Kolik je hodin, ptal se Medveděv. Proč australská Night Session zase končila před čtvrtou ranní?

19. 1., 13:34
Aktuality 11
Tenisový svět před sezonou sice zavedl pravidla, která mají eliminovat pozdní začátky zápasů, přesto v Melbourne ve čtvrtek zápas druhého kola mezi třetím nasazeným Daniilem Medveděvem (27) a Finem Emilem Ruusuvuorim (24) končil až před čtvrtou hodinou ranní. Tradiční Night Session se na Australian opět protáhla víc než měla.
Daniil Medveděv odchází z Rod Laver areny před čtvrtou ranní. (© Profimedia)

Už loni si organizátoři prvního grandslamu sezony vyslechli nepříjemná slova od Andyho Murrayho. Ten dokázal otočit zápas s domácím Thanasim Kokkinakisem z 0:2 na 3:2 sety, ale díky tomu, že dřel na postup pět hodin a 45 minut, končilo epické klání až po čtvrté hodině ráno australského času.

"Je fajn, že jsem vyhrál, ale taky bych se rád vyspal. Nevím, komu tohle prospívá. Konec byl trochu fraška," posílal sarkastické poznámky trojnásobný grandslamový šampion. Těžko ho mohl těšit fakt, že se spolu s Kokkinakisem zapsali do kronik jako aktéři druhého nejdelšího zápasu historie Australian Open.

Když pak v listopadu odstoupil Jannik Sinner ze štědře dotovaného turnaje Masters v Paříži, protože se nestihl zotavit z utkání, které končilo ve tři ráno, konečně se začalo něco řešit. Výsledkem je čerstvá dohoda, že na turnajích organizací ATP a WTA bude večerní program, který obsahuje dva zápasy na dva vítězné sety, začínat nejpozději v 19:30. A také to, že start posledního zápasu nebude později než ve 22:30.

Jenže na grandslamech se hraje na tři vítězné sety a turnaje velké čtyřky nespadají pod ATP a WTA. Turnaj má jednoduše vlastní pravidla. Přesto se právě po loňském klání Murrayho s Kokkinakisem rozpoutala debata o optimalizaci rozpisu a letos začalo Australian Open o den dříve než tradičně. Už v neděli.

Noční tradice zůstává

Melbournská "Night session" ale zůstala. Její start je nastaven na 19 hodinu australského času a obsahuje dva zápasy – jeden ženský, druhý mužský. Jenže ve čtvrtek se to sešlo zrovna tak, že před duelem Medveděva s Ruusuvourim hrály svůj zápas Jelena Rybakinová a Anna Blinkovová. I ty však čekaly na dohrání předchozího duelu a začaly po 20 hodině. Pak se navíc zapsaly do kronik nejdelším tiebreakem historie (22:20), čímž trochu potrápily aktéry následného duelu.

"Myslím, že ten jejich tiebreak trval snad 35 minut. V tenise nikdy nevíte, kdy se najíst a kdy se máte jít rozcvičit. Všichni si mysleli, že to bude rychlejší zápas, takže jsem byl samozřejmě v rozcvičce. Ale je to tak, že se 5 minut zahříváte a dalších 5 minut odpočíváte. Ale jste pořád ve střehu. Když jsem se dostal na kurt, byl jsem už trochu unavený," vyprávěl Medveděv, kterému zápas na začátku vůbec nevycházel. Možná i kvůli postupnému odkládání, ale i nepohodě v začátku první dvě sady ztratil.

Když Medvěděv s Ruusuvuorim hráli první míče, bylo čtvrt na dvanáct. Když Medveděv prohrál po ošetření nohy tiebreak nekonečné druhé sady, bylo skoro půl druhé ráno. A teprve v tu chvíli se ruský tenista pustil do obratu, v němž musel uhrát další tři vítězné sety.

V kolik jít spát?

"Kolik je hodin? Budou čtyři ráno? Být fanouškem tenisu, šel bych domů v jednu! Takže děkuji všem, kteří jste zůstali, jste neuvěřitelně silní," mluvil po náročném pětisetovém klání. Ruusuvuori mu vlastně v posledním setu ani nevzdoroval, kdyby měl v sobě více víry, možná by se hrálo ještě déle... "Bylo to velmi těžké utkání. Myslím, že jediné dva zápasy, ve kterých jsem prohrával 0:2 sety a otočil je, byly právě v téhle aréně," dodal Medveděv.

Také ale tušil, že ho čeká nový boj, tentokrát s harmonogramem i vlastním tělem: "Když teď nepůjdu za fyzioterapeutem, tak budu dva dny nepoužitelný. Když půjdu teď, tak uvidím, jak moc se vyspím. Doufám, že usnu v 6:30 a pak bych chtěl v poledne vstávat a jít si lehce zacvičit. Není to snadné, ale chci tady i dál vyhrávat a dostat ze sebe všechno. A když to nepůjde, tak to nepůjde..."

Ve třetím kole se Daniil Medveděv střetne s Felixem Augerem-Aliassimem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

11
Přidat komentář
Astarin
Sám jsem nesnášel noční. A to jsem jen seděl u compu, natož běhat po kurtu za míčkem.
Reagovat
Kandinsky1
Naprostá zhovadilost, která nebaví tenisty, diváky, nikoho.
Jen by mě zajímalo, co by se dělo, kdyby se tenisti domluvili a šli spát.
Reagovat
GaelM
Reagovat
Nola
to by bolo nevyhodne pre oboch, stratili by den oddychu, radsej dohrat aj ked rano, ako stat na kurte 3 dni v rade....
Reagovat
GaelM
Tohle je hrozná ostuda organizátorů, chybí elementární respekt vůči hráčům. Pro nás evropské fanoušky je to fajn, ale nechápu kdo jim zaplatí za vstupenku s tím, že tam může sedět do rána
Reagovat
farr
No a tak jak to řešit? Chtějí mít evidentně 4 zápasy na main courtu to se dá pochopit. jako je fakt proč začínají první až v poledne, pokud to vezmeme matematicky tak 4 zápasy na 3 vítězné plus minus 12 hodin tam teda taktak ještě ale OK jenže mají tam dva mužské matche to znamená je možnost dalších 4 extra setů to je vic jak jeden další klasický zápas na tour. Tudíž 5 zápasů ve full max délce je už mimo to znamená ubrat jeden ženský zápas ve dne a to night session začínat nejdýl v 5 odpoledne pak i v případě extrému ženy 3 hodiny , muži 5 hodin se bude končit maximálně v tu 1 ráno ano i to je dlouho ale nejsou to 4 hodiny ráno . No a pokud nechtějí ubírat zápas tak hold musejí začít už třeba v 9-10 dopoledne pak to bude odpovídat, ale zas kvůli divákům chápu kdo by tam od 9 seděl . Můj názor někdo jiný postřeh?
Reagovat
GaelM
Buď night session začínat o 1-2h dřív a nebo se smířit s tím, že v případě protažení zápasů se jeden přesune někam jinam (dát první zápas vždy ATP protože tam se to může protáhnout víc a ve chvíli, kdy by holky začínaly už pozdě, tak je poslat na jiný kurt - většinou už jsou tou dobou volné).
Reagovat
Kandinsky1
Normálně to přerušit a dohrát druhý den.
Reagovat
Krisboy
Tenhle zápas začínal po 23té hodině, už to je nesmysl.
Reagovat
farr
No tak to mě přijde jako největší bejkárna protože se hráči okradou o den volna, tohle už sme kritizovali na Wimbledonu, úplně to došmrdlává celý program (hráči budou nadšeni, když neexistuje objektivní důvod proč nehrát ten den kdy maji schedule, i kdyby lilo tak zrovna na AO mají snad 3 kryté kurty nějaký volný v 9 večer by být mohl ne), za mě buď přesouvačky ve výjimečných případech nebo fakt začínat pro sichr v 9 ráno program no...
Reagovat
Pedronegro
nač ta silná slova a co znamená elementární respekt vůči hráčům? nějak zapomínáte, že turnaj organizuje pořadatel především pro diváky na místě (a taky v TV), jinak by třeba mohli začínat už v 8 ráno, a současně musí mít dobře zkalkulovánu finanční stránku, což s tím úzce souvisí, a kdo si zaplatí night session, tak chce vidět všechny zápasy a ne že půl jich bude současně jinde, a v neposlední řadě pořadatel nemůže dopředu vědět a ovlivnit, jak budou zápasy dlouhé, hodně záleží i na losu, a protože tenisté tam jsou v postavení herců, vlastně velmi dobře placených zaměstnanců, tak si nemají co stěžovat, na vybranou mají buď na GS turnaje nejezdit, nebo se s tím vyrovnat a pokud chtějí jít brzy spát, tak musí hrát hlavně rychleji a ne se matlat 5 setů s TB
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist