Kopřiva grandslamového rekordmana Djokoviče nezaskočil, Macháč bude dohrávat ve středu

2. 7., 18:25
Aktuality 44
WIMBLEDON - Vít Kopřiva (27) při své premiéře v hlavní soutěži Wimbledonu proti Novaku Djokovičovi (37) nepřekvapil. Český tenista podlehl vítězi rekordních 24 grandslamových titulů 1:6, 2:6, 2:6 po dvou hodinách hry a v prvním kole na majorech neuspěl ani napodruhé. Srb postoupil do druhého kola i na svém 19. Wimbledonu. Zápas Tomáše Macháče (23) s Belgičanem Davidem Goffinem (33) byl za nepříznivého stavu z pohledu českého hráče přerušen a dohrávat se bude ve středu.
Kopřiva s Djokovičem uhrál pouze pět gamů. (@Profimedia)

Kopřiva – Djokovič 1:6, 2:6, 2:6

Vít Kopřiva zvládl tříkolovou kvalifikaci a za odměnu dostal šanci v prvním kole vyzvat na centrálním dvorci sedminásobného šampiona a statisticky nejúspěšnějšího hráče všech dob Novaka Djokoviče. Druhý hráč světa ve Wimbledonu nikdy neskončil v prvním kole a roli jasného favorita zvládl i proti 123. hráči světa.

Kopřiva přišel poprvé o podání ve čtvrté hře, která trvala 15 minut. Prvních pět brejkbolů Djokoviče odvrátil, ten následující však už zlikvidovat nedokázal a Srb se dostal do výhody brejku. Od té chvíle na kurtu dominoval, následující tři gamy získal čistou hrou a podle očekávání jednoznačně vyhrál první sadu.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

Podobným způsobem probíhal druhý i třetí set. Djokovič pokaždé dvakrát sebral Kopřivovi podání a po dvou hodinách zvítězil 3:0 na sety.

Český tenista se v zápase snažil bývalou světovou jedničku co nejvíce rozpohybovat. Své údery hrál především do forhendu, aby Srb při jejich dobíhání musel zatěžovat operované koleno. Na příjmu si však nevypracoval ani jeden brejkbol a šestkrát přišel o vlastní podání.

"Byl to zážitek do konce života. O tom žádná. Atmosféra centrkurtu na mě hned dýchla. Z toho pohledu to bylo neskutečné. Tak nějak jsem doufal, že by mi Novak mohl darovat pár lehčích balonů, ale bylo to strašně těžké proti němu hrát. Každý balon, který jsem mu dal, přišel zpět ještě o to rychleji. Každý servis zreturnuje. Teď jsem to pocítil na vlastní kůži a bylo to něco neskutečného, jak všechno vrátil," uvedl Kopřiva.

Český hráč si hlavní soutěž na grandslamech zahrál teprve podruhé v kariéře a ani tentokrát proti nasazenému soupeři neuspěl, v úvodním kole letošního Australian Open dostal do pěti setů Sebastiana Kordu.

Srb startuje na svém 19. Wimbledonu necelý měsíc po operaci kolena, které si poranil na předchozím turnaji velké čtyřky v Paříži. Podle svých slov je se svou kondicí spokojený a je přesvědčený, že letos může bojovat o rekordní osmý titul z All England Clubu a celkově 25. grandslam.

Goffin – Macháč 3:6, 2:4 / přerušeno

Tomáš Macháč nezahájil boj o premiérovou výhru v hlavní soutěži ideálně. S belgickým lucky loserem Davidem Goffinem, který nastoupil místo domácí legendy Andyho Murrayho, prohrával 3:6 a 2:4 ve chvíli, kdy jeho přítelkyně Kateřina Siniaková na jednom z vedlejších kurtů postoupila do druhého kola a jeho utkání bylo přerušeno kvůli kluzkému povrchu a zhoršující se viditelnosti.

Třiadvacetiletý Čech v prvním setu nevyužil ani jeden z šesti brejkbolů, dvakrát přišel o servis a se čtvrtfinalistou z let 2019 a 2022 po půl hodině ztrácel. Ve druhé sadě sice na celkově až 10. pokus proměnil brejkbol a snížil na 2:3, vzápětí ale již počtvrté neudržel své podání a mohl být rád za přerušení.

Macháč je posledním Čechem v pavouku dvouhry mužů. Kromě Kopřivy vypadl v 1. kole také Jakub Menšík, který v pondělí při wimbledonském debutu neudržel vedení 2:0 na sety proti loňskému čtvrtfinalistovi Alexanderu Bublikovi z Kazachstánu.

Výsledky dvouhry mužů ve Wimbledonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
TenisPortal.cz, Jakub Hájek, Luboš Zabloudil

Komentáře

44
Přidat komentář
Tennisfan77
Jsem tušil že ten LL v podobě Goffina bude průser.
Reagovat
paddy
Rublev zase řádil smile smile smile
jednou skončí v blázinci

https://twitter.com/BillCooney/status/1808145390543286435

stejně jako dříve Andreeva smile (technika je identická smile)
https://www.thesun.co.uk/sport/22987209/mirra-andreeva-punch-tears-wimbledon-win/

#rusti_psychopati smile
Reagovat
paddy
Rublev by potřeboval přísnějšího trenéra

třeba Káru smile
https://www.youtube.com/watch?v=2livJBDDK-4
Reagovat
Patik
On je strašný nervak a pritom mimo kurt vyzerá byť úplný kľudas srandista a pohodak..
Reagovat
paddy
Mimo stresové situace je klidný každý smile
Reagovat
Patik
Je ale rozdiel stresovať v stresovej situácii a šalieť ako on.
Reagovat
paddy
další průzkum již pro Djo není tak lichotivý

Who will win Wimbledon 2024 tennis tournament? smile

Jannik Sinner 34 %
Novak Djokovic 23 %
Carlos Alcaraz 39 %
Other 4 %

LightsOfTennis - 15 tis. hlasů
Reagovat
Marduch
Mně teda přijde 23% vzhledem k okolnostem krátce před turnajem i horší letošní formě docela mimo.
Reagovat
paddy
V druhé anketě dokonce vedl
Reagovat
turista
Na průzkumech nezáleží.
Reagovat
paddy
Pak ani na tvém názoru, kdo vyhraje smile
Reagovat
australan.tenis
Je rozdíl mezi turistou, který řekne svůj názor (na který má právo)... A bláznivou pakobrou, která sem v minulosti dávala ankety z jasně profedererovských YouTube kanálů. Ty se pouze snažíš ovlivňovat veřejné mínění jako fanatik těmito systémovými příspěvky. Jsi nebezpečný. Takže se laskavě nediv, že tu lidi mají skeptický pohled na tyto ankety, když vidí tvoje slinty a odkazy.

Bez milosti bych tě zananoval za tohle. Je to mnohem horší než když nějaký uživatel nazve jiného ko*otem. Ani Trollhand nebyl tak nebezpečný, protože to byl spíš takovej neškodnej šašek pro pobavení. :)
Reagovat
lvicek
Zprava na livesport.
https://www.livesport.cz/zpravy/tenis-wimbledon-atp-dvouhry-kopriva-legendarniho-djokovice-nezaskocil-a-uhral-jen-tri-hry-machac-bude-dohravat-ve-stredu/QXkZ3RHP/
Ja teda nevim, ale muj syn umel spocitat 1 + 2 + 2 asi tak ve ctyrech letech a tri to fakt neni... Predskolni vzdelavani snad ti autori ukoncene maji, ne?
Reagovat
victim
Češi no.Poříděj si umělou inteligenci a první co jí naučej je chlastat.Pak z ní lezou takový perly jako kyčelní kyčel atd.Vypadá to že jako první na světě budeme mít umělou notorici.
Reagovat
Krisboy
No vida, první big upset!
Reagovat
Dobry-den
Hrozný výprask. Tak snadný zápas Djokovič nečekal ani ve snu.

Jako vyhrát méně než polovinu bodů při vlastním podání? Na trávě? A to nebyl žádnej vypuštěnej zápas, naopak Vítek hrál naplno. To jsem ještě neviděl.
Reagovat
lvicek
Ja tedy ten zapas nevidela, ale u kluka, co slavil postup z kvalifikace jako zivotni uspech a hral v prvnim kole s Djokovicem mi to prijde jako vic pochopitelne nez u obhajkyne titulu (a nechci se do Markety nejak opirat, proste ji to neslo a bylo videt, ze uz to asi radsi chce mit za sebou). Djoker urcite vyhral vic zapasu jeste jasnejsim skore nez tento...
Reagovat
aape
Tak, tak
Reagovat
Marduch
Nedoceněný Djokovič
https://www.idnes.cz/sport/tenis/vit-kopriva-wimbledon-novak-djokovic-porazka-rozhovor.A240702_193329_tenis_ikuc
Reagovat
Vlk-v-trave
Chybí mi tu článek o velkém překvapení Comesaňy s Rublevem...:)
Reagovat
Pe3k
Ten Makáč snad ani dneska hrát nebude
Reagovat
Vlk-v-trave
Plno zápasů je už zrušeno, tenhle sice ještě s Tomášem ne...ale je to asi jen otázka času, kdy tam naskočí Cancelled...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná lepší, kdyby hrál zítra Nicméně, David mu teď dal šanci se z toho vyspat...
Tomáš ho vůbec nestíhá ve výměnách. Chybí mi od něj důraz a víc přímých bodů z podání.
Reagovat
Hector.Salamanca
Seděl jsem v první řadě a asi bych to úplně takhle neviděl. Tomáš se do toho snažil chodit, ale všechno mu to lítalo zpátky s úrokama. Goffin prostě hraje dobře. Pár lacinejch chyb tam bylo, ale skutečně mi to spíš přišlo jako kvalita na druhý straně.
Reagovat
Patik
Nechapem tých mladých to nastavenie na zápas...keď viem že nato nemám a viem alebo cítim že to prehrám prečo tam proste nenastúpia s tým že buď alebo..hop alebo trop..všetci poznajú Djokoviča všetci vedia čoho je schopny poznajú jeho kapacity a zakaždým tam príde úplne naivný hráč s naivným tímom čo siju taktiku akoby to mal byt súboj vyrovnaných hráčov že ho pretlačia tak či hentak..a hraj mu to takto a takto..do šlaka veď zhodnotim jednoducho situáciu je to Djokovič hra sa na tráve..je zavretá strecha..má na kolene bandáž..tam nieje čo riešiť tam sa netreba s ničím srať ..servis winner..prvá možnosť na zakončenie a hneď idem do toho a nie takyto BH nato dám slajsik a vybudujem si systematicky zakoncenie..houno..pridám na sile do servisu a hneď pumelica z forehandu do kúta..servis volej..žiadne špekulácie..pri uzavretej streche a tráve nemôže mať nárok na nejakú defenzívu..ti hráči sú s prepáčením niekedy jak dementi.. koľkokrát sme to videli aj proti Nadalovi ked ho niekto bombardoval nestíhal..starý dobrý Federer
Reagovat
frenkie57
Jistě máš pravdu, souhlasím, má to však jeden háček: musíš to umět zahrát. Když ti nejde první serv, když plno těch zaháněcích FH vyhážeš a voleje na saku střílíš metr za BL, tak asi ten tlak nevytvoříš. A to byl dneska Kopřiva.
Reagovat
Patik
To nevadí ale skusis to ..a buď to vyjde alebo nie.. dnes som tam videl kopec zbytočných úderov na stred kurtu pritom tie lopty mohli ísť do kúta..ti chalani nehrajú tenis týždeň na tréningoch také sypú z rukava a na zápase sa to boja použiť.
Reagovat
frenkie57
Ano, tak to bývá, to je holt ta hlava.
Reagovat
australan.tenis
Hm, patik.... Možná bys měl trénovat profesionální tenisty, když je to jasný jako facka. :))

I když ty máš asi jiné ambice. Ty bys chtěl dělat fyzio Sinnerovi. hihi
Reagovat
paddy
Rublev vypadl s hráčem, který nikdy nevyhrál na trávě smile smile
je na to ještě hůř než jsem si myslel, a to od něho nic nečekám

Sportskeeda ho tipovala na SF smile smile smile
Reagovat
Patik
Nevidel som to ale Rublev isto rozbil štadión od nervov
Reagovat
paddy
podle očekávání Djokovič spláchnul Kopřivu jako papír do hajzlu smile

český účastník zájezdu do Wimbledonu se nedostal ani k BB
mentalita vítězů je, že každý zápas se snaží vyhrát, to však není Kopřivův případ, ten byl odevzdaný již před zápasem smile

z dostupných informací a hladké výhry nad Medveděvem v exhibici bylo jasné, že Djokovič nepřijel handicapovaný, pouze s menším tréninkovým výpadkem
trápit by ho měli jen výše nasazení hráči a postup do SF je velmi reálný, na titul to však nebude, to nebylo ani v loňské lepší formě

ve 2k Djokoviče čeká černý kůň turnaje, domácí Fearnly (277)
bude to bitva smile
--------
závěr Highlights je epický, byl to splachovák smile
https://www.youtube.com/shorts/o8bGyWrMTcE
Reagovat
paddy
před pár dny Djo řekl, že je blízko 100%
není, co řešit

Novak Djokovic Confident Knee Surgery Won't Impact Wimbledon 2024 Performance
https://www.youtube.com/watch?v=CpXw66blzlI
Reagovat
turista
Kopřiva udělal 5 dvojchyb což znamená, že mu haprovalo podání. S tím nemohl příliš popálit Djokoviče.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
5DF na tři sety rozhodně není mnoho a servis mu až tak moc nehořel. Neviděl jsem statistiku, ale od pohledu to žádný průšvih nebyl. Spousta gemů šla přes shody a Joker se zapotil, ne že ne. Výsledek předvedené hře neodpovídá. Jen pár posledních gemů se Joker rozjel.
Reagovat
australan.tenis
Djoko byl dneska na síti jako tenisový romantik Laver, čirá pohádka. Úžasný cit pro míč.

The GOAT recognizes The GOAT! Ronnie O'Sullivan nadšeně povzbuzoval Noleho v průběhu celého zápasu a uznale pokyvoval.

Hlavní je, že nedošlo ke zranění. Nole nehrál naplno v některých momentech. Postupně testuje koleno. Uvidíme, jak v dalších kolech.

Gratulace k úspěšnému návratu na kurty.

PS Kopřiva nejspíš nejšťastnější muž na planetě dnes, mohl si zahrát s tím nejlepším a největším hráčem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to mne mrzí, že mi to uniklo, sledoval jsem asi šest gemů (konec prvního a začátek druhého setu) a ani jeden z hráčů za tu dobu nebyl ani jednou na síti.

...s tím nejlepším a největším hráčem na nejslavnějším kurtu.

To jen pro úplnost, jak výjimečná událost to pro Kopřivu byla.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vítek tam mohl několikrát pohodlně zakončit, ale nenašel odvahu se tam vydat. To je ale asi moje jediná výtka k jeho výkonu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Toho jsem si taky všimnul i v těch pár gemech, co jsem viděl, že i když mu Djoko zahrál kratší míč a náběh na síť se přímo nabízel, on ho odehrál a pelášil zpátky na baseline.

Jinak ale podal dobrý výkon, nic lepšího se od něj proti tak kvalitnímu hráči nedalo čekat.
Reagovat
turista
Kopřiva se může zlepšit na úroveň Macháče nebo Lehečky. Wawrinka se taky zlepšil později. Pak nebude muset hrát nějaké challengery nebo vyčerpávající kvalifikace.
Reagovat
paddy
Ve 27r má jen 15 zápasů na ATP tour, tam není kvalita, navíc ani ambice
Reagovat
turista
To má málo zápasů na hlavním okruhu. Ale podobně na tom byla Tereza Martincová. Pak se stal zázrak a byla někde na 45. pozici. Takže i Kopřiva se může zlepšit. Tady musel 3x vyhrát v kvalifikaci než se dostal k Djokovičovi. Na to už musí být nějaká kvalita.
Reagovat
com
takova vostuda.. Prohrat tak snadno s jednonohym Djokobitchem
Reagovat
Tomas_Smid_fan
když ona mu ta druhá noha zázračně dorostla
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist