Klejbanovová: Nemusíte mě litovat

27. 8. 2013, 20:57
Aktuality 0
Po dvou a půl letech si Ruska Alisa Klejbanovová zahrála na grandslamu a v prvním kole US Open hned uspěla. Bývalá dvacátá hráčka světa, která se loni vrátila na kurty poté, co se vyléčila z rakoviny, zdolala v New Yorku Moniku Puigovou. Nemusíte mě litovat, vzkázala po důležité výhře svým fanouškům.
Profily hráčů
Alisa Klejbanovová

Rok 2011 si Alisa Klejbanovová představovala určitě jinak. Měla to být sezona, v níž naváže na úspěšnou předchozí, jenže po několika nevydařených turnajích v květnu zmizela z okruhu WTA. O dva měsíce později se ukázalo proč: v den svých 22. narozenin Ruska oznámila, že má takzvaný Hodgkinův lymfom, zhoubný nádor lymfatických uzlin.

"Byl to pro mě šok, ale vrhla jsem všechny síly na boj s rakovinou," mohla loni na jaře zavzpomínat šťastná tenistka, která zákeřnou nemoc přemohla a po necelém roce začala znovu trénovat. "Dělala jsem všechno, co mi lékaři řekli, a naučila se naslouchat svému tělu. To je snad jeden z důvodů, proč jsem se zotavila tak rychle."

Někdejší dvacátá tenistka světa je nyní v žebříčku WTA až na 363. místě, důležitější ale je, že zůstává zdravá - a díky tomu se začíná vracet mezi elitu. Letos v květnu vyhrála turnaj ITF v Landisville, před dvěma týdny v Cincinnati už potrápila světovou devítku Angelique Kerberovou a včera si v New Yorku připsala první grandslamové vítězství po svém návratu, když porazila nadějnou Portoričanku Puigovou.

"Jsem šťastná, že všechny ty věci jsou teď za mnou. Prošla jsem si tím a v téhle bitvě zvítězila," uvedla Klejbanovová po svém postupu do druhého kola, v němž ji čeká Jelena Jankovičová.

"Slýchám od spousty lidí, že jsem pro ně inspirací. Hodně lidí ke mně vzhlíží. To je skvělé, i když bych radši nebyla vzorem. Nesnažím se nic předvádět. Dělám to pro sebe, chci hrát tenis, a nechci nic předstírat. Jestli ale můj příběh lidi inspiruje, dodává jim víru a jsou díky tomu silnější, je to úžasné," říká Ruska, které během vyčerpávající léčby pomáhala láska k tenisu.

"Strašně moc jsem se chtěla vrátit na kurty. Chtěla jsem znovu hrát tenis tak moc, že se nebylo o čem rozmýšlet. Chtěla jsem být znovu zdravá a hrát. Byla jsem hodně trpělivá, moc jsem se tím nestresovala. Brala jsem to jako hodně náročný trénink, kterým si člověk musí projít, aby na tom byl líp."

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist