Kdo poletí do Šanghaje? Simon to už zřejmě nebude

1. 11. 2008, 09:16
Aktuality 0
Podnik v Paříži se proměnil v neofiicální kvalifikaci na Turnaj mistrů. Výhodné postavení před posledním podnikem Masters v Paříži využil jen Andy Roddick, který se stal šestým jistým účastníkem. Špatně na tom nebyl ani del Potro, ovšem vypadl už ve 3. kole a situaci nemá pod kontrolou. Již dnes je jisté, že z elitní osmičky vypadne Simon. Nahradit ho může Blake, Tsonga nebo Nalbandian.
Gilles Simon

Po čtvrtfinálovém kole jsou v Paříži ze hry venku všichni favorité. Nechtěně tak přispěli k tomu, že o Turnaj mistrů se bude bojovat i o víkendu.

Nejméně radosti z toho má Francouz Gilles Simon. Dosud byl v žebříčku na osmé příčce, ovšem na domácím turnaji vypadl ve 3. kole s Roddickem a musel se už spolehat jen na zaváhání soupeřů. To se nestalo. Naopak zaváhali favorité a umožnili Simonovým soupeřům se před něj dostat. Již dnes je jisté, že Simon se do Šanghaje podívá maximálně v roli náhradníka.

Aktuální žebříček ATP Race
(po čtvrtfinále v Paříži):
1. Nadal, Rafael (Šp.) 1335 b.
2. Federer, Roger (Švýc.) 1041 b.
3. Djokovic, Novak (Srb.) 929 b.
4. Murray, Andy (Brit.) 684 b.
5. Davydenko, Nikolay (Rus) 463 b.
6. Roddick, Andy (USA) 384 b.
7. Del Potro, Juan Martin (Arg.) 369 b.
8. Simon, Gilles (Fr.) 356 b.
-----------------------------
9. Blake, James (USA) 355 b.
10. Ferrer, David (Šp.) 345 b.
11. Tsonga, Jo-Wilfried (Fr..) 335 b.
12. Nalbandian, David (Arg.) 320 b.
13. Wawrinka, Stanislas (Švýc.) 308 b.
14. Gonzalez, Fernando (Chile.) 284 b.
15. Verdasco, Fernando (Šp.) 283 b.
... v pořadí jsou již započteny dosud dosažené body (max. 45) za Paříž
... tučně vyznačení si mohou ještě polepšit až o 55 bodů

Kdo je tedy ještě ve hře o poslední dvě volné letenky do Šanghaje a doplní šestici Nadal, Federer, Djokovič, Murray, Davyděnko a Roddick?

Nejblíže k zajištění účasti na Turnaji mistrů dvacetiletý Argentinec Juan Martin del Potro. Ovšem situaci nemá ve svých rukách, ve francouzské metropoli ve třetím kole nestačil na krajana Nalbandiana. A pokud nechce o postupovou příčku přijít, musí doufat, že Nalbandian ve finále neporazí Blaka. Jiné scénáře hovoří ve prospěch talentovaného Argentince.

James Blake. Osmadvacetiletý Američan v Paříži trochu nečekaně oživil své naděje na druhou účast na Turnaji mistrů. K tomu, aby mohl usilovat o zopakování finále z roku 2006 mu dnes stačí porazit Francouze Tsongu.

Body za Šanghaj:
vítěz ... 100 bodů
finalista ... 70 bodů
semifinalista ... 45 bodů
čtvrtfinalista ... 25 bodů
osmifinalista ... 15 bodů

Právě Jo-Wilfried Tsonga v Paříži využívá silné podpory domácího publika a nečekaně se dostal už do semifinále. Pokud v něm dnes s Blakem uspěje a ve finále nenarazí na Nalbandiana, jede společně s del Potrem do Šanghaje. V případě, že bude v neděli o titul usilovat v souboji s Nalbandianem, musí ho porazit.

A David Nalbandian. Obhájce loňského triumfu i letos v hale ožil a pokud i letos získá titul, poletí on, a buď poražený finalista Blake nebo krajan del Potro na Turnaj mistrů.

Jaké jsou tedy varianty na volné postupové pozice?
Del Potro a Nalbandian - dva Argentinci, které pár dní po Turnaji mistrů čeká finále Davisova poháru, se do Šanghaje společně podívají v případě, že Nalbandian v Paříži obhájí titul a Blake v semifinále prohraje s Tsongou.

Del Potro a Tsonga - v případě, že Tsonga v Paříži vyhraje nebo ve finále nenarazí na Nalbandiana, vstupenky do Šanghaje získá právě finalista letošního Australian Open a vítěz čtyř letošních turnajů del Potro.

Del Potro a Blake - když ve finále podniku BNP Paribas Masters vyhraje Blake nad Nalbandianem nebo v případě, že se Blake ve finále střetne s Davyděnkem, letenky na Turnaj mistrů dostane del Potro a Blake.

Nalbandian a Blake - když ve finále podniku BNP Paribas Masters vyhraje Nalbandian nad Blakem, pojedou do Šanghaje právě tito dva tenisté.

Realita může být i jiná
Simon však flintu do žita házet nemusí. Do Šanghaje se ještě může podívat jako jeden z náhradníků. A v situaci, kdy Federer ani Nadal nejsou zdravotně zcela v pořádku, by si nějaký zápas v Číně zahrát mohl.

Světová jednička připustila, že se obává, jestli se stihne uzdravit do Turnaje mistrů, který v Šanghaji začne 9. listopadu. "Snad to bude v pořádku, ale nevím," dodal.

Navíc Nalbandian o Turnaj mistrů až tolik nestojí, podle svých slov se více soustředí na finále Davisova poháru.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist