Kopřiva utekl Martererovi ze všech 12 brejkbolů a kvalifikoval se na turnaj ATP v Dauhá

18. 2., 15:41
Aktuality 9
ATP DAUHÁ - Vít Kopřiva si pošesté v kariéře zahraje hlavní soutěž na okruhu ATP. V katarském Dauhá šestadvacetiletý Čech prošel bez ztráty setu dvoukolovou kvalifikací, v rozhodujícím utkání přehrál 6:3, 6:1 Němce Maximiliana Marterera.
Vít Kopřiva (© Profimedia)

Vít Kopřiva loni rozšířil svou sbírku trofejí z challengerů o dva kousky a nebyl daleko od debutu v elitní stovce žebříčku. A v solidních výkonech pokračuje i letos. V lednu se na Australian Open poprvé kvalifikoval do hlavní soutěže grandslamu a na začátku února si připsal premiérovou výhru v Davis Cupu.

Na challengerech se mu zatím moc nedařilo, nyní však prošel dvoukolovou kvalifikací turnaje ATP 250 v Dauhá. Zatímco v sobotu v Kataru potvrdil roli favorita proti domácímu outsiderovi Mubaraku Zajídovi, v neděli zaskočil žebříčkově lépe postaveného soupeře Maximiliana Marterera.

Šestadvacetiletý český tenista porazil o dva roky staršího Němce po 95 minutách boje 6:3, 6:1 a ani ve čtvrtém vzájemném duelu s ním neprohrál set. S bývalým 45. hráčem světa aktuálně figurujícím na 45. místě žebříčku nepřišel ani jednou o své podání, byť ve čtyřech různých gamech čelil celkem 12 brejkbolům.

Kopřiva si hlavní soutěž turnaje ATP zahraje pošesté v kariéře a opět po zdárně absolvované kvalifikaci. Dosud v ní třikrát odstartoval vítězstvím, při premiéře na antuce ve švýcarském Gstaadu 2021 prohrál až v semifinále s Casperem Ruudem.

Při debutu v Dauhá rodák z Bílovce začne proti Maďaru Fábiánu Marozsánovi (h2h 2:1).

V Dauhá se tak představí dva čeští tenisté. Osmnáctiletý Jakub Menšík startující na divokou kartu v úvodu vyzve Španěla Alejandra Davidoviche, v dalších kolech může narazit na britského šampiona z let 2008 a 2009 Andyho Murrayho či nejvýše nasazeného vítěze z roku 2020 Andreje Rubljova.

Los turnaje ATP 250 v Dauhá

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
turista
Kopřiva si zaslouží velké uznání. Půjde do první stovky.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pěkné!
Reagovat
EllNino
Kopřiva - Maroszán

Fabian na tom loni býval stejně jako Víťa, neřekl bych, že by to byla nějaká nepřekonatelná překážka, určitě hratelný los, tak by toho chtělo využít, aby se posunul směrem ke stovce
Reagovat
makro99
já myslím, že Vítek má strop přesně tam, kde jeho legendární coach Jarda Pospíšil. A vůbec bych se nedivil, kdyby to 103. místo zopakoval taky až po třicítce... takže myslím, že na ten průlom do top 110 má ještě pár sezón čas :)
Reagovat
darek.vrana
Vzhledem k tomu, že většinu svých bodů nahrál od září dál, je jeho průlom do stovky hodně pravděpodobný. Stačí jeden podařený turnaj a je tam, má na to půl roku a celou antukovou sezónu.
Reagovat
makro99
A neměl to tak náhodou i ten rok předtím? Že jak se té stovce přiblížil, tak pak se zaseknul?
Druhej rizikovej faktor je, že z těch současných pozic bude víc zkoušet větší turnaje a na to dojela kupa challengerových hráčů, že s přechodem na ATP přestali být konkurenceschopní a za chvíli se pak propadli o to víc dolů...
Reagovat
darek.vrana
Ale takhle blízko nebyl a teď má fakt fůru času, takže já mu věřím. I když myslím, že konec 1. stovky je asi jeho strop
Reagovat
makro99
No tak se dívám, že v létě 2022 byl už No. 124 a tam se zaseknul a v následujícím roce setrvale klesal až mimo Top 250... tak snad se ten příběh nebude opakovat.
Reagovat
darek.vrana
Možné je všechno. Teď má ale před sebou celou antuku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist