Komentátoři o Kvitové: Tohle není zranění těla, ale hlavy

30. 8. 2011, 10:00
Aktuality 19
Vlastní chyby a špatný servis rozhodly o překvapivém vyřazení wimbledonské vítězky Petry Kvitové hned v prvním kole tenisového US Open. Česká hvězda a pátá nasazená v New Yorku včera podlehla Rumunce Alexandře Dulgheruové ve dvou setech 6-7 3-6 za hodinu a 38 minut.
Profily hráčů
Petra Kvitová

"Jsem smutná. Ve vyrovnaném zápase jsem udělala hodně chyb a trápila jsem se se servisem, který je jinak mojí silnou zbraní," řekla Kvitová spolupracovníkovi ČTK ve Flushing Meadows. "Dulgheruová mě ničím nepřekvapila," řekla na adresu 48. hráčky světa, kterou letos hladce porazila cestou za titulem na turnaji v Madridu. 

Kvitová si nemyslela, že nezvládla atmosféru a zvýšený zájem o svou osobu po úspěchu na londýnské trávě. "Před turnajem jsem se cítila dobře. Necítila jsem na sebe žádný tlak i zdravotně jsem byla v pořádku," uvedla jednadvacetiletá hráčka, která po Wimbledonu léčila zraněné stehno. "Ale dnes se to nějak divně nahrnulo," řekla Kvitová, jež na zámořských betonech vyhrála před US Open na dvou turnajích jen dva zápasy.

V duelu s Dulgheruovou měla při prvním podání úspěšnost pouze 49 procent, ale především si nevěřila. Udělala celkem 52 nevynucených chyb a s každým dalším nepřesným úderem bylo na české tenistce vidět, že se trápí. "Tohle není zranění těla, ale hlavy," řekli o Kvitové komentátoři Eurosportu.

Přesto měla Kvitová šanci získat první sadu. Za stavu 6-5 si vypracovala tři setboly, ale všechny zahodila a o sadu přišla prohrou v tie-breaku 3-7. Na začátku druhého setu vedla jako na úvod první sady 2-0, ale náskok neudržela a zápas ztratila.

Její výkon neovlivnilo ani počasí a hurikán, kvůli kterému se nemohlo v neděli trénovat. "Rozhodně se na mojí porážce nepodepsal, i když to byl divný víkend. Že tady tak brzy skončím, jsem ale nepočítala," řekla. Loni v létě se po Wimbledonu trápila ještě víc, ale na US Open se dostala alespoň do třetího kola.

"Co tě nezabije, to tě posílí," snažila se Kvitová brát nepříjemnou situaci pozitivně. "Sezona je ještě dlouhá a za rok sem přijedu brzkou porážku odčinit," prohlásila.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
Fandina
nevím jak to bylo na Eurosportu řečeno ale zdá se mi nevhodné dávat tento výraz do názvu článku .......
Reagovat
smazaný uživatel
Byla O.K.,tak nevím proč se šla fyzicky dorazit do Tater.Raději měla jet za louži hrát zápasy!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kvitova hraje rany s minimem rotace a to je na travu idealni, protoze ten mic po dopadu skoro nevyskoci, nezpomalí se a tezko se meni smer behu. Tem hrackam to otacelo rakety v rukou a Kvitovy narostlo na trave sebevedomi. Bohuzel beton je o necem jinem. Mice vyskakuji vyse a pomaleji nez na trave a da se menit smer behu, takze ji hracky mnohem vic uderu vrati a riziko toho, ze udela Kvitova chybu pri razantni hre se zvysuje. Navic jeji pohyb neni zdaleka idealni a casto je u micku pozde.Musi na sobe jeste hodne pracovat, aby dokazala zahrat stabilne i jinde nez na trave. Musi se naucit zahrat kdyz je potreba i udrzbu a vyckat na chybu, jako to zacal delat vloni Berdych a uhral hned semifinale French Open a Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím bych i souhlasil. Pouze s tím, že na antuce (kde to taky skáče výš) v Madridě byla vynikající, nedala nikomu šanci. S tím, že do úderů dává málo rotace, to je pravda. A ještě vyhazuje nízko míče při podání a pak to dává do sítě a víc se nadře. S vyšším výhozem je větší rána.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě je hlavní problém Petry teď v tom, že ve Wimbledonu si sáhla na nejvyšší úroveň své vlastní hry a teď po té pauze, když ji to zdaleka tak nejde, je děsně naštvaná, kamže se to ztratilo. No koho by to nenaštvalo, Petra si zřejmě myslela, že už je na tomto levelu definitivně, a ejhle, není. Holka si to určitě uvědomí a přestane se vztekat a začne zase bojovat. Já ji věřím a držím palce. Nenech se Petro znechutit a začni se zase rvát, tak jako třeba na Wimbledonu 2010 s Kanepi.
Reagovat
frufru77
Dopadla přesně "jako ona sama" vloni po Wimbledonu... 5x ven v 1. kole. Jeden by řekl, že 2x nevstoupíš do téže řeky. Nevím, jak to nazvat jinak... velké zklamání a i kus ostudy, protože se opravdu jen tvářila nakysle. Bojovat ještě neumí. Hekna Šarapka s Watsonovou taky hrála všelijak, ale ačkoliv ta si MŮŽE dovolit hvězdné manýry, tak zatla zuby a dřela do úmoru. Peťulka nějak neee....
Reagovat
Labi
přesně tak...vyhrát Wimbledon ještě neznamená že pujde vše samo...ikdyby měla tolik talentu jako žádná na světě tak bez dřiny to nikdy nepujde
Reagovat
Ivula
Dopadla přesně, jako loni Berdych. 6 neděl pausa,dovolená a výkon je tatam. je to škoda, přeji brzský návrat.
Reagovat
l00bor
Místo pečení lívancu by měla zase trochu potrénovat.
Reagovat
Vojtaakk
Já myslím že je škoda, že Petra neumí změnit styl hry tak, že by nehrála tolik útočně... řekněme že by v takových zápasech vhrála trochu jako Wozniacká, aby se nevyházela, když cítí že jí to nejde a nechala vyházet svou soupeřku... První kolo je fakt zbytečný... ale snad se chytí v hale...
Reagovat
smazaný uživatel
No tak Wozniacká, to je zase opačný extrém ... ale pravda je, že normálně, když člověk zjistí, že to, co je obvykle jeho silnou zbraní, tak začne holt chtě nechtě hrát trochu jinak. Kdežto Petra to tam furt bouchala úplně stejně, jako kdyby by jí bylo jedno, jestli udělá 50, nebo 70, nebo třeba taky 100 nevynucených chyb za zápas. :-(

Tak třeba mě když v tenise nebo pinčesu nejde forhend tak, jak jsem zvyklej, tak se holt musím smířit s tím, že dnes si to budu muset poctivě odřít v dlouhých výměnách a nemůžu holt hrát na dva, tři údery, jak bych rád hrál. :-)

Jinak pozoruhodný je, že průměrná rychlost prvního podání Petry v tomto zápase byla zhruba o 8-10 MPH pomalejší, než průměrná rychlost jejích prvních podání ve Wimbledonu, a stejně měla jen 49% úspěšnost prvního servisu. De facto její včerejší první podání bylo jen nepatrně rychlejší, než jak rychlá byla v průměru její druhá podání ve Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava:

"normálně, když člověk zjistí, že to, co je obvykle jeho silnou zbraní, DNE NEFUNGUJE, tak začne holt chtě nechtě hrát trochu jinak."
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím Vojto, pořád do toho pere a nevnímá soupeřku. Na některou by stačilo míčky jen přehazovat. A ještě si myslím, že nízko vyhazuje míčky při podání a pak namá čas přesně zamířit a lítá to do sítě.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo souhlas, varianta B, kterou Petra nemá pro zápasy, když ji to nejde by byla dobrá. Ale s variantou B se dá dojít tak do 3.kola , dále stejně ne. Takže pro jeden, dva zápasy dobrý, ale pro dlouhodobější pokles formy, což se teď Petře bohužel stalo, to stejně řešení není. Petra do toho vlítla trochu nerozehraná a zbytek už je všechno o o hlavě. Zase se z toho dostane, tak jako už mnohokrát. Všechno zlé je pro něco dobré.
Reagovat
smazaný uživatel
zápas jsem sledoval taky a musím souhlasit, že se mi taky zdálo, že začíná chytat hvězdé manýry, a její hra byla netrpělivá a plná chyb, doufám, že nebude následovat kariéru takových talentů jako byla třeba Nicole Vaidišová
Reagovat
smazaný uživatel
možná tam nějaké hvězdné manýry jsou, ale ona takhle hrála často, když se jí nedařilo, tak dělala plno hloupých chyb....a kdo by se nezlobil, když takhle hraje...já doufám a myslím, že se z toho zase otřepe, jenom to chce zase čas...
Reagovat
dessperadoss
Na ni je ted hrzoně velkej tlak,má to těžký
Reagovat
smazaný uživatel
tak to nevím...vždyť sama řekla, že na sebe tlak necítí...akorát si asi myslela, že bude sama od sebe hrát lépe, ale nehraje, tak ji to nějak vykolejilo...teď se s tím bude muset vyrovnat a začít znovu...
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem sledoval jen chvilku a výkonostní křivky u takhle mladé hráčky jsou pochopitelné, ještě po tak velkém úspěchu, co se mi ovšem vůbec nelíbí je, že se mi chvilkama zdálo, že chytá hvězdné manýry, zbytečně se rozčiluje, není trpělivá atd...uvidíme jak to půjde dál, každopádně škoda
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist