Kouzlo Macháčova úspěchu? Výjimečná obrana i přechod na síť bez rizika, popisuje expert

17. 1., 15:34
Aktuality 26
Na Australian Open letos neztratil ještě ani set a ze hry ven poslal i nebezpečného Francese Tiafoeho. Tomáš Macháč (23) si dál krok po kroku získává čím dál větší respekt soupeřů. Hru českého reprezentanta, kterému se poprvé podařilo postupit mezi 32 nejlepších hráčů na grandslamu, zhodnotil pro Livesport Zprávy tenisový trenér a expert David Kunst.
Tomáš Macháč slaví postup do 3. kola Australian Open 2024. (© Profimedia)

Loni se sice radoval z vítězství nad ikonickým Stanem Wawrinkou, skalp Francese Tiafoeho je ale pro Macháče vůbec prvním vítězstvím nad hráčem TOP 20. Doposud pro něj byla v tomto ohledu maximem výhra nad Tomáse Martínem Etcheverrym (30. místo rankingu ATP) v Brisbane z prvního dne roku 2024.

Právě na východním pobřeží Austrálie se rodák z Berouna na svátek v Melbourne solidně rozehrál. Byl velmi blízko postupu do čtvrtfinále, neboť ve druhém kole padl až v tiebreaku třetí sady s Rinkym Hijikatou. Následná neúspěšná kvalifikace v Adelaide s Alexem Boltem rodákovi Macháčovi paradoxně pomohla. Před startem Australian Open měl totiž týden klidu a formu vyladil k dokonalosti.

Tiafoe bývá ve většině případů dominantnějším hráčem a v duelu s Macháčem tomu nemělo být jinak. Českého tenistu zdobí kvalitní hra od základní čáry, jenže tentokrát svého soupeře přehrál komplexním tenisem a byl nakonec jednoznačně ofenzivnějším hráčem.

"Vše ale vychází z velmi dobré obrany. Tomáš má výborné nohy a pravidelně je včas tam, kde má být. Z toho pak pramení jeho úderová jistota," hodnotí trenér tenisové Sparty a českého fedcupového týmu David Kunst.

Macháč rozhodně nepatří mezi nejvyšší hráče na okruhu, se 182 centimetry se řadí do podprůměru v elitní stovce. Fyzický handicap ale mistrně nahrazuje jinými přednostmi. "Tou hlavní je samozřejmě cit pro míč, to je Tomášův faktor X. Díky tomu dnes většinou volí velmi dobrá řešení. Dokáže sám zakončovat a být velmi úspěšný na síti," vysvětluje Kunst a za pravdu mu dávají i čísla z letošního Melbourne.

V prvním kole s Japoncem Močizukim opustil Macháč základní čáru ve 24 případech a 21 volejů bylo úspěšných (88 %). Proti Tiafoemu byl ještě odvážnější, na síti měl bilanci 28/35 (tedy 75 %): "On ale při přechodu na sako neriskuje, není to hra servis-volej. Naopak hru sám tvoří, vidíme u něj v podstatě celodvorcový tenis, kdy nečeká na chyby soupeře. Úspěšnost na síti je spíš výsledkem jeho nátlakové hry, kterou se často prezentuje," popisuje Kunst.

Pokud se mluví o Macháčově tenisu, je důležité zmínit, že jeho signifikantním úderem byl vždy obouručný bekhend, kterým český tenista často zapisoval winnery. "Bývaly to bekhendové prohozy, ať už po lajně nebo křižné. Je pravda, že forhend v úvodu kariéry Tomáš míval slabší. Ale na tom už za léta zapracoval a dnes se nedá říct, že by forhend byl slabina," vysvětluje tenisový expert Livesportu.

Ve třetím kole bude Macháč čelit ruskému ranaři Karenovi Chačanovovi, který v Melbourne porazil nejdříve Němce Daniela Altmaiera (3:1) a následně stejným poměrem Aleksandara Kovacevice, který reprezentuje USA. Chačanov, který je v žebříčku ATP na 15. místě, je dominantní na servisu, v Melbourne už nastřílel 37 es. "Taktiku si určitě musí Tomáš říci s trenérem sám, ale nepředpokládám, že by se něco měnilo. Už zápas s Tiafoem vyhrál Macháč díky své hře," míní Kunst

Pokud by se Macháčovi podařilo projít na australském grandslamu i přes třetí kolo, vyšplhá se mezi 60 nejlepších hráčů světa a vylepší své dosavadní maximum, kterým bylo 64. místo z konce loňského října.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Drzymalski
Macháč ještě pořád částečně těží z toho že ho soupeři neberou moc vážně. Má solidně zvládnutou tenisovou abecedu což má ale kde kdo. Macháč je mimořádný atlet a gymnasta v jednom. Jako hráč z tenisového podpalubí extrémně riskuje a momentálně mu skoro vše vychází. Jeho hra musí být ale mimořádně náročná na fyzičku, klouby, svaly. Uvidíme kam až dosáhne. Snad ES zařadí jeho špil s Chačanovem do programu. Moc by mě zajímal.
Reagovat
Nola
Makac mi s tymi kratkymi vyhrnutymi prilepenymi trenami pripomina Runeho .... aj tenis hra velmi zaujimavy, dnes ked tenisti rastu do vysky a praskaju to tam servis,bum, bac, je to fakt pohladenie sledovat takehoto hraca
Reagovat
Ianny
Nad Tomášovou hrou dnes moje srdce zaplesalo, krásnej zápas. A navrch Sakkari vylítla a já na výhru Avanesyan dokonce dnes i vsadil , když jsem viděl ten kurz , já myslel, že hrají až zítra. Ale ještě musí vyhrát Linda a nejhezčí Číňanka Qinwen Zheng, to by snad mohly ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře, že tu arogantni opici poslal domu. Jen tak dál.
Reagovat
Karolka
Byl to parádní tenis a žádnou arogantní opici jsem tam neviděla.
Reagovat
smazaný uživatel
Arogantni opice se předvedla na konci. Vždycky když vyhraje, úsměvy, objetí, poplacavani. Když prohraje, pomalu se na druhého ani nepodívá. Typický šmejd.
Reagovat
FandimRF
Tak jsi evidentně barvoslepy.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím opici, ty vidíš někoho jiného?
Reagovat
arvncr
Já vidím porušení § 356 trestního zákoníku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a já blbost na ntou, ale jedno s druhým se nevylučujesmile
Reagovat
Pergolek
On je vul, ale vy jste s tím bonzovanim fakt už naruseni. Co je toto za dmntni dobu jako? My jsme se vrátili před rok 89? Na Twitteru kazdy den 1500 nahlášení a tagovani policie za nesmysly a teď vidím, že to došlo už i sem. Doba bolsevika se vrátila. Chce se mi zvracet z takových lidí jako jsi ty a jim podobní
Reagovat
GaelM
Reagovat
Pergolek
Ja si furt říkám, že aspoň na těchto komunitach může být klid, když ne na FB a jiných shitech, ale evidentně bude nejlepší se všude odhlásit a nikam nic nepsat, protože dneska zřejmě každý druhý jen čeká až něco uvidí na netu, co může nahlásit a druhého udat. Doba dmntu. Ty i on.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vyhodnotil jsi to po svém, tak trochu farizejsky. Autor té primitivní urážky to neudělal poprvé a zjevně mu je taková řeč vlastní. Jestli ho obhajuješ, nejsi o nic lepší. Se svobodou slova to nemá nic společného. Korektnost se mi protiví, mám rád i Českou sodu, ale je dobře rozlišovat mezi satirou a obyčejným rasistickým výlevem.
Dotyčná reakce nebyla bonzování, ale to, jak hlášku arvncr vidí... Ovšem všiml si jí i admin a ohodnotil ji banem. A že se vrátila doba bolševika většinou píší ti, co by jim to zas až tak nevadilo...
Reagovat
Marduch
Naprostý souhlas, nazývat člověka tmavé pleti opicí může jen ubožák. A ještě se ho tu někteří zastávají
Reagovat
Pergolek
A bonzovat, že je to na trestní zákoník není ubozactvi? Nech to nahlásí, uvidíš jak se mu policajti vysmeji. Dneska řeší vraždy, nasili, vyloupacky o sto šest a tento sasek tu bude hlásit, že někdo někoho nazval opici. Stbaci. Bezte si podat přihlášku do KSCM a můžete bonzovat profesionálně. Ale az to půjdete vysvětlovat na stanici, tak se vám akorát vysmeji. Určitě policajti mají řešit vaše osobní mindraky a hlášení úrovně malých decek.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná by ses pro začátek mohl naučit číst nebo rozumět psanému textu.
Reagovat
GaelM
Ono kdo ten zápas viděl a hlavně slyšel projevy francesových podporovatelů, tak nemůže nějaká prohlášení o opicích moc rozporovat. Mimochodem většina těch, na které by tam to označení sedělo, tmavé pleti vůbec nebyli.

Ale to je holt dnes taková pseudokultura, za vším vidět rasismus a utlačování. Nebo dokonce jako výše soudruh právník: "nenávist k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo omezování práv a svobod jejich příslušníků". Směšné. A smutné zároveň.
Reagovat
Pergolek
Reagovat
Pergolek
Mě úplně dostává, jak se dneska všechno řeší. Každé slovo, každá narážka. Úplná dmnce kam jsme se dostali. Člověk řekne nějakou nárážku na ženu, na druhý den má problém. To samé proti homosexualum, okamžitá reakce. A když to řekneš v tv, máš výpověď. Všichni si berou všechno osobně, neustále jen donaseji a udavaji, co kdo řekl, co kdo udělal. Dneska když půjdeš po městě s kamosem a řekneš, že by bylo nejlepší Úřad vlády vypálit, tak ti garantuju, že za půl hodiny tě seberou, že te někdo udal. Naprostá dmnce
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná kdyby nebylo tolik stupidů, pak by tyhle věci nikdo moc neřešil. Ona je to nakonec složitější otázka vývoje společnosti nejen u nás, ale... Co se stane po střílení na FF? Bude se míň kontrolovat? Ne, naopak. Takže pokud lidi nevytvářejí nesmyslný tlak, pak nedostávají šanci populisti, kteří pak prosazují to, co se ti/nám nelíbí. Prostě je příliš mnoho stupidů, co neznají jisté hranice a díky nim je společnost na určité reakce citlivější a začíná s represemi. Tady na TP je to takový ukázkový příklad na vzorku nesourodé skupiny lidí s jedním společným zájmem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rozepsal ses sice pěkně, ale mimo kontext. Jeden příspěvek totiž narážel na barvu pleti a reakce byla: Vidím opici, ty vidíš někoho jiného? Takže se zeptám: Vidíš rozdíl mezi tímhle a hláškou - ten se chová jak opice z pralesa? Jestli ty i další tenhle rozdíl nevidíte, pak vy, ne ti ostatní, stahujete společnost zpátky do dob komančů, kdy tu většina lidí koukala na černocha jako Španělé na indiána dovezeného do Evropy v 16.století. Kdyby tu tedy někdo (ne)oblíbeného Frantu kvůli jeho chování ironicky rozmáznul, nepohoršilo by mě to ani trochu. Jen tak pro příklad - stačí se podívat na příspěvky pod HGLTS na YT - spousta lidí, tam Frantu zkritizovala kvůli podání ruky. Ovšem, obešlo se to možná až na jednu výjimku bez urážek.
Reagovat
GaelM
Jinak se těším, až označíte za rasistu i mě, i když se tady veřejně hlásím ke svému největšímu tenisovému oblíbenci
Reagovat
GaelM
Reagovat
Pergolek
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist