se na USO vykašlat, pořádně to doléčit, dát si zotavenou, trénink a hurá do Austrálie...
Takhle si koleduje o recidivu. Psmileřístup jejího týmu moc nechápu - jak dlouho, že už jí to trápí...?smile
Reagovat
Mony
Ono to bylo fakt náročné utkání. Muška nebyla schopna vymyslet něco, v čem by byla lepší. Možná, že to nerozhodly ani ty brisaky, i když v TB asi ano, z 3:1 na 3:7, to už je na Mušku moc. Prášky ji dávali asi v půlce 2.setu, bez MT. Na začátku ale mohla být bez příznaků a zdravá.
Reagovat
Mony
Pravděpodobnější byl snadnější los. To by asi zvládla bez újmy. S SST každý bod velmi NAROCNY. Ta běhala a umistovala asi lépe, než Caro, Aga ci Angi. Dárek skoro žádný. Může dojít hodně daleko, i když s pestřejší hrou se nějaká protizbran najde. Tu ale Muška ztratila. Stává se z ní klasická pinkalka
Reagovat
tommr
Karolína udělala osudovou chybu tím, že angažovala Kotyzu. Ten jí zničí kariéru ... smile
Reagovat
Mony
To zase ne, tu hru od zadu má mnohem stabilnější. Na udery po lajnach si ale věří méně, tam určitě nutno zase zapracovat. Ono to i pod Kotyzu přijde časem taky
Reagovat
Ela-fon-isi
Konečně se ten automat na vraceni do kurtu porouchal.
Reagovat
Mony
Neporouchal, jen se vaří..
Reagovat
Mony
Vymyslet něco na SST je velký kumšt.Pro Mušku velká sichta..
Reagovat
turista
Ono nedoléčene zranění a bolesti jí nedovolují hrát to co umí. Pak je to těžké. Má smůlu s tím zraněním břicha.
Reagovat
Mac
ze ta karolina si s tou spanelkou nezkousi chvilku pinkat a dat si cas na srovnani musky, vzdyt ta se zda od zakladni celkem neskodna... takhle se jen vyhazuje a pak je frustrovana...
Reagovat
Mac
zvlast pri returnu...
Reagovat
Esgalnor
Tvl, Sorribes Tormo hraje fakt ten nejodpornější tenis, jakej jsem kdy viděl. Ten styl je hroznej, nebaví mě to sledovat, nebaví mě to poslouchat - účinný to asi je, ale je to šílenost.
Reagovat
Dobry-den
Díky Petře a Týně postupuje už 6 Češek, navíc všechny bez ztráty setu. smile

Muška ale zatím nevypadá, že by se k nim měla přidat. smile
Reagovat
tommr
dneska zahrála dobře jako už dlouho ne. Petra se bude muset mít na pozoru ... smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Ách jo, netušila jsem, že budou hrát proti sobě. Obě by potřebovaly postoupit jako sůl.smile
Reagovat
Mac
spis bych to pral kristyne, at aspon jednou za zivot udela nejakej vysledek... kvitka je stejne beznadejna, drive ci pozdeji na ni dolehne tlak a akorat budem zase jednou na...
Reagovat
tommr
dneska téměř bezchybnej výkon i když soupeřka taky hodně pomohla když bylo potřeba ... smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Viděla jsem je poslední hry Týny, ale velké zlepšení na returnu! smilesmile
Reagovat
tommr
a dobrej servis. Soupeřce nedovolila ani jeden brejk ... smile
Reagovat
Jon61
Kristýna postupuje také, s přehledem zahrála popslední hry, kdy soupeřku zasypala ranami.
Reagovat
Blondie
Tak dneska mám opravdu velikou radost, Peti dala po dlooouhé době (ok, Ons byla výjimka) vzpomenout na ty zápasy, kdy soupeřka nemůže NIC.

A je to krásná podívaná smile výborně, Peti, tohle bylo tedy velice vydařené představení smile
Reagovat
Blondie
Teď se pěkně dlouho podepisuje fandům.... jak znám Petru, tak od nich dostane covid a skončí smile
Reagovat
Oin
Měla roušku, není se čeho bát!
Reagovat
Drzymalski
smile
Reagovat
Jon61
A Kristýna má první set, ale vypadá to, že uška svůj zápas nezvládne.
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Petře to tam padá neuvěřitelně!
Reagovat
Oin
Nemaže se s ní smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Petra nastoupila ve stejných šatech jako Bebe, ale té moc slušely, zatímco na Petře nějak divně visí, jak kdyby měla o velikost větší. Nějak mi k nesedí, navíc nehraje za Švédskosmile
Reagovat
Jon61
Kombinaci žluté a černé barvy mají v přírodě jedovatí živočichové, kteří takto upozorňují své okolí, že jsou nebezpeční. smile
Reagovat
Blondie
To je tmavě/švestkově modrá a k tomuhle odstínu žluté je geniální smile
Reagovat
Blondie
Petra asi slyšela, jak ji tady drbete za břicho, tak si vzala o velikost větší, aby to neměla tak obtáhlé :P :D
Reagovat
Jon61
Oproti Poloně, která je stále vychtrlejší, mají Petra ženské tvary. smile
Reagovat
Oin
Bílé tričko a červené trenýrky, vzpomínám si na hodiny tělocviku...
Reagovat
Ela-fon-isi
Psali jsme současněsmile.
Reagovat
Jon61
Polona, když nehraje tenis, tak je buď v posilovně, nebo v tetovacím salonu. smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Zato Polona vzpomíná na dobu, kdy se do těláku nosilo bílé tričko a trenýrky. Jen má klučičí červenou.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
geniální srovnání na shodu v 1.gamu - na to by neměl ani Berďasmile Naštěstí to nemělo vliv na funkci a podání si Peťa udržela, což se ovšem nedá říci o její soupeřce.
Reagovat
Jon61
Teď si to Petra zopakovala, ze stavu 40:0 na shodu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
gratulace k vítězstvím!smile
Hlavně Katka to neměla vůbec snadné, protože Stázka bránila zuby nehty, blokovala a vracela nemožné, což bylo pro útočící Katku peklo. Naštěstí nepolevila, hlavně moc v hlavě, a v druhém setu už se její dominance projevila více.
O Káje nemohu říci nic pozitivního ani negativního, protože byla návštěvě pivovaru...
Prostě hrála svojí hru a i přes chyby to na mladou Američanku stačilo.
Reagovat
ReadyTeddy
Tak jsme se dozvěděli, že se budou střídat komentátoři :D Jestli sledujete jedničku smile
Reagovat
Drzymalski
Hlavně že neuslyšíme Baumruka nebo Koukalovou Suchoňovou...
Reagovat
ReadyTeddy
To je neuvěřitelné, dnes v programu na US Open 10 Italů, kde to sakra berou?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A k tomu ještě vyhrávajísmile
Reagovat
EllNino
no Sonego a Travaglia asi ne, ale je jich tam teda smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Všichni zas nemůžou, to ne. Ale veterán Seppi na amerických betonech mizerně hrajícího Martona stačil. Teda asi 47:45 v tiebreakusmile
Reagovat
tommr
doufám, že se Swiatek nebude se soupeřkou moc párat, protože po ní by se na kurtu měla objevit Petra Kvitová ... smile
Jianak muži dneska zase neskutečně zdržujou a protahujou program. Ty zápasy na tři vítězný by se fakt měly na GS zrušit nebo aspon omezit na závěrečný kola ... smile
Reagovat
EllNino
Čím déle Petra nastoupí, tím lépe pro ni :)
Reagovat
paddy
Nebude se s ní párat, přesto jí rozpáře smile
Reagovat
tommr
no zatím to od Swiatekový není žádná hitparáda ...
Reagovat
blixa
Chjo, Bepa se rvala a bojovala, ale na Ash to bohužel nestačilo ... smile
Reagovat
smazaný uživatel
V závěru 2. setu nutila Ash k chybám. Neskutečně toho vrátila. Byla pár milimetrů od 3. setu...
Reagovat
paddy
bez ztráty setu smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Dobry-den
Gratulace. Zápasy jsem neviděl, ale asi to nebylo úplně na pohodu. Katku čeká atraktivní soupeřka ve druhém kole, věřím, že šanci má. smilesmile

Zatím se nebývale daří favoritkám, jestli se dobře dívám, tak z nasazených vypadla snad jen Julča, celkem nezvyk. smile
Reagovat
horska.kraslice
Katka si po skončení zápasu poplakala. Ani to nevypadalo jako slzy štěstí, byl to spíš takový hořký pláč. Tak nevím, jestli jen vyčerpání nebo něco jiného?
Reagovat
tommr
asi frustrace. Sevastova jí tam celej zápas honila jako nadmutou kozu z rohu do rohu, nedařilo se jí potvrzovat brejky ... smile
Je ale fajn, že si ulevila až po zápase a nebrečela během něj. To totiž u ní většinou končí špatně ... smile
Reagovat
Jon61
Katka nebyla schopna potvrzovat brejky, ale nakonec tie-break urvala, když se Lotyška několikrát "ustřelila", naštěstí pro Katku střídala míče k čárám s hloupými chybami.
Reagovat
tommr
Sevastova hrála hodně na riziko a dlouho jí to vycházelo. Celej zápas se ale s tak riskantní hrou dá odehrát jen výjímečně ...
Reagovat
tommr
v prvním setu jsem z Katky doslova šílel. Čtyřikrát vydřela brejk a pokaždý ho pak soupeřce vrátila téměř zadarmo. V TB měla Katka víc štěstí než rozumu a přežila i setbol Sevastový ... smile
Ve druhým setu už Katka hrála o něco líp a překvapivě byla schopná zápas dopodávat. Výhra nad nebezpečnou Sevastovou která na USO obvykle hraje svůj nejlepší tenis je každopádně velmi cenná ... smile
V dalším kole proti Sakkari se ale Katka bude muset na servisu ještě zlepšit jinak končí. Doufejme, že to Katce vyjde a dočkáme se jejího zápasu s Petrou ...
Reagovat
tommr
výsledek lepší než výkon. Přijít třikrát o servis s takovou hráčkou jako je McNally by se Karolíně stávat nemělo. V prvním kole je ale hlavní postup a to se povedlo ... smile
V dalším kole Karolína nejspíš zase narazí na Anisimovou se kterou má dobrou bilanci a naposledy jí porazila nedávno v Montrealu. Tentokrát sice bude mít Anisimova větší podporu diváků, ale i tak by to Karolína měla zvládnout ...
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
com
no postup se pocita smilesmile Ale jako ztratit si tolikrat podani, samy outy za lajnu, tusim ctyri, pet dvojchyb.. Vysledek mel byt tak 6:1 6:2 a ne jit skoro do tretiho setu.. No jeste je do dalsich kol co doladovat.. Pristi kolo nejspis zase Anisimova, ale tu uz porazila 3x, takze by to mel byt cajk.. Snad bude s kazdym dalsim zapasem zlepseni smile
Reagovat
Fandina
Neviděla jsem to, ale mám radost z obou holčin. Super a jen tak dál!!!
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist